Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 634
  • 735
  •   1
Отговори
# 90
Ами супер тогава, трябва да оправиш инсулина, потърси причината за ТАТ, защото с времето антителата ще се увеличат и рано или късно ще нарушат функцията на жлезата.
Каква може да бъде причината? Търсих в нета, но явно не съм търсила както трябва. Някакви примери?

# 91
Ами супер тогава, трябва да оправиш инсулина, потърси причината за ТАТ, защото с времето антителата ще се увеличат и рано или късно ще нарушат функцията на жлезата.
Каква може да бъде причината? Търсих в нета, но явно не съм търсила както трябва. Някакви примери?

Бактерия в нос или гърло, синузит, алергия, инфекция на зъби, нещо в пикочо-полова система...

# 92
Прасковка, според мен, единственият начин да "издухаш" претрупаното количество т4 е усилен спорт (поне 1 час, 5 пъти седмично). Спортът натоварва много щж. Иначе вариант билков или нещо подобно за сваляне на нивото т4 няма. Просто тр да чакаш да се изразходи. Но 2 мес са много време. Би тр да си го изразходила. Всъщност за какъв детокс питаш?

Бонго, какъв спорт е подходящ и при ИР, и при хипофункция?
Замислих се дали не товаря още повече моята ЩЖ със спорт. Не съм се претрепала от усилия, но всеки ден съм на степера поне 45 - 50 мин и отделно правя и някакви упражнения за различни мускулни групи. Това в домашни условия. И имам 30 мин бързо ходене пеша след връщане от работа.

# 93
И ир, и за щж най-подходящи са анаеробните. Аз вдигам тежести - гири от по 4 и 5,5 кг за бицепс, трицепс, гърди, рамо. Правя 6 серии по 12 повторения за всяка част. Отделно използвам тежестта на собственото тяло за клекове и коремни преси (горна и долна мускулатура с вдигане на краката). Това го правя 4 пъти седмично (пн,вт,чт,пт).  След тежестите правя 60 мин кростренажор - аеробни. Те всъщност тежат на щж. Отначало ми беше трудно, дори първите 2 месеца ми трепереха краката. Постепенно обаче заякна мускулатурата, свикнах, а и изследванията на хормоните сочат, че в момента нещата са наред, макар и фт3, и фт4 да не са оптимални, то тсх се движи м/у 0,4 - 1,8. Чувствам се чудесно след тренировка, вече ми е като наркотик; подобри ми се тонуса, настроението, не ми се спи непрекъснато (явно добре се отрази на надбъбречни и кортизол). Искам да го провокирам насила тоя мой метаболизъм, макар и да затормозявам жлезата. Всъщност аз пък гледам на тоя тормоз като на стимулация за работа предвид мързела от готовия т3 и т4, който й давам. Реших, че да стоя като дроб и да се оправдавам с тормоз над щж е чиста проба мързел, признах си го. Да не говорим, че се чувствах като развалина. И не, не тренирам от толкова отдавна - само от 9 месеца. Трудни са първите 3, после става лесно и приятно. 2 месеца имах страшно болки в колената, но след това изчезнаха неусетно. Отдавам ги на ошипявания, калциране между ставите, което беше разрушено от многократното повтарящо се действие.
Със степера не я претоварваш. Големият седалищен мускул, който най-вече стимулираш, е най-силният в тялото и със степера само го караш да се прозява😉но пък се оформя красиво. Та, не се затормозява толкова щж. Това, което правиш не е малко и е умерено. Не спирай, не прекаляваш. Прекалено, според мен, би било продължително тичане и каране на колело напр. А тежестите помагат и за подобряване на инсулиновата чувствителност на клетките. Растящият мускул иска да се храни, при това много.😜

# 94
Аз вече няколко години тренирам пилатес, но всъщност в повече комбинирана гимнастика, има и 20на минути гири, и коремче, абе доста приятно и изчерпателно. И аз го намирам за много добър вариант. Свиква се и като спра, веднага се усеща.
Ма не е панацея Joy Не си реших живота с магическа пръчка. Но вярвам, че е една малка частичка към успеха. И адски помага за стреса!

# 95
Хаха леле при хипер - стреса и физ натоварвания са противопоказни, защото и без това високия пулс скача още повече.. Но някакви леки за тонус, звучи ок..
Искам си хипотоооо.. макар че трудно свалях и бях депресант хаха, сега след предозирането свалих от раз, стресирах организма , но останалите хипер симптоми не ми понасят..

# 96

Бактерия в нос или гърло, синузит, алергия, инфекция на зъби, нещо в пикочо-полова система...
Това означава ли че може би не е проблема в жлезата високите стойности   ТАТ?И нямам проблем с  нея? В момента съм с лека хрема, тя ли да е причината за висок Тат?

# 97
Не, означава че нещо провокира автоимунитета и се образуват антитела, които атакуват жлезата

# 98

Това означава ли че може би не е проблема в жлезата високите стойности   ТАТ?И нямам проблем с  нея? В момента съм с лека хрема, тя ли да е причината за висок Тат?

Хубаво е да се запознаеш със заболяването , за да може да си помогнеш трябва да си наясно какво ти има Simple Smile  
ТАТ и МАТ са антитела, които тялото е изградило и тези антитела атакуват щитовидната жлеза и така нарушават функцията й. Ако са много и си стоят така тоест не се прави нищо за намаляването им те постоянно я атакуват. В следствие на това освен, че  функцията й става намалена, те рано или късно ще я унищожат. Има хора на които част от жлезата вече я няма, или имат участъци с нехомогенна структура, лошо кръвоснабдяване и т.н.
А вече самите антитела са се появили с някаква причина - има някъде някакво възпаление, инфекция в тялото. Ако тя се открие и излекува, антителата спадат. Пример - намерих стафилокок в носа на сина ми, излекувахме го и антителата спаднаха.

Не помня при теб какви са ти стойностите на хормоните, тоест дали жлезата ти вече е поразена

# 99
Мибобо, под спадане се има предвид спадане под референтните граници  (както при хората без Хашимото) или просто значително спадане в сравнение с предишните стойности?

# 100
Ами има си случаи когато спадат в граници и се смята, че заболяването е в ремисия. При сина ми така стана. Никаква гаранция обаче, че след известно време няма да са пак нагоре, затова не се казва, че си излекуван Simple Smile .
Иначе когато са стойности с хиляди всяко спадане си е важно т.е. и да не се свалят до в граници друго е да имаш 3000 друго е да са 200-300.

# 101
  • Столичанин ама не в повече :D
Аз смятам, че много заболявания се отключват от стрес/шок. И при мен и при сина ми заболяването се отключи така. Във ФБ групите се е правело допитване и също много хора се сещат, че са имали изживян силен стрес и след това са се разболяли. Психиката ни е слаба сега...не толкова какво ни се случва.
Смятам, че поколението на нашите баби и дядовци са били с далеч по-здрава психика от нашата, най-малко защото по-голяма част са били по-ниско интелигентни/образовани от там и до някъде по-малко емоционални. Което не ги е карало да се замислят над разни философски неща за живота и да се вкарват във филми и да потъват в щуротии каквито правим ние сега и сега втори е с паник атаки или депресии. Те  просто са приемали стоически случващото им се. Отделно са били толкова заети с физическа работа, че не им е оставало даже време да изпадат в такива състояния.
Тоест сегашните силиконови кифли и батки са по-интелигентни от съвременниците на Вазов, Вапцаров, Славейков и т.н.? Това ми е трудно да го повярвам. Да, стреса може да отключи заболяване, както и боледуване (при мен и двете), но дали той е само повода или причината? Тоест, дали ако човек с години не е развивал това заболяване, изведнъж от стрес то ще се отключи? Тоест, една пълна чаша с вода и една капка ще я препълни, но ако чашата е празна?
Никога ме съм казвала, че в храненето е важно САМО колко са въглехидратите, колко белтъчините и колко мазнините. Blush Че е важно и качеството- това е ясно. Относно цитатите- не вярвам на подобни проучвания които прогнозират кой колко ще живее на база на това какво яде. Още повече, че има толкова много неизвестни в тях. И пак се прокрадва идеята, че нвх е САМО  "ултра ниски вгх" (или както беше написано)+ много малко зеленчуци и растителна храна...Обичайно при нвх хранене човек не просто "заменя"  вгх за протеини- аз поне не ям протеини в обема/грамажа в който са били въглехидратите преди. Както и не си ограничавам зеленчуците- ям колкото искам. Ограничавам сладките плодове, но пак не съм изключила изцяло плодовете. Също така, не е еднакъв и броят на храненията ми през деня в сравнение с хранене с повече вгх.  А хранителни вещества определено няма само във въглехидратите. Но всеки е свободен да яде колкото и каквото поиска- на мен лично ми се отразява много по-добре да се храня с по-малко въглехидрати, отколкото когато следвах общите препоръки за над 50 % въглехидрати. Simple Smile
Прогнозата за дължина на живот спрямо храненето, е базирана на самото проучване, нали затова се правят такива, след като се следят хора, хранейки се по определен начин за определен период от време (в дадения случай за 25 години), набюдавайки какви заболявания се развиват във времето и смъртността. Разбира се факт, е че всеки има избор да прави каквото реши, като има една хубава поговорка, че каквото човек си направи никой друг не може да му го направи. Но пак повтарям, според мен много по-важно е от какво са въглехидратите, отколкото какъв процент са, на един човек му идват от хляб и картофи, а на друг му идват от леща и зеленчуци е кой ще се радва на по-добро здраве?

