Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

  • 24 620
  • 735
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 18 539
jerami, интересно къде са ги намерили тия американци, които не ядат почти никакви ВХ, че са ги проследили и 25 години като 80% от населението на Щатите е с метаболитни заболявания.

Освен това в тия чаршафи дето ги цитираш, не е ясно какво се има предвид под понятието "почти никакви ВХ" за някои почти никакви са 150гр, за други под 20гр. Надали са изследвали такива дето са били 25 години на под 20-50гр. че да правят такива генерални изводи.
А дали са разделили изследваните на пушачи/непушачи, пиещи/непиещи алкохол, колко антибиотици са приемали през живота си, работили са дългогодишно под стрес, с химикали или живяли в среда със замърсен въздух и т.н и т.т все фактори влияещи на продължителността на живота? 

Тези т.нар. изследвания са абсолютна шега. Дай механизъм по който ниските ВХ и високите мазнини предизвикват артеросклероза, не цитирай епидиемологии които не дават причинно-следствена връзка, а са само наблюдения, които обикновено водят до грешни изводи.
Не случайно населението на земята е на това здравословно дередже - от такива "адекватни" съвети,  базирани на същите такива "адекватни изследвания".

# 106
  • Мнения: 1 666
Не може да се сравнява автоимунен процес с вирус, който мутира всеки нов сезон. Затова и противогрипните ги модифицират всяка година. Антитела всекидневно произвежда нашето тяло, но те не водят непрекъснато до автоимунни заболявания. А пък специално хипо и Хаши, за себе си съм убедена, че е наследствено заболяване. Стресът е само катализатор, който събужда спящия звяр. И, да, не става за 1 седмица, а се развива години наред, поне при възрастните. Децата, родени от болни майки, мисля, че получават антителата си от майката, както е при отрицателния резус фактор и опасността от внезапна смърт при раждане (това е моя теория). Те не са се родили с неразвита жлеза заради липса на т4 от майката. Остават проклетите антитела, които вероятно навлизат през плацента и кръв в организма на детето. На невидимо, клетъчно ниво се случват неща, за които и не предполагаме. Там е отговорът.

# 107
  • Мнения: 1 385
Хора, подреждам си изследванията, че вторник съм на преглед и гледам: 2017г. МАТ 185.8 /при граница 0-34/ и ТАТ 170 /при граница 0-115/ и сега 2020г. МАТ 30, ТАТ 12 при същите граници.
Пътят е правилен, много съм доволна 😊😊

П.С интересно при мен Хашито идва от страна на баща ми - баба, леля и братовчедка ми, баща ми няма. Никой от страна на майка ми няма..
Аз смятам, че трябват няколко фактора, за да се "отключи" - ген, стрес и някаква инфекция.. (за себе си се сещам, че като малка много болудувах от уши.. Също друго което съм си мислила, мама са я тъпчели с йод.. Не само нея, а всички бременни по онова време, без да са знаели дали реално има нужда. Мен също в детската всеки ден по едно жълто хапченце.. В моя край водата е много хлорирана.. Теории много..

# 108
  • Мнения: 12 902
Бенчита, браво за изследванията!
..........

Аз смятам, че трябват няколко фактора, за да се "отключи" - ген, стрес и някаква инфекция..

И аз съм на същото мнение.


Определено има фамилна обремененност при повечето ендокринни заболявания, а дали ще се отключат вече не се знае.


bongobongo никога не съм се замисляла, има ли начин антитела да се предават от майката. Иначе аз самата нямам такива, през цялата бременност съм се следила стриктно и съм била на Еутирокс т.е. направила съм нужното (е без да се изследвам за дефицит на витамини, това го разбрах после Sad ) . Но сина ми отключи и той, въпреки че при нас обремененността е жестока, та почти нямаше шанс да му се размине де.

