Майчинството - счетоводно

• 135 365
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 135
  • БГ
 според вас гражданския ми договор ,който изпълнявам само на работното ми място наред със трудовия ще го прекратят  ли  поради излизане в майчинство? newsm78 има ли някъде модел на писмото за уведомяване  до работодател за бременност?
мерси за отговорите.

# 136
здравейте ,
Моят случай е следният -имам 5 години осигурителен стаж за периода от 2000 до Февруари 2005 година , след това заминах за чужбина и не съм осигурявана за това време , не съм осигурявана и в чужбина . Сега изкам да извършвам дейност като самоосигуряващо се лице или като ЕТ . на 15 Февруари ми е термина за раждане от 1 Януарри трябва да изляз в отпуск по майчинство - ще мога ли да получавам обещетение за раждане и майчинство и да ползвам платен отпуск по майчинство ? Какви осигурителни вноски се дължат за периода на отпуск по майчинство от самоосигуряващото се лице или съответно от работодателя когато лицето е на трудов договор ?
Благодаря Ви за отговора

# 137
здравейте ,
Моят случай е следният -имам 5 години осигурителен стаж за периода от 2000 до Февруари 2005 година , след това заминах за чужбина и не съм осигурявана за това време , не съм осигурявана и в чужбина . Сега изкам да извършвам дейност като самоосигуряващо се лице или като ЕТ . на 15 Февруари ми е термина за раждане от 1 Януарри трябва да изляз в отпуск по майчинство - ще мога ли да получавам обещетение за раждане и майчинство и да ползвам платен отпуск по майчинство ? Какви осигурителни вноски се дължат за периода на отпуск по майчинство от самоосигуряващото се лице или съответно от работодателя когато лицето е на трудов договор ?
Благодаря Ви за отговора
.. хм .. весело е да питаш на няколко места ...  Rolling Eyes ..
.. сега на въпроса самоосигураването на свободна професия и ЕТ е 95% идентично .. след като в плановете ти влиза създаване на ЕТ .. консултирай се с юрист и колега счетоводител .. няма да са напразно дадени пари ..  Wink

# 138
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Само още веднъж бих искала да подчертая , че сте страхотни и информацията е изключително полезна.
Блягодаря ви !! Hug

# 139
  • София
Здравейте,
изчетох доста страници, но май не успях да намеря отговор на моя въпрос, а именно:

служител съм във фирма и ме осигуряват върху реалната ми заплата, но поради разни законови ограничения, разбирам, че за база на майчинството не може да се вземе сума по-голяма от 1400лв.
При положение, че заплатата ми е доста по-голяма, попадам ли под ограниченията на чл.6, т.е. ще получавам ли поне 90% от 1400лв. newsm78
Благодаря ви предварително  bouquet

# 140
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
изчетох доста страници, но май не успях да намеря отговор на моя въпрос, а именно:

служител съм във фирма и ме осигуряват върху реалната ми заплата, но поради разни законови ограничения, разбирам, че за база на майчинството не може да се вземе сума по-голяма от 1400лв.
При положение, че заплатата ми е доста по-голяма, попадам ли под ограниченията на чл.6, т.е. ще получавам ли поне 90% от 1400лв. newsm78

Наречените от теб "разни законови ограничения " са тези, че всяко лице може да се осигурява на едно или няколко основания, но максималният осигурителен доход, на който е осигурено е определен със Закона за бюджета на фонд ДОО и за 2006 г. този праг е 1400 лева. На този праг е внесена и твоята осигуровка и на практика това е базата, от която ще ти се изчисли болничният. По презумпция приемам, че нетното ти трудово възнаграждения надвишава 90 % от 1400 лева.

# 141
Здравейте,

.. да така е .. щом има таван на пенсиите .. нормално е да има и таван на осигорителния доход /жалко че не е така при данъците Wink/ ..
но .. в воя случай .. ще получаваш 90% от 1400лв. в случай че нетното ти възнаграждение/чистата ти заплата/ е по голяма от 1400лв .. 

# 142
  • София/Сливен
Имам и аз въпрос: На 15 декември 2006 ми изтичат 6-те месеца неплатен отпуск за отглеждане на малко дете. Разбрах, че мъжа ми може да ми прехвърли неговите 6 месеца. Как става това? И кога трябва да се направи - може ли сега или трябва като наближи края на моите 6 месеца - да речем в началото на декември (ясно е че на 15 дек. е късно). Или може и на 20 дек, като съответно си работя през тези 5 дни...   И ако го ползвам и него, дали цялата година ми се води за трудов стаж.

