Захранване - въпроси и отговори - тема 8

• 45 052
  • 846
  •   1
Отговори
# 615
elle малкият ми проявява реакции от първия опит за даване на млечни и за него няма още.Но на батко му така съм давала.
Мисля обаче,че първо е изварата,да Thinking
а от кой месец?
8+  според мен, въпреки че на бурканчета дует с извара /Hipp/ са дадени 7м.
А и миналият месец на 7 навършени ЛЛ ни посъветва да започнем попара със сирене и масло - аз с нея обаче за храненето не съм съгласна.
и нашата лична все бърза ... още преди месец искаше да въвеждам закуска, а малкият вчера стана на 8 месеца.
кога е най-добре да се въведе закуската?
аз имам една схема, в която киселото мляко е 11+ , а извара и сирене 8+ ...
Личната и за хляба бърза, едната баба също пфф няма да избягат

# 616
Закуска давах след 10м. Кисело мляко пак около 10м, а сирене и краве масло преди това, в 9м. Глутен /хляб вкл/ дадох 8м.

# 617
Аз закуска давам вече, на една възраст са ни бебешоните, но май по-точно преместих кашата от СЗ за сутринта, а следобед плодове давам и обичайното мляко.Глутен съм включила вече.
Сигурно на 9 навършени ще пробвам пак с кравешки продукти и тогава мога да разнообразявам повече ако не се зачерви пак до ушите..

# 618
Здравейте, предстои ми захранване. Имам хиляди въпроса, но за сега ще се опитам да задам по-важните.
Живеем в къща и някои зеленчуци ги имаме в градината,като например праз лука и карфиола. Удачни ли са за първи зеленчуци?
Какво ви е мнението за био рафта на Lidl? Вие купували ли сте от там?
Като първи меса - заешко, пуешко и пилешко добър избор ли са? Пилешкото може ли да е домашна кокошка или трябва да е пиле?
Недейте да давате праз и карфиол като първи зеленчуци. Праз пък особено поне след годинката бих въвела. Карфиола е от семейството на зелеъо и също е доста специфична храна. На 1 страница има полезни и разбираеми картинки с групирани храни по месеци. Следвам тях и до този момент, въпреки че по мнение на околните много се бавя, съм нямала проблеми.
Купувала съм пащърнак от био щанда на Лидл. Добър е, хареса се, но на практика имам за гаранция само доброто име на веригата. От Балев био маркет също съм купувала пащърнак, зелена пиперка и батат- и при тях е сходно положението, само дето преглъщам и двойно по- високата цена. Купешкото пюре си остава най- сигурния вариант, особено за старт на захранването.
Аз въведох месото с домашно заешко. Много внимателно следвах инструкциите за приготвяне на пюре. Не се хареса особено, но имаше ли избор. Grinning Сухо е месото, затова комбинирам с по- течна или мазна храна.
Не бих дала кокошка, предвид, че тя е още по- суха и жилава. Ако имате възможност за домашно пиле ще е супер, ако не- задължително купешко пюре.
Прочетете инфото на стр 1, когато беб ти позволи. Хубаво е синтезирано всичко.

# 619
Изчела съм почти всичко от началната страница. На едно място обаче пише за зеленчуците с нитрати - че няма проблем да се ползват такива, защото нитратите се отмиват. Да се накисне във вода или във вода със сода. Та затова.

# 620
Не разбрах много добре какъв е въпросът, Медиса. Имаш предвид, че се чудиш дали въобще да купуваш био, при положение, че нитратите се отмиват, ли? Нитратите са им най- малкия проблем на зеленчуците. Нямаш си и на идея каква менделеева таблица са. То в биото има, пък камо ли в обикновенното конвенционално земеделие. Горещо те съветвам, като човек, работещ в тази сфера- недей да даваш на детето си пазарски плодове и зеленчуци, ако искаш да е здраво. Купешкото пюре е единствения вариант, ако намяш налична тази храна, отгледана от теб, в градината ти.

# 621
Е то по тази логика нищо да не даваме на децата си... Не всички могат да намират плодове и зеленчуци от село, или да си доят кравата и да си квасят мляко... То пък 'щото купешките пюрета знаеш какво има в тях... Такъв е светът, в който живеем, за съжаление. Не знаеш какво ядеш, пиеш, дишаш даже... Дай и навън да не ги водим че фини прахови частици има, нали. Чак толкова пазене не е добре.

# 622
Според мен Kristaline иска да каже, че поне над купешките пюрета има някакъв контрол. Аз лично смятам, че каквото и да се говори, германците си следят нещата из късо. Затова съм заложила на HIPP на този етап.
С години пазарувам зеленчуци и плодове от близкия магазин и жената там ме е предупредила като ги взимам за малкия да и казвам. И тя съответно или ми дава или препоръчва да си потърся готово пюре.
Но да, за жалост в такъв свят живеем.
Аз засега съм решила основно картоф и морков да правя домашни.
За по натам, като почнем общото хранене, ще гледаме как ще я караме. Simple Smile

# 623
На мен на пазара един чичко,от който взех пащърнак и моркови,ме пита за детето ли са и като казах да,направо ми ги взе от ръцете.Хем не ме познава човека.Аз също давам купешки пюрета,Хип или Гербер.

# 624
Изключително важно е на етап захранване и хранене, поне до първата годинка, на детето да се предлагат само чисти и натурални храни. Това е препорък на СЗО, педиатри и ред специалиати в областта. Причините за това твърдение са предполагаеми и ясни за всеки. Аз нямам никакво намерение да споря и оборвам каквито и да е тези. Изразявам си мнението. Всеки сам си решава.

Maiathebee, с какво храните вие бебето си?

# 625
Kristaline, а кои марки пюрета ще препоръчаш? И купени от България ли?

# 626
Изключително важно е на етап захранване и хранене, поне до първата годинка, на детето да се предлагат само чисти и натурални храни. Това е препорък на СЗО, педиатри и ред специалиати в областта. Причините за това твърдение са предполагаеми и ясни за всеки. Аз нямам никакво намерение да споря и оборвам каквито и да е тези. Изразявам си мнението. Всеки сам си решава.

Точно това е, че няма "чисти и натурални" храни. Дори и тези, които ги гледа баба на село, пак се пръскат против разни насекоми и водата, с която се поливат има химикали и почвата, в която са посадени е наситена с химикали и т.н.
Като беше бебе съм давала храни с различен произход - от пазара, от големите хипермаркети, готови пюрета различни марки, от село каквото са ми дали и така. Не съм се вманиачавала.

# 627
Kristaline, а кои марки пюрета ще препоръчаш? И купени от България ли?
Медиса, нямам толкова големи наблюдения за да давам препоръка. Досега съм купувала само Хип. Не съм търсила тяхна алтернатива, но и аз се интересувам. Решила съм, докато мога такива да купувам, ако някой ден не дай си Боже се наложи, ще търся други варианти.

Скрит текст:

Точно това е, че няма "чисти и натурални" храни. Дори и тези, които ги гледа баба на село, пак се пръскат против разни насекоми и водата, с която се поливат има химикали и почвата, в която са посадени е наситена с химикали и т.н.
Като беше бебе съм давала храни с различен произход - от пазара, от големите хипермаркети, готови пюрета различни марки, от село каквото са ми дали и така. Не съм се вманиачавала.

Сега вече се ядосах. Никой не говори за вманиачаване. Предлагайки чисти продукти с доказан произход е най- елементарното усилие, което може да направим, за да осигурим доколкото зависи от нас, здрава имунна система на децата ни. Вие осъзнавате ли тежеста на думите си? Този форум има огромно обществено влияние. Въз основа на какво заявявате така категорично? Утре някоя майка ще влезе, ще прочете недоказаното ви и необмислено мнение и ще реши, че щом една е правила пюрета със зеленчуци от сергията на пазара, значи и тя може. Аз имам компетенцията да застана зад думите си и мога да ви говоря с факти. Повече от десет години работя за един от най- големите земеделски производители в България. Вие си тровете детето както искате, но така категорично мнението ви ще подхлъзне още много доверчиви майки. Баба ви, повярвайте ми, колкото и да се пъне, химия, пестициди и химикали, които реално увреждат организма няма как да си купи. Понятие като почвата съдържа химикали също е неадекватно. Хайде да не продължавам...Говорим за хранене с био и еко, домашно отгледани или специализирани купешки храни ДО една година, не говорим за доживотно ограничение. Децата ни и без това пак ще се сблъскат с достатъчно много химии, защо да даваме умишлено?

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 19:23 от Kristaline

# 628
Аз давам Хип и Гербер,но като сравних със Слънчо е същия състав-зеленчук и вода.Някой има ли отзиви?

# 629
Не знам защо се ядосвате на нечие мнение и начин на мислене. Момичето е казало абсолютната истина. Също така не знам кой за какво производители работи , но аз също мога да твърдя и да застана зад написаното от мен. Сестра ми работи за производител също и ми каза показа как се прави "био" продукцията. Просто смяна цвета на тарелките в които се опаковат продуктите.  И не нарочвайте майка , че е тровила детето си защото му е дала зеленчуци от сергията.  Поне 90% от жените правят същото.

Общи условия

Активация на акаунт