Доходите на жената преди раждането

• 19 469
  • 692
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Напълно споделям.

# 541
Не се шегувам за тоя с мушкатото. Не мога да го разбера подобни хора как си въобразяват, че някой, ако ги кхъ-кхъ, изведнъж ще се разкрасят или ще започнат да печелят повече, и задължително някой трябва да ги хареса преди това грозни и бедни.

# 542
  • София
От 10 г си мъча акъла как да спестявам и не успявам. Не съм много умна. Можех и мога да започна една работа с хубава заплата /от която да заделям/, но някои дни трябва да ставам  в 5, други да се прибирам към 1 нощес. Като се има предвид, че и мм редовно отсъства от вкъщи, това означава, децата да останат абсолютно на самотек.

# 543
Няма как да се спестява, ако не се изкарват много пари.

# 544
Имах среща пред столично училище (в центъра, с добра слава) и като запристигаха тези родители да си прибират децата (в някакво нестандартно време към 3 следобед), 80% бяха с коли за по 2 - 3 000 лева - малки фиати, фолксвагени, пежа и тн.
Напълно ми обърнаха представата за живота в София. Още са ми пред очите, вдигат седалки, отварят багажници...

Голямата кола трудно се паркира пред училище. Това, че са дошли с малка, евтина трошка не означава, че нямат други коли. В София бездетен човек, който не работи работа, изискваща кола няма нужда от кола.  Може хората да са с еко настройка и да избират малка кола, която да не гори много бензин и да не цапа. Без кола животът е пл-лесен.

Малките деца така цапат и оливат колата, че съветвам всички бъдещи родители да ползуват най-евтината и малка, която имат.

Имахме кола с две врати като се роди сина ни и си ни беше предостатъчна. Купихме с четири врати преди да се роди дъщеря ни, голямо Волво. Сигурност, не знам какво си. Само дето едвам я паркирахме, та пак ходехме по педиатри, детски градини, в града с малката.

Сега нямаме никаква кола. Не обикаляме да търсим паркинг, не плащаме глоби, подземен паркинг в блока. Никой не може да я запали или надере. Като ходим из района се возим с трамвай, автобус, метро, влакове. Има и нощен автобус, който спира на 200 метра от блока и с който се връщаме по нощите от оживения център с кафенета и отворени до късна нощ барове. До летището има совалки, автобуси, бързо метро. Ако ходим в Икеа, в Дисни, наемаме подходяща по размер кола за деня или 2-3 дена. За дългата стачка на транспорта наехме кола. Из природата не ходим. Ако излезем някъде и няма градско транспорт викаме такси.

Като идем да живеем извън града на някой остров ще си вземем кола. Дотогава не.

ТафТаф е писала нещо подобно.
Всеки с жизнения си опит, при мен и хората около мен е различно.
Първо, малка кола в ценовия диапазон който посочих си е трошка. Около мен всички семейни си взеха по-сигурна кола (разбирай по-скъпа и по-нова) заради детето, а не за да се правят на интересни. Това ми е емпиричното наблюдение.

Второ - и аз съм била млада и аз съм карала малка трошка за 3 000лв. и се притеснявах да я сменя, защото сме в синя зона и съм се нагледала на циркове с паркирането, но като взех нормална кола и - паркирането е едно и също, твърдя убедено, като ежедневно паркиращ. Добрата кола си има камери и маневреност и се навира където се побира и Пунто.

И последно, дори работата да не изисква кола, познатите ми без деца пътуват, та се скъсват, никой не стои в София през уикенда, да нямаш кола означава да зависиш винаги от друг, това никой не иска да си го причинява след определена възраст. Наемите на кола на ден почват от 50лв (в нета ще намериш митичните 30лв но "тази кола винаги не е налична"), абсолютно нерентабилно.

# 545
Ама как не ги е срам тия родители с тия коли да живеят в София, че и децата си  на училище да пускат Simple Smile

# 546
И да си купуват по-сигурна кола. Разхитително...

# 547
  • София
Малката кола била трошка?

# 548
Абсолютно. Ако си само на едната заплата, без страничен доход, парите стигат за сметки и храна.

# 549
Проблемът тук е в разбирането за много пари. Аз не изкарвам много пари, но абсолютно съм във възможност да заделя 10%, при положение, че до оня ден давах между 15 и 20% за кредити.

# 550
Повтарям търпеливо: очаквах хората с деца да са инвестирали малко повече пари в сигурна кола, това е всичко. Никого не съм осъдила за приходи, дреме ми кой каква кола кара и какъв статус има. Да, стойността на колата не показва нищо за социалния статус на собственика и тн.

За неразбралите, с махленските включвания, не говорим за малка кола, а за много стара малка кола, посочено като ценови диапазон.

# 551
  • Terra incognita
Аз също смятам, че когато имаш дете, сигурността е на първо място.
Тук, където живея, никой не кара такива стари коли не само заради сигурността, а и заради вредните емисии. И размерът няма никакво значение. Карат си малките колички, но са нови.

# 552
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Повтарям търпеливо: очаквах хората с деца да са инвестирали малко повече пари в сигурна кола, това е всичко. Никого не съм осъдила за приходи, дреме ми кой каква кола кара и какъв статус има. Да, стойността на колата не показва нищо за социалния статус на собственика и тн.

За неразбралите, с махленските включвания, не говорим за малка кола, а за много стара малка кола, посочено като ценови диапазон.

Старата малка кола не е обект на кражби и посегателства, евтин ремонт и поддръжка. Може да я спреш на улицата, не е необходимо да търсиш и плащаш за паркинг.
Милен Цветков, светла му памет, беше с колан, в СУВ, голяма, сигурна кола, това спаси ли го?

# 553
При нас с мъжа ми най-голямото парично сътресение дойде миналата година, когато влязох във втората година майчинство. И пак оцеляхме 1 г. Свихме максимално излишните разходи, не съм ходила по фризьори, не съм си купувала парцали и излишни неща. Мразя безпаричието и мизерията, като нямам пари за най-нужното и се изнервям много. Както писах по-рано, дупе знае 2 и 200, не е приятно, но се преживява, няма да си изхвърля детето я. Скоро започвам работа, да се почувствам пак човек.

# 554
  • Най-красивата страна
Никога не си правя изводи за стандарта на хората според това каква кола имат.

Имаме приятели,които изплатиха апартамент за 80 000 евро,но още карат трошки за по 2,3000лв.

Аз пък в момента карам една доста скъпа кола,която обаче не е моя.Моята е на ремонт .

Общи условия

Активация на акаунт