# 109
  • Мнения: 50 852
А аз преди години не съм следила дори тсх, тогава не беше модно. Господ ме е пазил да родя, но за съжаление съм го предала.  С ендокринолога си говорихме и че родих деца над 4 кг, вероятно съм имала гестационен диабет, айде с първото не са обърнали внимание, ами поне второто...но не. За щастие сега тези неща се следят рутинно, така че поне сега дечицата са по-защитени.

# 110
  • Велико Търново
  • Мнения: 443
Аз имам малко по различен въпрос, каква козметика ползвате? Не само за грим, но и неща като шампоани, лосиони, дезодоранти, сапуни, лакове за нокти и т.н. Чета книгата на Изабела, чела съм и Ефектът на пеперудата и се споменава факта, че трябва да се избягват доста продукти за лична хигиена и също почистващи препарати. Как се справяте? Мислите ли, че прекалено задълбавам?

# 111
  • Мнения: 20 926
Аз доста опростих козметиката си, най вече защото започнах да правя алергични реакции заради щитовидната. Най-важни са нещата които се задържат най дълго върху кожата-кремовете. Започнах само с био масла да се мажа, но не се получава, иска си химийка моята кожа. Почиствам лицето най вече с домашен лосион от розова вода и масло от жожоба, пилинг за тяло със сода. Намерила съм моят крем и шампоан и много много не експериментирам. Гледам да не ползвам маска за коса, за да няма много досег със скалпа а ползвам едно масло, което слагам по дължините. Парфюма гледам да е някой качествен, като избягвам да пръскам върху кожата, че и те са дразнители. Пера само с един бебешки прах и изплаквам допълнително. За лаковете, имам и разни фри, имам и обикновени. Общо взето, намерила съм моите марки и неща, които не са непременно еко био, но са подбирани да са що годе приемливи.

# 112
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Значи отиваш в посоката на масовото твърдение на ендокринолозите- яж всичко умерено, не се вглеждай в антителата и т.н. Simple Smile няма лошо Simple Smile по принцип това е масовия подход и не случайно. Милиони си пият хапчето и си свиркат.
Не виждам някъде да съм казал, да не се вглеждаме в антителата, казвам, че по-голямата част от ендокринолозите ги неглижират, а не че не трябва да им се обръща внимание, напротив те са важни, както и фт3 е важен (а на него също не се обръща внимание от лекарите, въпреки, че той е активния хормон и голямата част от симптоматиката зависи основно от него), но и не трябва да сме подчинени само на мисълта за тях, здравето не е само антитела в норма или само тсх в норма, здравето е съвкупност от много неща в баланс помежду си, което няма спор е трудно постижимо.
jerami, интересно къде са ги намерили тия американци, които не ядат почти никакви ВХ, че са ги проследили и 25 години като 80% от населението на Щатите е с метаболитни заболявания.

Освен това в тия чаршафи дето ги цитираш, не е ясно какво се има предвид под понятието "почти никакви ВХ" за някои почти никакви са 150гр, за други под 20гр. Надали са изследвали такива дето са били 25 години на под 20-50гр. че да правят такива генерални изводи.
А дали са разделили изследваните на пушачи/непушачи, пиещи/непиещи алкохол, колко антибиотици са приемали през живота си, работили са дългогодишно под стрес, с химикали или живяли в среда със замърсен въздух и т.н и т.т все фактори влияещи на продължителността на живота? 

Тези т.нар. изследвания са абсолютна шега. Дай механизъм по който ниските ВХ и високите мазнини предизвикват артеросклероза, не цитирай епидиемологии които не дават причинно-следствена връзка, а са само наблюдения, които обикновено водят до грешни изводи.
Не случайно населението на земята е на това здравословно дередже - от такива "адекватни" съвети,  базирани на същите такива "адекватни изследвания".
Относно първия ти въпрос в пика на популярността на вм-нвх диетите в края на 90те и началото на хилядолетието 18 процента от американците се хранят по такъв начин, така че едва ли са се затруднили в намирането на хора за изследването.
На нещо друго обаче искам да наблегна, ти сама казваш, че 80% от населението на Щатите е с метаболитни заболявания. Обаче къде са създадени вм-нвх диетите, там Аткинс, Саут Бийч и т.н.? В Америка. С коя храна е популярна източна Азия (демек Китай, Япония и т.н.)? С ориза. Къде обаче хората са по-дебели в Америка или в Азия? Ако отговора беше в Азия, ок приемам, въглехидратите са в корена на злото и всички дружно спираме тея отровни въглени, само дето по-дебели (и то ама много по-дебели) са в Америка и ти сама казваш, че 80% от населението на Щатите е с метаболитни заболявания, въпреки, че вм-нвх диетите са създадени там (съответно там са най-популярни и там най-много се спазват), така, че това разбива на пух и прах теорията за вредните въглехидрати още във самия си фундамент.

