Какво знаят чужденците за България? (тема за смях и сълзи)

• 47 291
  • 486
  •   1
Отговори
# 225
  • MI
Никога не са ми задавали малоумни въпроси за България, единственият неприятен коментар който си спомням е още от студентските ми години, когато някакво холандче обясняваше, че си представял България 'още по-сива', на което изумена го питах той не знае ли на картата къде се намира и отговорът беше че наши шлифери, чадъри, това му била представата. Joy
Доста хора всъщност не знаят точно къде се намира, много мислят че е по на север. Нали изток за тях е Русия, Украйна, Полша и т.н. Но неприятни коментари или въпроси не съм чувала. В Италия често са ми казвали, че говорим много езици, като нещо положително разбира се. Който е идвал се е изумявал в крайна сметка колко сходни неща има като манталитет, дори като кухня. Но много зависи откъде точно са.  За тези с екстеншъните и джуките не знам, около мен не познават особено много българи. Все пак сме далеч от първите места като общност в Италия. За храната, боза и таратор са наистина нещата, които никой не харесва. Всичко друго е прието достатъчно добре, реално почти всичко има някакъв аналог и в тяхната кухня и няма шок. Дори вътрешностите от животни, главички и т.н.

# 226
ММ е светъл и в Боровец или Пампорово, не помня вече кой курорт, “викачите” от едно заведение го приканваха да го посетим на немски. Е няма такъв разочаровано-погнусен поглед, като им отговори на български, моментално загубиха интерес и спряха да ни задяват (а то и българите ядем все пак 😀). А разказваше в Джакарта в един магазин продавачките че пищели като го видяли и се скрили зад тезгяха 😂

Последна редакция: вт, 09 юни 2020, 23:36 от Фиффи

# 227
  • Пловдив
А как се обяснява това пищене, има ли някой представа?
Горе в един пост пише подобно нещо като реакция на деца пак в Джакарта.

# 228
Някои азиатци просто много се впечатляват от хора с европеидни черти, да не говорим руси и синеоки. Все едно са видели Брад Пит 😆😆. ММ каза, че едната си останала зад тезгяха може би от срам. Пищенето го определям като културна особеност, с един младеж от Мианмар се бяхме запознали к той така минаваше леко във фалцет от вълнение (за дребни неща, нищо особено, може би интонацията на нас ни прилича на пищене, пък не е, знам ли).

# 229
Синът ми разказваше, че когато бил в Лхаса (Тибет), дечурлигата като го видели (висок и синеок) търчели след него като след някакво интересно и екзотично същество. Били  дружелюбни и любопитни. Пак той разказваше, че на гарата в Шанхай, видял огромна реклама на село Момчиловци и киселото мляко на български. Казваше, че едва ли има и десетина души за година, които са прочели какво пише, но тъкмо те пък не се нуждаели да разберат за киселото мляко и Момчиловци.

# 230
  • София
Да се включа с нещо много свежо и оптимистично по темата...
Моят мъж е член на група за стари американски автомобили във ФБ. И изведнъж... го заговаря някакъв американец, който много иска да се запознае с българи, защото:
В детството си е имал учителка по английски с български произход, която е говорила на децата с огромна любов за родината си. Разказвала им е за природата, за хората, за морето и балкана, за храната. Тоя американец така силно се е заинтригувал от България, че е започнал да търси всякаква информация за страната ни, да слуша бг музика и да учи сам български език. И така-години наред България е неговата най-голяма мечта.  Изпраща ни клипове как кара колата си по улиците на Калифорния и слуша песните на Лили Иванова и Йорданка Христова...
Никога не е идвал в България, нито познава някой българин (учителката му отдавна е починала), но бленува да посети Пловдив и Търново. Хора, той пише на български, говори български, пее нашите български песни... Пее "Моя страна, моя България" толкова хубаво и с такъв плам, че аз плача всеки път като го чуя. Знае песни на Щурците и още, и още.... Непрекъснато се интересува какво сме сготвили, къде сме пътували в любимата за него България.
Сега са смутни времена с тоя вирус, но много искаме да го поканим някой ден на гости. Нашата малка България е най-голямата мечта на един американец....
Мислите ли, че е добра идея да потърсим някоя медия да отрази гостуването му, да го поканят в подходящо предване като гост?

# 231
Бих гледала с интерес такова предаване. Мило ми става като чуя и видя такива чужденнци. Нека повече хора да знаят за този американец Simple Smile

# 232
Би се получило интересно предаване и е в интерес на някоя телевизия да направи такова. Ама дали той ще иска да го показват по телевизията?

# 233
  • Между гори и планини
Обаждай се на Галя Щърбева, тя нали правеше подобни предавания.

# 234
  • София
Би се получило интересно предаване и е в интерес на някоя телевизия да направи такова. Ама дали той ще иска да го показват по телевизията?

Ще се опитаме да го убедим, че любовта му към България трябва да се види от повече българи, защото в момента само ние си я знаем.
Много се надявам да се съгласи да изпее "Моя страна, моя България" за всички нас.
Честно, почти не се долавя акцент като я пее, толкова старателно я е учил месеци наред...

Какъв тип предаване би било подходящо за такава изява?
Просто го обмисляме все още, но аз мисля, че тази любов към България е нещо много интересно и поучително за всички нас.

# 235
Обмислете и сезона. Пролетта когато всичко е зелено е по-добре от зимата.

# 236
Свържете се с телевизията на Слави Трифонов или БНТ "Малки истории".
Ще е интересно да го видят повече българи.

# 237
  • Пловдив
Обаждай се на Галя Щърбева, тя нали правеше подобни предавания.

Не я ли съкратиха от Нова? Репортажите ѝ и ги гледах с удоволствие в неделя сутрин.

# 238
  • Русе
Имах един колега - американец Беше по някаква програма в нашата фирма и се беше прилепил към мен. Беше възрастен човек и не става въпрос за нещо повече от интерес и симпатия.Всичко му харесваше въпреки че имаше прекрасна къща в някакви гори в Северна Каролина.  Мъкнех го с мене по командировки на всевъзможни мероприятия. Беше му приятно да контактува с нас, до такава степен че доста дълго си пишехме и след няколко години ,когато имаше пак някаква командировка до Грузия на връщане се отби специално за едно гости в България.Казваше че много му харесва това че може да се разхожда из града без кола. Всяка сутрин си правеше дълги разходки рано рано. Даже във Видин го бях замъкнала един път, на една моя командировка.

Не бих викала никакви телевизии да го показвам като екзотика. Помня че го водихме и на Априци, където тогава фирмата имаше много живописна къща.Родопите, Мальовица,Рила,Пирин,Странджа,минерални басейни. Абе има много за гледане и хубави емоции.

# 239
  • France
Много ми харесва тази тема.
За моя личен опит мога да кажа, че си зависи от нивото на човека, с който общуваш. Ако е възпитан и образован, няма глупави въпроси и предразсъдъци. След 17 години в чужбина, съм разбрала, че има една категория, с която просто не си струва да общуваш. Или да е само на ниво "здравей-здрасти". Дано само да не прозвучи снобски, но така го чувствам.
Заради вас, тази нощ ще сънувам боза Joy

Последна редакция: вт, 09 юни 2020, 19:05 от Philomena

Общи условия

Активация на акаунт