С какво отблъскваме мъжете в началото и как да поддържаме траен интерес?

• 28 121
  • 674
  •   1
Отговори
# 165
Ако няма бизнес?! Какво да развива?
Ако е на обикновена длъжност и няма възможности за развитие, как да го направи?
Това важи не само за мъжа, но и за жената.
Сещам се за разни майстори, дето имахме едно време.
Жена му трябвало да празнува 8-ми март, затова сложили надценка в цената.
Сигурно е била амбициозна леля с мечти, че заслужава яхта, не лодка с гребла. Без ясна представа как ще се постигне това.
Хубаво е човек да си знае възможностите обаче в даден момент. И кога е достигнал максимума.

# 166
  • Агент под прикритие
Да не тъпче на едно едно място..))
Ако има бизнес - да го развива. Ако има научна работа - да я развива.
Ако имаме дом - да иска да имаме и вила.
Ако пътуваме из страната - да иска да пътуваме из света.
Ако не може да прави нещо - да иска да го направи, защото не го е страх от непознатото, просто не е го е опитвал до сега..))
Това звучи много добре на хартия, но какво да кажем за тези, които нямат собствен бизнес, които са значително по-голямата част от мъжкото население? От това следват всички останали примери от теб, както и други, неупоменати от теб.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 14:27 от Phoenix Wright

# 167
  • Пловдив
Естествено, че ще искам да се развиваме заедно. Ако той не споделя моите амбиции, виждания и разбирания за живота - какъв партньор ще ми е?
И обратното - аз да съм наясно изцяло с неговите стремежи и тн..
Това е ясно, но не може да важи винаги. Какво става, ако мъжът и цената са с различни професии, в които професионалното развитие изисква коренно различен подход и се случва за различно време?

Една от бившите завърши второ Висше образование и започна трето, докато бяхме заедно през 2006-2010. Аз имам само Средно образование, но се самообучавах и работех целенасочено в моята област на работа, която изисква доста повече години, за да стане човек толкова добър в нея, че да започне да печели добри пари. И равносметката е такава, че тя понякога ми натякваше колко било срамно за нея да има толкова дипломи, а да е до "необразован" мъж. В същото време, нейната грамотност ѝ позволяваше да прави повече правописни грешки (и не знаеше правилото за пълен член, което е често явление и при много от пишещите тук жени), а нейната заплата беше малко над 220 лева (180 след удръжките), когато моят доход (непостоянен) беше между 400 и 1 600 долара месечно. Преди две години се засичаме на улицата и се разбърборихме няколко часа на едно заведение. Заплатата ѝ беше 2 500 лева. Моята няма да казвам каква е, но тя се учуди, че е такава, без да имам Висше образование. И дори каза нещо от типа на "Ей затова тази държава доникъде не е, защото хора с дипломи не биват оценени". Голям майтап. Ама никой не ме пита колко съм се самообучавал и по колко часа дневно съм работил две десетилетия в една и съща професия, за да съм на сегашното равнище на знания и умения в нея.

# 168
Всеки, който е предприемчив и амбициозен - иска да се развива. Независимо дали е в службата или на своя пангар сам.
Аз като съм работела в офиси едно време - не съм се задържала дълго на една длъжност. Или съм растяла или съм сменяла попрището, за да имам възможност да раста.

# 169
Поприще се сменя до 25 максимум 30 години. След това няма как това да се случи за абсолютно всеки човек, каквито и амбиции да има.
Поприще се сменя и според възможностите. Амбициите също са според възможностите.
Голи амбиции до нищо не водят. Трябват и качества.
Растежът не е безкраен, независимо дали имаш собствен бизнес или работиш на длъжност. Винаги има максимум. И той за всеки е различен.
Така че когато си избира човек половинка, трябва да е наясно също с това. Да си търси човек с качества, които иска да открива в половинката си. Разбира се, трябва да има и какво да предложиш в този случай. Или пак стигаме до реалната самооценка и качествата.

# 170
  • Агент под прикритие
Пак не разбрах какво общо имат служебното, спортното и развитието в други странични дейности с "развитието" на една връзка?

Духовното го разбрахме... Какво друго може да се "развие"?
Защото аз не разбрах с какво точно наученото от горните изброени от мен (и други) примери допринася за по-добра връзка. Освен с повишаване на паричния поток към двойката, свързано с повишения и т.н., което обаче допринася за повишаване стандарта на живот на двойката, а не за подобряване на връзката им. Освен в случаите, когато за някои хора тия две неща значат едно и също....

