Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 510
  • 745
  •   2
Отговори
# 660
  • Terra incognita
До 7,8 трябва да е кз 1 час след хранене, мисля.

# 661
Моята сутрешната е все над 5. До 5.6 съм стигала, дали са ми максимум до 6 да вдигам. Днес за моя изненада беше 4.6. Понякога зависи и от вечерната храна. Вчера хапнах малко мляко привечер, към 21 часа и днес беше добре. Понякога последно хранене ми е в 18 часа и на сутринта е 5.6. Чела съм, че ако оставиш за дълго време организма без храна, може да стане обратния ефект. Като цяло осъзнах, че човешкият организъм е страшно сложен механизъм и всеки трябва да си проучи неговия и да знае как да действа.
На мен от гладно 4.6 след час стана 6.7, което е добре, защото хапнах 1 филийка с извара, шунка и сирене, 1 яйце и 1 краставичка. С това пих и малка чаша бадемово мляко (то е с 0 въглехидрати) с 1/3 пакетче 2 в 1. Не съм легнала след това, разхождах се 20 минути, простирах, прах, мих и така.

# 662
  • Terra incognita
Аз, тъй като съм бременна, на гладно са ми дали таван 5. Имам няколко стойности 5.1, 5.2 и ме е страх да не ми дадат инсулин. Аз ще го откажа, де. Но ме е страх да не ме изкарат безотговорна към детето си. Гликираният хемоглобин ми е добре, имам що- годе добър контрол, бебето се развива добре, няма данни за макрозомия и увеличени околоплодни води.
Иначе вечях късно снощи, след хранене захарта ми беше добре. След това хапнах и малко плод, но често го правя и не съм имала проблем досега.
Ендото ми беше казала, че с напредването на бременността е възможно и захарта да скача, заради прогестерона.

# 663
Имало някакъв "синдром на разсъмването". Черния дроб бълва глюкоза, според моята лекарка "по неизвестни причини", според д-р Берг ( не онзи Берг с гладуването,  който не е бил лекар) е признак на ИР.
А според д-р Фънг малко ябълков оцет във вода преди лягане оправял сутрешната КЗ. Май Долчето прилагаШЕ това.
И аз съм чела за това с ябълковият оцет. Ако някой го прилага, усеща ли се наистина разлика?

# 664
Аз, тъй като съм бременна, на гладно са ми дали таван 5. Имам няколко стойности 5.1, 5.2 и ме е страх да не ми дадат инсулин. Аз ще го откажа, де. Но ме е страх да не ме изкарат безотговорна към детето си. Гликираният хемоглобин ми е добре, имам що- годе добър контрол, бебето се развива добре, няма данни за макрозомия и увеличени околоплодни води.
Иначе вечях късно снощи, след хранене захарта ми беше добре. След това хапнах и малко плод, но често го правя и не съм имала проблем досега.
Ендото ми беше казала, че с напредването на бременността е възможно и захарта да скача, заради прогестерона.
И аз съм бременна в 8 месец, така че съм в твоята ситуация. На мен ми дадоха гранични стойности до 6 на гладно и максимум 8 след хранене, най-добре 7.8. Гликираният последно ми беше 4.9%. Изглежда попаднах на по-либерални ендокринолози, защото след обременяване и 15  КЗ на първия час най-лесно ще ми изпишат инсулин. Но щом захарта се контролира, а бебето е добре, просто няма смисъл. Вече я карам 4 месеца тази диета и се чувствам добре. Инсулин се изписва, ако не можеш да контролираш някоя КЗ, например сутрешната. Другите 2, след хранене горе-долу могат да се контролират от храната, но сутрешната е неконтролируема. Нямам стриктна диета, просто са ми казали какво да махна и вече нагаждам себе си по техните напътствия. Някои неща за тях да ОК, но за себе си съм установила, че не ми влияят добре. И най-ключово при мен е движението. Коремът не ми тежи, качила съм само 5 кг, а и преди това не съм била много, така че постоянните разходки вероятно ми помагат да поддържам прилични нива. Настройвам часовника и под 10 000 крачки дневно гледам да не падам. До онзи ден ходех и на работа, така че не съм се залежала, за щастие бременността ми позволява да се движа към този момент.
Аз пък съм чувала, че пика на КЗ при Гестационния диабет е в 24-32 седмица, след 36 започват да се нормализират нещата. 🤨 Ще видим...

# 665
Колко е нормално да се качи захарта след хранене?Чета противоречиви мнения.На гладно/ след 1кафе/ беше 4,9.Един час след 200гр.пълномаслено кис.мляко и половин кисела ябълка,се как до 6,4.Не ям плодове от доста време и реших да опитам,а и вчера направих страна реакция към нещо,може би храна и нямах много опции за закуска.
Зависи от различни фактори - вида на храната, в комбинация с какво друго, базовата линия на захарта ти, т.е личната ти толерантност и реакция към съответната храна, нивото на КЗ към момента на консумацията и меренето и т.н
Нормално след хранене я дават до 8.
Освен колко се качва е важно и колко бързо спада, до какви нива спада и т.н.
Според мен, храна, която ти я вдига над 6,5, не трябва да се консумира често.
Моята захар, след една ябълка - нормална, купешка, средна големина, се качи на 6,4.

