Майчинството - счетоводно

• 135 385
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 165
Знаете ли как може да се процедира по въпроса?

Подава се декларация образец 1 за внесените осигурителни и здравни вноски. Не е кой знае какво чудо голямо - просто този ваш счетоводител трябва малко да се размърда, да изготви декларациите, да отиде до НАП, да почака малко на опашката за персонален регистър и да ги подаде - това е Simple Smile. Нали за това получава заплата все пак!

# 166
  • София
Ами то в това е проблема, на счетоводителя явно не му се ходи по опашки. Аз предложих да ходя аз да ги нося, но шефа каза, че не ми е на мен работа да го правя, счетоводителя също каза, че аз не мога той трябвало да го направи, а в същото време не си мърда задника. Аз само се карам, а той си продължава да лъже и така. Други счетоводители ме предупредиха, че сигурно и соц-те осиг. не са в ред и че от НОИ няма да изплащат майчинството на фирмата. Така ли е? Защото ако е така мисля да предупредя шефа ми и дано го стимулирам да е по-твърд със счетоводителя, та белким стане нещо. Извинявайте пак, че досаждам.

# 167
  • В полите на Пирин планина
Ами то в това е проблема, на счетоводителя явно не му се ходи по опашки. Аз предложих да ходя аз да ги нося, но шефа каза, че не ми е на мен работа да го правя, счетоводителя също каза, че аз не мога той трябвало да го направи, а в същото време не си мърда задника. Аз само се карам, а той си продължава да лъже и така. Други счетоводители ме предупредиха, че сигурно и соц-те осиг. не са в ред и че от НОИ няма да изплащат майчинството на фирмата. Така ли е? Защото ако е така мисля да предупредя шефа ми и дано го стимулирам да е по-твърд със счетоводителя, та белким стане нещо. Извинявайте пак, че досаждам.

Ами проблема наистина е счетоводителя - ти не можеш да направиш нищо - само да продължиш да се караш. На практика обезщетенията се теглят след ефективното внасяне в банката на платежните нареждания за внасяне на осигурителни вноски, т.е. данните в Обр. 1 не влияят пряко на този процес в момента ...
НО след 01.01.2007 год. обезщетенията ще се плащат направо чрез НОИ на лицето - тогава вече наистина може на дъзничкне проблем, защото служителите там ще правят изчисление на базата за болнични на основание информацията, подадена от предприятието.

# 168
  • София
Много Ви благодаря, че ми обърнахте внимание. Изясни ми се ситуацията, остана аз да си реша проблема със счетоводителя.
Добре е, че ви има да разяснявате на хората.

# 169
Здравейте и от мен,

Благодаря и аз за подробните и изчерпателни обяснения по темата. Определено имаше нужда от такива.

А сега и моят въпрос:
Моето доки ми даде болничен лист за един месец, който в момента е продължен с още един такъв. Болничните са ми пуснати, защото имам проблеми и докито просто иска да направи всичко добро за мен. Аз обаче си ходя на работа на непълен работен ден и работодателя ми изплаща работната заплата, а не обезщетение за болничните, тъй като обезщетението за временна неработоспособност е 80% от заплатата /най-грубо//т.е. ще получа доста по-малко, като се вземе предвид и ниската ми заплата на предходната работа/.

Моля Ви, кажете ми каква е базата за изчисляване на майчинството в този случай /взема се нетното възнаграждение /заплата/ изплащано през периода на болничните, или се взема предвид възнаграждението предхождащо месеца на издаване на първия от непрекъснатите болнични листа/.

Благодаря предварително !

# 170
siqna, законовото положение в твоя случай е следното:
или си болна и не ходиш на работа и за това получаваш обезщетение, или ходиш на работа и получаваш заплата. Аз лично не разбирам какъв е смисълът да ти се издава болничен лист, при положение, че ти (очевидно) си в състояние да работиш и на всичкото отгоре това е по-благоприятно от финансова гледна точка за теб.
Иначе, ако прочетеш темата по-назад, ще видиш, че базата за изчисляване на обезщетението за временна неработоспособност, са шесте месеца, предхождащи месеца, в който е издаден първия болничен лист.

# 171
siqna, законовото положение в твоя случай е следното:
............................
  bouquet .. абсолютно мадам .. 110% си права ..   bouquet

# 172
  • София
Здравейте, искам да ви попитам следното:

Терминът ми е на 06.02.2007г. Болничният 45 дни преди раждане трябва да ми бъде издаден на 20.12.2006г. Казаха ми, че е излязъл правилник за прилагане на закона, според който след като съм в болнични от 20.12.2006г, т.е. преди 01.01.2007г съм по старият закон.
Как стоят нещата в случая?
Благодаря ви.

# 173
Благодаря Bella с RadoMit,
съгласна съм вас...

Болничният ми е издаден, защото в началото имах проблеми и лекаря се притеснява да не ми се наложи да почивам пак, защото не можело да ми пусне болничен в ден различен от деня, в който съм ходила на консултация....

Чао от мен  Simple Smile

# 174
Здравейте!
Искрени благодарности и поздравления на създателя на темата. Много е полезна. Тъй като нямам възможност да прочет авсичко, бих искала да драсна в няколко реда моето положение и ако ми дадете съвет, ще съм много благодарна!
Значи:
Детето ходи на ясла от 7 септември. Аз последно до сега съм взела майчинство за август. За септември все още нищо не съм получила. Ясно ми е, че ще се връщам на работа според новия закон, но... Ако се върна от ноември, какво става с месеците септември и октомври - майчинство без пари, отпуска, заплата ли, или пък заплата+ половината майчинство?  newsm78 И още нещо - като се върна от ноември, ще си взимам заплатата + половината майчинство ли?  newsm78 Аз съм на трудов договор. Детет оправи две години през февруари. Предварително благодаря за отделеното време  Praynig

# 175
Здравейте!
Искрени........................
.. виж назад има една тема за това на Слънцето   bouquet .. там го е обяснила супер ...

# 176
  • София

Терминът ми е на 06.02.2007г. Болничният 45 дни преди раждане трябва да ми бъде издаден на 20.12.2006г. Казаха ми, че е излязъл правилник за прилагане на закона, според който след като съм в болнични от 20.12.2006г, т.е. преди 01.01.2007г съм по старият закон.
Благодаря ви.

A пък на мен никой не иска да ми отговори. Ще се  smile3538

# 177
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Новия закон още не е излязъл.Мисля че там би трябвало да е описано какво ще се прави при заварените случаи

# 178

Благодаря ви.

A пък на мен никой не иска да ми отговори. Ще се  smile3538

Определено ще ползваш общо 315 дни болнични за бременност и раждане, защото болничният ти още няма да е изтекъл на 01.01.2007 г.

# 179
Новия закон още не е излязъл.Мисля че там би трябвало да е описано какво ще се прави при заварените случаи

Промените в КСО, касаещи болничните са приети и влизат в сила / в по-голямата си част / от 01.01.2007 г.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт