Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 599
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте. Останах много насърчена от горните постове. С хашимото и хипофнкция. Пр изследване на НОМА индекса ми излезе точно на границита и като чета симптомите ви виждам ,че се вписвам и аз в тях. На нисковъглехидратно хранене съм от месец. Сега започнах АИП заради щитовидната. Да видим дали ще ми отшумят проблемите.

# 541
Моля споделете, някоя имала ли е подобни симптоми - сърбеж и дразнене в интимната област, по - конкретно лабиите, без да се забелязва нищо особено, сърбящи обриви по ръцете с малки пъпчици. Ако да, намерена ли е връзка с ИР? Питам, защото причината да се взема в ръце напоследък с режим и изследвания са точно тези оплаквания. С дерматоложката  търсим какво ги предизвиква и така стигнах до консултация с ендокринолог.

Споделям и какво каза ендокринологът: потвърди ИР, да пия Глюкофаж XR 500 по едно вечер и Инофолик комби, да продължавам с НВ хранене. Според него дерматологичните ми проблеми нямат общо с ИР и не вижда в изследванията възможна причина. Все пак реших да попитам и вас. Минала съм през няколко дерматолога, отхвърлени са гъбички и бактерии, казват ми невродермит или някакво неспецифично възпаление.

# 542
  • София
Да, имат, пряка. Но и постоянният стрес помага.

# 543
Аз съм имала такива сърбежи от определени превръзки. Но обривът по ръцете явно е нещо друго.

# 544
Sharky*, дано да се окаже така и с овладяване на ИР да реша и този проблем. Не знам дали стресът е бил съществена част от първопричината, но ежедневните мисли какво ми е и защо не минава със сигурност ме натоварват много.

Arwen Amarantha, аз също съм имала реакция от превръзки, но усещането беше друго и премина след измиване. А това продължава повече от 6 месеца, макар че започнах да използвам менструална чашка за всеки случай.
Скрит текст:
През последните месеци изпробвах какво ли не - старателно изплакване и гладене на бельо, смяна на перилен препарат, ползване на чашка вместо превръзки, лечение с антимикотици, кортикостероиди, миене само с вода, с отвара от смрадлика, Куталган.... Сега ползвам пореден крем и пия лекарства - антидепресант, помагал и за неврологична болка, успехът е уклончив. Ендокринологът ми изписа Атаракс, помагало за сърбежи. Но аз търся причината, не просто потушаване на симптома. Чакам коментара на дерматолога

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 15:23 от Lams

# 545
  • София
Не знам дали вече не е споменато: задължително ползвам специален shower gel само за там, с обикновен сапун или нормален shower gel имам после сериозен дискомфорт.

# 546
Не е зле да се "преразгледа" и тоалетната хартия (никакви рециклирани, оцветени, ароматизирани или ронещи се). Аз от известно време използвам интимен усмивка гел- моят е на Сиен розивият  (сензитив) , прав и деликатна пяна- него използвам и при бръснене на чувствителните зони. По ръцете да не е слънчева алергия? Аз имам дисхидроза (предимно лятото)- малки мехурчета по ръцете (от китките към пръстите) и по стъпалата. Доста държат понякога, особено нощем. От известно време пръскам ръцете и стъпалата със сребърна вода веднага щом видя, че започва да се образува малко мехурче- действа много добре, мехурчетата изчезват, не ме сърбят, не стават по-големи и не се пукат и разраняват. Много съм доволна! Не знам за интимната област обаче доколко е добре да се използва сребърна вода, но можеш да попиташ. Могат да се правят и обливания с хладка вода със сода, също успокоява сърбеж при мен- да подчертая, че при мен интимни измиващи гелове с млечна киселина ми докарват сърбеж! Странното е, че лидълският Сиен  май съдържа млечна киселина, а ми действа добре (може би не е много като %).

# 547
Ще обърна внимание на тоалетната хартия. Не купувам оцветена и ароматизирана, дали е рециклирана не съм следила. Ползвам интимен гел на Себа мед от много години. И него бях спряла, пробвах една Мустела за атопична кожа, пробвах само с вода по съвет на лекар, никаква промяна.
Допускам, че е възможно по ръцете да е от слънцето, макар че доста се пазя. Този обрив нарастна  напоследък, до скоро бяха само две петънца.

Продължавам прекъснатия заради обременяването ВМ-НВ режим. Чувствам се добре с него. Изчезна постоянната умора, вечното усещане, че не съм се наспала, подуването на краката.  С или без връзка с дерматита, ИР е факт и трябва да работя в тази посока. И преди раждането бях пухкава, вече се боря с повече от 30 излишни килограма.

# 548
Момичета вие като ходите на изследването на инсулина какво правихте 2 часа, в които не трябва да има движение? Седите в лабораторията или примерно може да се отиде в близост някъде да седне човек ..

Знаете ли дали е възможно да са ти ок изследванията на хормоните на ЩЗ и Инсулина.. обаче въпреки това да имаш някакъв проблем с ЩЗ - възел или непреваилно функциониране?

# 549
Lams, не прочетох дали си посетила гинеколог за гениталните сърбежи? Сигурно да, но ако не е излязло там нищо, може да е някакъв вагинит... Той понякога няма физиологична причина.

# 550
Знаете ли дали е възможно да са ти ок изследванията на хормоните на ЩЗ и Инсулина.. обаче въпреки това да имаш някакъв проблем с ЩЗ - възел или непреваилно функциониране?

Може, да. Освен това, референтните граници и на инсулин, и на щитовидни хормони са доста разтегливи и да се вписваш в тях не значи, че всичко е добре/оптимално. А зависи и на какъв лекар ще попаднеш и какво ще е неговото виждане- при мен едната ендокриноложка твърдеше, че щитовидните ми били идеални и не пожела да ми направи ехография (нямало смисъл, а ми предписа скъпи лекарства за отслабване- въпреки, че казах, че нямам проблем с много ядене, а с неотслабване), а другият ендокринолог откри възел на ехографа, увеличена ЩЗ и ми предписа хормон...

# 551
И сега с хормона оправиха ли се нещата с неотслабването след този хормон?

И при мен е същия проблем не мога да сваля излишните ми килограми въпреки спазването на режим + стискане в гърлото от време на време..

Хормоните на ЩЗ ми влизат в посочените стойности но ще ги покажа на лекаря разбира се заедно с инсулина като го изследвам, та да видим. Все ми се струва че има проблем.

Скрит текст:

Може, да. Освен това, референтните граници и на инсулин, и на щитовидни хормони са доста разтегливи и да се вписваш в тях не значи, че всичко е добре/оптимално. А зависи и на какъв лекар ще попаднеш и какво ще е негивото виждане- при мен едната ендокриноложка твърдеше, че щитовидните ми били идеални и не пожела да ми направи ехография (нямало смисъл, а ми предписа скъпи лекарства за отслабване- въпреки, че казах, че нямам проблем с много ядене, а с неотслабване), а другият ендокринолог откри възел на ехографа, увеличена ЩЗ и ми предписа хормон...

# 552
ТСХ трябва да е под 2 (особено при още млади хора, а не старци), Т3 и Т4 трябва да са поне над средата на референтните, идеално е в горната 1/3 или 1/4! Някои възли също може да са проблемни (дори не споменавам злокачествените!). Може да има и Хашимото (при мен антителата са добре, много ниски). Винаги се изследват заедно поне ТСХ, Т3 и Т4. Мен също ме стяга ЩЗ когато се ядосвам, при горещини се усеща подобно на леко наболяващо гърло...
С хормона свалих около 3 кг задържани течности, после покрай МЦ върнах около килограм. По-лошото е, че едвам си влизам в дънките, подаването не съответства на само +1 кг...ужасно е и постоянно ми е горещо. Т3 след хирмона е продължил да спада, значи или ми куца сериозно конверсията на Т4 в Т3, или не ми е достатъчна дозата. А може и преди хормона да съм произвеждала повече Т3 като противодействие на задаващата се хипофункция.. при мен поне хубавото е, че не е и Хашимото. В комплект с влошаване на ЩЗ и желязо/феритин се влошават- при мен открай време е такава тенденцията. Като оправя желязото се подобрява и ЩЗ, но кое влияе на влошаването на другото още не мога да разбера...

# 553
Леле ами моето TSH е над 2, какво значи това. T3 и Т4 май са горе долу ок, какво мислиш?

Защо не посетиш и друг специалист за второ мнение. Желязото е също важно да се изследва нали?

Скрит текст:
ТСХ трябва да е под 2 (особено при още млади хора, а не старци), Т3 и Т4 трябва да са поне над средата на референтните, идеално е в горната 1/3 или 1/4! Някои възли също може да са проблемни (дори не споменавам злокачествените!). Може да има и Хашимото (при мен антителата са добре, много ниски). Винаги се изследват заедно поне ТСХ, Т3 и Т4. Мен също ме стяга ЩЗ когато се ядосвам, при горещини се усеща подобно на леко наболяващо гърло...
С хормона свалих около 3 кг задържани течности, после покрай МЦ върнах около килограм. По-лошото е, че едвам си влизам в дънките, подаването не съответства на само +1 кг...ужасно е и постоянно ми е горещо. Т3 след хирмона е продължил да спада, значи или ми куца сериозно конверсията на Т4 в Т3, или не ми е достатъчна дозата. А може и преди хормона да съм произвеждала повече Т3 като противодействие на задаващата се хипофункция.. при мен поне хубавото е, че не е и Хашимото. В комплект с влошаване на ЩЗ и желязо/феритин се влошават- при мен открай време е такава тенденцията. Като оправя желязото се подобрява и ЩЗ, но кое влияе на влошаването на другото още не мога да разбера...

# 554
На мен желязото си ми е слабо място отдавна. Подозирам, че покрай него се влияе и ЩЗ. При ниско желязо спирам да отслабвам или става много трудно (да речем с глад (фаст, неядене) или с твърде ниски калории). Майка ми също на моите години беше все с анемии- ама при нея поне се оправяше по-лесно. След менопаузата чак се оправи. Тя обач е е с идеални показатели на ЩЗ и може и затова бързо да оправяше анемиите...
Виж, старата ендокриноложка твърдеше, че при ТСХ 4,160 (до 4,200 граница) съм била екстра- а аз и казвах колко зле се чувствам! Чувствам се добре при ТСХ 1,615- въпреки че дори тогава Т3 и Т4 ми бяха под средата на референтните...ори ТСХ над 2,5 вече започват неприятни симптоми при мен, ниско желязо/феритин, проблеми с отслабване, недоспиване, сутрешна летаргия, умора и други...а на последните изследвания при ТСХ около 4 е големият  ужас със задържане на течности и подуване- чувствам се като поничка...Бъбреци, холестероли, чернодробни ензими и т. н. уж са добре. Търся си отводняващ чай, че става страшно Confused

Общи условия

Активация на акаунт