Какво знаят чужденците за България? (тема за смях и сълзи)

• 47 712
  • 486
  •   2
Отговори
# 195
Няма да забравя как едно момиченце индийче от класа на дъщеря ми яде супа топчета у нас. С такъв апетит, с такава бързина обра топчетата и после поиска да ѝ начупя хапки хлаб да си изяде и чорбичката... Детето беше от редовните гостенчета у нас и по молба на майката (тя - вегетарианка, но на детето даваше месо) нормално не предлагах друго освен плодове. Един ден по спешност остави детето у нас и тогава вече нямаше толкова претенции, само да не давам телешко, но аз стандартно не готвя у нас телешко. Та така се стигна до супа топчета.

Нямам големи очаквания от чужденците за познания за България, така че не съм преживявала съществен шок. По-криво ми става от думи за България, казани от бг имигранти.

# 196
Един мой приятел преди 20-ина години на студентска бригада в САЩ. Там се запознава с някакъв мексиканец, май колеги са били. При запознаването мексиканецът пита откъде е нашия човек. Той казва, че от България. Мексиканецът: Ооо, чакай да ти изпея една песен". И запял: "Ходих на пазаааара,  всичко много скъпо, братко".
(Оказа се песен на Орхан Мурад).
Бил работил преди с други българи, от тях я знаел.
Щях да умра като ми го разказа. 😂😂😂

# 197
  • Швейцария
Чувала съм неприятни коментари от продавачки, които преди това най любезно са ме обслужили. Един от поводите беше как аз, дрипавата бедна чужденка, мога да си позволя по скъп парфюм от нейния. Не очакваха да ги разбера какво казват понеже им говорех на английски. В заведение в което работех редовно идваха клиенти които миришеха по зле и от някои роми... Предполагам че са се занимавали с животновъдство ( по миризмата) . Друг пък редовно си водеше и кучето, пудел, и като го питах защо е толкова мръсно и защо не го изкъпе, ми обясни че чака китайската си приятелка да се прибере от Китай след няколко месеца, за да го изкъпе. Joy Същия образ ми обясняваше че пушенето ще ме убие, а той самият вода не пиеше, от сутринта съм го гледала приятно подквасен.  Не твърдя че всички земеделци са прости, ама аз лично не срещнах особено интелигентни хора в района в който живеех.
      Имам позната българка, която от години е женена за швейцарец. Родителите му така и не успяха да преглътнат факта че се е оженил за бедна българка. Нея лично не искат и да я видят, а с него общуват изключително рядко.
     Относно финансовите им възможности, знам горе долу какви са им средните заплати, така че това че една шепа хора имали Порше във гаража изобщо не означава че и останалите могат да си го позволят.
      Общо взето шв. са общителни наистина и лесно се сприятеляват, уж, но като ми се наложи да поискам елементарна услуга, се оказа изведнъж че всички са много заети. Един познат дори ми каза че проблема си е мой, и с две думи да се оправям. Иначе ако е ядене и пиене са големи приятели.
От друга страна съвсем непозната жена от немската част с която се заприказвахме във влака, ми предложи като пристигнем на гарата да ме откарат с мъжа ѝ до крайната ми дестинация. Било им по път. За протокола, нямаха порше , а някаква трошка Stuck Out Tongue Winking Eye Да са живи и здрави за човещината.
      Но като цяло не са ми особено добри впечатленията. Може би е било късмет да попадам повече на кофти хора.

Разбирам те, и на мен ми се е случвало, когато дойдох в Швейцария. И аз като теб изтеглих късата клечка. Бях в кантон Цюрих и там хората наистина са ужасни. Не всички, разбира се, но има доста дискриминация. Чувала съм колеги да говорят на клиенти, че съм тъпа чужденка и не разбирам езика. Карали са ме да чистя фугите на пода с четка за зъби. Имам много лоши спомени от там.
Но сега съм в кантон Фрибург и тук е съвсем различно. Много общителни и усмихнати. На мен са ми помагали доста. Когато се местихме, дойде цялата фирма на мъжа ми да ни носи мебелите. Включително собственика милионер. Лично той ни е носил нещата и седя на пода да яде и пие бира с нас. Когато ММ беше в болница, шефът отиде да го вземе с колата и да го докара вкъщи. Когато сме в БГ, колегите ни или съседите ни гледат цветята. Така че много зависи от кой регион са. На мен тук ми споделят, че цяла Швейцария не харесва Цюрих, защото са надменни. А това, че селянинът си изкарва прехраната с животновъдство и съответно мирише на тор не го намирам за нещо лошо. Те не са на заплата и са доста заможни. Съжалявам за офтопика.

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 22:23 от JennyBG

# 198
  • Между гори и планини
Моя мъж като американец не яде само дробчета и други карантии. И бамя, била му лигава, там я панирали. Ако искам да му видя лицето зелено, му показвам някоя главичка на щанда за месо, или черен дроб.
Родата в САЩ обича мусака, пиле с ориз, кюфтета. Влезли са в семейната кулинарна книга, със снимков материал. Племенникът ми, на 18г изяждаше тава с мусака сам. Мъжът ми обожава баница, само със сирене, с праз, с кайма... Боза няма сила която да го накара да пробва. Заради работата му сме пътували и живяли по цял свят, и всичките му колеги са се облизвали на обядите които мъжът ми си е носил от вкъщи.

