Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Сватба, булките на 2020 г. и 2021 г., тема 5

 • 23 462
 • 689
 •   2
Отговори
# 630
 • София
 • Мнения: 5 631
Въобще не смятам, че човек трябва да се оправдава. Всеки е с различни цели в живота и стремежи, един може да е кариерист и да изкарва повече пари, друг пък да си работи на по-малко пари, а събота и неделя примерно да си гледа градина, защото намира за ценно да яде домашни зеленчуци. Това е образно казано, затова са приятелствата, защото са въпреки разликите ви в някои разбирания за живота или в доходите.
Важното е човек да отиде наистина с желание на сватбата и искрено в сърцето си да желае щастие на младите влюбени, това са емоциите, които остават и заздравяват приятелствата, парите се изхарчват.

Неприятни са моментите, ако някой наистина има много пари, но даде празен плик и от този род, тогава се зараждат въпросите за отношенията ви и не, че празният плик е причината за отдалечаването, а че човек си отваря очите и си припомня стари истории, които  поглежда под нов ъгъл.

# 631
 • Мнения: 154
Защо му е на някой да дава празен плик?То по-добре да не дава. Ние не сме правили разчет на нашата сватба дали този или онзи е дал. Кой както го почувства. Мисля, че имаше 2-3 плика само с картички. Важно е, че са ни уважили, а пък ако някой се чувства финансово нестабилен, то и картичка е достатъчно. Един приятел ни даде плика 1 месец по-късно. Не разбрал къде се слагали пликовете, той и си замина на другия ден. Допускам, че не е имал възможност тогава, а му е било неудобно да си признае. Но за нас няма значение. Важното е, че е имал желание да даде, дори след месец.
По въпроса за парите в плика. Наистина тук е много относително и няма еднозначно мнение. Но и аз клоня към това да се покрие поне куверта. Ако има платена нощувка - също. Ако имам разходи за път, аз си плащам нощувката, или две нощувки, може би бих оставила по-малко, отколкото ако сватбата е в града, в който живея. Наистина има значение и на кого е сватбата и колко сте близки. Има значение дали сте с деца. За тях също трябва да се оставят парички, освен, ако не е бебе. За всички деца над 2 годинки имаше куверт, който се различаваше с 5-6 лв от този на възрастния, имаше столче с украса, подарък, торта (вече по преценка на родителя дали детето ще я консумира, но я имаше). Та разхода за куверта на едно дете не се различаваше много от този на възрастния. Някои хора не го смятат за разход, защото щели да приберат детето след 1 час. Да, но ние това не го знаем, а и няма как да не поръчаме всичко нужно, защото щяло да стои 1 час, примерно.
Та минимума според мен е да си платите куверта и нощувките на цялото семейство, а пък който има възможност, нека остави и отгоре.

Edit: А, пък в крайна сметка всички младоженци са наясно, че сватбата е голям разход. Щом сме се решили на тази стъпка, то парите нямат значение. Важен е деня, момента, емоцията..и любовта 🌺

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 19:06 от VaniaK

# 632
 • Мнения: 71
Относно кувертите, ние сме X сватбен дом,да не правя рекламация тук. Когато решихме да е там, ни дадоха лист с оферта, за над 90 човека - 34.80лв.Е,сега като дойде време да избираме менюто, емии.. Няма как да се побереш в тази сума.Само задължителното безалкохолно ти е 6.20лв.Впечатлрние ми направи, че поне на менюто, което дадоха на нас, не се бяха постарали да изтрият старите цени добре, та видяхме разликата.Аз така и предположих и казах на мъжо, че моде да очакваме и салата от 10 лв. На тази мисъл ме наведе разговорът със собственика относно нощувките. Края на март беше 30 лв на човек, като в сайта им пишеше 30лв на стая! Преди 3 седмици, като звъннах да запазвам, ми каза "Ооо, 30лв беше миналата година,вече е 35".
Та на нас куверта ни е 42.40 +1 лв такса "торта". Алкохол, ядки, мезе, допълнително безалкохолно, торта и бира, не сме смятали,но слагам едно 25лв на човек в плюс,така да има, пък ако излезе по-малко ОК. Важно е хората да не останат гладни! Simple Smile

# 633
 • София
 • Мнения: 5 631
И аз забелязах, че много вдигнаха цените, но не само у нас. Ние си преместихме медения месец за януари, тогава ни даваха най-късно като възможност, реално вероятността да не се осъществи пак и вече да изгорим с парите, е голяма, затова и изчакваме със запазване на 3 от нощувките, единствените, които ни върнаха парите от първата дата. Обаче цените за хотел сега са двойни, за мен не отговарят на условията, които предлагат. Ще чакаме до последно.
А за допълнителните разходи извън храната, това си е за повечето ресторанти. Аз не разбрах в началото не са ли ви казали, че тези неща не влизат в цената или реши да припомниш, че и тях трябва да ги имаме предвид?

# 634
 • Мнения: 329
А относно медения месец. Малко ми е неудобно да ви питам, ама на вас предлагат ли ви някакви екстри като сте младоженци? Как тактично да вметна, пе това ни е меденият месец?
Да се оправдая - не се омъжвам заради екстрите и не безплатните работи са важни, знам.

# 635
 • София
 • Мнения: 5 631
Ооо и мен много ме радват такива жестове като картичка, или вино и плодове.
Аз им казах директно на хотела и на круизната компания, че ни е меден месец и затова искаме примерно, да си оставим при тях един куфар, докато плаваме  като запазим и след това една нощувка при тях. Съгласиха се, но никакво внимание не обърнаха на това с медения месец, а аз много бих се зарадвала на картичка. 😁 Забелязала съм, че в Азия глезят с такива комплименти, както и бяхме с кумците на техния меден месец в Гърция и получиха комплимент.
Абееее дано разрешат пътуването дотогава, пък картичката и сама ще си я напиша. 😁

# 636
 • Мнения: 147
Pimkie : относно хотелите и мед.месец направо си им го кажи.Ако решат да ви изненадат добре,ако ли не здраве да е.Аз и преди бях хвалила един хотел от който останах очарована.Предвит,че си е в България.Не че нещо,но като започна от най евтините до най скъпите - ми масово нашите хотелиери не се научиха да глезят клиента.Затова всичко бяга по  Гърция/Турция.Та тоз хотел може и като реклама да прозвучи Арте - Велинград му пиша 11 от 10.Миналата година имах юбилей 30.Решихме с мъжа ми да сме двамата само.С приятели се черпихме след това.Отиваме в хотела не обелваме и дума че на следващия ден имам рд.Идва ми рд,ние цял ден насам натам,басейн,спа....Прибираме се в стаята и хоп - картичка,бутилка хубаво бяло вино(все пак беше юли) и огромна купа плодове.Аз останах много приятно изненадана.Веднага слезнах да благодатя и да питам как знаят.Почнаха да се смеят,и показаха системата как им известява ако гост им рд.Може да има още много такива хотели тук,не знам.Те ми бяха първите които ме накараха да се чувствам специална.Дори преди 3седмици като ми бе рд отново ми звъняха.Останах приятно изнедана.Та живот и здраве всичко да е наред септември ще ги посетя.Та мисълта ми е,че тези неща зависят от мениджъмнта на хотела.Ти им кажи какъв е повода.

# 637
 • Мнения: 185
Дами, аз бях булка скоро, прочетох дискусията ви за подаръците, споделям всеобщото мнение, че сумата зависи от възможностите на човека, но и от нагласата на младоженците, някои с нереалистични според мен очаквания. На мен ми стана изключително неприятно, че най-близката ми приятелка и нейният мъж ни подариха 50 лв в един грозен плик БЕЗ картичка. Бях казала, че не искам цветя, но картичката е нещо сантиментално и лично и ние с мъжа ми ще си запазим всички пожелания.

# 638
 • Мнения: 5 770
Да, човек може да има пари или да няма, но топло отношение винаги има начин как да покаже, стига да иска.

# 639
 • Мнения: 228
Весело изкарване на всички булки, въпреки ситуацията Simple Smile Hug
Как решавате кои приятели/познати да поканите на сватбата? Simple Smile

# 640
 • Мнения: 107
Весело изкарване на всички булки, въпреки ситуацията Simple Smile Hug
Как решавате кои приятели/познати да поканите на сватбата? Simple Smile
Според мен зависи от концепцията и бюджета ,които имате за сватбата.
Ако да речем искате горска или морска сватба,в хотел ,с нощувки броят на гостите ще бъде един, ако си представяте градска сватба - друг.
Дали искате голяма или малка сватба също е част от тази концепция.
Ние и преди пандемията искахме малка сватба , до момента гостите ни са 47.
Не сме канили колеги , например,не са неприятни хора,не ме разбирайте грешно, но не са и наши приятели. Другото от което се ръководихме е и двамата да познаваме гостите. Заедно сме от 7 години и ако до този момент не сме виждали тези хора едва ли са чак толкова близки ( тук визирам стринки ,лелинки на бащата на бабата 😁)
И последно ние и само ние имаме глас кой ще бъде поканен. Този ден не е за родителите ни ,макар те да се радват безкрайно много, да го очакват с вълнение и да ги уважаваме не позволихме на никой да си кани гости.
Попитахме ги за няколко души,за които имахме съмнения,и в двата случая казаха " не,те са наши приятели,не ваши,няма защо да ги каните".

# 641
 • Мнения: 228
Хубава сватба ви желая и успешен брачен живот. Вашата е сравнително по-малка.

Имам предвид стандартна сватба по-скоро Simple Smile

# 642
 • Мнения: 105
Момичета изгубихте се ! Коя до къде е стигнала с приготовленията и какво ви остава да купите ?
Остава месец и аз вече започвам да истерясвам 😄
 Имаме времеви график от водещата и горе долу кое, след кое следва. С DJ още не сме се чули. С декораторката трябва да се видя скоро. На корекции съм на 10 ти . 👰
🌸

# 643
 • София
 • Мнения: 112
Хубава сватба ви желая и успешен брачен живот. Вашата е сравнително по-малка.

Имам предвид стандартна сватба по-скоро Simple Smile

Ние сме с "нормална" градска сватба и принципът е същия. Simple Smile
Няма как да ви кажем кой да си поканите, всичко е до преценка и усещане. За мен беше най-лесната задача именно да посоча гостите си.
Твърдо против канене на цялата рода и целия офис съм, както и на приятели на родителите, които не си виждал никога или пък с които нямаш нищо общо. Друго, което не разбирам, е "не може да не поканиш X, след като си поканил Y" - еми, може и го правя. Grinning

# 644
 • Мнения: 4 148
Здравейте. Отдавна не съм писала, но имам чувството, че от месец насам живеем на въртележка.
На 11.09 е сватбата, а аз имам чувството, че сме назад с подхотовката.
Чакаме до другият вторник потвърждения от гостите, съответно след това разпределение по маси, запазване на нощувки, печатане на материали.
Предстои ми пробна прическа - не знам кога, но трябва да е скоро, понеже на 11.08 ще нося воала в София да го гладят. Alfa Brides ми правят жест, защото той не е от
тях. Тогава ще правим корекции.
Поръчахме халки и другата седмица и за тях сме на проба. Не знаем какво да гравираме...
Трябва да се срещнем с флористката, след 25-ти с дж, а и танц не сме почвали да учим.
Пробният грим мина добре, семействата ни имат костюми и рокли, остават ризи, обувки, аксесоари.
Имаме алкохол, подаръци за кумовете о идея и за торта. Поръчали сме смокинг за младоженеца.
Занимаваме се и с ремонт и кашата е пълна. Joy
Рапорт даден!

Общи условия

Активация на акаунт