Образователен Говорилник - пак bug - v.5

• 19 047
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Дълбоко се съмнявам ТМ да е от моето поколение Simple Smile, освен ако не е много по-голям от теб, но дори и да е така, аз споделих своя опит, той е от соц.а, тогава къде не се влизаше лесно, не само за медицина, и масово ходеха на уроци много отрано, зубраческа си беше работата, наизустяваха теми като луди. От кръга на сина ми също ходеха на уроци за МУ, с изключение на тези, които отидоха в Германия да учат медицина, те наблягаха на езика и успеха от дипломата.
65-ти набор е ММ. И не е много по-голям от мен. Simple Smile

От 11-ти клас започват масово уроците за кандидатстване медицина. И си влизат, че и с отлични оценки. Уроците от 8-ми клас са пълно безумие за мен. Колко години ти трябват, за да научиш 100 теми по биология? Най-много да се отвратиш тотално от химия и биология като повториш един и същ материал 50 пъти.

# 76
Аз имам познато дете, което учи медицина в Англия. Съвсем медицина. За първи път чувам, че не приемат българи. Ще поразпитам.

вероятно не е съвсем невъзможно, но при всяко положение се случва след усилена кореспонденция със съответния медицински факултет до колко би приел българската диплома и как би я приравнил към специфичните си изисквания; през годините е споделяно няколко пъти в съответните теми, че някъде на този етап се получава отрицателен отговор, който обезсмисля самото кандидатстване и последващите изпити... но, ще е интересно да споделиш как е успял този студент, който познаваш Simple Smile

# 77
  • София
А, оставете подготовката за кандидатстване, всеки има право да си прецени кога да започне (аз само споделих мои наблюдения. А може би тези, които даде за пример Попеа се е налагало да ходят на уроци и ако не са случили на учители в училище? Тези, които аз познавам са ходили само последната година, но преди това са си учили стабилно сами, не са подценявали предметите. Варианти много). По-важното е за мен децата да имат възможност за избор и да го променят, ако трябва и в 11-ти, че и 12-ти клас, а не да се окаже че са ограничени от неправилен избор на профили. Ей това ми е голямото притеснение с тези хорариуми и промени с профилирането, и на които още не мога да им хвана спатиите Sad

А какъв им е проблема на UK, че не искат българи специално за медицина?

# 78
А какъв им е проблема на UK, че не искат българи специално за медицина?

това и следващите няколко поста изясняват точно какъв им е "проблемът" - скъпо обучение, което се финансира частично от тяхната Здравна каса, и очевидно не смятат за удачно тя да плаща за всеки европеец, на който му е хрумнало да следва там Simple Smile - https://bg-mam.ma/p/1062737/38069866

# 79
  • София
antea, ясно,  благодаря Simple Smile Значи евентуално платено би било опция, която не е особена оферта май. Аз първо помислих, че може да са им други причините Simple Smile

# 80
  • в страната на чудесата
Ще разпитам. Държа някакви изпити, незнам подробности.
Здравната система плаща част да, но всички студенти работят, те са в клиниките от 4 курс. Грижат се за болни, правят манипулации, част са от екипите и всички ги обучават, като имат protected time за това. Няма нищо общо с теорията тук.

# 81
Санака, изглеждаше ми по-млада (това трябва да е комплимент Simple Smile) Не съм кандидатствала аз, казвам какво наблюдавах, почнаха с уроци при някакви светила (учители, които били вкарвали в медицинския всеки, не е моя мисъл Simple Smile) още в 8 клас. Дали защото са се презастраховали или за да няма голямо натоварване накрая, или по друга причина, не знам. Учителите ни бяха бетон, не вярвам да е заради това. Самата аз обичах биологията и химията, но от медицина ме отказа именно това, което видях при съучениците ми, това зубрене на теми. То и за други кандидатствания го имаше, за право също се зубреха развити теми по история и   по литература, е, не от 8 клас, де. За икономика  пък имаше теми по география. Зубренето на теми не беше моето, така или иначе, и се отдадох на математиката Simple Smile.
За англичаните не знам защо е така, аз го видях покрай познато дете и покрай тукашна дискусия, когато видях, че наистина в унитата, където проверих, БГ дипломата я нямаше като призната, плюс майки споделиха за откази  изобщо да кандидатстват. Имам и близко дете-англичанче, което не влезе медицина, а имаше уникални резултати на А левъла, но нямаше извънкласни дейности и доброволчество, и завърши някаква около специалност. Много си е добре, ама не е медицина. Доколкото ми е споделяло, изпит не държат, класират ги по А левъл и мотивационно писмо плюс разни точки за извънкласни дейности. Може би изпитът е по желание, но дава доп. точки, в Германия беше така, сега  вече го правят задължителен навсякъде. Ако Лейка сподели как се е случило, ще е интересно, дали детето е с БГ диплома и какъв е този изпит, който е държало.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 18:09 от Анонимен

# 82
  • София
Е, аз съм си млада. Wink
Никога не съм зубрила готови теми по литература и история - развивах си ги сама. Много анализ се изисква и за двете и ако си развил способности за анализ /на литературно произведение и на исторически събития/, няма никаква необходимост от зубрене. Но дати и факти се зубрят, няма как иначе.

