Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА- какво се случва реално? 8- ма тема

• 43 552
  • 752
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Скрит текст:
А защо да се чака да се появи проблемът? Не е ли по-добре преди дъжд - качулка? Когато виждаш, че има черни облаци...

п.п.
Скрит текст:

Тази разбивка ми попадна в една фейсбук група за ремонти. Това само за цена на труд, без материали. Става въпрос за апартамент 100 квадрата в София. При нас може и да е малко по-евтино, ама ме съмнява. В коментарите хората пишат, че е ок офертата.
Почти същото е, като това, което аз дадох.
2500 за ел и 1800 за ВИК, също горе долу нормално. Ако всичко или почти всичко се прави.
Изненадвам се, че цените на труда във Варна гонят софийските. Без да съм проверявал подробно, разбира се.

# 346
  • Най-красивата страна
При нас не е никак трудно.
Защото има общи пари в касата.
Откакто сме се нанесли ,всеки месец събираме по една малка сума.

# 347
  • Варна
Диди, а защо да се разваля нещо, което работи. Първо не знам колко време ще ползвам съответния апартамент, какъв и колко време ще продължи ремонта и дали точно ремонта няма да създаде проблем. Разбира се ако има ръжди, влага, теч - да трябва да се действа, но само по подразбиране не ми се вижда разумно.

Относно събранията - външен домоуправител и готово. Това е най-разумният вариант при който има винаги посредник и няма как да има директни конфликти между съседи. Домоуправителя просто си върши работата, а иначе ако е от блока тогава всичко е лично. Винаги в една система има промени и ползотворни неща, ако движещата сила не се храни/живее в системата. Това се прилага и на политическо, бизнес и дори разследващо ниво.

# 348
  • Варна
Диди, а защо да се разваля нещо, което работи. Първо не знам колко време ще ползвам съответния апартамент, какъв и колко време ще продължи ремонта и дали точно ремонта няма да създаде проблем. Разбира се ако има ръжди, влага, теч - да трябва да се действа, но само по подразбиране не ми се вижда разумно.

Относно събранията - външен домоуправител и готово. Това е най-разумният вариант при който има винаги посредник и няма как да има директни конфликти между съседи. Домоуправителя просто си върши работата, а иначе ако е от блока тогава всичко е лично. Винаги в една система има промени и ползотворни неща, ако движещата сила не се храни/живее в системата. Това се прилага и на политическо, бизнес и дори разследващо ниво.

По принцип това беше отговора и на жената - в момента няма проблем. И аз го разбирам и приемам. Но, според мен е хубаво ако имаш опасения да правиш превенция. Както учат спасителите - "Вашата работа е превентивна. Не трябва да допускате хората да започват да се давят."

Аз лично съм готов да платя примерно подменята на ВИК-то на апартамента над/под мен, защото са ме наводнявали и после разходите ми бяха много по-големи (и после ме надовдника пак, и после пак). Освен разходи, човек отделя време в такава ситуация и се натоварва.

Относно "професионалният-домоуправител" - моето мнение е, че не правят нищо освен да "лъжат" хората, че като се съберат много неплатени такси, могат да съдят длъжника (аз съм се опитвал да правя такова нещо и не е толкова лесно). Просто хората не знаят и от страх си плащат.

И забравяте факта, че в старите кооперации има много пенсионери и общински жилища. Не всеки може да отделя пари за ток за общи части, асансъор и почистване. Тъжно е, но е така - в моя вход има хора с такса 3 лв на месец и не си я плащат. Естественото "шопите" гледат да помагат с абсрудните си закони - Х лв за телефон за асансъор, аварийно осветление, "псевдо-годишни" проверки и т.н.

В новите сгради, поне по мои наблюдения, хората са малко по-платежоспособни.

