Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 616
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Желязото не е добре да е високо.
Намали въглехидратите, яж повече протеини и ще качиш желязото.
Феритинът и инсулинът са антагонисти.

В предните теми превеждах една статия. Май беше на 11стр, но не помня по миналата тема ли беше или миналата. Пак нищехме желязото.

Аз последен триместър бях с феритин 2 при долна граница 20 😨, хемоглобин 130.
2 дена след нормално раждане ми беше 23.
Лекарства не съм взимала. Промених храненето.
Иначе и на мен редовно ми изписваха таблетки. Като ги спра и за седмици желязото падаше под долна граница.

# 601
Здравейте, някой може ли да помогне с тълкуването на тези резултати. Това високо ТСХ значи ли че имам хипофункция на ЩЖ.

# 602
Това ТСХ само по себе си не е чак толкова високо.

# 603
  • София
Briebie, хормоните е добре, да бъдат в горната третина на референтните граници, за да не се говори за хипофункция. Нямаш завишени антитела, което означава, че нямаш и Хашимото. TSH също не е лошо (поне докато не прескочи 3). Може би, ако целиш забременяване, трябва да се консултираш с ендокринолог. Предоплагам, че ще те накара да повториш изследването, ако имаш положителен тест и, ако се наложи, ще ти даде хормон, за да го поддържаш в ниски стойности по време на бременността.

# 604
Не целя забременяване засега, но имам излишни кг, които не се махат с режим + стягане в гърлото от време на време. Тези неща много ме притесняват.

Прочетох, че е добре ТСХ да бъде под 2 и ако е над 2 - много трудно се отслабва и затова си мисля, че може да имам проблем.

Ще посетя ендокринолог другата седмица.

# 605
  • София
Отслабването и ТСХ нямат общо. Тук има и доста кльощави с високи ТСХ ( аз, например). Пусни си за ориентир и кръвна захар, инсулин, гликиран хемоглобин ( ако и другите момичета се сетят за още нещо...) и със всички изследвания отиди на ендокринолог. Ако той прецени, ще ти пусне разширен тест с натоварване с глюкоза, за да се види, дали нямаш инсулинова резистентност, което може да е причина за задържането на кг.
(Сега виждам, че ft4 ти е малко под оптималните стойности. При тези реф. граници би трябвало да е над 1,22. )

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 08:56 от Skiorche

# 606
briebie бъди подготвена, че ендокринолога най-вероятно ще каже, че всичко е наред. Много малко обръщат внимание ако хормоните са в норми.

# 607
Преди прегледа мисля да отида на обременяване с глюкоза, за да изследват кръвна захар на 60-та и 120-та минута. Нали това трябва да пусна? Какъв е този разширен тест с глюкоза, същото нещо ли е? И освен него и гликиран хемоглобин така ли?

А това, че Ft4 е под оптималните стойности какво означава, свързано ли е с високото TSH?

Mibobo дано не стане така, въпреки че и аз го очаквам.

# 608
briebie, при обременяване се изследват Глюкозата и Инсулина на нулева, 60-та и 120-та мин. Има и определени изисквания, които трябва да спазваш преди теста. Това изследване, обаче, не е от най-леките.
Моят съвет е на първо време да изследваш само Глюкоза + Инсулин на гладно, т.е. на нулева минута. Така ще пропуснеш частта с пиенето на разтворена във вода глюкоза и т.н.

# 609
Добре, а това достатъчно ли е само на нулева минута? Ако то не даде отклонения, значи не трябва на 60 та и 120-та така ли?

# 610
Едното изследване просто е по-леко и ненатоварващо организма. Другото е по-показателно, но и по-тежко. И при двете се изследва едно и също (Инсулин + Кръвна захар), само че при обременяването те се тестват още 2 пъти, освен на нулева минута.
От теб зависи на кое от двете искаш да се подложиш. Аз, например, си правих обременяване преди време и нямах никакви проблеми, но други потребителки едвам са го изтърпели.
Цялата работа е там, че ако изследваш инсулин и глюкоза на нулева минута и се установи, че има проблем, то пълното изследване би било безпредметно, тъй като явно ИР е налице.

# 611
А възможно ли е на нулева минута да няма проблем, а на следващите 60та и 120та да има? Тогава по-лекото изследване няма да може да открие проблема?

А какво имаш предвид, че едвам са изтърпели изследването - станало им е лошо ли?

# 612
А възможно ли е на нулева минута да няма проблем, а на следващите 60та и 120та да има?
Да, възможно е, но е много по-рядко срещано. Обикновено, когато има проблем с ИР, той си се вижда още на гладно.

Става им лошо, заболява ги глава, причернява им, почват да треперят и т.н. И на мен ми стана кофти, но чак към края на изследването.
Неприятното е, че 2 чАса трябва да седиш в лабораторията, без много-много да мърдаш и без да пиеш / ядеш.

# 613
Да, това за мърдането и мен ми се стори най-лошото.. В такъв случай ще направя само на 0 минута, както ме посъветва ти. А гликиран хемоглобин или още нещо, за което се сещате да пускам ли, понеже така и така ще давам кръв.

# 614
Ами, освен споменатото, ако не си се изследвала за дефицити на витамини, може и някои от тях да пуснеш. Например, B12, D, Хомоцистеин, Феритин, Желязо. Но изследването ще се оскъпи доста така.
Липсата на някои от тези витамини и минерали също може да води до напълняване и затруднено отслабване.

Общи условия

Активация на акаунт