Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 653
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
Една приятелка,която има съмнение за ИР,но не е правила обременяване си пуснала на гладно изследвания на кръвна захар  и инсулин ,но преди това  ударила двойно кафе,без захар,но все пак...Та сега захарта и е почти 6.8,а инсулина и е излезнал 11.Вечерта се почерпила доволно и с плодове,не им устоява и това е...
Та сега се чуди дали е възможно от кафето и плодовете да е такава захарта.
Досега захарта казва,че все и е била под 5 и си е била съвсем спокойна за здравето.Дори инсулина щом е 11 казва че е в нормата и не го мисли като гледа референтните му стойности.
Вие какво мислите,момичета?Идея си нямам какво да и кажа.
Не чете темата,изобщо покрай моите приказки за ИР е решила да си пусне изследвания,защото понатрупа килограми,не само на корем,но и на бедра и дупе, оплаква се че уж не яде много а качва от въздуха.

# 391
Princess Leia, ако приятелката ти качва кг "от въздуха" и е натрупала излишни такива, твърде,твръде вероятно е да има проблем. Само по КЗ не може да се каже категорично дали човек е здрав или не, а за наличието на ИР може да има различни симптоми и съвкупност от тях. АКо някой изведнъж започне да качва без промяна на хранителните навици, за мен е доста показателно, че има започнал процес. Качването на кг е симптом.

V V, за Грегър съм си създала мнение от това което говори, най-вече, да. Съмнявам се в книгите си да казва нещо по-различно от това в интервютата и видеата си, а идеите и аргументите му, за мен, са откровено манипулативни, за това и няма да си направя труда да прочета какво е писал. Външният му вид и начина на говорене не са основното, но не помагат в никакъв случай.
За даден човек говорещ за даден начин на хранене си съставям мнение не само от това какво той казва, а какво казват други за същото нещо и от личният си опит. Има доста "кето" застъпници които не харесвам заради това което говорят, въпреки, че смятам кетоподобния начин на хранене за адекватен за човека. Не знам дали зеленчуците са полезни или вредни, но определено знам, че месото не е вредно и храненето с месо не води до рак и сърдечни заболявания както се опитва да ни убеди Грегър. Ако беше така, човечеството нямаше да съществува. 
Не съм против яденето на зелечнуци и плодове в сезон, но смятам индустриалните растителни олиа, захарта и веганството не само за неполезни, но и вредни.

Видях кой е Марк Хаймън, гледала съм му няколко лекции, не помня какво точно говори и каква теза застъпва, но явно не ме е впечатлил сериозно. Изглежда нормално за 60 годишен който не блъска в залата.

# 392
Аз мисля, че Марк Хаймън си изглежда доста жизнен. Като цяло ми е приятна гледната му точка, а и наистина това което предлага може да бъде и по-балансирано (но при индивидуална поносимост и от качествени продукти).
Princess Leia, как да кажа...първо, приятелката ти, ако я е грижа за себе си, би трябвало да се поинтересува малко повече (и аз съм сигурна, че близки имат ИР, но и тях трябва да ги е грижа). Като например да не пие кафе преди изследване и да си спазва необходимия интервал неядене от вечерта. За една вечер обикновено може  да се издържи. Второ- според мен кафето едва ли е оказало  влияние- е, ако не е изпито със захар...За плодовете- не вярвам при здрав човек чак толкова да окажат влияние, има си проблем според мен...Майка ми (която е с чудесна КЗ малко над 4 и инсулин около 2-3) веднъж имаше КЗ около 7- но месец-два преди това правеше някакъв "лек" с не знам си колко с. л. мед дневно Laughing Веднага щом спря меда КЗ и беше пак малко над 4. Оттогава чак толкова не се лекува с мед, яде го по-умерено и няма проблем. Grinning

# 393
  • Пловдив
Миоки благодаря!Да за мен има проблем,но по-важното е тя да го разбере.Не яде ориз,картофи,хляб,но пък си  позволява вино или концентрат,плодове....Та реално аз не знам това от въздуха дали  е така,при положение че употребява алкохол,а и нямам идея количествата,които изяжда,независимо че набляга на месо ,яйца и зеленчуци.
Може би ще е добре да си ги направи все пак на гладно изследванията.

Долче да ,права си,нея трябва да е най-грижа за здравето.Ще я насоча към темата,поне да я чете,че е доста неинформирана.пък тя да си решава,щото не съм аз човека дето да и наливам акъл на тея години.

Аз за себе си отчетох,че колкото и да ми се хапват сега сезонните череши,определено не ми се отразяват добре.След  тях така озверям от глад,че ми е ясно какво се е случва  независимо че гледах да Зонирам....Добре че не прекалих,а и са ужасно сладки..Другото което отчетох,че като спрях кашкавала,който обожавам,че и с масло го мажех,поръсен с чубричка свалих 3 твърди  килограма,които си ги задържам повече от месец.Явно не само  ВХ ми се отразяват зле,но и прекаляването с мазнините май не е ОК ,поне за мен.

# 394
Стигнала съм до извода, че докато човек сам не осъзнае положението в което се намира, е трудно да го убедиш.

Пример от моето семейство:  брат ми беше закръглен с малко наднормено тегло (той винаги е бил пухкав), а синът ми (15г) макар и кльощав, беше заформил шкембенце. Когато аз си смених начина на хранене и се опитвах да ги накарам да намалят ВХ и двамата ми разправяха, че съм била като веганите и съм се опитвала да накарам всички да се хранят като мен. След като чух това, спрях да ги навивам, само силно ограничих сладкото и безалкохолните на сина ми. Полека-лека и двамата видяха положителния ефект и сами решиха да променят храненето си. Брат ми вече не е с наднормено, а на сина ми шкембето изчезна. Вече, общо взето, всички се храним НВ ВМХ в различна степен. Семейството на сестра ми също. При всички има положителен ефект. Само баща ми се опъва, но понеже майка ми готви, поне вече не яде растителни олиа.

Майка ми има доста дебели приятелки, то май всичките ѝ приятелки са сериозно дебели със здравословни проблеми. Май никоя от тях не се е взела в ръце. Всичките си намират оправдание. Тя им е обяснила как е отслабнала, а от там нататък си е тяхно решение. Насила добро на никого не може да направиш.

# 395
Съвсем естествено е към, която теза клониш, да харесваш и поддръжниците. Та така. Харесвам Грегър повече от Хаймън/ за външен вид говоря/ Sweat Smile

Днес ходих на ендокринолог. Предварително си пуснах ТСХ, т4,т3, и антителата. Кръвна захар и инсулин.
Каза ми, че всичко е перфектно. За храненето, при не високи стойности на кръвна захар и инсулин, се понижават с диета, без значение каква стига да се премахнат вредните храни. Така се саморегулира апетита и количествата храна. Доволна съм.
В събота излязохме с приятели, поръчахме си миди с черупка. Хапнах си. Много ги обичам.

# 396
Съвсем естествено е към, която теза клониш, да харесваш и поддръжниците. Та така. Харесвам Грегър повече от Хаймън/ за външен вид говоря/ Sweat Smile
Ами не, не харесвам доста поддръжници на тезата към която клоня както казах вече, заради това което говорят и как го казват. Не съм казала че харесвам Хаймън, казах че изглежда нормално за възрастта си, което не значи, че го харесвам, ни най-малко. Казах и защо не харесвам Грегър и външният вид е на последно място.

# 397
  • Paris, France
Миоки благодаря!Да за мен има проблем,но по-важното е тя да го разбере.Не яде ориз,картофи,хляб,но пък си  позволява вино или концентрат,плодове....Та реално аз не знам това от въздуха дали  е така,при положение че употребява алкохол,а и нямам идея количествата,които изяжда,независимо че набляга на месо ,яйца и зеленчуци.
Може би ще е добре да си ги направи все пак на гладно изследванията.

Алкохолът вдига инсулина повече и от ВХ. Фруктозата от плодовете омазнява черен дроб. Това, че не яде ориз и картофи не означава, че прави нещо положително. Докато не спре алкохол и плодове за известно време няма да види нищо положително.

Алкохолната цироза започва с омазняване и преминава към фиброза. Същото омазняване сме го имали и хора, които не сме пили.  

Съжалявам, но захар над 6 и инсулин 11 след едно голо кафе си е нещо като  диабет.  Когато имах КЗ 10-11 и инсулин 190 на първи час след ОГТТ, КЗ след кафе си ми седеше под 5. Нарочно тествах за да видя как ми се отразява. При някои хора кафе без захар вдига КЗ и инсулин.

Докато не спре алкохол и плодове няма да види нищо добро.

Магнезий пие ли? Алкохолът намалява нивата на магнезий.

Вит Д и Б12 как са и?

# 398
  • София
Включвам се и аз след мн време, но изязоха всички резултати вече.

Ендото, при който бях първо, и който похвалих, че ми направи обстоен преглед, предписа само Вит Д и каза да отида на кантар, който мери там всички минерали и витамини и тн и като му покажа резултата щял да предпише хомеопатия. Аз му казах, че не мога да сваля килограмите вече 2ра година, и че не съм фен на хомеопатията. Каза да ям според кръвната група...

Отидох при друг за второ мнение. Той погледна резултатите и каза, че е било напълно излишно да се мери КЗ и инс на 30' и 60'  Всичко, което ги интересувало ендокринолозите било на 120' Каза да взема селен, глюкофаж 2х500 и да дойда след 2м. Не коментира Вит Д...

Та сега имам въпроси Simple Smile Аз глюкофаж ще си взема, но чета различни мнения, с бавно освобождаване, без, трябвало уж по-голяма доза, не знам. За дамите, които пият - как ви е изписан?
Също така четох, че с приемът му падал б12. Да си взема ли отделно да пия, или и да пия и да не пия той ще се хаби от този метморфин?

Изписал ми е и Бромокриптин - не ми каза какво е и защо е, а го видях в последствие в рецептата.

# 399
Една приятелка,която има съмнение за ИР,но не е правила обременяване си пуснала на гладно изследвания на кръвна захар  и инсулин ,но преди това  ударила двойно кафе,без захар,но все пак...Та сега захарта и е почти 6.8,а инсулина и е излезнал 11.Вечерта се почерпила доволно и с плодове,не им устоява и това е...
Та сега се чуди дали е възможно от кафето и плодовете да е такава захарта.
Досега захарта казва,че все и е била под 5 и си е била съвсем спокойна за здравето.Дори инсулина щом е 11 казва че е в нормата и не го мисли като гледа референтните му стойности.
Вие какво мислите,момичета?Идея си нямам какво да и кажа.
Не чете темата,изобщо покрай моите приказки за ИР е решила да си пусне изследвания,защото понатрупа килограми,не само на корем,но и на бедра и дупе, оплаква се че уж не яде много а качва от въздуха.

Изследвания се правят на гладно. Това го знае цял свят. Да е дете, ама с какъв акъл си е провалила изследването не знам.
Много глупаво.
И щом все пак е такава кз - има проблем.

# 400
  • София
Бромокриптинът ти е за пролактина, завишен ти е.

ТСХто ти е завишено, трябва да е между 1 и 2.5, странно, че никой ендокринолог не го е видял.

И да, имаш нужда от малко глюкофаж  с бавно освобождаване (освен коректно хранене), 2 х 500 мг би трябвало да ти подейства.

# 401
  • София
Благодаря Sharky*
А за ТСХто има ли нещо, което мога да направя конкретно? Не казаха нищо, може би защото им се е видяло в нормите, знам ли.

# 402
  • София
Л-тироксин, но трябва те да ти го изпишат.

# 403
Аз при подобни стойности на ТСХ, Т3 и Т4 имах ужасни симптоми. Старата ендо изобщо не "отрази" нито симптомите ми, нито щитовидните ми хормони...Новият ендо ми изписа хормон и съм нов човек оттогава. Сигурно съм имала късмет...или просто си разбира добре от работата.  Thinking Но принципно при такива стойности "в норма" доста лекари не виждат проблем...понеже били в норма... Rolling Eyes

# 404
При такива стойности на ТСХ и хормони, малко лекари изписват хормон... Първо-защото с добавки могат да се коригират нещата, но те не изписват такива, нито ти дават препоръки... И второ-защото нещата не са толкова зле, че да се почва веднага хормон, а той веднъж почне ли се, обикновено е почти невъзможно да се спре или е адски трудно... Така, че това, че не са ви изписал хормон, не означава, че са кофти, лошото е че не казват алтернативни начини да се повлияят нещата... Освен това тези хормони се влияят от много неща и не стоят в права линия през целият месец и факта, че са в референтни стойности ги кара да се въздържат. Според мен са ти по важни за оправяне дефицитите

Общи условия

Активация на акаунт