# 113
  • Мнения: 18 539
Индия е сред страните с най-висок % от населението с диабет тип 2, а те са предимно вегетарианци линк за илюстрация. Голям праз че са слаби.
Eто малко и за Китай линк
Япония ги следва по петите. Ако се разровиш, ще намериш и за други азиатски държави. Та толкова за мита за здравите азиатци.
Importantly, the prevalence of diabetes in Asia is rapidly increasing as 60% of the world’s diabetic population are Asians
от тук

Модерните диети може и да са били ниско ВХ, но са били и ниско мазнинни, не НВ ВХМ, освен това са били диети, не начин на хранене за 25 години. Пък и от края на 90-те едва са минали 25 години, от кога е това изследване? Дай линк със самото него, не преписано и преразказано. Искам да видя кой  и как го е провел, какви са критериите на които се подчинява, авторите имат ли интереси по-различни от човешкото здраве, кой е платил и т.н. Все важни подробности, които дават добра представа до колко може да се вярва на изводите, ако изобщо са такива каквито ги преразказа и източника от който ти си взел как е преразказал резултатите.

Коя диета къде е измислена, е едно от най-маловажните неща определящи я като добра или не. Американците и въобще западните общества ядат невъобразими колчества фаст фууд и пакетирани храни и пият тонове подсладени напитки. Азия ги следва неотменно.

Плодовете, зеленчуците и варивата може и да не са причината за метаболитните заболявания, но не е и месото. Няма доказателства нито за едното, нито за другото и опита да се изкара едното лошо, за сметка на другото са си чиста спекулация като в цитираното от теб изследване.

Напъна за промиване на мозъците на хората, че животинските продукти са смъртоностни, и всички трябва да станем вегетарианци иначе ще умрем млади, също е очевиден и много, много дразнещ, защото аргументите са съшити с бели конци.

# 114
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Първо никъде не съм споменавал Индия, където употребяват много млечни и ядат много пържено, второ един човек с нормално тегло може да има здравословни проблеми, а може и да няма, един човек обаче с наднормено тегло със сигурност има здравословен проблем, защото самото наднормено тегло е показател за здравословен проблем нали? А както ти сама каза 80% от населението на Щатите е с метаболитни заболявания, тоест едно население със затлъстяване при всички случаи е в по-лошо здравословно състояние от друго без затлъстяване нали? Между другото Япония е страната с най-голям процент столетници в света.

https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667( … )30135-X/fulltext

"Диетите с ниско съдържание на въглехидрати, които ограничават въглехидратите в полза на увеличения прием на протеини или мазнини, или и двете, са популярна стратегия за отслабване. Въпреки това, дългосрочният ефект от ограничаването на въглехидратите върху смъртността е противоречив и може да зависи от това дали диетичните въглехидрати са заменени от растителна или животинска мазнина и протеини. Целихме да проучим връзката между приема на въглехидрати и смъртността.
Методи
Проучихме 15 428 възрастни на възраст 45–64 години в четири американски общности, които попълниха въпросник за диета при записване в изследването на риска от атеросклероза в общностите (ARIC) (между 1987 и 1989 г.) и които не съобщиха за екстремен калориен прием (< 600 kcal или> 4200 kcal на ден за мъже и <500 kcal или> 3600 kcal на ден за жени). Основната цел беше смъртността от всякакви причини. Изследвахме връзката между процента енергия от приема на въглехидрати и смъртността от всякакви причини, като отчитахме възможните нелинейни взаимоотношения в тази група. Освен това проучихме тази асоциация, комбинирайки ARIC данни с данни за прием на въглехидрати, докладвани от седем многонационални проспективни проучвания в мета-анализ. И накрая, проучихме дали заместването на животински или растителни източници на мазнини и протеини с въглехидрати, засегнаха смъртността.
Данни
По време на средно проследяване от 25 години имаше 6283 смъртни случая в кохортата на ARIC и имаше 40 181 смъртни случая при всички кохортни проучвания. В кохортата на ARIC след многовариантна корекция имаше U-образна връзка между процента консумирана енергия от въглехидрати и смъртността: процент от 50–55% енергия от въглехидрати беше свързан с най-ниския риск от смъртност. В мета-анализа на всички групи (432 179 участници), както ниската консумация на въглехидрати (<40%), така и високата консумация на въглехидрати (> 70%) създават по-голям риск от смъртност, отколкото умереният прием, който е в съответствие с U-образна връзка. Резултатите обаче варират от източника на макронутриенти: смъртността се увеличава при обмен на въглехидрати за мазнини или протеини, получени от животни, а смъртността намалява, когато заместванията са на растителна основа.
Интерпретация
И високите и ниските проценти на въглехидратните диети са свързани с повишена смъртност, като минимален риск се наблюдава при прием на въглехидрати от 50 до 55%. Диетичните модели с ниско съдържание на въглехидрати в полза на източници на протеини и мазнини от животински произход от източници като агнешко, говеждо, свинско и пилешко месо се свързват с по-висока смъртност, докато тези, които предпочитат приема на растителни храни и белтъчини, от източници като зеленчуци и др. ядки, фъстъчено масло и пълнозърнести бяха свързани с по-ниска смъртност, което предполага, че източникът на храна значително променя връзката между приема на въглехидрати и смъртността.
Финансиране
Национални здравни институти."

