Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 589
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
Edit: Сега видях, че докато съм писала отговор, сте коментирали и TSH и че е добре да е под 2. Ендокринологът не обърна внимание на моя TSH - 3.780   mIU/l   при референтни стойности 0.300 - 4.20 Може би трябва да опитам с друг.

Lams, не прочетох дали си посетила гинеколог за гениталните сърбежи? Сигурно да, но ако не е излязло там нищо, може да е някакъв вагинит... Той понякога няма физиологична причина.
Да, от там започнах. Чиста микробиология, отрицателни изследвания за микоплазма и уреаплазма. Последните ги изследва по - скоро защото имах упорит дискомфорт в пикочния мехур, който отмина с помощта на d-маноза. В урината също не се появи бактерия, пускала съм изследвания многократно. Като цяло гинеколожката заключи, че не вижда проблем. Тъй като дразненето е отвън, реших да опитам с дерматолог.

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 18:50 от Lams

# 556
Ламс, много ендокринолози изобщо няма да се впечатлят от твоето ТСХ. Blush А възможно ли е да ти е суха кожата и оттам да идва сърбежът? При хипофункция на ЩЗ кожата уж става по-суха...Макар че не може да се съди само по ТСХ за функцията на жлезата- винаги се гледа заедно с Т3 и Т4.

# 557
Ламс, много ендокринолози изобщо няма да се впечатлят от твоето ТСХ. Blush А възможно ли е да ти е суха кожата и оттам да идва сърбежът? При хипофункция на ЩЗ кожата уж става по-суха...Макар че не може да се съди само по ТСХ за функцията на жлезата- винаги се гледа заедно с Т3 и Т4.

За интимната област не сме коментирали сухота. Не го усещам така, не изглежда. Усещането е най - интензивно на едно място, макар че видимо там няма нищо различно. Ръцете мажа с ДЕКСЕРИЛ крем емолиет за суха кожа. Облекчава, но проблемът не изчезва съвсем.

За щитовидните хормони досега не съм се интересувал особено, навярно имам доста да чета. Т3 и Т4 са в границите: FT 3 ( свободен Т3 )      5.32   pmol/l   3.20 - 6.80
                     FT 4 ( свободен Т4 )      13.50   pmol/l   12.00 - 22.00

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 19:22 от Lams

# 558
Lams, Tsh е хубаво да е под 2 а Т3 и Т4 да са в горната граница. Според  мен е налице хипофукция.

# 559
Благодаря за насоките  и по "щитовидните въпроси". Както казах, боса съм по темата. Напоследък чета основно за ИР и Б12. Ще се връщам да чета назад, а и в други теми, за да не задавам излишни въпроси.

# 560
Lams, Tsh е хубаво да е под 2 а Т3 и Т4 да са в горната граница. Според  мен е налице хипофукция.
Защо в горна граница? Не е ли добре да са по средата някъде между долна и горна?

# 561
Здравейте, на мен поради кожни проблеми ми се наложи да се мажа с гел от алое. Като се разчетох има много информация за алоето, включително че регулира и кръвната захар и изобщо всичко системи в организма. Има ли някой наблюдения?

# 562
Здравейте, на мен поради кожни проблеми ми се наложи да се мажа с гел от алое. Като се разчетох има много информация за алоето, включително че регулира и кръвната захар и изобщо всичко системи в организма. Има ли някой наблюдения?

Аз от пиене на Алое на Форевър вдигнах кръвно. По някакъв начин влиае на кръвообръщението.

# 563
Маркетингов трик. Като много други - изведнъж някакво растение или вещество става супер-дупер-магична храна и лекува всичко.

# 564
Според мен, алоето само по себе си надали прави нещо кой знае колко положително за организма при поглъщане, камо ли да регулира инсулин, а още по-малко всички системи. Ако беше така, нямаше да има толкова хора с хронични заболявания. Въобще тези супер билки дето ги спрягат като супер храни/вещества са толкова съмнителни, че няма на къде...

Висока захар се сваля с инсулин, а висок инсулин се сваля като не се консумират храни, вещества и лекарства, които да вдигат захарта. При някои отнема повече време докато се постигне регулиране и хомеостаза, при други по-малко. Зависи от много фактои.
Ако все пак действа по някакъв механизъм, то е да "лъже" мозъка, че всичко е наред и да "приспива" защитните механизми, защото високата зарах е опасна и нанася щети както и високия инсулин.

Ако алоето сваля захарта, без да вдига инсулина, е интересно къде отива тази захар и ако се изхвърля по какъв начин и под каква форма става това. Ако пък сваля само инсулина, висока КЗ след хранене остава да циркулира в кръвообращението и да нанася щети.
Третия вариант е да сваля и захарта и инсулина, което също е интересно по какъв механизъм се извършва и какво се случва отново с тая захар. Намалява ли се усвояването ѝ, а ако не се удвоява как се освобождава организма от нея, защото тя не може да се изпари - или се изхвърля или се натрупва като мастни депа.

Ако няма описан такъв, аз не бих се доверила на източника твърдящ, че помага. Има тонове статии как едно или друго нещо е вълшебно едва ли не и помага за какво ли не то не е алое, годжи бери, мед, вино, шоколад, астакзантин и последния да затвори вратата...

Не знам, аз съм скептична. Предпочитам да не пия нищо, освен ако не е крайно наложително.

# 565
И аз съм скептична.

# 566
Аз също съм скептична и обикновено не смея да пия дори най - обикновени витамини. Така или иначе купих гел от алое, чието предназначение е за мазане. Не бих взела за пиене, но четох много суперлативи, включително стари теми тук. Дано не съм си дала парите на вятъра....

# 567
  • Terra incognita
Вие имахте ли завишен холестерол и триглицериди и как се осъмнихте, че имате проблем?

# 568
Ами няма как да се усъмниш, без изследвания. Ако холестеролът е висок, а триглициредите ниски (под 1), проблем няма.

# 569
Абе хора, аз съм в ступор. Кардиолога Сотир Марчев, чиито статии винаги чета с интерес, се изказа днес, че идеалното тегло било ръста - 100.При което, даже водещата го пита как така, след като тя ще бъде откровено дебела, ако се води по тази формула. Той каза, че не са важни килограми, а е важно да живеем по-дълго и това била формулата. Най-зле било дребна и слаба жена.
И аз съм точно такава. 157 см и 47 килограма в момента. Не виждам как ще докарам до 57 килограма чист мускул. С мазнини е ясно, че ще стане и съм стигала до там, но не съм се чувствала добре.
Той каза, че леко наднорменото тегло било ок ВЕЧЕ. Тоест, да разбирам ли, че лекарите подкрепят хората да поддържат наднормено тегло?
Иначе той самият е доста слаб и явно не се води по тази формула.

Иначе да се похваля, че от тази седмица махнах глутен и млечни и се чувствам все едно летя. Само дето жегите ме изморяват и не тренирам както преди, ще гледам по хладното да отмятам спорта вече.

И една снимка от тези дни

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт