Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 650
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
Птиче,
резултатите ти са общо взето добри за сега, освен малко високото Тсх, но то все пак не е щитовиден хормон, а на хипофизата.
За възлите има разни алтернативни и успешни методи. Поразрови се, доста хора са стопили възли по един или друг начин.

Ще видим какъв ще излезе резултата от биопсията,  като цяло съм спокойна,  за алтернативи със сигурност ще се поразровя.

Птиче, при мен последните 2 изследвания на ЩЗ бяха с покачващо се ТСХ- като февруари Т3 ми беше над норма (нещо примерно около 3.500 при референтни около 3.000- обясниха ми тогава е една тема, че въпреки че Т3 било над нормата, това всъщност било показател за ранна хипофункция). И на последните изследвания от май действително Т3 вече беше в долната 1/3 или 1/4 на референтните...та при мен явно от ЩЗ идваха някои проблеми. +откриха ми и 1 хипоехогенен възел което май не е много ок... Thinking Вече дали това толкова високо Т3 е било достоверно при теб- кой знае...Дано се оправят нещата с възлите! А, за антителата- в темата за Хашимото се коментираше, че има значение дали са ти примерно 10 пъти под референтната стойност или 5, или 3, т. е. колкото по-малко, толкова по-добре...За неомазнените органи вероятно е въпрос на късмет, сигурно просто не са ти слабото място. Как се чувстваш иначе?

Все още темата с щ. хормони ми е мъгла, тепърва ще пада четене.. Ще хвърля око и на Хашимото темата.
Като цяло се чувствам добре, да чукна на дърво , косопада ми поспря последните месеци.  Само  пустите кила  ме тормозят, че бавно вървят надолу.  Под 100 май ще се видя чак наесен. Уж повечето ми показатели не са крайно зле, а не откривам ключа за супер бавното сваляне... За пръв път от месеци си позволих плодове. Не устоях на  черешите , сега събирам сили да вляза пак в по- стриктен режим.

За хипоехогенен възел за пръв път чувам.

# 376
Възли на ЩЖ доста хора стопиха с мазане с масло от тамян в областта на жлезата.Щом искат биопсия, значи единият ще ти е по-проблемен..Ама поне другите можеш да редуцираш...

# 377
Здравейте,
Може ли малко помощ с изследванията ми, погледнах на първата страница , но не виждам референтни стойности за 60-та и 120-та минута за инсулин. Изписаха ми Метфодиаб, но ми се иска да имам малко повече информация тъй като ми предстои трансфер. Също знаете ли дали има връзка м/у ИР и вродена тромбофилия.

# 378
Мир, при здрави хора инсулинът не трябва да надхвърля около 25 (след натоварването, т. е. на 60 и 120 мин.). За тромбофилия не съм се интересувала, но инсулинът има отношение и към доброто състояние на кръвоносните съдове- в смисъл, че не е добре да е висок. Важно е и вътрешното възпаление. Метформинови препарати, освен заради инсулина, предписват и за подобряване на яйчниковата функция (въздействайки на инсулина, подобрява и нея). Имаш си ИР, макар да сме виждали и много по-лоши резултати в темата.

# 379
Michael Greger, Dr. Barnard, McDougall имаше и една жена, но не ѝ помня името някаква Пам мисля. Има и доста други, но не са така известни (на мен поне)=
Който се интересува, може да си намери едно предаване London Real има интервю с Грегър и с Бърнард както и с Шон Бейкър - първите двама са вегани, третия е carnivore. Вижте ги какво и как говорят и сами си направете изводите. Никого не агитирам за нищо, просто погледайте някое и друго интервю.
Аз съм фен на Майкъл Грегър. Гледала съм повечето му интервюта и смятам, че са страхотни и много полезни. Поне има твърда позиция, за разлика от други, които си сменят мнението с всяка книга, която издават- Марк Хаймън
Не знам кой е Марк Хаймън, но според мен Грегър откровено лъже и изопачава, освен това говори завалено и има ръчички тънки като на 12 годишно момиче (виждала съм снимка с фенка, за съжаление не мога да я намеря, но не е фотошопена, защото ясно се вижда колко мускул има от други снимки), изглежда по-върастен отколкото е. Знам, че само по външен вид е трудно да се състави мнение за здравето на човек, но при него е очевидна липса на мускули и заваления говор определено се засилва последните години.  
Не съм му чела книгата, нямам и намерение. Разбира се, ти имаш пълното право да му вярваш, но според мен е човек с agenda. За това казвам, на който му е интересно да си потърси интервюта и сам да си състави мнение.

Отностно смяната на мнения - нормално е, при излизане на нова информация, човек да си промени позицията по даден въпрос. Прост пример е проф. Тим Ноукс който от горещ застъпник на въглехидратите за спортни постижения, се обръща на 180 градуса и става застъпник на кетоподобното хранене и това след като самия той развива диабет въпреки, че е спортувал цял живот и е бягал десетки маратони.

# 380
Нерядко човек си променя мнението само след даден личен опит. Докато нещо не му се случи лично на човек и е добре здравословно, едва ли би си променил мнението. Независимо каква нова информация излиза, повечето хора трудно биха и обърнали внимание, ако при тях друго действа. Ето, аз едно време изобщо не съм осъзнавала колко много вгх има в стандартното хранене- при това без обичайно да съм закусвала с купешка зърнена закуска, вафли и др. ...
Миоки, Майк Хаймън е написал книгите Ултраметаболизъм, Яж мазнини и отслабвай (тази я имам, както и още една), и други книги има...От Яж мазнини и отслабвай получих някои просветления- макар да има отначало едни 100 или 150 скучновати страници с изследвания Grinning В Ултраметаболизъм май застъпва хранене с малко повече въглехидрати- не съм я чела, но има тема тук във форума за нея и с такова впечатление останах...

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 15:29 от dolce miele

# 381
Ясно. Ще хвърля едно око когато имам време. Иначе моето просветление дойде от една лекция на  Робърт Лъстинг за захарта и книгата на John Yudkin (британски учен, който още преди 50 и кусур години се е опитвал да обясни защо захарта е проблема, не наситените мазнини, но е бил стъпкан от Ансел Кийс и компания.  Pure, White and Deadly се казва книгата, а от там и проучванията на Нина Тайшолц за историята на т.нар. "heart healthy vegetable oils" и Dietary Guidelines for Americans. Много, много интересна история и много отваряща очите.
Между другото Лъстинг не е привърженик на НВ диети, но за захарта и интересите стоящи зад нея и джънка те удрят в челото като товарен влак, същото важи за Нина и нейните проучвания. Тя пък е била 20 години вегетарианка.

# 382
Мир, при здрави хора инсулинът не трябва да надхвърля около 25 (след натоварването, т. е. на 60 и 120 мин.). За тромбофилия не съм се интересувала, но инсулинът има отношение и към доброто състояние на кръвоносните съдове- в смисъл, че не е добре да е висок. Важно е и вътрешното възпаление. Метформинови препарати, освен заради инсулина, предписват и за подобряване на яйчниковата функция (въздействайки на инсулина, подобрява и нея). Имаш си ИР, макар да сме виждали и много по-лоши резултати в темата.

Благодаря!
Това което ме тревожи е, че ми казаха при положителен резултат за бременност да продължавам с метморфина, а в листовката пише, да не се приема при бременност и че се замества с инсулин.

# 383
Ако не съм с диабет тип 1, аз не бих приемала инсулин за нищо на света. Инсулинът се контролира успешно с диета, при това много по-успешно отколкото с каквито и да било лекарства.

# 384
Мир, може пък при теб причината да е вродената тромбофилия? Можеш да се посъветваш при бременност и за второ, трето дори мнение. Ако имаш притеснения. Аз знам, че обичайно се спира метформин, но в някои случаи може и да не се спира. Предполагам, че зависи от случая. Всъщност, инсулинът е по-труден за дозиране и там има рискове при по-голяма доза от нужната. Докато метформиновите препарати самостоятелно и при нормално хранене /без силни ограничения/ обикновено не водят до хипогликемия. При тях ежедневната доза си е еднаква.
Миоки, и аз по-скоро бих спряла метформин и бих контролирала нещата само с храненето, ако съм бременна, отколкото да си бия инжекции с инсулин! Close

# 385
Мисля да го започна сега и ще прочета малко повече по-въпроса, но по-скоро ще го спра при бременност и ще се консултирам допълнително. А това за инсулина от упътването предполагам е за случаи с диабет наистина.
Иначе ще трябва да си бия и фраксипарин заради вродена тромбофилия,  пия и еутирокс, а явно и това е навързано.

# 386
ЩЗ и ИР са  навързани със сигурност и си влияят. Отделно тромбофилията. А метформиновите препарати са лекарства за диабет основно и ги изписват и при преддиабет/ИР.

# 387
  • Paris, France
Изобщо Не бих планирала забременяване при висок инсулин и КЗ, камо ли да пия Метформин и да се боцкам с инсулин. Метформинът се дава при бременност отдкоро6, като по-малкото зло, но р мутаген, променящ жените на плода.

# 388
Michael Greger, Dr. Barnard, McDougall имаше и една жена, но не ѝ помня името някаква Пам мисля. Има и доста други, но не са така известни (на мен поне)=
Който се интересува, може да си намери едно предаване London Real има интервю с Грегър и с Бърнард както и с Шон Бейкър - първите двама са вегани, третия е carnivore. Вижте ги какво и как говорят и сами си направете изводите. Никого не агитирам за нищо, просто погледайте някое и друго интервю.
Аз съм фен на Майкъл Грегър. Гледала съм повечето му интервюта и смятам, че са страхотни и много полезни. Поне има твърда позиция, за разлика от други, които си сменят мнението с всяка книга, която издават- Марк Хаймън
Не знам кой е Марк Хаймън, но според мен Грегър откровено лъже и изопачава, освен това говори завалено и има ръчички тънки като на 12 годишно момиче (виждала съм снимка с фенка, за съжаление не мога да я намеря, но не е фотошопена, защото ясно се вижда колко мускул има от други снимки), изглежда по-върастен отколкото е. Знам, че само по външен вид е трудно да се състави мнение за здравето на човек, но при него е очевидна липса на мускули и заваления говор определено се засилва последните години.  
Не съм му чела книгата, нямам и намерение. Разбира се, ти имаш пълното право да му вярваш, но според мен е човек с agenda. За това казвам, на който му е интересно да си потърси интервюта и сам да си състави мнение.

Отностно смяната на мнения - нормално е, при излизане на нова информация, човек да си промени позицията по даден въпрос. Прост пример е проф. Тим Ноукс който от горещ застъпник на въглехидратите за спортни постижения, се обръща на 180 градуса и става застъпник на кетоподобното хранене и това след като самия той развива диабет въпреки, че е спортувал цял живот и е бягал десетки маратони.

Относно смяната на мнението специално при Марк Хаймън е накъдето духа вятъра. Разбра, че кето диетата е актуална. Докато Грегър не печели абсолютно нищо от книгите си, сайта си и лекциите си. Колкото до външния вид, нашият най- добър приятел е изключително слаб, вял, без мускули и яде предимно месо, дори прави забележки на жена си, да не яде много салати.
Ти си създала мнение на база няколко интервюта на Грегър, но пък аз съм прочела всичко що има на българския пазар за кето диетата, наредени са ми книжките една до друга на секцията, чела съм и другата гледна точка.

Ето го Хаймън. Никак не ми изглежда мускулест и жизнен
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 09:37 от V V

# 389
Марк Хаймън хич не си пада по месото. Много добре направи, че си коригира виждането за мазнините.
Книгата му "Яж мазнини и отслабвай" е точно по вкус на тези, които не си падат много-много по месото и за това не ми е по вкус.
Точно неговите идеи са приложими и за месоядни и за вегетарианци.
Колкото до кетото: не е необходимо и задължително за отслабване, постига се И по други начини (например гладуване). Необходимо и задължително е САМО при тежки заболявания, наистина тежки и в този случай сам човек си преценява кое му е по-важно:живота и здравето ИЛИ някакви си разбирания/вкусови усрщания.
Уважавам хора, които се развиват и в резултат поемат риска да ревизират и/или сменят мненията си. Фанатиците са ми най-неприятни.
Колкото до външният вид според мен Марк Хаймън изглежда отлично за лекар. Е, не е като фитнес инструктор изведнъж започнал да разбира и от медицина,  но аз имам по-голямо доверие на добре изглеждащи и работещи лекари.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 10:14 от tania6

Общи условия

Активация на акаунт