Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 626
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
Моята лаборатория има ОГГТ и ОГГТ с трикратен (мисля и двукратен имаше като опция) инсулин. Явно там така ги водят. Чувала съм и за инсулинов профил или подобно в друга лаборатория...
Аз недоумявам защо КЗ трябва да има "голям пик" при здравите хора? Особено пък ако се ядат белтъчини? Нали здравите хора били с винаги "идеална" КЗ, хм? Thinking

# 256
Едно чудесно видео как тялото реагира на силови и кардио тренировки.
Говори се за метаболизъм, физическо натоварване, хормони /инсулин, кортизол и хормон на разтежа/ и връзката между трите както и детайлно обяснено как влияе кардиото и как силовите. Съжалявам, че е само на инглиш.

https://www.youtube.com/watch?v=irq_-gvLw4Y

# 257
Здравите хора може да имат пик ,но в идеалния нямат .
На практика ,кой и  как реагира, трябва да се правят изследвания многократно на КЗ и съответния инсулин след хранене .То ,малко трудно може да стане ,освен в болница.И за еднократно изследване не се сещат.Обикновено ,се правят полвинчати работи ,които въвеждат пациентите във фалшиво успокоение. Например ,само инсулин на гладно и/или КЗ. Или ОГГТ , но само с КЗ. Референтните стойности и за двете са завишени .Така минават 10-15 години и когато пациентът вече има някакви симптоми ,здравословният проблем доста е напреднал .В нашия случай ,години наред борене с килограми ,променлив успех с диети. .А тези 10-15  години са много и може да се овладее болестта..По статистика ,минават средно 7 год .до откриване на диабет.

# 258
  • Paris, France
Скрит текст:
Миоки, dolce_miele, Nevena, разбира се, че я попитах защо трябва да има пикове на КЗ след хранене. Дори я попитах, не зависи ли повишаването от това какво сме приели по време на хранене. Отговорът: "Е да, но при здрави хора, КЗ след хранене, направо прави пикове, скача до 6.5, до 7, дори нормата е до 7.8, а при Вас се вижда едно платовидно движение - не надвишава 5.6/5.7 и това говори за нарушен инсулинов отговор". Онемях, но това беше обяснението й. Реших повече да не я карам да разсъждава на глас и да й давам жокери, че различните храни имат не само различен гликемичен индекс и гликемичен товар, но и има спецално проведено изследване за инсулиновия отговор при различен тип храни... https://optimisingnutrition.com/food-insulin-index-2/

За ЩЗ и глюкозното натоварване съм напълно съгласна с Миоки!  Изобщо не е надценявана жлезата и доста от проблемите с напълняване и невъзможност за сваляне на килограми, са свързани именно с нея. Дали ИР е била първа или проблемите с ЩЖ, е едно на ръка. Но от майка ми, която беше преподавател по физиология, зная още от дете, че всички жлези с вътрешна секреция са навързани и работят в синхрон. Една да се разбалансира... (дали ще е панкреасът или ЩЗ) - нещата по веригата започват да излизат извън норма и фактически няма значение, дали е първо яйцето или кокошката - щетите са налице.

Глюкозното натоварване след строго ограничение на ВХ, за мен е, като бивш алкохолик да изпие 1л водка (хиперболично де, но ... такава асоциация ми идва в ума). Не може организмът да е отвикнал от разграждането на глюкоза и ти да му сипеш с големия черпак от раз!  

За трите разтоварващи дни на зеленчуци и плодове - каза, че било с цел да не натоварвам бъбреците, заради креатинина. И, за да не ям месо/яйца в тях...

Нямам думи просто. Прекарала съм години по лекциите и упражненията на майка ми, когато е преподавала на студенти. Изчела съм сумати неща на всякакви теми, свързани със здравето и как функционира организмът ни. Такива чудесии, не съм чувала! Тези "лекари" са просто за ... хайде няма да казвам, да не ме баннат. Знаят си само тунелното виждане на тяхната си специалност, нормите на лабораториите и изобщо не обичат да гледат на организма като на свързана система... А това, мисля, че се учи още в първите часове по биология. Изумена съм.

