Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 627
  • 735
  •   1
Отговори
# 120
С такъв инсулин на гладно (нищо, че се води уж в границите) и при проведено коректно изследване, със сигурност е инсулинова резистентност. А самото наличие на антитела над норма мисля, че е Хашимото. Което обикновено е свързано и с хипофункция- или поне аз не съм чувала някой да има Хашимото без хипофункция (може и да има).

# 121
Tery ще се опитам да обясня...
Хашимото - автоимунно заболяване, което означава, че тялото е създало антитела които атакуват даден орган, при Хашимото атакувания орган е щитовидната жлеза. За повишени антитела (ТАТ и МАТ) хапче няма, търсят се инфекции, бактерии и т.н. в случай, че се открият и излекуват, антителата вероятно ще спаднат и автоимунния процес ще спре, т.е. жлезата няма да е атакувана.
Когато  има тези антитела те атакуват жлезата и увреждайки я и нарушават функцията с времето и тя вече не работи добре и се стига най-често до понижена функция - т.нар. хипотиреоидизъм. При това състояние се приема синтетичен хормон, защото жлезата не произвежда достатъчно собствен. Но това не е лечение за месец-два а поддържащо такова за цял живот в повечето случаи. Може известно време да си само с Хашимото т.е. когато жлезата работи добре и няма хипофункция, при теб нещата са още добре да кажем.
Хипотиреоидизъм  пък може да има и без да има Хашимото, т.е. на някои хора им е понижена функцията на жлезата без да имат автоимунно заболяване и повишени антитела.

Надявам се, да ти е станало ясно.

С тези изследвания на хормоните няма да ти изпишат хормон, защото не ти трябва в момента жлезата работи все още добре. Но и да ти изпишат някога, от него не се пълнее, пълнее се от понижената функция, както и от инсулинова резистентност, която ти най-вероятно имаш както казаха и преди мен.

На УНГ и да отидеш без симптоми, никой няма да ти даде да се изследваш ей така. Повечето изследвания и търсения на причини, си ги спонсорираме сами...Носен секрет, гърлен секрет най-малко ако можеш провери.

# 122
А кога се поставя диагноза Хашимото, ако антителата са ниски?
При мен никога не са били завишени, но диагнозата, която ми постави ендокринолога е "АИ тиреоидит на Хашимото, субклиничен хипотиреоидизъм без имунна активност"

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 18:17 от Woman in the mirror

# 123
А кога се поставя диагноза Хшимото, ако антителата са ниски?
При мен никога не са били завишени, но диагнозата, която ми постави ендокринолога е "АИ тиреоидит на Хашимото, субклиничен хипотиреоидизъм без имунна активност"

Когато на видеозон се види по структурата нарушения и изменения.
Аз съм така, също съм без антитела. Но жлезата ми е с нарушени участъци и намалено кръвоснабдяване.

# 124
Бях на преглед при д-р Димитрова.
Хепи, благодаря за препоръката. Много внимателна и мила жена. Сменила съм хиляди еднота през всичките 14 години, никой до сега не ме беше питал спазвам ли диета, какво трябва да избягвам и тн.
Като разбра, че правим опити за бебче, ме посъветва да ям козе сирене, заради калция и кърмата. Това ми стана интересно, трябва да почета.

П.С Не правя реклама, просто споделям, ако на някой ще му бъде полезно 😊

# 125
Много е внимателна, изчете една папка прегледи и изследвания и понеже бях отделила само такива от ендо, ми каза следващия път да занеса още прегледи и изследвания и ги изчете- кардиограми, имунология, всичко! Ще видим с времето как ще е, но и мен това много ме впечатли, защото знаете иначе как са повечето лекари...

