СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 22

• 27 727
  • 801
  •   1
Отговори
# 480
  • софия
Да, с текста ще бъде уточнено от чие име трябва да бъде. За това и (в училище) упражняват неутрален разказвач, от името на герой.

# 481
  • София
Бележките на моя ще ги раздават лично в понеделник срещу подпис на децата. Мислих, че ще ни ги пратят електронно.

# 482
  • София
Сега познато дете от зрелостниците ми каза, че са били без маски на матурата.

# 483
И моята днес са били с маски по желание, изрично казано...иди разбери Joy За сметка на това приключилите по-рано нямат право да предадат модула по-рано, седят и чакат времето да изтече, после 15 мин за тоалетна и чак тогава новия модул Simple Smile

# 484
  • София
При нас нищо не се чува нито за РС, нито за раздаване на бележки. Класната им е страшен шемет, редовно им е сърдита за нещо. Не можа да ги "заобича" като клас. А децата не са лоши, вярно че има по - палави и шумни деца, но не са лоши като цяло.

# 485
И при нас няма нито РС, нито бележки...явно до последно ще сме в очакване...

# 486
Скрит текст:
Може ли помощ по БЕЛ?
Попаднах на грешка при проверка на тестове на Ния, за която не стигаме до решение. Задачата:
Преобразувайте пряката реч в непряка, като спазите правилата за пунктуационно оформяне и запазите основното глаголно време.
-Тате, ти защо пушиш? - попита ме строго синчето.

И сега въпросът е как да се преобразува:
Дали е: Синчето МУ строго ГО попита...
или: Синчето МИ строго МЕ попита...

Според отговорите е МИ/МЕ, но Ния ми спори, че трябвало да се преобразува като преразказване, все едно е от неутрален разказвач.

A ако беше
-Ти защо пушиш? - попита ме строго синчето.

Аз мъж ли съм или  жена. Според мен ти си права.
Синчето МИ строго МЕ попита...

# 487
Благодаря на всички! Разнищихме го с приятелка учителка. Дори ми показа същия въпрос от НВО 2017 (въпрос 17). Синчето МИ е вярното.

# 488
  • София
Имам много тъп въпрос за преразказите.

Ето тук началото от Войната на таралежите от 2017та.

Децата вървяха по алеята сломени, обидени и унизени. Рухнаха надеждите им за олимпийска и световна слава. Изчезнаха розовите перспективи, романтиката на далечните пътувания, мечтите им за изпълнени с драматизъм моменти, в които всяко едно от тях се виждаше как с последни сили вкарва победния кош.

Тези неща, които съм ги подчертала, трябва ли да се предадат със синоними или може да се използват точно същите думи като се преразказва? Понеже някак са струпани много специфични изрази на едно място.

# 489
red, без да съм експерт мисля, че не е проблем да се използват и същите думи, а не синоними. Отделен е въпросът, за една страница текст, колко такива неща можеш да запомниш.

# 490
  • София
Стон, вече тотално се обърках.
Дадох по-рано днес този преразказ - дъщеря ми очевидно точно тези ги е запомнила, и ги е изредила почти едно към едно.
И не знам какви са критериите за такова преразказване.
Честно казано за мене не е ОК, но не знам дали не подхождам като Мария, която не хареса изписването на решението на задачата за движение. 😁

# 491
  • София
В първите си преразкази за школата и синът ми запомняше много от специфичните думи и ги използваше в текста си. В рецензията все му пишеха, че преразказът му много наподобява оригинала. Заради това си мисля, че е по-добре да се ползват синоними. Но е само мое впечатление, не гарантирам, че е вярно.

# 492
Суперсилата на моето е якото обобщаване на тези моменти.

# 493
Щом ги помнят, супер Simple Smile Моят син абсурд да ги запомни и възпроизведе едно към едно, а аз пък точно го карам ей тези специфични думи да ги запомня и като му вземат преразказа, да ги напише на черновата веднага. Не че ме слуша Simple Smile Точно на този преразказ всичкото това, което сте копирали, беше написано с едно изречение и то кратичко, с 5-6 думи Sad. То и затова точките на подробно, вярно и т.н. са му надолу.
Суперсилата на моето е якото обобщаване на тези моменти.
Хахаха, не бях поглеждала от тази страна Simple Smile

# 494
И моят не може да разкаже толкова подробно, но се опитва да запомни по някоя дума. Като цяло не разчитам на преразказа.

Общи условия

Активация на акаунт