Nevena, взех си лентички за урина и ще видя какво й е PH-то. Дано да се понижи и креатининът с оправянето на киселинността.

dolce_miele, the_deamon попадна ми е една страхотна и много изчерпателна статия за регулиране на функцията на ЩЗ. Имам спомен, че вие имахте подобни проблеми. Ще гледам днес или утре да я преведа и ще пиша пак, за да видите информацията. Дано да ви помогне.

Изпитвам див гняв, че не си зачекнала въпроса с гликемичния индекс и товар, както и с инсулинемичния. Точно ти, която имаш познанията и речниковия запас можеш да го направиш така, че да си размърда две гънки в мозъка и да се сети за нещо, което е учила за изпит, но никога ползувала оттогава. Точно ти имаш капацитета да отвориш вратата за промяна в системата. Докато мълчим, мигаме и се правим, че всичко е наред ще си мислят, че правят нещо. Следващият път да си знаеш.

Не всеки има пик  на КЗ и/или инсулин. Може да има пик на едното без да има пик на другото, пик и на двете, пикът да е на първи час, ма втори час. Зависи от.много неща. Чела съм, че пик на захар без пик на инсулин има при хората с недостатъчен брой произвеждащи инсулин клетки, начален диабет, инфекции. Пик на инсулин без пик на захар има, когато в някакви си клетки все още има място за глюкозата, но е нужен много инсулин за да влезе, защото клетките се противят на действието на инсулина поради това, че са пълни, препълнени, обвивката им не е рецептивна към глюкоза и инсулин. Може да има и падане на КЗ вместо покачване или стагнация.

При нормалните, здрави хора пикове няма. Нито на КЗ, нито на инсулин.

И друго - не може да се изкарва човек не здрав и понеже не е здрав да се търси пик. По презумпция човек е здрав и се класифицира като болен ако има реакция, различна от тази на здравите хора. Диабетиците и ИР също имат право на нормална КЗ, същата като на мр диабетиците. Това го е постулира д-р Бернщайн, бащата на глюкомера. Да се кара диабетик или ИР да яде глюкоза за да получава по-висок КЗ, защото, видиш ли, за диабетик било нормално да има висока КЗ е направо престъпно. Негов, мисля, е израза eating to Your meter - да се ядат, толкова ВХ, колкото можем да си позволим без да вдигнем КЗ. Той препоръчва 30гр ВХ дневно за диабет 1. По 6 на закуска и 12 за обяд и вечеря.

# 259
Лекарите гледат дали на 2 час КЗ клони към нормална .Тях не ги интересува 1 час , който показва дадена храна какъв ефект има .За диабетиците глюкомерът е незаменим помощник в ориентирането за храненето им .Но при ИР нормална КЗ не дава информация ,защото това може да се дължи на мн. висок инсулин. Лекарите не мислят много ,не предлагат коректно изследвания ,за храненето казват 2 думи, които не вършат работа.
На мен ,при 6,7 КЗ на гладно сестрата ми каза ,че е в нормите .По-късно на ортопед си показах изследванията ,той се усъмни ,та ме прати на еднокринолог . Човек трябва да е много активен по отношение на здравето си ,за да стигне до истината.

# 260
# 261
  • Paris, France

Основно оксид, а той не се усвоява. Другите форми - фумарат, хлорид, са вероятно в незначителни количества, колкото да пишат, че ги има. Не бих се стоварила с него.

# 262
Елора, не знам дали си разглеждала в магазините за добавки за спортисти, от сорта на Фитнес1 и Сила.бг, там има също много варианти и често ги има и в големи опаковки, които излизат изгодно. Предимно са по-добри цените отколкото в аптеките. Специално на витамини и минерали имат огромен избор, може и да си харесаш нещо.

# 263
  • Paris, France
Най-евтино е от Америка, iherb, например, с доставка до превозвач в Англия. Плащате мито или данъци като поръчвате в айхърб и ви го носят със Спиди. Има тема за пазаруване от айхърб.