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 14:31 от Phoenix Wright

# 171
  • Пловдив
Ако пътуваме из страната - да иска да пътуваме из света.
Аз пък имам позната, която и преди обичаше да пътува с приятелки из България, но не в чужбина, и сега след брака с мъжа си отново обикалят из България. Simple Smile Не е променила желанието си да не излиза навън. За нея явно развитието по отношение на пътуванията е да прави още от същото, а не да заменя пътуванията в България с такива в чужбина.

# 172
Попринцип всеки съди според себе си, но е хубаво малко в реалността да сме все пак. Съгласна съм със Servalan и Финикс, даже и теоритично да ми звучи доста добре описаното от Ейнджъл.

# 173
Оставете го развитието, това е тема, белязана от клишета и наложени стереотипи - зад всеки успял мъж стои една силна жена (дето го е ръчкала), или всеки мъж се комплексира от по-успяла жена и други такива. В живота е шарено и успехът и развитието са трудни за обобщаване, важното е двамата да се разбират и да уважават избора на другия, доколкото не е в ущърб на семейството.

# 174
Сервалан, поприще може да смени винаги, стига да искаш.
Аз поне съм сменяла 3 до сега, и не изключвам още поне веднъж, а може и повече да ми се случи.
Точно сега даже обмислям сериозно дали да не се хвърля в ново и тотално различно предизвикателство за мен, именно защото се чувствам на друг етап от живота си и ми се иска да сменя посоката.

Жребче, не бъди такъв буквалист. Дадох примери само..)
Ако искаш - ето ти друг пример. Ако харесва кекса, да иска да го развие в тантричните висоти.

# 175
Разбира се, че може да се смени поприще - от сервитьор може да станеш барман, след това крупие, след това може и сомелиер да станеш, след това дегустатор или критик на храна, а като краен вариант - готвач.
Когато обаче имаш по-сериозна професия като лекар, адвокат или пилот, няма как лесно да смениш попрището.
Ако цял живот съм летяла на Airbus A220, може да се опитам да стигна летателни часове за Boing, но няма как да се хвърля на F-22 без да вложа още повече средства, пък дори и тогава, предвид годините, може и да не остане време да се смени това поприще.
Пък от пилот да стана програмист няма как да стане.
Можеш да смениш поприще, ако започнеш да се занимаваш с разни балалайки като coach-ване, блогърстване, влогърстване, реклама и подобни тъпотии, но това за мен не е никакво развитие, просто може да донесе повече пари в даден момент.

# 176
  • Агент под прикритие
Единственото, което виждам като възможности за подобряване в една връзка, са комуникацията между партньорите и кекса.
Всичко останало е If it's not broken, don't try to fix it.

# 177
А, че не лесно никак - факт.
Иначе имам няколко нагледни примера, как от адвокат става ресторантьор или йога-инструктурка.
Моя съученичка - от успешен главен счетоводител на огромна компания, преди 2 г  напуснс и сега води групи по Хималаите или Перу напр. След 25 г стаж.
 А, и мъж си намери, защото до над 40
беше стара мома.

# 178
Това е пример просто за смяна на попрището.
Но не и пример за растеж и развитие, които всъщност бяха основата на започване на дебата.
Ако аз от пилот стана барман, примерно, колкото и пари да изкарвам, не бих го смятала за развитие и растеж. Нито пък бих го изисквала по този начин от партньора ми, колкото и малко полети да има.
Обратното обаче бих.

П.П.
Не по темата особено, но:
Какво е стара мома?! Била е девствена до 40 години ли?
Защото тенденцията за брак и семейство в световно отношение е обратна на тази като на едни наши събратя.

# 179
Растеж е, защото не е завършила НСА алпинизъм, а счетоводство в УНСС. И 25 г по-късно, решава да покорява върхове и тн.
И в началото малки връхчета, а после Хималаите..)

Старата мома е просто клиширан израз за неомъжена и без деца над 30-35 примерно.
Иначе съм съгласна, че трендовете вече са съвсем други. Но ние сме набор ‘73 и влизаме в предната категория.
Аз имам иначе чудни приятелки на 40, дето нито им се жени, нито им се ражда. Но това си е техен избор и аз го приемам.

Общи условия

Активация на акаунт