Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представляват триглицеридите и какво е високия холестерол?
Какво представлява индексът HOMA и какви са нормалните стойности?
Какви са препоръките за хранене при диабет, преддиабет или гестационен диабет?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представляват триглицеридите и какво е високия холестерол?
Триглицеридите са вид мазнини, присъстващи в кръвта, които служат като енергиен източник. Високите нива на триглицериди, съчетани с висок LDL (лош холестерол), могат да бъдат проблематични. Въпреки това високият HDL (добър холестерол) обикновено не е повод за безпокойство. Важно е да наблюдавате диетата си, като ограничавате наситените мазнини и увеличавате приема на зехтин и омега-3 мастни киселини, както и да поддържате алкално pH на урината.
-
Какво представлява индексът HOMA и какви са нормалните стойности?
-
Какви са препоръките за хранене при диабет, преддиабет или гестационен диабет?
Препоръките за хранене при диабет включват консумация на храни с нисък гликемичен индекс, като зеленчуци, пълнозърнести храни и мазнини с високо съдържание на Омега-3. Ограничаването на захарите и въглехидратите е от съществено значение, както и поддържането на стабилни нива на кръвната захар. При преддиабет или диабет се препоръчва диета, богата на зеленчуци, плодове (до 3 дневно), нискомазнинни протеини като пилешко и риба и ограничено количество мед. Важно е да ограничите приема на хляб, ориз, картофи и да избягвате черен шоколад. При гестационен диабет е важно да се спазва специално предписано хранене, което обикновено включва балансирано консумиране на въглехидрати, протеини и мазнини. Важно е да се избягват бързоусвоимите въглехидрати като захар, сладкиши, бял хляб и ориз и също така да се контролира общо количество на консумираните въглехидрати. За конкретни препоръки и режим на хранене е важно да се консултират с лекар или диетолог, които ще ви предоставят персонализирани съвети за поддържане на нивата на кръвната захар по време на бременността.
-
Каква е връзката между храната и Хашимото, както и инсулиновата резистентност?
-
Какви са последствията от намаляване на калориите в диетата?

Преглед+ ехография. Заключения:
Всъщност, и мен ме гледат по колко ям вкъщи и пак има "слепи". Добронамерено ми се казва, че май не съм искала да отслабна, чувствала съм се добре с тези кила, "искала съм" да си похапвам, трябвало да се движа повече...
Единствено по време на бременността имах чувство на ситост и "пристигаше" сигнал за това. И откакто минах на режим също усещам отчетливо и лекия физически глад, и ситостта след хранене! Преди сякаш...между устата и корема нямаше връзка, не знам как точно да го обясня...а явно просто от това което съм яла преди не са се задействали правилните хормони. Всъщност, аз бях склонна да си мисля, че сигурно съм лакома- щом другите хора се засищаха, а аз, въпреки че спирах да ям, не чувствах ситост като тях...не бях доволна и ми се налагаше да си планирам храненето някак механично- така и така ситост нямаше в повечето случаи, гледах калориите да не са много и на вкус да е приятно.