И ето още едно проучване, като този път изследваните хора са над 400 000.

"Диетите с ниско съдържание на въглехидрати може да не са най-здравословните за дълъг живот - 2 големи нови проучвания предполагат, че са свързани с по-висок риск от смърт

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са популярен начин за отслабване, но все по-голям брой изследвания показват, че те могат да доведат и до преждевременна смърт, ако се спазват за дълги периоди.
Ново проучване на повече от 24 800 възрастни в САЩ установи, че тези, които са ограничили приема на въглехидрати, имат 32% по-висок риск от смърт от каквато и да е причина, отколкото хората, които са били на диети с високо съдържание на въглехидрати.
Тази констатация се привежда в съответствие с други нови данни на повече от 447 500 души по целия свят.
Ограничаването на въглехидратите може да бъде добра стратегия за отслабване, но експертите казват, че не е добре да се следва в дългосрочен план.
Диетите с ниско съдържание на въглехидрати имат много разновидности, всяка с много последователи. Хранещите се по Аткинс ядат много месо и яйца, преди бавно и внимателно да въвеждат въглехидрати, докато кетогенната диета призовава хората към рязко намаляване на въглехидратите и да се съсредоточат върху увеличаване на приема на мазнини от храни като масло, сирене и авокадо.
Но все по-често учените откриват, че преминаването към хранене с ниско съдържание на въглехидрати може да не ви донесе полза в дългосрочен план.
Изследване, представено във вторник на Конгреса на Европейското дружество по кардиология 2018, разгледа моделите на отчитане на храненето на 24 825 души в САЩ за повече от десетилетие.
Изследователите разделили участниците в четири квартила, от диети с най-ниски въглехидрати. Те открили, че американците в дъното на 25%, които не ядяли почти никакви въглехидрати, са с 32% по-висок риск от смърт от каквато и да е причина, отколкото тези, които са с най-висок прием на въглехидрати.
Те открили също, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати са с 51% повишен риск от смърт от коронарна болест на сърцето и с 35% повишен риск от смърт от рак в сравнение с хората в първите 25% от хранещите се с най-много въглехидрати.
Изследователите сравняват тези резултати с данни за диетите на 447 506 души по света и установяват, че като цяло диетите с ниско съдържание на въглехидрати имат 15% повишен риск от смърт.
Изследователите смятат, че това може да е така, защото замяната на здравословни, богати на фибри въглехидрати - като пълнозърнести храни и някои зеленчуци - с повече месо може да доведе до опасност.
"Нашето проучване предполага, че в дългосрочен план те са свързани с повишен риск от смърт от всяка причина и смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдови заболявания и рак", казва Мацией Банах, професор от Медицинския университет в Лодз в Полша който помогна за написването на изследването.
Здравословните въглехидрати като пълнозърнести храни и боб не са лоши за вас.
Това ново проучване идва по петите на друго световно изследване на данни за смъртността, публикувано в Lancet по-рано този месец. То установи, че хората, които ядат умерено количество въглехидрати и се съсредоточават върху цели, здравословни храни като зеленчуци, бобови растения и ядки са склонни да живеят по-дълго от хората, които ограничават приема на въглехидрати.
Това е по-голямо доказателство, че най-добрата стратегия за диета в дългосрочен план е режим, богат на зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини от естествено мазни източници като маслини и авокадо.
"Опитайте се да направите избор, който запълва чинията ви с растения", казва Сара Сейделман, кардиолог и изследовател по хранене в Бригъм и женската болница в Бостън, която ръководи изследването на Lancet.
Тя казва, че не е ясно дали диетата на растителна основа, която също е с ниско съдържание на въглехидрати, може да бъде здравословна дългосрочна стратегия, защото никой наистина не се храни по този начин.
"Това не е естествен начин на хранене", казва тя.
Вместо това, когато хората изхвърлят въглехидратите, те често посягат към повече животински протеини и мазнини.
Яденето на повече масло и месо може да повиши кръвното ви налягане, а Световната здравна организация казва, че преработените меса като хот-дози, шунка, бекон и колбаси могат да причинят рак. Възможно е всеки вид червено месо, преработено или не, да бъде свързано с повишен риск от колоректален рак. А някои риби носят високи нива на нитрати, което може да причини рак при животните.
Нещо повече, диетите с ниско съдържание на въглехидрати, които премахват зърнените храни и пресни продукти за повече месо и риба, могат неволно да подкисляват урината, излагайки на риск от развитие на камъни в бъбреците."
Ами има си случаи когато спадат в граници и се смята, че заболяването е в ремисия. При сина ми така стана. Никаква гаранция обаче, че след известно време няма да са пак нагоре, затова не се казва, че си излекуван Simple Smile .
Иначе когато са стойности с хиляди всяко спадане си е важно т.е. и да не се свалят до в граници друго е да имаш 3000 друго е да са 200-300.
Добре де, тогава, защо за човек, който се е оправил от грип, се смята, че се е излекувал, а не, че е влязъл в ремисия, след като в следващите години е много вероятно отново да се разболее от грип? Менталното излекуване е толкова важно, колкото и физическото (дори може би по-важно, и съответно по-трудно за постигане), един човек не смята, ли че може да е здрав, той никога няма да бъде здрав, ако ще всичките му показатели да са перфектни.
Относно това какво е ремисия за антителата (това е сива материя, защото голямата част от ендокринолозите ги неглижират), за такава се възприема, ако са под 100 за мат и под 300 за тат (тоест така като гледам да са под 3 пъти над нормата), над 500 се смята за агресивна атака над жлезата, ако отидат в референтни граници се счита, че вече няма автоимунна атака. Всъщност според проучвания, около 30 процента от населението има антитела тат или мат (демек не са 0).

