Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 25 259
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
Ами нямам избор,  трябва да се види къде е проблемът. Ще ги пусна и тях, то здравната не ги поема нали.

А полови хормони трябва ли да се изследват.

# 616
  • София
При мен се случи така, че ми пускаха 3-4 пъти за година кръвна захар и инсулин само на 0 мин. Нямаше никакви отклонения. След това ми откриха хашимото, имах и проблеми с кг и едва тогава се сетиха да ми пуснат обременяване с глюкоза. Резултатите бяха доста зле.

# 617
Много се обърках какво да направя дали само на 0 минута или другите две обременявания.

# 618
Давам пример да се ориентираш...примерно много често инсулина на гладно е да кажем с добра стойност, но е съвсем възможно при обременяване на 60мин да не е вече. Иначе винаги може да направиш първо само на гладно и ако всичко е ок, само да се следиш. Ако вече се видят наченки на проблем да правиш после и обременяване

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 00:01 от mibobo

# 619
Какви са долу-горе цените на обременяването  с глюкоза и каква е разликата на изследването за инсулинова резистентност и обременяване с глюкоза?

# 620
  • София
Обременяването с глюкоза ще покаже дали имаш ИР. На мен ми го пуснаха по здравна каса.

# 621
В моята лаборатория мисля, че беше 44 лева обременяване с глюкоза+ трикратен инсулин.

# 622
Давам пример да се ориентираш...примерно много често инсулина на гладно е да кажем с добра стойност, но е съвсем възможно при обременяване на 60мин да не е вече. Ираче винаги може да направиш първо само на гладно и ако всичко е ок, само да се следиш. Ако вече се види наченки на проблем да правиш после и обременяване

Какви наченки на проблем могат да се видят, за да съм сигурна, че трябва да пусна на 60 та и 120-та мин? Понеже Ида е писала, че нейните стойности са били добри на 0 мин и после на другите две е дало отклонения..

Аз имам симптопми с излишните кг, това не е ли основателна причина да ги пусна и другите две?

# 623
Дали да изследваш инсулин и КЗ само на гладно или да правиш обременяване си зависи от теб. По мое мнение, много по-вероятно е да се вижда проблем при кнсулина още на гладно, отколкото чак на 60 и 120 мин- щом имаш симптоми.

# 624
  • София
Симптомите ми бяха косопад,  умора, задъхване дори при малко натоварване, след хранене краката ми бяха като олово и лягаха и заспивах за часове, после едва ставах. Това са само част, но не мога да кажа дали е било от хашимото или от ИР. Сега почти всички симптоми изчезнаха. Пия хормон, глюкофаж не ми понесе и се наложи да го спра.  Промених и храненето, за което съм много благодарна на всички във форума тук.
Не знам какви са твоите симптоми, може да нямат нищо общо с моите.

# 625
При мен проблемите са излишни кг + стискане в гърлото. Понякога ми причернява и кръвното ми е доста ниско.

Ами ще пусна само на 0 минута в край на сметка май пък ако лекарката ми каже ще направя и обременяването.

# 626
Давам пример да се ориентираш...примерно много често инсулина на гладно е да кажем с добра стойност, но е съвсем възможно при обременяване на 60мин да не е вече. Ираче винаги може да направиш първо само на гладно и ако всичко е ок, само да се следиш. Ако вече се види наченки на проблем да правиш после и обременяване

Какви наченки на проблем могат да се видят, за да съм сигурна, че трябва да пусна на 60 та и 120-та мин? Понеже Ида е писала, че нейните стойности са били добри на 0 мин и после на другите две е дало отклонения..

Аз имам симптопми с излишните кг, това не е ли основателна причина да ги пусна и другите две?

За да се помисли, че може би  има проблем  е ако инсулина е по-висок от 7-8 (въпреки, че границата в повечето лаборатории е до 25,  в други е до 10) и кръвната захар ако е над 5,5 .
Но да, както си решила най-добре си пусни сега само на гладно и ще прецениш после, ако е необходимо обременяване.

# 627
Момичета здравейте. Бременна съм и приемам л тироксин по 75. Тази сутрин обаче след като го изпих заспах отново и след събуждане понеже бях сънена взех отново хапчето. Проблем ли е, че днес съм приела дефакто 150? Малко се притесних

# 628
Диана, не се притеснявай. Може да имаш сърцебиене. Няма страшно за бебето. Досега щеше да усетиш, ако има проблем.

Briebie, излишните кг не е задължително да са от ир. Все пак хаши нарушава като цяло метаболизма, а много зависи и колко се храни човек. Натоварването не е толкова драматично и страшно. Предполагам на всеки се е случвало (не веднъж😉) да си почерпи душата с цял шоколад или 1-2 парчета торта. Захарта, която ще изпиеш, е същата доза. Тр да ти е разтворена предварително в 500 мл вода и за не повече от 5 мин да я изпиеш. Друг е въпросът, ако имаш проблем с инсулин и кр захар, че може да ти прилошее или да ти се сгади. Но не е задължително. (Ако пиеш лекарства за ир, би било добре това изследване да се направи след 10-дневно спиране на лекарството.)

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 08:13 от bongobongo

# 629
  • където си пожелая...даааа...
Момичета, а някоя от вас правила ли е изследване за чревна пропускливост и ако да - какво точно? Прочетох за уринен лактулоза/манитол тест, но никъде не намирам инфо в сайтове на лаборатории? Иска ми се да пропусна 3/6-месечния протокол на Надя Петрова за целта, понеже се притеснявам, че и без това наличните ми дефицити на витамини и вещества ще се увеличат съвсем, като изключа толкова групи храни. И ако нямам такава нарушена чревна пропускливост, да откажа само глутена завинаги, като евентуална причина за антитела и автоимунно заболяване... В търсене съм на "моята истина" за нещата и твърдо съм решила максимално да оптимизирам показателите си 😄.
След седмица дори имам преглед при втори ендокринолог, с направените вторични изследвания по ваши препоръки и ЗАПИСКИ към тях, кое трябва да ми се оправи като стойности, пак по препоръките от тук, цял лист изписан... дано ме изтърпи човекът, че ще му се бъркам в занаята, без да съм доктор😆.
И нещо по повод свалянето на килограми за хора с хашимото да напиша - понеже бях тръгнала да отслабвам с ВМНВХ и фаст, но ме отказахте от темата тук (за което благодаря - пак ми помогнахте със знанията и опита си❤), поразрових се из сайтове и форуми, и открих, че "зоната" е начин не само да се свалят килограми ЗДРАВОСЛОВНО, а много хора дори са нормализирали и хормоните си след спазване на този режим. Така че тези, които тепърва се сблъскват с този проблем - Хашимото+напълняване, да не губят време в експерименти с диети, а да погледнат първо "зоната" (има и тема във форума, и няколко книги, преведени на бг). Дано съм била полезна за някой Simple Smile)!❤

Общи условия

Активация на акаунт