Ако се търсят конспирации, за всяко изследване може да се поставят съмнения с каква цел е направено, като със сигурност и за изследвания за вм-нвх може да изкочат интересни неща. Но това наистина е много мащабно проучване.
Както ти сама казваш яденето на невъобразими количества фаст фууд и пакетирани храни и пиенето на тонове подсладени напитки е сериозен проблем, това обаче е ОСЪЗНАТ ИЗБОР, защото всеки е наясно, че това е хранене с отрова, обаче промотирането на вм-нвх диетите за здравословни в дългосрочен план, е това вече е проблем, защото е лъжа. Да факт е, че когато човек се е хранил безразборно, ако ще да почне да се храни само с месо първоначално може да подобри състоянието си, въпроса е обаче за колко време, защото целта не е само да сме здрави краткосрочно, ами да го задържим това здраве (и всъщност да сме живи) колкото е възможно по-дълго (поне моята цел е такава).
Никой не отрича, че с такова хранене се отслабва, защото просто тялото се вкарва в режим на глад и оцеляване (заради, което вдига хормона на стреса кортизола, което е защитна реакция и дори само това е достатъчно като доказателство за вредата от това хранене в дългосрочен аспект, на тази и миналата страница се говореше за хроничния стрес, а щом организма вдига хормона на стреса дали не е под стрес).
Ако тоя начин на хранене е толкова полезен, защо голямата част от вм-нвх защитниците не смеят да хранят децата си още от самото им захранване по този начин, поне аз не съм срещал такива? Ти би ли хранила детето си от самото му захранване така?
Има и още нещо което бих искал да добавя, всеизвестно е, че витамин б12 се набавя единствено от консумация на животински храни, но същевременно този витамин въпреки, че е водноразтворим, всъщност е в най-голямо количество в организма (в черния дроб може да се съхраняват до 5000мкг, а на организма са му нужни 2,4мкг дневно), и именно този факт, също би трябвало да доведе до извода, че щом организма е устроен така, че запасите от единствения изцяло животински витамин да му стигат за години, значи животинската храна не би трябвало да се консумира ежедневно от нас.
Но всъщност дори и без изследвания, а с малко логика, човек може да стигне до извода, че режими базирани на животинска храна са пагубни, с едно просто доказателство на хиляди години, което се нарича ПОСТИ. В миналото не е имало народи на земята (разбира се в днешното модерно общество това почти не съществува, защото човек си мисли че е по-голям от природата и затова е много по-болнав), които да не изключват за определен период животинските продукти независимо от местоположението си и независимо каква религия изповядват (а в някои религии има и изцяло забранени храни, които винаги са животински), и този факт би могъл да наведе на правилната посока на мислене, че зад този тип пост изглежда има много по-дълбок смисъл от чисто религиозния аспект. А това идва именно от факта, че животинските храни са много по-трудно преработваеми от растителните и вкарват доста токсини в организма, и той има нужда периодично да се пречиства от тях.
Нека да погледнем и в реалния свят, за да видим в действителността как стоят нещата, преди няколко месеца ти дадох за пример доживелия до 104 години кардиохирург Елсуърт Уорхъм, който въпреки, че извършва операции до 95 години (демек определено е изложен на стрес, защото надали е много успокояващо когато осъзнаваш, че буквално държиш човешки живот в ръцете си) над 50 години е веган, не коментирам дали този начин на хранене е правилен или не, не коментирам дали вегетарианството е правилно или не, (аз лично смятам, че човек има нужда от определено количество животински храни, но не всеки ден и с месеци на пълно изключване) просто показвам РЕАЛЕН ЧОВЕК, който е бил над 50 години веган и е доживял до 104 години, тогава ти предложих да ми посочиш ПОНЕ ЕДИН РЕАЛЕН ЧОВЕК, хранещ се вм-нвх или въобще предимно с месо доживял до такава възраст, така и не ми посочи нито един, посочи ми някой доживял до 90 и такъв няма (до 80 може и да има, и то със сериозната уговорка, че поне половината от живота си се е хранил с тея отровни въглехидрати).
Ето ти част от изследване за това колко живеят инуити (ескимоси), тъй като те са любим пример на високомазнинните, защото били здрави, пък се хранели вм-нвх.

"Продължителността на живота при раждането на инуитите от бившите северозападни територии нараства от 29 години през 1941 г. до 1950 г. (38 години по-малко, отколкото за Канада като цяло), до 37 години през 1951 г. до 1960 г. (33 години по-малко), до 51 години през 1963 г. до 1966 г. ( 21 години по-малко) и до 66 години през 1978 до 1982 г. (19 години по-малко) . За инуитите в Нунавик продължителността на живота от 1984 до 1988 г. е 14 години по-малка, отколкото за общото население на Квебек.
Резултатите за 2000 до 2002 г. показват, че продължителността на живота при раждане е била около 67 години в Нунавик и около 69 години в Нунавут, или приблизително 13 и 11 години по-малко, отколкото за Канада като цяло по това време."

"През 1991 г. продължителността на живота в районите, населени с инуити, е била с 10 години по-малка, отколкото в Канада като цяло, с по-голяма разлика между жените (11 години), отколкото при мъжете (9 години). До 2001 г. разликата е повече от 12 години, а разликата е подобна при мъжете и жените. С 67 години през 2001 г. средната продължителност на живота в населените с инуити райони е приблизителна с продължителността на живота за цяла Канада през 1946 г."

# 115
  • Мнения: 18 539
Първо никъде не съм споменавал Индия, където употребяват много млечни и ядат много пържено, второ един човек с нормално тегло може да има здравословни проблеми, а може и да няма, един човек обаче с наднормено тегло със сигурност има здравословен проблем, защото самото наднормено тегло е показател за здравословен проблем нали? А както ти сама каза 80% от населението на Щатите е с метаболитни заболявания, тоест едно население със затлъстяване при всички случаи е в по-лошо здравословно състояние от друго без затлъстяване нали? Между другото Япония е страната с най-голям процент столетници в света.
Ти не я спомена, но аз я споменавам. Азия не е само Китай.