# 199
Изглежда от значение е традиционната кухня на отделните държави. Без да ми се обиждате, но германците и американците са всеядни. Нямат големи претенции, просто защото са свикнали на по-обикновени ястия. Не знам как би се приела мусаката от италианец или французин, например.

# 200
  • Между гори и планини
Ами приятел французин, който живее в България няма никакъв проблем с храната, а е от стар аристократичен род. И мекици съм го гощавала и мусака, и лучена яхния с нахут. Всичко яде, оставя чинията облизана.
Но едно време имах приятели от Италия, които се хранеха само в два ресторанта с италианска кухня във Варна.

# 201
  • На остров
Със сигурност е различно при ралзичните хора, не можем да обобщаваме за всички.
Темата е весела нали и не нужно да приемаме всичко супер сериозно Simple Smile .

# 202
Трудно може да се обобщи за американците. Има райони с различни традиции в кухнята, различни семейни навици и въобще огромни разлики. Моето семейство естествено е свикнало на всичко и харесва каквото и да направя освен айран и таратор. На други хора не съм предлагала да съм честна, но предполагам, че няма да се хареса след провали с млечна салата. За приятелите, които готвят южняшка, мексиканска или островна храна обикновено не правя опити за каквото и да било освен луканки, сирена и печени чушки, защото досега не са харесали абсолютно нищо освен нашенски палачинки.
В Южна Корея освен коментари за носа ми, защото носовете на западняците обикновено са обект на възхищение, обикновено споменаваха киселото мляко и луксозната марка, която няма връзка с родината.

# 203
Мексиканците имат едни печени пълнени чушки, а сопапията и като нашите мекици ( такъв е и Навахо бред)
Американците, поне нашите приятели и познати  наресват баклавата и тиквеника, други неща не. Българите пък наресваттексаски пушен боб.

# 204
За италианците храната е религия, култ. Мъжът ми е италианец и казва, че харесва нашата традиционна кухня, само ако я е приготвила майка ми.  Мусака, баница, пълнени чушки, всичко без таратор и боза 😁. Но естествено за него няма по-добра кухня от тяхната, когато говори с някой роднина или приятел по телефона винаги пита какво ще ядат или са яли, а на по-големи празници иска и видео на манджите 🙄
Майка му и сестра му също ядат всичко, което им се предложи, даже си бяха правили баница с нутела... Но баща му няма шанс да опита нещо традиционно, когато беше тук направихме една вечеря в майка ми и от уважение яде печено месо, картофи, хляб и крем-карамел, жената се беше изприщила от притеснение какво да приготви, защото знаеше, че е страшно капризен. Следващите дни задължително на италиански ресторант - обяд и вечеря. Поне се доказахме с добри италиански ресторанти и че може да оцелее тук, което му беше основното притеснение Simple Smile Но това не важи само за България, където и да пътуват, той си намира италиански ресторант и си яде само там.
Приятел на мъжа ми, женен за рускиня разказва с ужас за първия път, в който решил да й приготви паста, правил традиционен сос няколко часа, после внимавал да е алденте, засичал точно до минута, сервирал гордо, разсеял се за секунда и като се обърнал... тя слагала обилно кетчуп отгоре 😁 До ден днешен се задушава от гняв, докато го разказва, както и неговите сънародници - кетчуп върху паста и ананас върху пица ти гарантират място в ада 😅

# 205
Абе щом се е оженил за тази „грешница” с кетчупа, значи всичко е точно Joy

# 206
Да не казвам, че тоя грях с кетчупа и аз го практикувам, въобще май доста си побългарявам пастата, но пък ми е вкусно.
Мъжа ми дълго работеше с италианци - много харесваха баничките на ОМВ и не пропускаха да си хапнат. Иначе ядяха предимно риба. Били сме в различни заведения, не е имало проблем.

# 207
  • На остров
Явно храната е основна тема в междукултурните различия, които всъщност са много интересни.

Аз всеки път като ще сме в София се старая да проуча хубави ресторанти да блеснем с нещо кулинарно, но не съм успяла до сега. Последно ми допадна в един ресторант на Солунска - Кактус.
По темата има ли в България ресторант с Мишелин ?

Не знам дали ви е правило впечатление но кухнята на балканите е доста омешана. Баклавата  и сърмите турците си я имат за техни, муската гърците, кисело зеле поляци и сърби, баницата също сърбите са я обявили за тяхна и за нас остана шкембе, таратор, и шопска салата като гърците веднага казват гръцка салата. Снежанка е в цял свят известна като Цацики гръцки деликатес.

Още помня преди много години разочарованието на един приятел израелец когато си поръча в Уго славата с кускус и му донесоха български кускус което си е като паста.

Вероятно аз съм сред малкото, които не обичат баница независимо къде и кой я правил и мекици не обичам. Нещо друго много омразно от детството ми е обикновени вафли може и да не се  казват така ама бяха ужасни.

# 208
Мъжът ми по едно време имаше един приятел италианец, веднъж ни прави спагети, оказа се, че ги правя по същия начин като него, само че той слагаше в соса и малко нарязан чесън.
Щерката последния път като бяха вкъщи с приятеля си - наполовина германец, наполовина руснак, за закуска им правих бухти. Майка ми се постарала и тя, жената, донесе гьозлемета, ние ги обожаваме, а на него му се сториха мазни, хареса повече бухтите.

# 209
  • На остров
Какво е гьозлеме ?

Общи условия

Активация на акаунт