Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - 7

• 41 538
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, споделяте много интересни и важни неща, а и доста опасни. А как се справяте с това постоянно висене на телефона, с това нон-стоп гледане на снимки, клипчета още от отварянето на очи сутрин и във всяка свободна секунда, а и вечер преди лягане? На познати и непознати, безсмислени. Не стига това свръх натоварване на очите от дистанционното обучение, ами и вместо да си дава почивка в междучасията и извън учебното време, дъщеря ми не отделя очи от телефона. Яде с него, мие си зъбите с него, каквото и да прави той е в едната й ръка, с другата върши другото. Супер много ме изнервя това, аз като майка се опитвам да й щадя очите, мърморя й постоянно. Но тя естествено не ме чува. Според нея говоря лъжи и почти не поглеждала телефона. Ясно ми е, че не е изключение, децата почти всички са така. А може би и аз съм старомодна, знам ли, че не мога да оценя толкова "интересните" и "смислени" снимки и клипчета, които обогатяват живота... Вие, майчета, имате ли проблем с това, правите ли забележки за това висене в социалните мрежи? Какъв подход имате, за да успявате и да ви чуват тийнейджърките?

# 106
  • Пловдив
В нашето семейство също не се пие кафе. Аз отвреме навреме някакво слабичко на работа. Газирани също не употребяваме.
Дъщеря ни се дрънка за кока кола и й позволявам 3-4 пъти в годината. Тя и не настоява чак толкова, де. За енергийни напитки и алкохол - абсурд. На 13 е. Опитвала е вино, ракия по една глътка, изобщо не й харесва, за което се радвам.

# 107
Здравейте, споделяте много интересни и важни неща, а и доста опасни. А как се справяте с това постоянно висене на телефона, с това нон-стоп гледане на снимки, клипчета още от отварянето на очи сутрин и във всяка свободна секунда....
При нас положението засега е под известен контрол и при двамата с наложено часово ограничение - имат по три часа на ден за телефон/компютър. Към момента ги спазват и си разпределят времето, но съм сигурна, че като отидат при бабите няма да е така. Странното е, че дребната определено е по-пристрастена - само Тик-ток и клипчета в Ютюб са ѝ в главата, както и Роблокс...
Безспорен факт е, че не знаят какво да правят с времето си, когато не са на ел.устройствата - точно в момента мрънка, че няма какво да прави, защото времето ѝ за телефон е изтекло, а това за компютър още не е дошло, щяла да чете следобяд...Щрака ТВ каналите (те вече са във ваканция).

Понякога пият кола или фанта, но само като излиза(х)ме на ресторант - в къщи не пием; кафе никой никога не е споменавал да иска да опитва, но тя все пак е на 10...

# 108
  • София
И у нас малкия е по-пристрастен. Със караници го изкарвам навън въобще. Голямата предимно чати, клюкари, уговаря си срещи и после излиза. Не седи на телефона.

# 109
А как се справяте с това постоянно висене на телефона, с това нон-стоп гледане на снимки, клипчета още от отварянето на очи сутрин и във всяка свободна секунда, а и вечер преди лягане?
Наличието на много мощен компютър със съответния много як монитор ,слушалки...и каквото там трябва запраща телефона  със снимки и клипчета на заден план и си имате пристрастен геймър Worried
Другото е организирането на свободното време ,така че да го няма .Тази година ще е особено трудно ,заради ограниченията но пак ще наблегнем чести еднодневни екскурзии, книги, гримиране, спорт...и ще си крадем идеи от другите майчета.Laughing

# 110
  • В царството на игрите:)
Скрит текст:
Здравейте, споделяте много интересни и важни неща, а и доста опасни. А как се справяте с това постоянно висене на телефона, с това нон-стоп гледане на снимки, клипчета още от отварянето на очи сутрин и във всяка свободна секунда, а и вечер преди лягане? На познати и непознати, безсмислени. Не стига това свръх натоварване на очите от дистанционното обучение, ами и вместо да си дава почивка в междучасията и извън учебното време, дъщеря ми не отделя очи от телефона. Яде с него, мие си зъбите с него, каквото и да прави той е в едната й ръка, с другата върши другото. Супер много ме изнервя това, аз като майка се опитвам да й щадя очите, мърморя й постоянно. Но тя естествено не ме чува. Според нея говоря лъжи и почти не поглеждала телефона. Ясно ми е, че не е изключение, децата почти всички са така. А може би и аз съм старомодна, знам ли, че не мога да оценя толкова "интересните" и "смислени" снимки и клипчета, които обогатяват живота... Вие, майчета, имате ли проблем с това, правите ли забележки за това висене в социалните мрежи? Какъв подход имате, за да успявате и да ви чуват тийнейджърките?
Ами, когато силата е с мен успявам да ги огранича, но ако се посветя на това трябва да полудея, така,че вдигам ръце. Чувствам се зле от това, че се предавам, но трябва и да оцелея, нали?  На щерката телефона и част от тялото, а на сина /15 г./ се заменя от време на време с плейстейшън, което не е успокоително. Хубавото е, че излизат и не са спирали по време на цялото ИП по мое настояване и така имаха поне малко време извън изнервеното положение вкъщи.  Simple Smile Тик ток е приложение, което мразя Sad

# 111
  • София
И дъщерята така - определено не съм я спирала да излиза по време на ИП.

# 112
И дъщерята така - определено не съм я спирала да излиза по време на ИП.

Аз пък я карах насила, постоянно й говорих да излиза, но не и не. През цялото ИП не излезе никъде, само с нас 2-3 пъти да пазаруваме...Confused

Скрит текст:
Скрит текст:
Ами, когато силата е с мен успявам да ги огранича, но ако се посветя на това трябва да полудея, така,че вдигам ръце. Чувствам се зле от това, че се предавам, но трябва и да оцелея, нали?  На щерката телефона и част от тялото, а на сина /15 г./ се заменя от време на време с плейстейшън, което не е успокоително. Хубавото е, че излизат и не са спирали по време на цялото ИП по мое настояване и така имаха поне малко време извън изнервеното положение вкъщи.  Simple Smile Тик ток е приложение, което мразя Sad

Силата все ми се изплъзва. Такова ми е усещането. Превръщам се постоянно повтаряща едно и също досада, но не намирам друг начин. И нито това е работещ вариант, нито намирам друг. Аз говоря, тя прави каквото иска. И вече като съм минала ръба на нервите си, и след като се успокоя си казвам, че трябва да престана и да я оставя с тия /лично за мен/ безсмислени и затъпяващи приложения. И това още повече ми натежава, че ще абдикирам от ролята си на майка... Unamused

# 113
  • Mediterraneo
Повече от 60 дни моите бяха плътно затворени вкъщи, без никаква възможност за излизане. Какво забавление, освен компютър и телефон? Филми, сериали, някакви игри играехме понякога, но няма как да ги забавлявам толкова дни и да им ограничавам устройствата. Не съм и опитвала. Такова е времето, в което живеем, няма да играят на криеница навън, няма да скачат на ластик и на дама, приела съм го и не се натоварвам.

# 114
Ние бяхме вкъщи, без училище и спорт от 13ти март. Виждала се е с приятелки 2 пъти само за това време- с 1 дете на Великден и с 3те й приятелки на РД преди седмица.

Говори с тях по няколко пъти седмично от моя телефон (Месинжър) през деня като свърши с ученето .

Учи по 4 часа на ден у дома.
Нямат ДО  с часове онлайн, а само спуснати неща за работа по учебните им сайтове.

Около 2 часа на ден е на лаптопа, а другото време работи на хартиени принтирани източници и съм купила учебни тетрадки за работа у дома. Имат по 2 часа Зуум срещи онлайн с класната за час за чат и час със скаутите.
Махнахме онлайн уроците по танци , защото балет и театър не могат да се учат/ правят онлайн Simple Smile

Преди тази ситуация имаше по час на табелата си за Майбкрафт и комп. анимация през събота и неделя. Няма соц. мрежи, смарт телефон, и на таблета си има само Майнкрафт и програмите си за анимация.
Има Дисни канал с филми и Нетфликс в стаята си с юношески профили и гледа много филми в свободното си време.

За сънят. От много малка знае колко е важен.
Спи от 9/9.30 до 8.30 повечето дни, а през училищната година беше от 8.30 до 7.30 , а уикендите от 9.30 до 8.30.
Наспива се добре винаги и понеже няма таблет, компютър и телефон в стаята си гледа филми до 9, казва Лека нощ и загася лампата. Като мина в 10 е вече дълбоко  заспала.

Разхождаме се из парковете до нас, храним патици, лебеди и гъски, работим по градината, четем книги, готвим и така минават дните. Също както всяка училищна ваканция и лято, но без много мероприятия и пътувания.

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 23:10 от Анонимен

# 115
Така да мразя това ТикТок, че няма накъде. Според мен са само простотии. Отделно, че тези.... блогъри ли, влогъри ли Моника, Стеф, Спас и Нели и какви бяха другите, само простотии показват. Само глупости се учат от тях. Инстаграм нямам и нямам идея дали е като ФБ.
И аз от време навреме гледам във ФБ, и то защото съм разни готварски и идейно-развлекателни групи, поне можеш да научиш нещо полезно. Никога не гледам някой си как скача отнякъде или прави пародия на някоя песен. Говоря, говоря, но това е модата сред младежите.
Не съм старомодна, не съм консерва. Социалните мрежи ги ползвам до толкова, че да се свържеш и уговориш а някой, или да научиш нещо полезно. В ТикТок освен някоя простотия, не виждам какво друго може да се научи. Да не казвам, че от едно клипче как някой си правел нещо трудно, въобще не бях забелязала какво правят, след 30 минути се озовахме в Пирогов Sad(((( . Та въобще не искам и да ги чувам Сандеф и Стела и Филията и Стан и Стефани.

# 116
  • Пловдив
Ох,мислих,че на нас нещо не ни е наред. Сега като ви чета се успокоявам.
Моята хич не е по излизането. По време на ИП е излязла два пъти с нас до магазина. Няма много приятелки и рядко излиза, но тя не от общителните. Домошарче си е. Доверила се е на 2-3-4 и не счита,че трябва да се сприятелява с всеки,който я попита на колко години е например. Веднъж в рейса кондукторката взе да я пита някакви неща, тя мълчи. После ми каза,че не е необходимо веднага да завързва разговор със случайни хора и че не е длъжна да отговаря на всеки.
На комп.и телефон е 12 от 14 часа през деня. Караме се,разправяме се,наказваме се - няма ефект. Ученето изобщо не й е приоритет, на мен това ми в голяма мъка, защото сме от добре образовано семейство, а тя не върви на добре. Ще натискам още малко догодина да избута 7 клас и после да се оправя колкото може. На мен вече силите не ми достигат.
Не ми помага изобщо, вкъщи заварвам да не казвам какво като се прибера. Краката на бюрото и играем игрички. Всичко мен чака. Не знам каква е такава - опитвам се да й обясня, че трябва да има някакви отговорности, но не.
Започва да ни се изчерпва търпението с баща й.

# 117
  • España (Плевен)
Кафе пия от 20 годишна. Така, че и за нашите има време да пропият. Газирано не пием в нашата къща. Съответно и децата не искат. Не пушим. Което е малък плюс, мисля.

Два месеца не са излизали. Дори носа не си показаха на терасата. Само телефон(голямата) и таблет(малката). Видях се в чудо с тях. Един ден изпуших и като ми падна пердето прибрах всичко. Два дена без нищо. Давах им някакви задължения вкъщи + телевизора(имаме Нетфликс). Сега вече разбраха, че не трябва да прекаляват.

От както можем да излизаме, всяка вечер сме на разходка по час-два. По-принцип са домушарчета, но като кажа излизаме, слушат. Обуват обувките и на вън.

Голямата ходи на гости в една приятелка или приятелката й е вкъщи, а малката говори на  видеовръзка с приятелите си. Нямат контакти много... И това е голям проблем.

Иумми, голямата също е природозащитник. Чете доста и се интересува за всичко. Обича да рисува. Всяко свободно време, което има, тя рисува...

# 118
  • софия
Жестоки рисунки!

# 119
Да, супер са! Да си развива таланта това дете!
И нашите нямат контакти със себеподобни на живо - тази година се преместихме в друга държава и местните деца не ги кефят много, имаха и езикова бариера, а пък епидемията реши въпроса по естествен път и те си останаха без приятелски контакти. Догодина се надявам това да се промени в някаква степен. Връзката с децата остана само онлайн.
Тик-ток наистина не носи нищо позитивно, но тя го гледа месец, после го изтрива - страстта ѝ е непостоянна...Wink

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 21:22 от marini

Общи условия

Активация на акаунт