20% от дебелите хора са без метаболитни заболявания. Наличието на значително количество мазнини, само по себе си не е причина за заболяване. Връзката е обратна, поради заболяване се натрупват много излишни кг.

Япония вече не е на челно място по столетници, а Хонконг. Япония е тръгнала по пътя на западните общества, а Хонконг е на челно място по консумация на месо, та ако приложа твоите методи на правене на изводи, явно месото създава дълголетници. Само че ще се въздържа, защото нямам доказателства. Не съм правила или чела за експериментално проведено изследване, а епидиемологията не доказва причинно-следствена връзка. Изследвания базирани на въпросници са средство за изграждане на хипотези, които след това трябва да бъдат доказани с експеримент. Това обаче с хора няма да се случи, поради етични причини. За това и ще продължаваме да водим този спор.

# 116
  • Мнения: 92
Аз принципно се въздържам от коментари по темата с храненето, но в този случай ми се иска също да споделя моя опит.
Преди години експериментирах с веганство и вегетарианство за кратко (около 2-3 години макс). В ретроспект малко след това се отключи хипофункция, която до този момент не е Хашимото и нямам реална причина, а само диагноза.
Отключването на хронични състояния по мое мнение е комплексно и зависи от epigenetics и genetics. Не смятам, че може да се пренебрегва genetic predisposition (лактозната непоносимост например зависи до голяма степен от генетични фактори).
Относно нв и пр. диети – за мен е неоспорим факт, че захарта (особено фруктозата) е хепатотоксин и самият метаболизъм на тези две вещества е достатъчно доказателство (пак казвам според мен и според литературата, която съм изчела). NAFLD е реален проблем сред много хора, които не са близвали алкохол през живота си вкл. деца.
Относно епидемиологичните изследвания – все пак в основната си част са въпросници и ще вмъкна един цитат от проф. Йоанидис “Nutritional epidemiology is a scandal. It should just go to the waste bin.”
Всеки сам трябва да открие какво работи за него, защото все пак сме различни и – не, не мисля, че има универсален подход/диета. При всички положения храненето е огромна част от проблема и от решението...
Моят подход е т.нар 3-lever-approach (dietary restriction, time restriction, calorie restriction). Разбира се не едновременно, а циклично – периоди на фаст, периоди на кето, периоди на ad libitum хранене. При мен работи.

# 117
  • Мнения: 1 385
След една седмица на 0.50 мг Явно наистина си е било предозиране.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 18:02 от Бенчита

# 118
  • Мнения: 22
Аз пак искам да попитам нещо. От толкова четене нищо не разбрах.
Сега като отид на лекар за втори път, при тези изследвания какво е вероятно д ми предпише? Ако ми изпише хормон, ще има ли някакво отрицателно въздействие от това?Като допълнително напълняване и други проблеми.
И другия въпрос, да настоявам ли пред личната направление за примерно уши, нос, гърло, за да видя там някакво изследвания съответно за бактерия. Както и за гинеколог, съответно за проблем там.Разбрах че повишен Тат е признак за някаква инфекция. Но освен с изследвания как да разбера какво е?
Започнах да се обърквам.Това че имам повишен Тат със симптоми на Хашимото, значи ли че може да не е Хашимото, а само хипотероизъм или това е едно и също?Колкото повече чета повече се обърквам
Ft3- 4.80 при 3.10-6.80
Ft4-20.8 при 12-22
tsh - 1. 35 при 0.27-4.20
TAT-383 при до 115
MAT-10 при до 34
Инсулин-20 при до 24.90
Кръвна захар - 5 при. 2.60 до  6.11

# 119
  • Мнения: 18 539
Не знам отговорът на въпросите ти, но е много висок % сигурно, че имаш инсулинова резистентност.

Общи условия

Активация на акаунт