Захранване - въпроси и отговори - тема 8

• 44 873
  • 846
  •   1
Отговори
# 810
Аз не съм компетентна за АМ, но във всеки случай бих давала на бебето да яде колкото иска. Пък и то какъв е другия вариант... да го оставиш гладно, защото си било достигнало някаква там определена мярка Rolling Eyes
При храненето с АМ има по-голям шанс за прекомерно качване на тегло. Често срещана е ситуацията, особено в първите месеци, когато детето иска да яде на 1 - 1.5 часа, заради коликите и дискомфорта в коремчето. Но за разлика от кърмата, АМ не може да се усвои толкова бързо и се получава освен прехранване, засилване на дискомфорта. Ние минахме през този период и беше ужасно.
А и не трябва да забравяме, че България е на челно място в статистиката за наднормено тегло при децата. Бебетата могат да преяждат също като възрастните. В крайна сметка, всички сме виждали дечица на 3-4 годинки, които определено са пълнички. Ама това не стана за 1 ден, а е наслагвано във времето.

# 811
Има ли майки започнали захранване с каша? Синът ми е на 4+ и не ,че бързам да започвам ,но искам да събера мнения. Знам ,че в много държави това е практика и принципно нямаше да се колебая , но той е изцяло на ам ,а то се обогатява с желязо и нз дали няма да му стане много ако му дам и обогатена каша.

# 812
Ако дадете биба ,разсеята с игра детето пак ли продължява да реве? Порцията твърда храна за бебе на 6м е около 160гр. Тоест аз бих дохранила с още 100гр мляко във вашия случай. Моето и до ден днешен си реве като свърши храната (твърда храна) , но му обеснявам и показвам,че го е изял. След малко забравя и си издйржа по 4ч. Трябва им време информацията да стигне до мозъка. Заместих хранене на 6м като му давах по 160гр пюре. Така процедирах и в последствие на 7м 170гр,8м 180гр и така тн. Естествено това е само ориентир.

# 813
Edelvais, зависи и колко пъти на ден яде детенцето.
Синът ми сега хапва по около 200мл готова смес, 5 пъти на ден. За денят му се събират 900-950мл.
Когато минем на 4 хранения с АМ и едно заместено се очаква да качи дозата на 230мл готова смес.
Това с (месеца х 10мл +100мл) ми е нереална формула, точно защото не съобразява броя хранения на ден. Simple Smile

# 814
И ще давате 230гр готово пюре ли?
Детето ми от 6,7м беше на 4 хранения с заместен обяд ( с обяда 4) . През деня пиеше 180мл, за сън вечер 210мл. Но обяда не му беше 210гр. (Все пак това е твърда храна)
Както и да е ,който иска може да дава на детото си и 300гр за обяд, той си носи отговорността за детето. Simple Smile

# 815
На мен пък не ми е ясно как така вие си решавате някакви грамове, които да дадете на бебето /за твърдата храна/. Не е ли логично и хуманно да се водите по детето и да предлагате, а колкото самО изяде. Ако примерно изяде 50гр и затвори устата, какво следв по вашата логика... Как ще дадеш насила... Непонятно ми е това. Моят син, примерно, до към 10м не изяждаше повече от 70-80 гр. После изведнъж сам замести обяда и СЗ. Но той си реши кога е готов и винаги съм се водила по него.

# 816
Има ли майки започнали захранване с каша? Синът ми е на 4+ и не ,че бързам да започвам ,но искам да събера мнения. Знам ,че в много държави това е практика и принципно нямаше да се колебая , но той е изцяло на ам ,а то се обогатява с желязо и нз дали няма да му стане много ако му дам и обогатена каша.

Добър вариант е да се започне с каша. Вие няма да давате количество, от което да започне рязко да наддава все пак. Изчакайте до 6ия месец за захранване. Защо бързате?
Аз съм започвала с млечна оризова каша и наблюдението ми е, че се приема по-добре от зеленчук. Вторият път захраних с морков и честно казано съжалих, че си изневерих на разбиранията.

Винаги съм се чудела как се храни бебе на 4 м. легнало и то с твърда храна? Бебетата започват да сядат около 6 месец, което е най-важния индикатор за започване на захранване.

# 817

Добър вариант е да се започне с каша. Вие няма да давате количество, от което да започне рязко да наддава все пак. Изчакайте до 6ия месец за захранване. Защо бързате?
Аз съм започвала с млечна оризова каша и наблюдението ми е, че се приема по-добре от зеленчук. Вторият път захраних с морков и честно казано съжалих, че си изневерих на разбиранията.

Винаги съм се чудела как се храни бебе на 4 м. легнало и то с твърда храна? Бебетата започват да сядат около 6 месец, което е най-важния индикатор за започване на захранване.

Изобщо не бързам да захранвам , просто събирам мнения. Бебо е с проблемно стомахче и на мен този вариант ми се струва най-удачен. За съжаление не мога да разчитам на добър съвет от страна на лекарката му. Тя жената ме караше да му дам сок като стана на 50 дни.
Искам да ви попитам при захранването с оризова каша вашето бебе получи и запек?

# 818
Говоря за дете,което яде с апетит. Ясно е,че ако след 5тата лъжица не иска повече няма как да го тъпчиш, нито е правилно това. Моето дете от ден 1 яде колкото аз му дам, той сам не спира. Веднъж без да искам му дадох 300гр + , до последната лъжица отваряше с широка уста и махаше за още. За мен това ве значи да продължа да го тъпча..има си някакви средни норми.

# 819
Изобщо не бързам да захранвам , просто събирам мнения. Бебо е с проблемно стомахче и на мен този вариант ми се струва най-удачен. За съжаление не мога да разчитам на добър съвет от страна на лекарката му. Тя жената ме караше да му дам сок като стана на 50 дни.
Искам да ви попитам при захранването с оризова каша вашето бебе получи и запек?

Заради проблемното стомахче може да започнеш с каша за 7-10 дни. По този начин ще има повече време да свикне с новата храна. Ако дадеш каша за 3-5 дни и след това продължиш със зеленчуци пак всеки един за по 3 дни, рискуваш да се запече сериозно.
Когато захранвах с каша не съм имала такъв проблем със запичане, но аз я въвеждах изключително бавно (10 дни).

# 820
Как се храни ли бебе на 4 месеца? Видях преди 2 седмици ситуацията майки на кафе. Бебето на едната в напълно легнало положение. Тъпче го с пюре на Слънчо и пуши цигара. Опитвам се да не съдя никого за изборите, които прави, но някои нещата ми идват твърде в повече.

# 821
Как се храни ли бебе на 4 месеца? Видях преди 2 седмици ситуацията майки на кафе. Бебето на едната в напълно легнало положение. Тъпче го с пюре на Слънчо и пуши цигара. Опитвам се да не съдя никого за изборите, които прави, но някои нещата ми идват твърде в повече.

Е, подобни сравнения  са излишни.
Нали не смятате, че всяка майка, захранила преди 6 месеца го е направила с цигара в едната ръка, седейки на кафе с приятелка, докато бебето и е било легнало на 180 градуса?
Нима не сте чували за майки, които пушат докато кърмят? Или на тях пушенето им е простено, защото са захранили след 6 месеца и децата им са седели на 90 градуса?
(Между другото, немалка част от бебетата не сядат самостоятелно преди 7ми месец.)

Ето как аз захраних сина си на 4+++ - в столче, с 3 позиции на облегалката, като той беше поставен на средната, нито легнал, нито седнал. В едната си ръка държах бурканче с пюре от пащърнак, в другата лъжичката. Мъжът ми стоеше до мен и снимаше. Малкият си хапна с удоволствие 3 лъжички, даже отвори устата за още. Смяхме се и му се радвахме. След това си го дохраних с АМ. И така вече 1 месец все си се храним в това столче. Нито съм държала цигара в ръка, нито съм го хранила на кафе, докато си лафя с приятелка. Simple Smile

# 822
И ние като Рокет,столчето,на трета степен и телефона.
Те някои бебета на шест месеца се обръщат,камо ли да седят,всеки си решава кога и как.
И аз захраних малко преди петия месец,в момента е на шест,яде пюрета и каша ,и то с охота.

# 823
Аз също захраних на 5 месеца, но както казахте беше в почти седяща поза, а не легнала. Не е редно едно бебе да се храни легнало с твърда храна. Не е редно и да се пуши около бебе, не зависимо от майката или някой друг. Да, силно съм възмутена от това как някои родители пренебрегват основни съвети. Тук не става въпроса за живота и здравето на родителите, а на бебе, което няма как да задоволи своите нужди. Зависи само от това как някой друг ще се погрижи за него.

# 824
Пуснете нова тема

Общи условия

Активация на акаунт