# 126
Бенчита, ще ми бъде интересно да споделиш какво ти е казала за храненето Simple Smile

# 127
Нищо което не знаем.. Просто самия въпрос, свързан с начина ми на хранене ме изненада.
Да избягвам глутен, млечни, захар, ако мога и кафе. Добавки да се пият само при необходимост, след изследване. Каза също хормона никога да не се пие с минерална вода. Попита ме от кой колега знам толкова много, викам от едни колежки от бг мама 😂 /шегувам се/. Каза ми да не изпадам в крайности покрай книгите които чета и че човек си е изключително индивидуален.
За козе сиренето ми каза, защо то се препоръчва пред останалите и може да се хапва ама.. Нещо не запомних 🙊 Ще почета допълнително за него.

# 128
И е доста спокойна:) На моите нерви действа добре, че покрай хипохондрия та почнах да ме вярвам на лекари Sad

# 129
Здравейте, приятели. За поредна нощ се събудих с изтръпнали крайници и ми беше зле, мерих кръвното - 150/80. Приех си бета блокера, за да го сваля. Вашата жлеза прави ли Ви подобни гадости? Боря се да вкарам в граници фт3 и всяка нощ вдигам кръвно.

# 130
Прасковка, дано се оправиш по-бързо! Аз нямам проблем с високо кръвно, но покрай близък човек знам колко е неприятно Confused
Защо не трябва хормон да се пие с минерална вода? И чак "никога"? Стана ми любопитно...

# 131
  • София
От българските пробиотици бих препоръчала Ентеросан (в частност за чревния тракт Ентеросан България). Освен тези, добри са и на Дафлорн. .......
Скиорче, за какво ти е глутамин? Използва се предимно за бързо възстановяване от мускулна треска след тежки тренировки. Или тренираш усилено? За водата. Отначало пий насила, след това тялото започва само да си я търси и ще се изненадаш с шише в ръка .
Bongo, благодаря ти за съветите! Ще се радвам да споделиш и резултатите от лечението на гъбите и паразитите:). Предстои ми да се изследвам за такива.
Глутаминът, в книгата си Изабела У. определя като най-доброто средство за лечение на пропускливите черва. Затова ми се искаше да се пробвам и с него.

# 132
Здравейте, днес си пуснах информативно ТСХ ,ФТ3 и ФТ4
ще напиша  първо по-стари стойности, може ли да  ги коментирате и съвет дали има смисъл да ходя пак на лекар? Притесних се, че FT3 и FT4 са паднали до долна граница.

12.05.2018 -    TSH 1.90 mcIU/ml 0.27 - 4.20
                            FT4 15.39 pmol/l 10 - 25
                            FT3 3.93 pmol/l 2.8 - 7.1
                         A - TPO 160.20 U/ml 0.00 - 34.05

03.11.2018  -  TSH 1.74 mcIU/ml 0.27 - 4.20   цприемах 12.5 еутирокс
                        FT4   13.24 pmol/l 10 - 25
                        FT3     4.09 pmol/l 2.8 - 7.1

20.09.2019 -  TSH 0.46 mcIU/ml 0.27 - 4.20 тук приемах по 25 еутирокс след неуспешен ЗЕТ, ТСХ беше скочил над 4

FT4 16.53 pmol/l 10 - 25
                       A - TPO 328.40 U/ml 0.00 - 34.05

03.06.2020 -   TSH 1.15 mkIU/ml 0.27 - 4.20
                            FT4 12.16 pmol/L 12.00 - 22.00
                              FT3 3.53 pmol/L 3.10 - 6.80      пет дни прием 12,5 еутирокс и 2 дни 25 еутирокс

# 133
Т3 не е променен толкова, но да Т4 е паднал доста. Въпреки доброто ТСХ, според мен ти трябва повишение на дозата.

# 134
Написах  и предни стойности и дозите на еутирокса  точно заради този ми проблем.
Когато повиша еутирокса на 25 и за месец се срива до 0,10, а при тая стойност ми се удължава цикъла много и е ановулаторен, получавам сърцебиене и ужасни топли вълни.

Общи условия

Активация на акаунт