Майчинството - счетоводно

• 135 341
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 150
  • В полите на Пирин планина
Моят проблем е малко по-различен и незнам доколко сте запознати, но все пак ще попитам. Студентка съм редовно обучение и ми се полага стипендия за майки с деца до 6г възраст след раждането. В момента работя на трудов договор и работодателя ме осигуява. За да получавам стипендия от университета работодателя трябва да спре да ми плаща здравните осигуровки. Знаете ли колко време преди да се роди бебето е необходимо осигуряването от университета? И в какъв размер е стипендията?

Работодателят не може просто така да спре да ти внася здравната осигуровка. Това на практика означава да ти прекрати договора и да не ти внася осигуровки изобщо. Доколкото съм запозната, лицата които работят нямат право на стипендия.

# 151
Признавам си ,че съм пропуснала новите промени от август-въпроса ми е за частта свързана с това, че се спира обезщетението за гледане на дете до 2 години ако детето е на ясла.
Та значи:
 1) Ако детето е на ясла, и майката не го е декларирала и е изплатено обезщетението за август-какво следва да се направи? С коя дата трябва да се декларира,че детето е на ясла? И след като не и се полага обезщетение-всъщност е длъжна да се върне на работа така ли?

Още няма изградена система за контрол и деклариране на това положение. На практика щом си дала детето на ясла трябва да ти се прекрати и правото да ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст - не само да не вземаш обезщетение.

# 152
  • Ботевград
Здравейте, хайде и аз да попитам, пак  Hug
Моята счетоводителка твърди, че сега като изляза болничен по майчинство - щяло всеки месец да ми се намалява чистата сума за получаване защото се връщало с 6 месеца назад и накрая, както се изрази тя ще останат жълти стотинки за вземане  Crossing Arms
100 % сигурна съм, че не е така!
Въпросите ми са два:
1. Права ли съм, или счетоводителката е права!?
2. Кой закон регламентира моето или нейното право? / За да и го удара на бюрото/
Благодаря Ви предварително!   bouquet

# 153
Моята счетоводителка твърди, че сега като изляза болничен по майчинство - щяло всеки месец да ми се намалява чистата сума за получаване защото се връщало с 6 месеца назад и накрая, както се изрази тя ще останат жълти стотинки за вземане  Crossing Arms
Въпросите ми са два:
2. Кой закон регламентира моето или нейното право? / За да и го удара на бюрото/
Ако за вашето счети 160 лв минимум са "жълти стотинки" идвам да работя при вас за "левчета" Mr. Green  Имаш при всички положения 160 лв минимум Peace

# 154
Имам и аз въпрос: На 15 декември 2006 ми изтичат 6-те месеца неплатен отпуск за отглеждане на малко дете. Разбрах, че мъжа ми може да ми прехвърли неговите 6 месеца. Как става това? И кога трябва да се направи - може ли сега или трябва като наближи края на моите 6 месеца - да речем в началото на декември (ясно е че на 15 дек. е късно). Или може и на 20 дек, като съответно си работя през тези 5 дни...   И ако го ползвам и него, дали цялата година ми се води за трудов стаж.

И още един въпрос: За големия син съм ползвала само 9 дни неплатен отпуск. Той е роден през май 2001 година. Върнах се на работа през юни 2003. Понеже не знам кога е прието това със ползването на неплатения отпуск до 8-годишна възраст на детето, питам:  Имам ли право на този отпуск докато навърши 8 години той? И съответно баща му.
Дано не ви се стори глупаво, но ако не ходиш на работа повече от 5 години (с малко прекъсване от 2 месеца), всичко остава толкова далеч от теб.
.. ти сега какво попита точно  newsm78 ... сори .. ама искам преводач .. честна дума .. нищо не разбрах ..  Embarassed Embarassed Embarassed

# 155
Признавам си ,че съм пропуснала новите промени от август-въпроса ми е за частта свързана с това, че се спира обезщетението за гледане на дете до 2 години ако детето е на ясла.
Та значи:
 1) Ако детето е на ясла, и майката не го е декларирала и е изплатено обезщетението за август-какво следва да се направи? С коя дата трябва да се декларира,че детето е на ясла? И след като не и се полага обезщетение-всъщност е длъжна да се върне на работа така ли?

Още няма изградена система за контрол и деклариране на това положение. На практика щом си дала детето на ясла трябва да ти се прекрати и правото да ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст - не само да не вземаш обезщетение.
.. има система .. модул е на новата комп.програма на НАП .. даже е от работещите модули  Sunglasses .. щото има и доста проблемни модули  Rolling Eyes

# 156
Въпросите ми са два:
Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha .. по добре я удри по главата .. 
.. баси какви колеги има  Sick Sick Sick
НАРЕДБА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ, И ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ИЛИ ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ ...
... се казва четивото скъпоцено,
което май е леко недооценено,
от колежката отвеяна,
но пък самонадеяна ...  Joy Joy Joy
.. и вече без рими .. ако я мързи да я прочете цялата .. поне РАЗДЕЛ III да погледне ..   

Последна редакция: чт, 05 окт 2006, 22:29 от RadoMit

# 157
  • Ботевград
RadoMit
The Sun

Здравейте и благодаря! Следобяд ще ходя да се разправям  с нашата счетоводителка! Ще и извадя наредбата и ще и подчертая с червено!!!
Може ли в такъв момент да ме върти и да ме мотае и да не може да сметне  Thinking

# 158
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Имам и аз въпрос: На 15 декември 2006 ми изтичат 6-те месеца неплатен отпуск за отглеждане на малко дете. Разбрах, че мъжа ми може да ми прехвърли неговите 6 месеца. Как става това? И кога трябва да се направи - може ли сега или трябва като наближи края на моите 6 месеца - да речем в началото на декември (ясно е че на 15 дек. е късно). Или може и на 20 дек, като съответно си работя през тези 5 дни...   И ако го ползвам и него, дали цялата година ми се води за трудов стаж.

И още един въпрос: За големия син съм ползвала само 9 дни неплатен отпуск. Той е роден през май 2001 година. Върнах се на работа през юни 2003. Понеже не знам кога е прието това със ползването на неплатения отпуск до 8-годишна възраст на детето, питам:  Имам ли право на този отпуск докато навърши 8 години той? И съответно баща му.
Дано не ви се стори глупаво, но ако не ходиш на работа повече от 5 години (с малко прекъсване от 2 месеца), всичко остава толкова далеч от теб.
.. ти сега какво попита точно  newsm78 ... сори .. ама искам преводач .. честна дума .. нищо не разбрах ..  Embarassed Embarassed Embarassed

Мислю, че пита как съпругът и да прехвърли полагащия се на него неплатен отпуск за 6 месеца.

Според мен това става с декларация от името ан съпруга и после същата я прилагаш към молбата ти за продължаване на неплатения отпуск.

# 159
  • Varna
 Аз пак с тия ясли:) Ясно че по закон се спира отпуската след като детето е на ясла,и НОИ не само ще контролират,ами и щели да глобяват(звънях им-един много вика;)
 Въпросът ми е-Какво правя с изтеглените вече майчински за август? Връщам сумата дето е за последните дни (26-31)-може ли и как става счетоводно? Или си трая за август и септември със задна дата се водя на работа? Ако се водя на работа на 4-часов работен ден пак ли ще получавам половината майчински?

# 160
Аз пак с тия ясли:) Ясно че по закон се спира отпуската след като детето е на ясла,и НОИ не само ще контролират,ами и щели да глобяват(звънях им-един много вика;)
 Въпросът ми е-Какво правя с изтеглените вече майчински за август? Връщам сумата дето е за последните дни (26-31)-може ли и как става счетоводно? Или си трая за август и септември със задна дата се водя на работа? Ако се водя на работа на 4-часов работен ден пак ли ще получавам половината майчински?

Ами според мен - трай си . Не е сигурно дали изобщо със задна дата за 2006 год. ще глобяват. Независимо на колко часа си като работно време имаш право на  50% от майчинството.

# 161
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Дори за 2 часа да си на работа не ти се полага майчинство.
Майчинството за септември може още да не е изтеглено и трябва да предупредиш във сметоводството. Колкото до периода 26-31.08. дори да върнеш парите незнам от фирмата как ще ги върнат н НОИ. На мен не ми се е налагало и незнам процедурата.

# 162
Дори за 2 часа да си на работа не ти се полага майчинство.
Майчинството за септември може още да не е изтеглено и трябва да предупредиш във сметоводството. Колкото до периода 26-31.08. дори да върнеш парите незнам от фирмата как ще ги върнат н НОИ. На мен не ми се е налагало и незнам процедурата.

За септември си права.
НО жената попита дали правото на 50 % зависи от това колко е продължителността на работното й време - отговорът е не.  Peace

# 163
  • София
Здравейте,
аз имам следния проблем и не знам към кой да се обърна. Става дума за следното: работя на трудов договор към малка частна фирма от доста години. Докато бях в първото си майчинство се е сменил счетоводителя, който ми е забатачил 8 месеца от тогавашните осигуровки и още не ги е оправил. Но не ми е  в това проблема. Социалните и здравните осигуровки се изплащат редовно от шефа ми, но доколкото разбрах от други счетоводители се ходело в НАП с някаква бланка с която се отчитат тези осигуровки, ако не се направи все едно нямам осигуровки. Та нашия счетоводител вместо да ходи се обажда на някакъв си негов познат в НОИ 1-2 пъти в годината и ги оправя със задна дата. Сега когато пак съм бременна обаче ми се налага всичко да ми е изрядно, а се оказва, че от май насам няма данни за здравните ми осигуровки, нищо чудно и соц-те да не са в ред. Когато говорих със шефа ми той изпуфтя с досада вместо да говори със счетоводителя, а той пък от своя страна ме лъже постоянно, че ще ги оправи. В същото време знам, че осигуровките са платени, защото аз лично попълвам платежните и шефа ходи в банката да ги плаща. Просто документарно нещата не са в ред. По какъв начин мога да принудя счетоводителя да си свърши работата, носи ли някаква персонална отговорност. При положение, че шефа ми явно не иска да се занимава с него аз как да постъпя? Мислех да подам сигнал в НОИ, ама шефа ще се оправи, а и всички ще разберат , че сигнала е от мен. Много ми е тъпа ситуацията, хем ходя на работа, а си мисля че щеше да е по-добре да съм безработна. След 3 месеца излизам в майчинство, а в момента съм с прекъснати здравноосигурителни права. Счетоводителя постоянно ми казва да не се притеснявам, ама то си е за притеснение.
Знаете ли как може да се процедира по въпроса?

# 164
.. уфффффф .. седнах да ти давам акъл как да се оправят нещата .. но това НЕ Е ТВОЯ РАБОТААА .. и да ти дам акъл .. ти не можеш да го направиш .. така че .. скачай му на главата на работодателя .. да си оправи нещата .. защото така както е "надупки" стажа ти .. ще му лепнат една ревизийка ..

Общи условия

Активация на акаунт