Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 601
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
Хайде и аз тук с въпрос Blush
Според вас, когато човек тежи повече, има ли нужда от по-висока доза хормон, за да му се регулират добре Т3 и Т4  (т. е. хормонът дозира ли се И според килограмите, както е при някои други лекарства)? Grinning

# 646
Не съм проучвала въпроса... мисля, че има връзка, но не задължителна. Позната доста пълна над 100кг от край време е на дози 125-150мг, но имам и позната която е слаба а е на 125мг.
Когато детската ендо изписа на сина ми хормона и видя колко са ми потънали гемиите Simple Smile и ми каза - Еее стига де, то дозата му няма и по мг на килограм тегло...

# 647
И в психоатрията се смятат спрямо тегло и спрямо симптоматика какви ще са дозите. На мен 125 ме свали на земята, 50 бях ок.

# 648
  • София
Аз пък да кажа, че днес,  след 5 месеца лишение от млечни, реших да спра и започнах със сирене от козе мляко. Дано да не съм сгрешила, но няма и как да проверя. Далече съм от лаборатории да видя от къде започвам и дали положението ще се влоши. Но просто повече не издържам на зеленчук и месища. Sad. Ако видя, че нещо не върви надобре, ще спра.
Ако има някой, минал по тези стъпки, ще се радвам да сподели.

# 649
Долче, имат отношение кг при дозиране (спрямо препоръки от производители), но реално май на никого не отговарят килограми/доза. Всеки дозира спрямо симптоми. Като чета все повече чужди форуми виждам как има масово хора на по 200 и повече гами т4. Относно доза/кг. За деца от 6 до 12 г дават между 4-5 гами на кг тегло. От 12 до 18 г 2-3 гами на кг тегло. За възрастни от 1-1,7 гами на кг. Възрастни ок, но за децата ми се струва, че дозите са шокиращо високи. Единственото ми обяснение е пубертетът и всички органични процеси, свързани с него, които вероятно изискват висока доза хормон.

Диана, по-хубаво нещо от бременността няма. Само това тр да е нещото, което те изстрелва извън депресията и да те прави безкрайно щастлива. Спирай гадните антидепресанти и мисли само за предстоящите прекрасни мигове с бебчето.🎈

# 650
A някой има ли симптоми като подуване с Л-тироксин? В началото свалих 3 кг, действаше ми диуретично. После имах около седмица силен стрес и забелязах, че започна пак задържането на течности...Като изследвах ТСХ от 4,160 беше станало към 4,  Т4 се беше покачил с малко над 100 единици (от около 1,100-1,130 на около 1,200- 1,240- при горна референтна граница 1,700), а Т3- от около 3,000 беше спаднало до 2,600-2,660 (казвам "около" понеже не са при мен изследванията и карам по спомени)...Но как да го разбирам това Т3 да е по-малко с хормон?! Конвертира се вместо в Т3 в реверсивен Т3 или...?! Дали може да е от Л-тироксина? На някой друг случвало ли му се е?

# 651
Моята логика е, че преди хормона Т3 е бил по-висок защото жлезата се е опитвала сама да компенсира хипофункцията. Когато е съвсем начална хипофункция, понякога Т3 е даже над норма, при сина ми беше така известно време.

# 652
При мен Т3 беше над нормата през февруари, оттогава с/без хормон намалява... Confused

# 653
За тези, които се пазят от глутена. Тези дни четох каква ли не инфо и срещнах, че в л-тироксина има глутен. Не мога да ви пусна линк, защото не помня къде съм го видяла. В чуждестранен сайт беше.

# 654
Да, някакво нишесте имаше май, мернах нещо такова на английски, щях да питам някой има ли повече инфо.

# 655
Май и лактоза има (не съм на 100% сигура де)....те затова на Еутирокса му смениха формулата, за да изчистят лактозата и по принцип си се води по-изчистен продукт, каквото и да значи. Ох, значи и да искам на сина ми да му го сменим, няма да е ок...дано се нагоди с този Еутирокс

# 656
А какви са страничните ефекти на новия Еутирокс всъщност? На мен ми беше изписан Еутирокс, обаче тъй като нямаше наличности по аптеките на по-малко от 100 мкг, за това взех Л-тироксина...50 мкг мкг и деля на 2 (първите дни и на 4). Чудя се сега дозата ли ми е малка, на Еутирокс ли да минавам...Ще го обсъдя и с ендокринолог, но дотогава...

Последна редакция: пн, 06 юли 2020, 23:39 от dolce miele

# 657
Ами то не толкова странични ефекти, по-скоро симптоми, защото не усвояват добре, и на доста хора им се засили хипофункцията и вдигнаха доза примерно. На някои нелогично се разместиха нивата на хормоните - това което аз забелязах, че понякога ТСХ пада доста, а щитовидните не са на нива "отговарящи" на толкова добро ТСХ.
Но майка ми се предозира с него, явно го усвояваше по-добре и от 75мг падна на 50мг. При мен лично положението е почти същото като при старата формула.

# 658
Мибобо, а защо казваш "почти", значи все пак забелязваш някаква разлика? Thinking

# 659
Мибобо, а защо казваш "почти", значи все пак забелязваш някаква разлика? Thinking

Е то разлика винаги има и  при една и съща формула да е, и от време и от състояние на организма се влияе всичко. Забелязах, че със старата формула при по-високо ТСХ, и Т3 и Т4 са ми по-добре отколкото при новата, където ТСХ е по-ниско. Т3 се вижда, че пада, но си е съвсем възможно конверсията да се влошава

Скрит текст:
Септември - стара формула
Т3 - 4,38 /3,1-6,8/
Т4 - 16,85 /12-22/
ТСХ - 2,83 /0,3-4,2/
Януари - нова формула
Т3 - 4,27
Т4 - 15,19
ТСХ - 1,9
Юни - нова формула
Т3 - 3,95
Т4 - 16