# 102
Мисля, че достатъчно добре се изразих в предишните си постове- който е искал да разбере какво имам предвид...разбрал е. Wink

# 103
Значи отиваш в посоката на масовото твърдение на ендокринолозите- яж всичко умерено, не се вглеждай в антителата и т.н. Simple Smile няма лошо Simple Smile по принцип това е масовия подход и не случайно. Милиони си пият хапчето и си свиркат.

# 104
jerami аз не мисля, че кифлите и батките имат много такива заболявания Wink ....така, че не говоря основно за тях Simple Smile . Не можеш да отречеш, че сега масово средно интелигентите хора задълбават много в емоции, които при хората от началото на миналия век ги е нямало. Тогава хората са били по-първични и са приемали по-просто живота. Друг въпрос е, че ние въобще не знаем те колко са били болни, защото толкова са ходели и на лекар и толкова е била напреднала и медицината та да има реална статистика. Едва ли някой е отивал на лекар защото много се поти и е уморен или е напълнял Wink
Иначе разбира се, че в повечето случаи предпоставка е имало за заболяването, стреса и натрупани негативни емоции/тревожност просто отключват да.

Относно антителата, мисля че за всички автоимунни е така, т.е. смята се, че си в ремисия. Най-вероятно логиката е, че щом един път имунната система е реагирала така, едва ли ще оправи завинаги.
А границите по различните лаборатории са различни, аз съм ходила където ТАТ е до 4...няма значение това де, но да аз мисля, че всеки човек има някакво количество антитела и затова са тези норми. Тоест когато станат над едно определено количество, и явно се приема, че имунната система не работи както трябва за да е образувала толкова много. На много хора изследвания съм гледала в годините по форуми и групи, нямам спомен да съм виждала нулев резултат, но често съм виждала много ниски - нещо от рода на 2-3 при при МАТ 34 например.
За психиката в излекуването съм съгласна, че е важна, но си има и физически причини така, че нещата са навързани Simple Smile

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 16:25 от mibobo

Общи условия

Активация на акаунт