И още един въпрос: За големия син съм ползвала само 9 дни неплатен отпуск. Той е роден през май 2001 година. Върнах се на работа през юни 2003. Понеже не знам кога е прието това със ползването на неплатения отпуск до 8-годишна възраст на детето, питам:  Имам ли право на този отпуск докато навърши 8 години той? И съответно баща му.
Дано не ви се стори глупаво, но ако не ходиш на работа повече от 5 години (с малко прекъсване от 2 месеца), всичко остава толкова далеч от теб.

# 143
Имам следният въпрос, ще се радвам да получа отговор.
Осигуряват ме над максималния осигурителен доход (1400 лв).
Изчислявам, че 90% от среднодневния брутен доход е повече от максималния (нетния среднодневен). Следователно за база на обезщетението ми ще се ползва нетния среднодневен доход. НО ТОЙ Е СЛЕД ПЛАТЕНИЯ ДАНЪК, А ОТ ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ УДЪРЖА ДАНЪК И ЛИЧНИ ОСИГУРОВКИ.Така ли е наистина? Дано съм била ясна.
Какъв ще бъде процента на личните осигуровки за 2007?
БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ !

# 144
Имам следният въпрос, ще се радвам да получа отговор.
Осигуряват ме над максималния осигурителен доход (1400 лв).
Изчислявам, че 90% от среднодневния брутен доход е повече от максималния (нетния среднодневен). Следователно за база на обезщетението ми ще се ползва нетния среднодневен доход. НО ТОЙ Е СЛЕД ПЛАТЕНИЯ ДАНЪК, А ОТ ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ УДЪРЖА ДАНЪК И ЛИЧНИ ОСИГУРОВКИ.Така ли е наистина? Дано съм била ясна.
Какъв ще бъде процента на личните осигуровки за 2007?
БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ !

Или не си задаваш правилно въпросите, или аз нещо не разбирам newsm78 Върху обезщетението няма данък, а само 3.9% здравно осогурявяне от страна на работодателя. След като си изчислила, че нетното ти е по-малко от 90% от бруто възнагражданието ти, то простто събираш нео възнаграждение за периодам делиш го на работните дни и сумата, която получиш ти сде полага за всеки работен ден,в който ще си в отпуск поради бременност и раждане Peace Засега все още няма инфо за % осигуровки за 2007 - към края на годината ще разберем Peace

# 145
Благодаря за отговора,  The Sun,
въпроса ми беше - дължи ли се данък и лични осигуровки върху така изчисленото обезщетение. За личните осигуровки се сетих (малко късно де), че не се дължат, но за данъка мислех, че се дължи винаги. Спред теб - не, така че - още по-добре. Мерси и приятен ден!

# 146
  • София
Здравейте,

.. да така е .. щом има таван на пенсиите .. нормално е да има и таван на осигорителния доход /жалко че не е така при данъците Wink/ ..
но .. в воя случай .. ще получаваш 90% от 1400лв. в случай че нетното ти възнаграждение/чистата ти заплата/ е по голяма от 1400лв .. 

благодаря!  bouquet

# 147
  • Varna
 Признавам си ,че съм пропуснала новите промени от август-въпроса ми е за частта свързана с това, че се спира обезщетението за гледане на дете до 2 години ако детето е на ясла.
Та значи:
 1) Ако детето е на ясла, и майката не го е декларирала и е изплатено обезщетението за август-какво следва да се направи? С коя дата трябва да се декларира,че детето е на ясла? И след като не и се полага обезщетение-всъщност е длъжна да се върне на работа така ли?

# 148
Моят проблем е малко по-различен и незнам доколко сте запознати, но все пак ще попитам. Студентка съм редовно обучение и ми се полага стипендия за майки с деца до 6г възраст след раждането. В момента работя на трудов договор и работодателя ме осигуява. За да получавам стипендия от университета работодателя трябва да спре да ми плаща здравните осигуровки. Знаете ли колко време преди да се роди бебето е необходимо осигуряването от университета? И в какъв размер е стипендията?

# 149
В Софийски, а и в повечето у-ти стипендията е 90лв.

Общи условия

Активация на акаунт