Какво знаят чужденците за България? (тема за смях и сълзи)

  • 47 705
  • 486
  •   1
Отговори
# 180
  • Fairbanks, Alaska
  • Мнения: 2 572
Зависи от качеството на горивото. Аз съм сипвал дизелово гориво от Австрия, Холандия и Швеция, и колата ми е давала 4.7 л/ 100 км, колкото е по паспорт. А климатикът ми работеше нон стоп.

# 181
  • София
  • Мнения: 5 007
Аз съм се развихряла кулинарно пред швейцарци, белгийци и немци... Баницата я окачествиха като "отврат", не харесаха и традиционните за нас пълнени чушки. Шопската салата, ракията и скарата обаче, им бяха фаворит.

# 182
  • Немция
  • Мнения: 7 781
Погледнах в Нет-а, в зависимост от климатика средно с 10-15 % се качва разхода за гориво.
Автоматичният климатик е по-икономичен, мануалният харчи повече.
Извинявам се за отклонението. Blush

# 183
  • Германия
  • Мнения: 1 092
Правила съм баница няколко пъти за германци и американци и винаги са я харесвали. Пълнени чушки има и в Германия (бях много изненадана като ги видях за пръв път в студентския стол), но тук пълнежа е най-вече от кайма. Таратор съм предлагала до момента само на приятеля ми и той много го харесва. Ако не беше такава играчка рязането на краставицата сигурно и по-често щях да го правя.
Мисълта ми е, че не бих вадила заключения от ограничения ми опит с хора от някоя нация за това какво обичат всичките ѝ представители.
Например сестра ми и аз си умираме за бели аспержи, които са на голяма почит в Германия. Същевременно баща ни пък хич не ги харесва. Ако някой германец реши да прави заключения за всички българи и познава само баща ни или само нас двете със сестра ми, ще стигне до две диаметрално противоположни заключения.
Може би единствено бозата обединява много голяма част от чужденците (и някои българи) в тяхната непоносимостта към нея.

# 184
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 419
Дъщеря ми носи на сбирка на младежката секция на Червения кръст (Германия) една тава с милинки, една тава баница, боза и айрян. Върна само бозата, всичко друго беие изядено до трошичка. Носила е луканка на единия им ръководител и той я хареса. Наши приятели унгарци не бяха много възхитени от таратора, но харесаха мастиката и ментата Simple Smile Дори сега ни наричат фамилия Ментичка Simple Smile

# 185
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 779
За телевизори са ме питали дали имаме, ама беше преди 15 години. Напоследък много хора възкликват "О, България!" и започват да споделят какво знаят за нас. Предимно Стоичков, ракия и Слънчев бряг Simple Smile
Последно с едни млади момчета от Шотландия говорихме, че в последния момент са си променили резервацията за Черно море( Сл. бряг, разбира се).
Имам познат испанец, който носи тениска с лика на Левски или с нашия трикольор- запален е по нашата история, винаги поздравява на български, ходил е няколко пъти в различни краища на България.
Имам и други познати, които знаят много за нас и с интерес разпитват за подробности в една или друга сфера. Точно както аз разпитвам норвежците за фиордите и северното сияние, а еквадорците за липсата на течаща вода на много места в страната и т.н.
Таратор никой от приятелите ми не е харесал. Айрян- да. Баницата винаги се изяжда и питат за още!

# 186
  • Пловдив
  • Мнения: 1 406
Като оставим настрана личния вкус всъщност много е важно дали този, който  ти поднася ястията е наистина добър кулинар. И аз не харесвам всяка баница, всички пълнени чушки и всеки таратор. Скоро ни беше поканила на гости колежка на мъжа ми, испанка, точно с идеята да ни презентира испанска кухня. Жената си беше взела отпуска предишния ден и буквално денонощно се беше подготвяла. Беше готвила с огромно желание, показа ни характерни ястия от всички краища на Испания, маса за 12 човека беше отрупана с какво ли не. Е да, ама на мен нищо не ми хареса дотолкова, че да си взема втори път. Не че беше лоша храната, но не ме впечатли. Сигурна съм, че испанската кухня не е това, което опитах.
 И сега съм леко нервна, защото се очаква да върна поканата в същия формат  и да представя българската кухня.Само дето аз не съм кулинарен гуру, а и каквото и да сготвя с тукашни продукти вкусът е много далеч от това, което бих приготвила в България.

# 187
  • Мнения: 8 530
А, и горивото е още един довод, разбира се. Макар че няма как да е водещ, иначе и отопление нямаше да пускаме. Wink
Всъщност с колко увеличава разхода един климатик в кола, има ли някой представа?
Отоплението идва от охладителната течност на двигателя, а там топлина има много повече отколкото е необходимо за отопление на купето. Не че не може да става чрез климатик, но е абсолютно безсмислено. За охлаждане обаче е необходимо двигателя да върти и компресор, което увеличава разхода. Иначе въздуха от климатика си е пак същия като този от прозореца, но е филтриран от прахоляци.

# 188
  • Мнения: 1 176
Аз наистина не мога да си обясня какъв е този зор да се презентираш точно с боза пред гостите от чужбина. Ми и на мен ми се обръщат червата само като я видя, гордо строена за закуска. Също, като говорим за баници, е добре да се уточнява за домашна ли говорим - гадната извара на Софийска баница и нея не я намирам за нещо, което трябва да се показва.
Моите чужденци (все американци) харесаха домашната баница, харесаха козунак, айрянът не им понесе, а една толкова се влюби в сладкия салам, че после искаше рецепта и само за това е говорила като се е върнала, разказват останалите колеги в американския офис.
Не във връзка с българската кухня - това, че слагаме царевица на пица в българските пицарии, доста ги втрещи.

# 189
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 779
Е, разбира се, че за домашна баница. Нито имам възможност да докарам баница от баничарницата, нито има смисъл.
Аз, например, не понасям гаспачо. Гади ми се само при мисълта за него. Затова не се сърдя на никого- ако искат да опитват таратор, ако искат, да си го спестят.

# 190
  • Мнения: 2 237
И страхът ни от стоене на течение им е странен Simple Smile Повечето го намират абсурдно. Аз не знам внушавам ли си, но се схващам.

Наистина им е непознато това с течението на по-северните нации, или пък недай се боже да се намокрим или да простудим. Масово ме бъзикат колегите като ме видят с по 4 ката дрехи зимата. JoyJoyJoy Но пък и за мен е ненормално да си вадиш новороденото босо на 5 градуса температура и да го държиш в количката пред кафенето, докато ти пиеш чай на топличко вътре.

# 191
  • Мнения: 1 699
Ами по въпроса за бозите например, отдавна не съм пил някъде хубава, истинска боза,  каквато я помня от малък, и повечето и на мен са ми гадни, а и бях голям фен. Баниците а и други специфични български неща също. У нас (в къщи ) не правеха шкембе чорба и първата която опитах беше истинска помия, сега много я обичам, но много зависи как е  приготвена...В Чехия имат една drstkova polevka доста прилича на шкембето но добавят и други карантии, освен това по принцип я сервират със всичките подправки сложени в нея, дори със лютото, мой приятел е сервитьор по морето всяка година и казва че знае за нея от чехи и словаци и така им обяснява за шкембето - че е почти същото и много е добро за изтрезняване

# 192
  • Пловдив
  • Мнения: 20 222
Офтопик. Красирав, ръжена боза от Кауфланд - марка рокет-нещо си, скоро я пих, много ми хареса, на децата - също. Само че беше био-мио и беше сравнително скъпа - 3 лв. литъра.
Но аз по принцип обичам боза, по-конкретно - със захар (подсладителите ми оставят гаден послевкус, освен че имат слава на възможно вредни). На човек, който не е фен на бозата, може и да не му хареса.
В Лидъл бозата със захар в едни двулитрови шишета пък ми се струва, че прилича на едновремешната.

# 193
  • Мнения: 50 909
Аз съм презентирала боза на чуженци, които са изявили силно желание да се запознаят с нашенска кухня, и не е бил първи избор за национално ястие. Както казах, аз имам чужденка, харесала бозата, така че не е на 100 % вярно, че не я харесват. Всъщност заради цвета очакват нещо шоколадово, а тя има друг вкус и са изненадани. Също така мъжът ми много я обича, така че като е поднесена от човек, който не е предубеден, и е обяснено какво точно представлява, шансовете й са по-големи.
Никак не обичам боза, но ми стана криво, че така я плюете Simple Smile

# 194
  • Мнения: 2 074
Истинската боза е нещо много различно от боклуците,които минават за боза.Най-добрата наливна боза,която се продава в София е в сладкарница 'Пчела'.Хубаво е да посрешнеш гости с ястия от националната кухня,но ако можеш да се справиш,а не да отвратиш хората с нескопосаните си имитации.

Общи условия

Активация на акаунт