# 264
Ходих на новия ендокринолог. Grinning Преглед+ ехография. Заключения:
Нетоксична дифузна гуша. ЩЗ- очни симптоми Грефе Миобиус отрицателни, неуголемена-умерена консистенция, неболезнена двустранно без възли палпаторно. Ехография на ЩЗ-  резултат: щит. жлеза- нормална топика, размери и хетерогенна ехографска структура със лезии. В десен лоб наличие на хипоехогенна зона с р-ри 3-5мм.
Като основно заболяване е въпросното Е66.0 (затлъстяване, дължащо се на излишък от калории)- вероятно понеже диагноза ИР няма...Придружаващи- желязонедоимъчна анемия и нетоксична дифузна гуша.
Каза ми да приемам Глюкофаж XR 2 пъти дневно. Не очаквах вече ендо да "забележи" ниското желязо, обаче ми каза, че трябва да го оправим това желязо. Препоръча изследвания между които и желязо, феритин. Изписа ми и Еутирокс 25 мкг. Не сме обсъждали особено храненето- не възрази за нвх хранене, спомена малки порции и калории (но имам чувството, че му стана ясно, че не се тъпча на воля). Препоръча ходене като физическа активност. Доста време ми гледаше изследванията. Знаех си аз, че не си въобразявам, това нетипично за мен  задържане на течности и подпухване+ наддаване на кг без значителни промени в порции/калории/вид храна нямаше как да е нормално, преди кг вървяха надолу...Наистина, човек трябва много да си слуша тялото, да анализира симптомите и да търси информация, а и да не се спира при първото мнение на специалист в стил "всичко ти е наред, просто си много лаком и мързелив". Grinning

# 265
Няма такова нещо лаком и мързелив .Има хормони ,които го правят такъв .Повишен апетит ,който идва от висок инсулин,който пък е складиращ хормон ,Хашимото ,което прецаква пак метаболизма .
За да се разбере какво прави разбъркан метаболизъм -ами ,това е като други хормони ,които определят либидото и сексуалната активност .Имаш такива хормони ,прави ти се секс -нямаш ги ,еми насила хубост не става ,колкото и да ти се иска да се активираш .

# 266
Хм,  мислех че слагат някакво Е11 и при метаболитен синдром и хиперинсулинемия, ама може и аз да бъркам. През ръцете ми са минали доста рецептурни книжки само с някакъв метформин предписан и с някаква диагноза Е11.Х. Луда работа е и с тая бумащина при лекарите, на моменти и те се чудят какви да ги пишат че не могат как да е да оформят документите, съобразяват се при каква диагноза какви изследвания имат право да назначават и какво ли не още.

# 267
Добро утро ! Момичета ,колко ще ми струва да направя тези изследвания ?  ТСХ, ФТ3, ФТ4, ТАТ, МАТ, серумно желязо и феритин, кр.захар и инсулин, гликиран хемоглобин.
И освен тези показатели какво ще ме посъветвате още да изследвам .  Чета ви, че правите изследвания и на витамини и много други неща ,които не разбирам . Не съм в Б-я и тук е жива мъка .Последно ми казаха ,че имам ИР ,но ме оставиха на самотек . А аз направих и полиневропатия ,на която никой не обръща внимание ....и искам да направя нещо за себе си ,защото се чувствам убжасно .Благодаря !

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 08:39 от Изобилна

# 268
Едно чудесно видео как тялото реагира на силови и кардио тренировки.
Говори се за метаболизъм, физическо натоварване, хормони /инсулин, кортизол и хормон на разтежа/ и връзката между трите както и детайлно обяснено как влияе кардиото и как силовите. Съжалявам, че е само на инглиш.

https://www.youtube.com/watch?v=irq_-gvLw4Y

Много интересно видео, благодаря! Аз спрях глюкофажа, чукнах 15 свалени килограма вече и от две седмици включих силови тренировки, чувствам се чудесно! Кардиото съкс Grinning

# 269
Ще бъда много благодарна ако някой резюмира инфото от това видео Flowers Hibiscus
Ако е статия, си я пускам през гугъл транслейт, но за видеа ми е трудно.

Общи условия

Активация на акаунт