# 666
  • Terra incognita
И аз съм бременна в 8 месец, така че съм в твоята ситуация. На мен ми дадоха гранични стойности до 6 на гладно и максимум 8 след хранене, най-добре 7.8. Гликираният последно ми беше 4.9%. Изглежда попаднах на по-либерални ендокринолози, защото след обременяване и 15  КЗ на първия час най-лесно ще ми изпишат инсулин. Но щом захарта се контролира, а бебето е добре, просто няма смисъл. Вече я карам 4 месеца тази диета и се чувствам добре. Инсулин се изписва, ако не можеш да контролираш някоя КЗ, например сутрешната. Другите 2, след хранене горе-долу могат да се контролират от храната, но сутрешната е неконтролируема. Нямам стриктна диета, просто са ми казали какво да махна и вече нагаждам себе си по техните напътствия. Някои неща за тях да ОК, но за себе си съм установила, че не ми влияят добре. И най-ключово при мен е движението. Коремът не ми тежи, качила съм само 5 кг, а и преди това не съм била много, така че постоянните разходки вероятно ми помагат да поддържам прилични нива. Настройвам часовника и под 10 000 крачки дневно гледам да не падам. До онзи ден ходех и на работа, така че не съм се залежала, за щастие бременността ми позволява да се движа към този момент.
Аз пък съм чувала, че пика на КЗ при Гестационния диабет е в 24-32 седмица, след 36 започват да се нормализират нещата. 🤨 Ще видим...
Ами аз съм точно в пиковия момент, в 30г.с. съм.
Качила съм около 7кг, като по- голямата част са качени преди диетата. Последните месеци качвам много бавно, по около 0,500кг на месец.
С първото ми дете нещата бяха по- либерални, сега много са свалили тавана на нивата и не разбирам защо. 5 на гладно и 7,2 1ч след хранене.

# 667
Вики, на мен това ми е първа бременност и отсега ме предупредиха, че ако имам втора бременност, едва ли не със сигурност нещата ще са доста по-зле, тоест има тенденция към влошаване на състоянието тогава. Може би затова те държат така, за да не рискуват, но за мен е почти недостижимо толкова ниска сутрешна. Аз дори и небременна не съм имала под 5. За бременни иначе знам, че препоръчват до 5.1, но пак е трудно.

# 668
  • Terra incognita
Аз винаги имам сутрешна захар под 5, само последните 2 седмици 3-4 дни са ми извън таргета. Иначе мисля, че тази бременност протича много по- добре от предната. С предната на финала бях 20+ кг, кръвно и много отоци.

# 669
Хубаво е, че целта е да е под около 5. Не като при старата ми лаборатория- КЗ до 6,5 на гладно за "здрави" хора! Close
Ябълковият оцет преди лягане има ефект, ако се спазва редовно и ако се внимава и с храната, естествено. Не прави чак чудеса. Blush Т. е. понижава леко сутрешната КЗ, не драстично.

# 670
Хубаво е, че целта е да е под около 5. Не като при старата ми лаборатория- КЗ до 6,5 на гладно за "здрави" хора! Close
Ябълковият оцет преди лягане има ефект, ако се спазва редовно и ако се внимава и с храната, естествено. Не прави чак чудеса. Blush Т. е. понижава леко сутрешната КЗ, не драстично.
По колко оцет? В колко вода? Аз съм стриктна  , спазвам си режима. Това е просто, като допълнение.

# 671
По 2 с. л. в чаша вода преди лягане. Обаче ако някой е с чувствителен стомах да си прецени, защото е друга тема имаше полемика за оцета... Blush На мен лично не ми причинява никакъв дискомфорт оцет на гладно.

# 672
На мен не ми пречеше на стомаха ябълковия оцет, но ми дразнеше гърлото и кашлях. Обичам го и си слагам във водата преди и по време на хранене. Тогава не ми пречи.

# 673
  • Пловдив
Момичета,да ви питам нещо.От десетина дни съм на Сиофор,до 3х1,но все още ги пия по половинка,че от цяло ми става не добре.Предните два месеца М ми идваше на 7-ма дата,този още не е.Според вас дали има общо със Сиофор-а?Правим бебе по принцип.Правих тест преди 3-4 дни но е отрицателен.🤔Нямам никакви признаци нито за М,нито други.🤔

# 674
Що се мъчите с оцет? Пийте пектин.

Общи условия

Активация на акаунт