# 83
Санака, всички сме млади Hands Plus1  Както пее Богдана "ееех, момичета, и на 20, и на 30.... по две" Laughing
Не знам, никога не поисках да опитам как се влиза в хуманитарна специалност, информацията ми е косвена. За медицината, единият съученик ми беше нещо като гадже (пуберски истории), та покрай това имам информация. Не че много ме е интересувало, ама срещите бяха зависими от неговите уроци. Докато ми писна Simple Smile

В добавка към дискусията за медицината - линк с изискванията:

https://www.medschools.ac.uk/studying-medicine/applications/entry-requirements

Не виждам да има друг опция за влизане освен А левълс и Скотиш Хайър, плюс АйБи. На 1-2 места няма тест, другите искат и тест, искат и стаж/доброволчество, имат и интервюта. Не виждам начин за дете с БГ диплома изобщо да бъде взето предвид, то не изпълнява ентри изискванията.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 19:38 от Анонимен

# 84
  • София
Олеле, Попеа, вярно че го имаше това! Сега си припомних Simple Smile И аз знаех за такива случаи (не ги познавах лично), където се ходи при определен преподавател от университета на уроци (като трябвало да си ходил определено време) за да помогне на изпита. Това май обяснява ранните уроци в някои случаи. Ох, къде ме върна Joy

# 85
  • София
Аз се сетих за една мама, с която говорихме, когато моят син беше в 8 клас и ходихме да садим борчета на Плана планина, а нейната дъщеря се готвеше за медицина (била е 12 клас тогава)  и имаше доброволен стаж в болница. Имена не помня.

# 86
sadlady, точно! Hands Plus1 И аз сега чак се замислих, че едно е  да "захранваш" някого с пари за уроци 4 години, друго е само 2 години Laughing  И друго се сетих, обясняваха ми, че тези светила били проверяващи  и било имало някакви тайни знаци по писмените работи на изпитите, и по тях знаели на кого да пишат 6-ци. Дали е така нямам идея, но и двамата станаха успешни медици, а единият даже наскоро разбрах, че станал доцент. Аз в теория на конспирацията не вярвах и тогава, но за себе си реших да не рискувам и да ида да си решавам задачи - там знаци няма, или си я решил, или не си, и ако не си, вината си е само в теб.

# 87
  • София
Да, може и мит да е било, но така се говореше и хората си ги търсеха. Може и да са ги подготвяли просто наистина добре, но теорията беше, че те им проверяват работите и съответно влизаш Simple Smile Но дори и да е било мит, пак е било добре дошло за преподавателите Simple Smile Няма да се изненадам и да са го подхранвали Joy

# 88
  • в страната на чудесата
Сигурно винаги е имало и ще има някой приет със “знаци”, независимо от специалността Simple Smile
Но това според мен не е масово явление, поне не и медицина. За 2 или 4 години уроци и да сложиш знак няма значение, все ще си научил нужното. По наше време се записваха в Македония за 1 семестър и после се прехвърляха в София по някаква спогодба... извън бройката. Приеха 100 българи в моя випуск или 120, не помня, завършиха с 20 повече заради движението от провинциалните университети.
Сега за всичко се влиза по-лесно, макар тези сложнотии с матури и хорариуми да изглеждат обратно. Ние кандидатствахме за 30 места момичета държавна поръчка...
Имаше един от катедрата по химия, супер известен, който беше наел няколко бивши свои ученици да водят уроците му. Наплив страшен, бизнес добър. Високата успеваемост беше, че успяваше да научи и най-бездарните на моделите за решаване на задачите по химия. Нещо като моделите за заучаване на задачите за Смг Simple Smile
Аз вярвам, че широкия вход и тесния изход е по-добър.
Само за протокола - не съм ходила на уроци, за НПМГ тогава беше въпрос на чест да си подготвя учениците.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 23:10 от Leika_moja

# 89
  • София
О, Лейка, разбира се Simple Smile Но нали разнищвахме причините за ранните уроци и добре, че Попеа припомни тези слухове. Хората си се застраховаха за всеки случай и търсеха и записваха децата при определени преподаватели по тази причина. Интересно ми е дали все още вървят подобни слухове?

Общи условия

Активация на акаунт