# 349
  • Варна
По платежоспособни са да, именно заради това се отървах от всичкото старо строителство. Има хора, които живеят в райони и сгради, които реално никога не биха могли да си позволят и заради това и неплащанията. Ако се притесняваш от наводнения си направи застраховка на дома, като заложиш повече пари и в гражданската отговорност и си готов. А относно новите ремонти, като загубиш много дни и пари да правиш ремонти и пак и пак има проблеми и то породени от новото ще мислиш различно. Хубаво даде пример за спасителите ама там е друго. Например в ИТ бранша каквото работи не се пипа.

# 350
  • Варна
По платежоспособни са да, именно заради това се отървах от всичкото старо строителство. Има хора, които живеят в райони и сгради, които реално никога не биха могли да си позволят и заради това и неплащанията. Ако се притесняваш от наводнения си направи застраховка на дома, като заложиш повече пари и в гражданската отговорност и си готов. А относно новите ремонти, като загубиш много дни и пари да правиш ремонти и пак и пак има проблеми и то породени от новото ще мислиш различно. Хубаво даде пример за спасителите ама там е друго. Например в ИТ бранша каквото работи не се пипа.

Първият път като ме наводниха, човека имаше застраховка и ми превода около 100 лв да ударя една боя Grinning само шкафчетата на кухнята да се ремонтирант (на 2 месеца нови) ми взеха към 300 лв.

В IT-то има technical debt и зависи от фирмата, но има и monitoring и нещата, които се ползват много и са бавни се преправят, въпреки, че работят.

# 351
  • Варна
Превел ти е 100лв защото толкова му е гражданската отговорност. Хората масово си правят застраховки на апартаментите, като брокерите не им обръщат обаче внимание, че сумата която ще се изплаща по причинени щети на съседи е супер малка. Примерно затова трябва сам да си поискаш тя да е определена сума 20 000, 40 000лв и.т.н. , за което се плаща естествено, но като цяло стойността на това е малка. Просто винаги се недоглежда този компонент. Но пък ако и ти имаше застраховка нямаше да имаш проблем. Аз с малка сума си решавам този проблем и спя спокойно.

Аз например съм доста висок човек и съм като слон в стъкларски магазин, че на майтап бях питал за гражданска отговорност примерно ако по невнимание счупиш нещо и се оказа, че има такава и то за смешни левчета, значи дори на улицата ако залитнеш и натрошиш някакъв щанд примерно или нещо такова няма да плащаш нищо до стойността на покритието.

Относно IT това е тема за друг разговор. Виждаш ми се интелигентно момче и няма нужда от спор по темата, сам знаеш, че една система като работи и като се разбута и риска е голям.

# 352
  • Deutschland/HE

Аз например съм доста висок човек и съм като слон в стъкларски магазин, че на майтап бях питал за гражданска отговорност примерно ако по невнимание счупиш нещо и се оказа, че има такава и то за смешни левчета, значи дори на улицата ако залитнеш и натрошиш някакъв щанд примерно или нещо такова няма да плащаш нищо до стойността на покритието.

Този тип застраховки лична гражданска отговорност са много популярни в западна Европа, може да е семейна, като включва и децата - примерно детето кара тротинетка и се блъсне в някоя баба и и причини стрес, при игра с топка счупи чужд прозорец, ако сте поднаем и причине някакви щети... има много разновиднисти и покрития. Тази и застраховката правна защита (поема разходи за адвокати, а при покупка на имот адвокат да ти прегледа договора, а има и възможност и за нотариалните такси) са най-често правените доброволни застраховки.

# 353
  • Варна
Това за нотариалните такси и адвоката е интересно. Ако има такова в България може ли линк?

# 354
  • Deutschland/HE
За България не знам дали има, но за Германия има такова покритие, но има изискването застраховката правна защита да е сключена 6месеца или една година преди сделката.

# 355

Пълни глупости. С външен домоуправител сме от както съществува блока, няма да изброявам всички нерешими проблеми на входа (само нашия вход 40 апартамента). Има 2ма, които не са плащали вода от както са се нанесли, единия дори си живее в жилището. Имаме поне 5 семейства които не си плащат таксата за входа (имат по 300, 700, 150 лв), чистене, фонд ремонти. Другите им покриваме задълженията. Преди няколко години сменихме фирмата, и с новата е същото. Куче влачи, диря няма.

