Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 32 607
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
Ще погледна, че оставих фактурата в чантата. Някакъв сбор като че беше, трябва да видя. Ама... 400 лв загуби, чукнати само на тази гарсониерка, колко ли ще са общо?

# 511
Чета статия за интелигентните домове и попадам на следното: "If the smart home is a rented apartment, access to the data of the window contacts and heating may be conceivable in order to examine whether the tenant has caused mold to grow through incorrect ventilation or there is a building defect."
Превод: Ако интелигентният дом е апартамент под наем, възможен е достъп до данните на контактите на прозорците (https://www.amazon.co.uk/Smartwares-Smarthome-Pro-SH8-90401-Cont … cts/dp/B07BC5NJRM) и отоплението, за да се провери дали наемателят е причинил поява на мухъл при неправилна вентилация или има дефект в сградата."

# 512
  • София
Може да е от топлата вода. Ако миналата година в квартирата е бил друг човек и не е наблягал на къпане и миене. Те ако през сезона са начислявали според неговото потребление и сега е излязло реалното.
Друг вариант е да капе от някоя тръба, но след водомера.

# 513
Хм, много ще ми е интересно, ако Галинор пусне данните от изравнителната сметка.
Примерно - общо количество топлинна енергия по общ топломер, количество за сградна инсталация, количество за топла вода и количество за отопление на имоти. Това са все общите данни на блока, не индивидуалните за апартамента. Интересно ми е да разбера какъв % е топлинната енергия за сградна инсталация, за топла вода и за отопление на имотите.
За топлата вода съм на мнение, че 3-5 кубика на месец е нормално потребление за 1 човек, даже 5 кубика на месец си е за ларж потребител, дето стои по 40 мин. под Ниагарския водопад на яко вряла вода.
Гал, не знам коя година си в това жилище, но ако това ти е първият цял отоплителен сезон (май 2019 г. - април 2020 г.), цяла година са ти начислявали  прогнозно количество на база потреблението на предишната наемателка. Която може да е ползвала по-малко.
Второто, което можеш да провериш - погледни си водомера, някъде на циферблата трябва да има година на производство, търси число, което е  20--- и нещо или на пломбата (едни бели пластмасови закопчалки). Ако водомерът е на повече от 10 г. или проверка му е правена преди повече от 10 год., трябва да начислят наказателно количество топла вода като за неизправен/липсващ водомер, т.е. 140 л. на ден.
Същото е и при водомер със счупена пломба или тази бялата пластмасова закопчалка. Пак се начислява по 140 лв. на ден.
Ако има разлика между сбора от показанията на индивидуалните водомери и общия водомер, тогава това, което е в повече по общия водомер се разпределя между тези, които са без водомери/с неизправен водомер/със счупена пломба. Ако всички са с водомери, се разпределя пропорционално на отчетеното по индивидуалните водомери. Ако има много голяма разлика между общия водомер и отчетеното по индивидуалните водомери (това го има като данни във фактурата),  най-вероятно някой/някои са си направили подово отопление с байпас от топлата вода.

# 514

Гарсониерите нямат хол. Имат спалня и кухня. При преустройство кухнята става спалничка и ако има врата към балкона, тя се затваря. Балконът се усвоява към бившата спалня и става бокс, а самата бивша спалня - хололухня.
Е, не всички. В нашия блок (ЕПК) когато бях дете съм ходила на гости в гарсониерите в блока. Хол и кухня са с малък килер и баня и тоалет заедно. Терасата е с излаз от 2те стаи.
Едни хора си бяха направили терасата кухня, а кухнята спалня, а хола е голям дневен тракт. Други бяха сложили в килера малък бокс и пак кухнята спалня, а хола хол и родителска спалня...Така беше в зората на демокрацията поне. Сега не знам какви са гарсониерите.

# 515
На вид изглежда точно, освен липсващите първоначални показания и фрапиращата разлика между двата С-топломера. Имах проблем с единия радиатор, постоянна въздушна тапа, и сега ми е интересно кой от двата е.
Лирата в банята я спрях февруари, защото от 5 ребра едно беше леко топло, а другите студени, накратко не топлеше. Радиаторите ми са били почти постоянно на 3/5 с изключение на няколко върло студени дни.
Ако имате някакви идеи... Аз имам някакви, но се изключват.
1.Предния период са двама с куче, този съм само аз с котка. Те са платили 500 лв общо, моето излиза 900. Очевидно не става за обяснение.
2.Има 2 климатика, топлили са се с тях. Звучи логично, но - ако аз имам разход за къпане 150 лв с ДДС, то те имат 300. Сметката им е 500 лв, значи 200 лв за какво са дали, ако са се топлили с климатик?
3.В сферата на любителската математика, просто числатаса атранни и големи. От средата на октомври до средата на април, колкото работи парното, са 5 месеца. Отоплението ми с ДДС за тези 5 месеца е 770 лв. Това 154 лв средномесечно. Че аз дори на ток като съм топлила гарсониера - с едновременно климатик плюс духалка, платих само веднъж един януари с кучи студ 120 лв, иначе зимата ми беше 60-100 лв, зависи кой сечко и дали изобщо е сечко. 154 лв са значително повече.
Нереално ми е.

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 10:26 от Анонимен

# 516
Ами знаеш - сега гарсониерите са фабрично с кухньохол и малка (като кухничка) спалня. И им казват двустайни, това инвеститорите, а тук по форумите, с цел избягване на недоразумения - едноспални.

Гал, ти казваш гарсониера, а там има 4 уреда - С - предполагам, че е стая, К- кухня, а Б-баня, но има два пъти С, т.е. 2 стаи ли са? Водомерът в банята е отделно, там имаш съвсем скромно потребление, така че не е оттам. Просто показанията за двете С са много - около и малко над 1000 единици, това хич не е малко.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 23:05 от man_darin_ka

# 517
  • София
Тапата на радиатора не е виновна. Аз съм с възд тапа от 2002 г на единия радиатор. Просто топли по-слабо и съответно отчита слабо. Топломерите ако са стари може да са се развалили и да отчитат грешно.
Старите наематели ако са се топлили на климатик  имат по-голям %  общи части - от там 200 лв.

# 518
Едното С е спалнята, другото е хола. Холът е с бокс (К). В спалнята беше запушен радиаторът. Него съм го връткала между 1 и 3,защото започваше да капе вътре и не можех да спя.
Значи, май ще излезе, че сметката е реална? Че то тогава отопление на ТЕЦ не ми се вижда изгодно.

# 519
Гал, никой не може да каже дали сметката е реална или не, такава е системата за разпределение - кофти и напълно непроследима. Сградната инсталация не е много като %, виждала съм и повече. 900 лв.за 12 месеца излиза средно по 75 лв. на месец, което е множко, поне според мен, и то при това скромно потребление на топла вода.
За отоплението - двете стаи - спалнята и холът с боксът общо са към 4000 единици. Много е. Не знам защо така се е получило и не мисля, че някой може да ти даде разумно обяснение.

# 520
Благодаря момичета. Толкова иска клиентка. В другата стая са майка и и сестра и, а това е нейния дял и иска да има някакъв приход. Апартаментът е две стаи, хол и кухня. Другите дами естествено искат да са сами, не искат да се продава или заменя, доволни са си, но моята клиентка живее под наем, а дела си (1/2 от тристайния апартамент) не ползва по никакъв начин.
Ако го обяви за 300 лв. сигурно би имало кандидат. За 400 се чудя дали да опитваме. Тя иска повече, но аз не съм убедена и затова ви питах.

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 00:28 от Deborana

# 521
В това положение пробвайте на 300. Силно се опасявам, че другите дами ще саботират наемателя. Нямат изгода просто да има такъв.

# 522
Да , и аз в студентските години бях попаднала в такава схема - наследствен апартамент на който наследниците не се разбират как да го поделят и стопанисват. Бях наела една стая , с ползване на кухня. В другата стая живееха дъщерите на другия наследник, които не искаха в апартамента друг човек. За 3 седмици успяха да ме откажат да живея там. Горкият потенциален наемател ще кажа . Трябва съвсем искрено да му обясните как стоят нещата, за да не се захваща, ако е отстъпчив и чувствителен човек. Ще ползва хол и кухня , но не и в тази квартира. Моят наем тогава беше по-нисък от пазарния и въпреки това едва месец изкарах.

# 523
Много неприятна ситуация, най-вече за бъдещия наемател. Който и да се съгласи, вероятно ще си поиска парите обратно или рязко сваляне на наема. Струва ми се нереално да се търси максимума, като на нормална споделена квартира, по-скоро нещо символично - хем да капе, хем роднините да свикнат с мисълта, че явно отношенията са необратимо влошени и не могат да разполагат с цялата площ.

# 524
  • София
https://www.imot.bg
Вид имот: СТАЯ,
Под райони: НАДЕЖДА 1, НАДЕЖДА 2, НАДЕЖДА 3, НАДЕЖДА 4, ВРЪБНИЦА 1, ТРИЪГЪЛНИКА, ТОЛСТОЙ
Средна цена на имотите в извадката: 103 euro

Най-евтина : 150лв, най-скъпа 250лв.
В някои от тях няма хазяи.
За 400 има едностайни, с отделна кухня

Общи условия

Активация на акаунт