Доходите на жената преди раждането

• 19 501
  • 692
  •   1
Отговори
# 270
ГосподинД, баща ми обичаше да казва, че пари се правят, а не се спестяват Simple Smile . И спестовничеството ми е някакси немъжко съвсем. Като мишчица си да къташ семенца в дупчицата...Не, че трябва да е и прахосник, ама чак пък и някакъв спестовник...ту мъч ми е. Размах малко си трябва.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 09:17 от CapelliTurchini

# 271
  • Пловдив
ГосподинД, баща ми обичаше да казва, че пари се правят, а не се спестяват Simple Smile
В дадения от него пример първата група хора са точно такива - правят пари, но не спестяват. Аз познавам и мъже, които правят петцифрен доход месечно, но харчат като лами за себе си и пак се оплакват, че не им достигат. Ако му се случи някаква болест или друга причина, поради която да не може да работи и следващия месец, увисва...
 Всъщност познавам и две такива жени, една от които беше пред фалит точно заради неразумното си харчене. А печелеше по 20 бона месечно. Накрая искаше от мен съвет какво да прави. А другата разпродаде колата и жилището си, защото не можеше да се спре да харчи за глупости, и от жена със стандарт над средната класа се превърна в изпълнителка на най-древната професия.

# 272
Парите са за да се харчат всъщност. И да си купуваш каквото искаш - било то дрехи, почивки, имоти, коли и т.н. Какво значи спестяваш - нали пак за нещо ще ги изхарчиш накрая Simple Smile

# 273
Ами, баща ми доста пари направи и инвестира. Това някакси по-така ми звучи. За жалост, мъжът ми няма такъв нюх изобщо, пак се излъгах да го взема, ама щото не бях първа красавица.

Жребче, е, човек трябва да може да се вмества в стандарта си. Това е абсолютно задължително за всеки -- мъж, жена. Колкото и да искам и мечтая, никога не бих си купила нищо на кредит или нещо, което не е по моя или на мъжа ми джоба. Аз имам склонност към прахосничество, но определено си слагам спирачки и се контролирам. Нямам пристрастявания, освен хубавото кафе. А това за някакви си парцали да се продаваш е пристрастяване.

Между другото, аз лично и мъж, който не е на 100% почтен, не бих харесала никога! Да нарушаваш закона за някакви си пари лично аз не бих го приела. Расла съм в мутренските времена, когато точно такива юнаци бяха на почит и никога не ми е харесвало и не бих го приела. Аналогично ми е на това, жена да продава тялото си... Пристрастяване към външното. 

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 09:33 от CapelliTurchini

# 274
Извинявайте, ама точно периода без деца е време за самогъзие и харчене. Аз не мога цял живот да се стискам, просто обичам да харча, затова не съм си и взела стиснат мъж, това ми е топ на отрицателни качества.

# 275
Ковра = курва + кобра
Аз съм много стисната, все пестя, планирам, купувам си жилища, изплащам си ги. Образовам се, ходя по интервюта и търся по - високоплатена работа. Така го разбирам живота. Харча за скъпи екскурзии и образование на децата. С разсипник не мога да живея, но обичам да си харча за собствения гъз. Никога не съм очаквала мъж да ми плати сметката, ама ако може и той да не очаква от мен същото, плс.

# 276
А-ха, това явно боде очите – изкарват много, ама и много харчат.
Ами, да харчат, това си е тяхна работа. Техни са си парите, техни са си и последствията после.
Целта на темата е да се дойде до на Пирончо тезата, че са прахосници и за нищо не стават. Е, да, но не е толкоз просто.
Гледай си в твоята паница, остави хората да си живеят, както преценят. На всеки живота поставя различни препятствия и житейски изпитания, така че може да трябва да изхарчат всичко, да останат без нищо, за да разберат за себе си други неща.

Посмях се с определенията за ковра. Явно много хора не знаят какво значи. Само Крис го е написала точно!

# 277
Кредита не е задължително нещо лошо, ако отива за важни неща. Хората, които се радват, че нямат нито 1 кредит, обичайно имат жилища от родители и не се напъват да купуват свои, нито да правят каквито и да е инвестиции.

# 278
Ами, баща ми доста пари направи и инвестира. Това някакси по-така ми звучи.

Това го мести в трета категория. С парите си, човек може да прави 4 неща:
1. Харчи
2. Спестява
3. Инвестира
4. Дарява

Основната разлика между спестяванията и инвестициите е, че спестванията са достъпни по всяко време. Мойте например в момента са на 2 метра от мен. От друга страна, част парите които съм инвестирал не мога да ги пипна в следващите 6-9 месеца, дори и да искам. Имам и такива, които са блокирани за 2 години. Имам и такива ( в акции ), които мога да продам за 1 минута и до края на работния ден да са ми в банковата сметка.

# 279
Кредита не е задължително нещо лошо, ако отива за важни неща. Хората, които се радват, че нямат нито 1 кредит, обичайно имат жилища от родители и не се напъват да купуват свои, нито да правят каквито и да е инвестиции.

Да, това наистина е така в моя случай, но не е задължително. Много хора си изкарват и спестяват за апартаменти и то не един. Сестра ми е така, например. Не всеки изплаща. А връзката между инвестиции и кредити не я виждам изобщо.

ГосподинД, е за какво ти е все да ги пипаш?Simple Smile)

# 280
  • град-държава
Не става въпрос да очакваш, да ти платят сметката. Просто е тъпо да изкарате по 5лв на масата. Обикновено първите срещи са дребни, но показателни за отношение.
При първата среща с мъжа ми, отидохме на ресторант - нито скъп, нито долнопробна кръчма. Изобщо не сме се разправяли за пари, дори не разбрах кога е платил. И така до ден днешен.
Случвало ми се е да плащам на мъже, или да си разделим сметката - оставяли са ми едно точно тъпанарско усещане. Като ти се свиди да си кавалер, ще ти се свиди и за много други неща.
За протокола винаги имам пари в себе си.

# 281
  • Пловдив
За протокола: Забравя се, че има и много мъже-играчи, които привидно плащат на първа-втора среща, за да впечатлят жената и тя да си помисли, че той е такъв по природа и винаги ще е така. Същото важи и за привидно кавалерското отношение, някакви подаръчета и т.н.. После тези жени, подбрали мъжа според първоначалната привидна щедрост и минали през кревата му (и в повечето случаи зарязани или нещастно обвързани за него), се оплакват с "Той не беше такъв в началото".

# 282
Мъжът в едно семейство с деца какво го чака...бачкане и разходи по семейството, това е. Една сметка в ресторант на красиво маце ако не може да плати като ерген, не знам как ще преживее жена му да му разпределя цялата заплата, а децата да го врънкат за това или онова. Да не говорим, ако имате дъщери...
 Отпуснете ги малко тези душици, бе ергени! После е безкрайно по-гадно, повярвайте Simple Smile) И за жените и за мъжете.

# 283
ГосподинД, е за какво ти е все да ги пипаш?Simple Smile)

Не ги пипам с месеци, а понягока години. Просто си стоят. Ако се наложи нещо ( например преди години, трябваше да платя операция на мой близък в чужбина), взимам парите отивам в банката, вкарвам ги по сметка, пускам превод. Ако остана без доходи, ще си харча от спестяванията. Стават всякакви събития, фирми фалират, КТБ фалира, корона вируса и т.н. Имам много непредвидими фактори, за които е добре човек да има спестявания.  Преди доста години ми правиха операция на мен. Тогава доктора иска рушвет и аз пратих жената да вземе от спестяванията ми и да му даде. Рано или късно в на всеки живота има такива събития. Аз предпочитам да съм подготвен и да не го мисля, като се случи.

# 284
Да вземем 2 семейства, средностатистически. И двете семейства имат по едно дете - едното момче, другото момиче. И двете деца се учат добре, и семействата им влагат пари за тяхната квалификация, обучение и успех в живота. И двете деца завършват по случайност една и съща специалност и започват една и съща професия/работа. Но до тук с приликите.
Мъжът започва работа за 2000 лв /все пак до сега няма и ден трудов стаж/, жената за 1800 лв /нали има различия в заплащането между половете. Започват на възраст 23 години. Мъжът решава, че ще спестява за жилище, кола. Решава, че ще живее все още при родителите си, за да може да спестява повече, за разходи /дадени на родителите за храна и сметки/ и лични нужди харчи около 800 лв/месец. Той е на тази заплата 3 години, след това заплатата му става 2500 лв за 5 години и още 2 години е на 3000 лв. Сега мъжът е вече на 33 години. За тези години мъжът е изкарал близо 294000 лв, от които е похарчил около 120 000 лв за сметки и лични нужди, купил е кола за 10 000лв, ходил е малко и на вън за около 5000 лв и има спестени около 160 000 лв, с които спокойно може да купи тристайно жилище някъде в София. И е готов да си намери жена и да има деца.
Жената обаче поема по по различен път. Изнася се от вкъщи и започва самостоятелен и отделен живот. Да кажем, че тя следва развитието на мъжа - 3 години на 1800 лв, 5 години на 2300, 2 години на 2800 лв. НО има наеми и консумативи, харчи повече за дрехи и обувки, гримове, повече пътувания, излизане с приятелки. 500 лв наем, 500 лв храна и още около 500 лв за дрехи и другите разходи. Това е разход от 1500 лв на месец, за период от 10 години тя е изкарала 270 000, но е похарчила близо 180 000, а може и повече ако е по разточителна. Евентуално има спестени 50000-90000лв. Това е около 2 пъти по малко от това, което мъжът е спестил.
В този пример се очаква жената да живее в апартамента на мъжът, да се вози в колата му и да се издържа от дохода по време на майчинството. Това като цяло въобще не е честно в предвид, че и двамата имат доста сходни възможности и начало. Но както четох в темата - мъж без амбиции, без собствено жилище, без кола, живеещ с родителите често ще бъде отхвърлен от някои жени.
Единствения ресурс с който жената разполага е нейната фертилност, която обаче не е гарантирана и намалява пропорционално в сравнение с увеличението на ресурса, който един мъж може да осигури във времето.
Въпроса е - защо се изисква от мъжът да осигури толкова много ресурс, а от жената не се изисква? Детето е желано от двамата и в днешно време и двамата трябва да полагат грижи и да отделят средства.
За мен създаването на семейство и дете е отговорност и на двамата партньори по равно. Ако той е осигурил жилище, аз пък може да имам заделени средства, които да се ползват във времена на трудности или намалени приходи, болести или други непредвидени обстоятелства.

Общи условия

Активация на акаунт