# 356
  • Варна

Пълни глупости. С външен домоуправител сме от както съществува блока, няма да изброявам всички нерешими проблеми на входа (само нашия вход 40 апартамента). Има 2ма, които не са плащали вода от както са се нанесли, единия дори си живее в жилището. Имаме поне 5 семейства които не си плащат таксата за входа (имат по 300, 700, 150 лв), чистене, фонд ремонти. Другите им покриваме задълженията. Преди няколко години сменихме фирмата, и с новата е същото. Куче влачи, диря няма.

По принцип, повечето фирми имат уж "адвокати"  и не би трябвало да е проблем да се заведе дело. Ако нямат, може да се отиде с документите, които имате за консултация с адвокат (на мен ми взеха 20 лв). В началото трябва да платите  към 400 лв (беше преди 2 години), за да се стартира делото. После парите ще се възстановят като (ако) спечелите. Не знам само дали може да заведете едно дело или трябват три отделни дела, понеже да дадеш 400 лв, за да си плати някой 150 лв, за някого може да не е вариант.

Аз ходих при адвокат, който се занимава със защитата на такива хора (които не плащат) и ми каза какво точно трябва да имам като документи и информация в протоколите от общите събрания, за да победим със сигурност. Също така има давност от 2 години - за по-старите суми може да искате, но най-вероятно няма да ви ги платят.

Но не ви пречи да дадете 20 лв за консултация, за да видите дали от фирмата ви водят документацията както трябва.

# 357
So Lucky,сподели, кои са тези фирми-домоуправители?
Много оплаквания има напоследък,нека хората да ги знаят и да не ги наемат.

# 358
  • гр. Варна
В началото трябва да платите  към 400 лв (беше преди 2 години), за да се стартира делото. После парите ще се възстановят като (ако) спечелите. Не знам само дали може да заведете едно дело или трябват три отделни дела, понеже да дадеш 400 лв, за да си плати някой 150 лв, за някого може да не е вариант.
Също така има давност от 2 години - за по-старите суми може да искате, но най-вероятно няма да ви ги платят.
Искът е по чл.422 от ГПК. Предявява се от Етажната собственост спрямо всички.
Държавната такса е 4%. Адвокатските мин. хонорари са прямо мат.интерес. До 1000лв-100лв
Скрит текст:
В случая на Лъки (1 150лв)> дт 46(50)лв и адв.х., започващ от 200лв
Когато съдът постанови решение  за признато установено за дължимост на сумите, то и за разходите са осъждат.
Давността е 3 годишна (периодични плащания).

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 17:06 от pkol

# 359
So Lucky,сподели, кои са тези фирми-домоуправители?
Много оплаквания има напоследък,нека хората да ги знаят и да не ги наемат.
Предишния ни домоуправител беше Акорд. Ходила съм в офиса им, да ги питам защо не взимат мерки. От там любезно ни казват, че "няма събираемост", и че не се явяват всички на ОС. Както и да е, събрахме се 50% и  ги сменихме с БГ Домоуправител. Сега е по зле дори, общата вода я разпределят на плащащите, а тези които преди не плащаха такси за стълбище и сега не плащат, само дето им изчистихме задълженията към старата фирма.

Относно съвета, да отида на адвокат. Аз в качеството си на един от 40 души ли да отида, на мен ми е ясно че трябва да се заведе деле срещу всеки длъжник. А за фирмата ми е ясно, че нищо не се води документално, защото те касов бон не издават а само прибират едни такси на ръка.

Имам друг имот, там фирмата е друга (Съседите мисля се казва) доста по настоятелни са, събират се такси, правят се някякви ремонти, но пак който реши че няма да плаща, не могат да го принудят.

Общи условия

Активация на акаунт