Филми с възпитателен характер

 • 11 007
 • 96
 •   1
Отговори
# 30
 • Бургас
 • Мнения: 12 815
Моят син обича да гледаме филми заедно без значение тематиката.Говорим много спокойно на всякакви теми и си споделя детето.
Последно гледахме Наградите Дарвин вчера,хем е смешен,хем и възпитателен,да уточня,че също има секс сцена ако се притеснявате от такива.
Иначе се наложи да изгледам цялата поредица Хари Потър,макар че не го харесвам,но дребният държи заедно да гледаме филми.
Домът на мис Перигрин за чудати деца много ми беше харесал,ще предложа да го гледаме.

# 31
 • London
 • Мнения: 6 732
Филма е и по действителен случай, говоря за Клас, филм с множество международни награди. Та не е случаен, нито посланията му.... Обсъждахме го нашироко преди години в темата за филми по действителен случай. Аз няма да се повтарям повече, който иска да гледа.

# 32
 • Мнения: 8 973
Не съм сигурна, че ми се гледа тежък филм, за дъщеря ми съвсем пък не става още, но все пак - къде гледате "Клас"?

# 33
 • Бургас
 • Мнения: 12 815
Аз също този филм"Клас" не съм го гледала,щом остане време,ще го изгледам.

# 34
 • Мнения: 2 097
Препоръчвам един френски филм - Les Choristes, за момчета в пансион. За жалост съм го гледала много отдавна и не помня детайли, но беше много приятен филм. Не мисля, че е нужно един филм да има открито някаква назидателна сюжетна линия, за да въздейства на детето. Така е и с този, но мисля, че героите са много ярки и ще остане впечатлен малкият зрител.

# 35
 • Мнения: 3 510
И аз го изгледах този Клас с превъртания. Отвратителен филм. Не мисля, че подобно нещо трябва да се пуска на деца. Толкова ми стана отвратително, че дори кафето ми се отпи. Има и други начини да се обясни, че подобно отношение към съучиници и приятели е крайно недопустимо. За съжаление обаче, доста от родителите на така наречените насилници, изобщо не са в час какви са децата им.
Когато бях ученичка, в моя клас имаше точно едно такова момче. Нямаше никакво уважение не само към по-слабите си съученици, но и към някои учители. Позволявал си е дори да обижда учители на физически дефекти. Смятайте за какво става въпрос, щом чак една учителка по биология му беше казала, че има "черна душа".
Естествено на родителски, когато някой от учителите си позволяваше да се оплаче от поведението му, майка му скачаше три метра, че това не е вярно. Всичко идва от родителите, но те самите са такива, децата им са техни проекции. А човек на 30+ не очаквайте да се промени.

# 36
 • Мнения: 12
"Джуно" за тийна /въпреки, че би бил по-възпитателен за момичета Simple Smile /
Също и  "Step up", " Животът е прекрасен", "Добрият Уил Хънтинг". Общо взето филми свързани с изборите, които правим и последствията.

За малкия - "Играта на играчките" и филмите на Пиксар.
Ако не предпочитате анимации - "Златният компас", поредицата за "Нарния". Правени са по книги - в случай че детето обича да чете май е по-готино да си ги прочете първо.

Пиксар са наистина вдъхновяващо студио. Преди време беше нашумяла една история в Youtube (с леко конспиративен характер, тъй като така и не бе потвърдена официално) - относно вселената на Пиксар - свързаността между различните анимации, подсказана с по някой детайл тук таме. Независимо дали е вярно или не, малкия е влюбен в "Немо" и разбира се, оттогава насам гледа рибки.  Играта на играчките някак съм пропуснала, но ще поправя това.
 "Животът е прекрасен" - беше един от любимите ми филми и животът наистина е прекрасен като откривам още негови ценители, а тийн филмите са ми terra incognita - затова много благодаря за препоръчаните!

# 37
 • Мнения: 12
Препоръчвам един френски филм - Les Choristes, за момчета в пансион. За жалост съм го гледала много отдавна и не помня детайли, но беше много приятен филм. Не мисля, че е нужно един филм да има открито някаква назидателна сюжетна линия, за да въздейства на детето. Така е и с този, но мисля, че героите са много ярки и ще остане впечатлен малкият зрител.
Напълно съм съгласна относо назидателността - всъщност все повече наблюдавам, че колкото повече бягам от нея, толкова повече пътища за общуване с моите бандити намирам - за това е и темата с филмите. Благодаря за предложението!

# 38
 • Мнения: 12
Филма е и по действителен случай, говоря за Клас, филм с множество международни награди. Та не е случаен, нито посланията му.... Обсъждахме го нашироко преди години в темата за филми по действителен случай. Аз няма да се повтарям повече, който иска да гледа.
Самото това, че споменаването му предизвиква такава многостранна дискусия е атестат за качество, а дали ще пасне на светоусещането и чувствителността ми (защото любопитството ми няма да го остави само на ниво говорене)- предстои да разберем.

# 39
 • Мнения: 12
Препоръчвам на всеки да гледа "Зелената книга" и "Дъвка за балончета"! Smile
Интересно какво Ви впечатли в "Зелената книга", аз освен  Виго Мортенсен (на който мога да се наслаждавам почти във всяка една роля) не открих толкова неща които да ме впечатлят, може би ме подразни директното адресиране към зрителите с това антирасистко послание... не в смисъл, че съм против него, а в смисъл, че киното като изкуство предполага едно по - деликатно "говорене" (или поне на мен така ми се струва).
Благодаря все пак за включването на български филм - прави ми впечатление, че не са много българските заглавия сред препоръчаните, което не бързам да съдя еднозначно, но безспорно е любопитно.

# 40
 • Бургас
 • Мнения: 12 815
Мога да предложа мой много любим филм "Красив ум".

# 41
 • Мнения: 12
За големия /имам момиче на сходна възраст и много хареса тези филми/:

Да откриеш Форестър - https://www.imdb.com/title/tt0181536/ - чернокожо бедно момче, което пише добре, открива известен писател, който става негов ментор.

Изкуствен интелект на Спийлбърг

Матрицата

Форест Гъмп

Хвани ме, ако можеш

Чудесни филми!!! Благодаря! Започнахме панорама на братята (сестрите) Уачовски наскоро.

# 42
 • Мнения: 12
Цар Лъв (оригиналът) ми е абсолютен фаворит за (образователен) филм. Приятелство, предателство, семейство, любов, търсене на себе си, вътрешна и външна борба.
НВО са снимали сериал по книгата, по която е правен Златният компас -  Тъмните му материи. Но - героят е момиче.
Властелинът на пръстените - персонажите са мъже.
Домът на мис Перигрин за чудати деца - главният герой е момче в тийн възраст.
Игрите на глада - всички филми, за голямото дете смятам, че са добри. Но - отново главният герой е момиче. Може да се идентифицират все пак с Пийта (малко е смотан и подлизурко) или Гейл (прикрита агресия)
Въобще всякакви екранизации на детски книги

Сега...
Class е много тежък филм и особено с оная орална сценка на плажа не съм сигурна, че е ок за тези възрасти. Аз го гледах на почти 30 и ми дойде в повече.
Филми със сексуална тематика от сорта на Хлапета не мисля, че е ок да се гледат с родители. Неловко и неуместно е, грубо навлиза в личното пространство. И после разговор все едно си на изпит - разбра ли какво иска да каже авторът? Ама правилно ли го разбра?

За да е възпитателен един филм, трябва детето да се идентифицира с героя. Навити ли сте да се идентифицират с пребити жертви, биячи, наркомани?
Плюс това, на 9 и 14 ми се вижда късно да им се набутват филми. Аз от 6годишна си избирам сама заглавията. Мръсни танци ми беше много любим Simple Smile
Впрочем, и Отмъстителите могат да бъдат възпитателни - всички филми на Марвел силно наблягат на приятелството и работата в екип.

Душо, кетаминът приспива, виж с какво друго се друсаш.
За никакво набутване на филми не може да става въпрос. Намирам за абсолютно неприемливо "набутването" на каквото и да е изкуство, дори в най - профанните му форми. Тази тема и предложения, които събирам имат едничката цел да служат на едно по - обогатено общуване между мен и децата. На желанието да има диалог между нас, а не монолог (което явно някой все още смятат за възпитание). Да, подбирам все пак заглавия, но изхождайки от презумпцията, че не можем да изгледаме всичко, а не от тази, че трябва да имат план програма за гледане.
В контекста на това - благодаря за предложенията.

# 43
 • Мнения: X
Като споменахте български филми - за големия син мисля, че са идеални Вчера и Стъпки в пясъка.

# 44
 • Мнения: 12
Аз имам дъщеря на 13 год., и макар да я влекат трилъри и фантастики, старая се от време на време да гледаме филми по мой избор. Наскоро гледахме Форест Гъмп /много й хареса/, Чудото с Джулия Робъртс, Пианистът /за Втората световна война/, а снощи гледахме добрия, стар уестърн - Имало едно време на Запад...Simple Smile
Сега се сетих, че мога да изтегля оня филм с Мишел Пфайфър, която играеше като учителка в едно училище с преобладаващи чернокожи и проблемни деца...не мога да се сетя заглавието...
Любопитно е как един филм да не се допише и него именно започвам да търся. Очуди ме, че дори не го бях чувала. Името му е "Опасен ум". Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт