Дванадесети клас - на финала ще бъдем най-силни! - тема 81

• 40 355
  • 723
  •   1
Отговори
# 120
  • Ланкър, планините Овнерог
Юхуууу, 5.10 има на вчерашния изпит, а тя на 4.50 се надяваше.

# 121
Обърках се с последните постове. Как магистратура без бакалавър преди това в Благоевград?
Не е само в Благоевград. Аз съм завършила УНСС. Преди нас нямаше бакалаври и магистри, тогава - около 2000-та, въведоха степените. Всички завършили по-рано приравниха на магистри. Ние пък, понеже бяхме заварено положение, имахме възможност да изберем - да завършим като бакалаври с държавен изпит или направо да продължим в магистърските програми - без държавен изпит и да правим направо дипломна работа. Един-два випуска бяхме така, доколкото си спомням.

# 122
  • Варна
Да де, ама аз разбирам, че след средно образование е магистратурата в Благоевград, и едва след това вече бакалавър и магистър. Нали магистратурата е степен след бакалавър, това ме обърква.

Аз магистратура не съм карала, учих в Център за следдипломна преквалификация във ВИНС допълнителна специалност. Нямам идея на какво се равнява. Никой никога не се е интересувал и не знае, че всъщност съм инженер.

# 123
  • София
Първото ми висше е в СУ - 5 години. Излязох магистър според сегашните степени.
Следващото е Право пак в СУ. Отново съм магистър.
Първото го завърших през 1999 г.
Второто през 2010.

# 124
Въпросът е в заплащането, вероятно през годините е имало разлики

# 125
  • София,
Eiffel Tower младежът в НТБГ ли учи? Стана ми любопитно, защото малката ми дъщеря е там 8 клас. Сподели, ако може повече за тази възможност за кандидатстване в УНСС. Съучениците му към икономика ли са се насочили или са избрали друго поприще?
 Да точно там завършва банково дело с немски език. И да повече от половината деца от класа му са се насочили пак към икономическите специалности, доколкото зная те си имат някакви квоти и уж директно продължават в УНСС. Току що ми съобщи, че на писмения държавен  изпит от вчера, който за него беше и втора матура има 6.00.
И да, наистина едно време преди повече от 20 години, висшето образование се степенуваше в три степени специалист, бакалавър и магистър, като това беше в зависимост от специалността, която си записал. Например медицинските сестри учеха по три години и излизаха специалисти. Специалността, която записах аз през 1995г. беше история и архивистика, тя беше 5год. и се излизаше с диплом за магистър. Имах държавен изпит по обща и българска история, както и защита на дипломна работа, която беше по направлението на втората специалност архивистика. В СУто беше по същия начин. Малко след като ние завършихме промениха всичко. Останаха само двете степени бакалавър и магистър, всики специалности за бакалавър си се учат 4г. Магистърските специалности останаха съвсем малко мисля само инженерните, правото и още една две да останаха по пет години и да излизат направо магистър.
 А когато записвах второто висше, тъй като то няма нищо общо с първото, къде е историята, къде е икономиката, незная защо в УНСС не ми позволиха тогава да уча директно магистратура, може би точно защото исках да съм дтржавна поръчка, не си спомням много. Но аз записах първо бакалавър, после магистратура, като за всичко това имаше и малко със стратегически план, да можем да ползваме студентските общежития, че точно тогава трудно се справяхме с малко дете и по квартири в София. 🙂 А и идеята ми беше да усвоя материята уж от самото начало, тъкмо бях започнала работа в тази сфера и шефовете ми ме посъветваха да си взема и диплома, все пак да имам някакво бъдеще после. И не съжалявам. А петте години в ЮЗто ми останаха само като спомен с яко учене и за какво, след 20 години вече нищо непомня. 🙂 Дъщеря ми се е запалила сега и тя по историята, и иска догодина да се бори за класическата гимназия, но аз всячески се опитвам да я откажа. Искам да я насоча към нещо, което наистина има перспектива. Лошото е, че тя не знае какво иска, всяка година си мени желанията и накрая ще учи там, където я вземат, че то при нея и мързела е огромен! 😄 Е няма как децата да са еднакви, колкото и да ни се иска!

