Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 572
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
Защо пък до няколко часа?
Когато излязат - тогава.
Тези принципно до края на деня излизат.
Защо винаги отговаряш със злоба?
Извинете за спама.

# 601
  • Варна
Здравейте, група!
Ако мога да ви разкажа накратко моята история Simple Smile

Посетих ендокринолог защото от известно време съм ограничила бързите въглехидрати, но кантара не помръдва. Чувствам се ужастно, изгубих самочувствие, дори не ми се ходи на любимото море. Прегледа ме, щитовидната жлеза е идеална и ми назначи няколко изследвания, ето резултатите:

Глюкоза 5,46 mmol/l     Референтни стойности 3,05-6,38
Инсулин 13,73 uU/ml     Референтни стойности 2,6-24,9
TSH 2.27 mclU/ml           Референтни стойности 0,27-4,20
FT4 15,66 pmol/l             Референтни стойности 10-25

Според доктора хормоните на щитовидната жлеза са напълно нормални, но по думите му не му харесва съотношението между глюкозата и инсулина. Проблемът е че съм в ин-витро процедура, дори трансфера на ембрион ми беше в неделя и по думите му не може да се назначи терапия в момента. Единствено да продължавам да ограничавам бързите въглехидрати (а така ги обичам точно тях Two Hearts ). Всичко това го обсъдихме по телефона и малко набързо за това искам да ви помоля за малко повече информация и насоки какво да правя.

# 602
Да, инсулинът и КЗ говорят за ИР. А при бременност целят ТСХ под 2, доколкото знам. Аз лично при ТСХ над 2 (казвам над 2, защото добре се чувствам на ТСХ 1,615 примерно- при еднакви Т3 и Т4) не се чувствам ок. Т3 и Т4 е оптимално да са в горната 1/3, идеално е в горната 1/4. Също така, винаги се изследват ТСХ, Т3 и Т4- Т3 е активният хормон всъщност  (Т4 се конвертира в Т3).  Ето, аз по последни изследвания съм с още по-нисък Т3, нищо че т4 се е покачил откакто приемам хормон за ЩЗ...
Освен неотскабвабети, имаш ли други оплаквания?

# 603
Защо пък до няколко часа?
Когато излязат - тогава.
Тези принципно до края на деня излизат.
Защо винаги отговаряш със злоба?
Извинете за спама.
Би ли ми посочила злобата в поста ми?
Иначе в теб се вижда злоба?
Та кое точно е злобното във въпроса ми?

# 604
  • Варна
Не, нямам абсолютно никакви оплаквания.
Относно ТСХ  доктора уж каза, че е идеален за забременяване, не знам и аз...
Всичко е много ново и непонятно за мен, яд ме е че съм се докарала до тук да трябва да се лишавам от любимата ми храна. Миналата година след като ограничих въглехидратите веднага ми се отрази и свалих няколко килограма, но тази година не се получава може би и заради хормоналната стимулация за ин-витрото.
Нямам тази воля като на повечето нормални хора и няма да мога абсолютно строго да спазвам всичко. Понякога ще прегрешавам, пизнавам си People Eyes

# 605
  • Terra incognita
Трябва да внимаваш много с въглехидратите и въобще с храната по време на бременността, за да не развиеш гестационен диабет. Аз уж внимавах много, ама пак излезе налице и то в ранна седмица.

# 606
  • Варна
Трябва да внимаваш много с въглехидратите и въобще с храната по време на бременността, за да не развиеш гестационен диабет. Аз уж внимавах много, ама пак излезе налице и то в ранна седмица.

Бихте ли обяснили по-подробно, ако искате и на лично. Информацията ще ми е много полезна при евентуална бъдеща бременност, дай Боже 😊

# 607
Тази хормонална стимулация със сигурност е също фактор. Но щом трябва заради бебчето, нямаш избор. Всъщност, още не си бременна, може и затова ТСХ малко над 2  да не му се струва проблемно на лекаря ти. По време на бременността разпределяй равномерно (доколкото е възможно) въглехидратите. Със скобата, че стандартните препоръки за "регулярен прием" на вгх обикновено включват повече въглехидрати, отколкото реално ще ти трябват и е здравословно...

# 608
  • Terra incognita
Самата аз си напасвам въглехидратите спрямо това, което виждам на глюкомера. Оказва се, че всеки организъм реагира различно. Например при мен яденето на диня не влияе особено на кз, за сметка на зърнените производни, бял ориз и картофи. От тях си позволявам не повече от 50- 60гр на обяд и вечеря и 20гр на закуска, даже и по- малко. Наблягам повече на белтъчините и зеленчуците. Хапвам и сурови ядки. Варива също- но без хляб. Грах и зелен фасул също спокойно консумирам.
Хапвам твърдосварена пълнозърнеста или бяла паста, около 50- 60гр, с нея съм ок. Но, например, ако си позволя няколко хапки пица, нещата  излизат извтн контрол.

# 609
Момичета, на първа страница мерните единици за инсулина, които са дадени са едни, а моите са µUI/mL и не отговарят на нито едното от двете посочени. Хм?

# 610
Възможно ли е от витамините и добавките, които пия, да дебелея?
Б12, Д, Цефасел и Цинк Биотин приемам - всички изписани от лекар за попълване на дефицити.

Нямам промяна в менюто. Не мога да си обясня.

# 611
Ами може да се дебелее, от пълнителите които слагат вътре, макар че надали това е основния фактор. Има и нещо друго, което не си открила. Може и да не толерираш вече текущото меню. Преразгледай си храненето.

briebie, виж в нета някакъв конвертор на мерни единици, за да се ориентираш и направиш сравнение.

# 612
  • София
B12.

# 613
Дааа, има доста желязо да "изям" докато стигна феритин над 70 Confused Покачила съм го от 11 до няма и 14 от февруари досега...
Скрит текст:
Според старата ендокриноложка това беше чудесно, да бе да (и заради това, и заради другите неща я смених). А така ми се иска да мога да се доверя на лекар напълно...
Долче, моят феритин е 8. Нещата са зле, но се надявам, че съм на правилния път. Ще ми споделиш ли какво желазо пиеш и въобще какви бяха симптомите при теб?

# 614
Първо пиех желязо по 25-50 мг (по повече не смеех) на Нейчъръл факторс, после дойде ИП и увеличих малко дозата.  После пих месец Малтофер фол по 300 мг дневно, почивка около 10 дни и изследвах. Сега съм на 300 мг дневно, пак Малтофер таблетки и спрях приема на Б 12 (въпреки че не ми е оптимален като стойност, но добавки Б 12 можели да намалят усвояването на желязото
и... Rolling Eyes )...мисля, че добре ми се отразява. Обаче явно си трябва по-дълъг прием при мен, за да се види по-добър ефект. Но аз от страх от предозиране предпочитам да изследвам по-често желязото. Ще видим без Б 12 как ще е.

Общи условия

Активация на акаунт