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 20:08 от <eiffel tower>

# 126
Ехе, привет на Всички, дори не предполагах, че темата още съществува!
Айфелова кула, стана ми интересно, и аз съм с магистратура история, специалност архивистика, завърших 1994г. Имам и магистратура-счетоводство и контрол, но тя е платена. Мисля, че ако кандидатстваш с диплом от средно образование, трудно ще засекат, че вече имаш една магистратура държавна поръчка, особено ако са от различни университети. Но пък лично познавам човек завършил история и право държавна поръчка, така че и в същия университет минава номера 🙂
Аз съм завършила първата магистратура през 2000г. в ЮЗУ - то в Благоевград. А записах в УНСС бакалавър през 2004, и гп влачих до 2013 с магистратурата. Но вярно че си кандидатствах с дипломата от средното, и с изпит по история, а на дипломата от средното нямам печати, няма нищо. Явно съм минала между капките, но съм сигурна, че съм декларирала, че вече имам едно висше, защото нямах право на осигуряване и добре, че и работех тогава, нищо както и да е! Нашето вече е минало, сега са важни децата! Аз сега като ви открих и попрочетох темата се замислих. Трябва ли в няколко университета да се подават документи. Моят син се явява зимата на един конкурс в УНСС по финанси, счетоводство и контрол и се класира на първо място с още три деца, поделиха си го, с равен брой точки. Дадоха им едни сертификати, на които пише, че резултатът е приравнен с оценка отличен 6 и им дава право да участват в класирането за тази и други специалности в  университета, т. е. той вече се е явил все едно на приемен изпит и го е изкарал с най високата оценка, след като си получи дипломата за средно трябва да се запише за класиранията и да участва директно в тях. От училището пък им казаха, че са директно приети и само трябва да се запишат. Обаче сега с тези промени и извънредната ситуация незная какво да очаквам, дали да не го накарам да кандидатства и в други университети. Въпреки, че той не иска. Има си планове човека и си ги следва от малък, ние не му се бъркаме.

Искам да те разочаровам, че синът ти те е излъгал крайно тежко. 😂😂😂 Политиката на УНСС от вече 3-4 години да се правят уж предварителни изпити по счетоводство и всъщност всеки един, повтарям всеки един получава тоя сертификат за 6,00 без значение от отговори. Случи се при мен следното - бяхме 300 някъде кандидата общо и каква изненада всички бяхме със 6,00. Единствено реална оценка получаваш в Икономическия във Варна, но повечето отиват в УНСС поради общежитията, които не са зависими от социалното състояние на родителите ти, а основно успех, който е лесен за изкарване в УНСС.

Сорка за офф-а. Следя темата с абитуриентите по принцип, защото следя каква е тенденцията на изпитите пп БЕЛ - по-лес/трудно и т.н.
Желая успех и късмет на всички. Дано бала ви да е страхотен, защото е уникално преживяване, както за тях така и за родителите.
Бъдете здрави!

# 127
  • Ланкър, планините Овнерог
Къде да прочета как и в какви срокове ще се кандидатства в СУ тази година? Ровя из сайта им, но на прием си стои старото инфо с изпитите. Не знам къде да гледам.
Намерих нещо, но дали това е всичко
"Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли 2020 г. чрез електронизираната система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg."

# 128
  • Пловдив
5,50 на теория. Предоволни сме. Справила се е по-добре от очакваното, но и темата не беше от най-най-сложните. Лека ръка има момичето, което винаги им тегли темите за класни и изпити.
Днес е последно на практически изпит. Дано този път нейната ръка бъде лека, че там всеки си тегли индивидуална задача.
Успех на всичи, на които им останаха практически изпити и защити на дипломни работи.

# 129
  • София
Честито на децата за хубавите оценки на държавните изпити! Успешно представяне и на оставащите изпити!

Кога да очакваме оценките от ДЗИ? В заповедта пише до 15-ти юни. Аз имам усещането, че ще е в петък в края на работния ден. На 15-ти юни в понеделник е матурата по БЕЛ на 7 клас и МОН ще си имат други грижи. В събота и неделя, никой няма да се занимава с публикуване на оценки и си мисля, че още в петък вечер може да ни изненнадат.

# 130
dundi73, браво на детето и успех днес!

# 131
  • София
Браво на децата за хубавите оценки и стискаме палци за днешните изпити.

Уж не са му важни матурите, но леко ми е свито под лъжичката.

# 132
Поздравления за отличното представяне на децата! Днес мина устната матура по немски, излезе доволна и усмихната, да се надяваме, че се е справила. Утре предстои английският, а в петък и последната - по БЕЛ, тогава ще мога да пусна палците...

# 133
  • Пловдив
Поставихме точка на средното образование. Мина и практиката, то там кодът ти или тръгва, или не. Средна хубост няма. Е, тръгнал е . Официално е в лятна ваканция и в очакване на резултатите от ДЗИ.
Почивка и за мен, имам специални поздрави от класната, че с общи усилия девойката го избута това програмиране.
Сега чакаме да потвърдят датата на бала, да организирам среща с фризьорката и момичето, което ще я гримира. Хубави моменти предстоят. Пожелавам на всички положителни емоции от тук нататък.

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 13:07 от dundi73

# 134
  • Варна
Вместо запис, разбрах преди два дни за бала, който ще е на 14 ти.
Нямаме нищо абсолютно купено.
 Тепърва ще търсим костюм, обувки и т.н...
Има вероятност да почне и работа младежа след седмица, така че трябва да сме максимално бързи.

Общи условия

Активация на акаунт