Майчинството - счетоводно

• 135 502
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 195
  • Русе
Термина ми е на 31.01.Имам необходимия стаж назад във времето.Питам,ако от утре сключа фиктивен договор кога най-рано мога да изляза в болнични за общо заболяване и за чия сметка са осигуровките?Като вляза в онези 45 дни преди раждане,държавата ли поема осигуровките?

# 196
  • В полите на Пирин планина
Случи се нещо неприятно,днес ме уволниха,защото хем съм бременна,хем студентка редовно обучение 3 год.И сега искам да ви попитам университетите внасят ли тези осигуровки които ми трябват за получаване на майчинство или ще трябва да да търся да ме назначават някъде и да си ги плащам сама.Предварително ви благодаря!!

Ако не работиш към момента, в който излезеш в болничен ще получаваш само помощи от Социални грижи. За да получаваш болничен и майчинство - трябва да си по трудов договор / дори да е сключен и два дни преди болничния /. Peace

# 197
Термина ми е на 31.01.Имам необходимия стаж назад във времето.Питам,ако от утре сключа фиктивен договор кога най-рано мога да изляза в болнични за общо заболяване и за чия сметка са осигуровките?Като вляза в онези 45 дни преди раждане,държавата ли поема осигуровките?

Ами може от деня на сключване на договора да излезнеш в болнични. За този период се дължи само здравна осигуровка върху размера на обезщетението, която по принцип е за сметка на работодателя - 3.9 %. Същото е и за болничните за бременност и раждане и за майчинството.

# 198
Здравейте. Вчера в крайна сметка разбрах, че от понеделник тръгвам на работа, защото детето ми ходи на ясла. Имам няколко въпроса:
- детето ходи от 7 септември, аз ще тръгна на 23 октомври. Какво става с този период - отпуска ли е?
-ако ми го пишат като отпуска, ще си получавам ли 50% от майчинството през тези два месеца и после докато детето стане на 2 години, след като работя?

предварително благодаря за отговорите!

# 199
Здравейте. Вчера в крайна сметка разбрах, че от понеделник тръгвам на работа, защото детето ми ходи на ясла. Имам няколко въпроса:
- детето ходи от 7 септември, аз ще тръгна на 23 октомври. Какво става с този период - отпуска ли е?
-ако ми го пишат като отпуска, ще си получавам ли 50% от майчинството през тези два месеца и после докато детето стане на 2 години, след като работя?

предварително благодаря за отговорите!

Трябва евентуално да се оформи като някакъв вид отпуск - платен, неплатен и т.н. Полага ти се 50 % от майчинството за този период и до навършване на две години от детето.

# 200
Много благодаря - какъв бърз отговор само!  Hug Ще ми го пишат сигурно като платен отпуск, защото нали имам за двете години майчинство полагаема отпуска? Много благодаря за успокението, че все пак това са си общо 6 месеца.

# 201
Здравейте мами, имам един въпрос и много много ще съм благодарна ако някой ми отговори. Термина ми е на 29 декември , а шесте месеца трудов стаж ще ги направя на 23 ноември значи ли това че не мога да си взема 45-те дни болнични преди раждане и какво става ако родя по рано ??

# 202
  • София
Здравейте мами, имам един въпрос и много много ще съм благодарна ако някой ми отговори. Термина ми е на 29 декември , а шесте месеца трудов стаж ще ги направя на 23 ноември значи ли това че не мога да си взема 45-те дни болнични преди раждане и какво става ако родя по рано ??
Здравей,
ако се чувстваш добре може да работиш до края на ноември, за да ти се получат 6-те месеца стаж и да излезеш в болничен от 1-и декември. Но тогава няма да ползваш общо 315 дни отпуск, а по-малко, т.е. ще ти пуснат болничния за бременност и раждане за 28 дни, а не за 45. Ако родиш преди 1-и декември това вече ще е проблем, защото ще ти издадат болничния от ноември, което значи че като база се взимат месеците май-октомври. Откога ти е трудовия договор?

# 203
  • Ботевград
Здравейте и от мен, отново  Hug
Ако ми разрешите ще попитам и аз за случай, който касае моята приятелка и съседка, бременна в 8 месец вече!  Heart Eyes
Тя работи на трудов договор, ще излезе по майчинство и съответно ще и изплащат майчинството от фирмата, но през юли предстои затваряне на фирмата и съответно договорът и ще бъде прекратен!
Това за нея какво ще означава - ходихме до социални грижи, от там ни върнаха и казаха, че те се занимават с неосигурени и плащат майчинството до навършване на 1 година на детенцето по 100 лева, но през юли детето и вече ще е на 8-9 месеца, а и тя не е неосигурена???
Какво да направим, на Бюрото по труда ли да се регистрира, или към кой да се обърне?

# 204
Интересува ме какви осигуровки плаща работодателя, когато служителя - тоест майката си ползва полагаемия годишен отпуск или 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8 год възраст.

# 205
Ако ми разрешите ще попитам и аз за случай, който касае моята приятелка и съседка, бременна в 8 месец вече!  Heart Eyes
Тя работи на трудов договор, ще излезе по майчинство и съответно ще и изплащат майчинството от фирмата, но през юли предстои затваряне на фирмата и съответно договорът и ще бъде прекратен!
Това за нея какво ще означава - ходихме до социални грижи, от там ни върнаха и казаха, че те се занимават с неосигурени и плащат майчинството до навършване на 1 година на детенцето по 100 лева, но през юли детето и вече ще е на 8-9 месеца, а и тя не е неосигурена???
Какво да направим, на Бюрото по труда ли да се регистрира, или към кой да се обърне?

Ако наистина изцяло се закрие фирмата на жената ще се прекрати трудовия договор и тя ще трябва да взема помощ от Социални грижи до навършване на 1 година от детето.
Решението на проблема й е да потърси някаква фирма да я наеме фиктивно на трудов договор и да ползва чрез тях майчинствотодо 2 години ...

# 206
Интересува ме какви осигуровки плаща работодателя, когато служителя - тоест майката си ползва полагаемия годишен отпуск или 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8 год възраст.

1. За периода на полагаемия платен годишен отпуск се полага възнаграждение на работника и съответно всички осигуровки върху това възнаграждение :
ДОО - 25.5 %
ТЗПБ - от 0.4 до 1.1 % в зависимост от вида дейност
ГВРС - 0.5 %
ДЗПО - 4 %
ЗО - 6 %
всички в съотошение 65/35 за работодател / работник
2. За периода на неплатен отпуск за дете до 8 год. възраст се внася само 6 % здравна осигуровка върху 1/2 от минималния осигуроителен доход за самоосигуряващи се лица  /сега 220 лева /

# 207
  • Ботевград

Ако наистина изцяло се закрие фирмата на жената ще се прекрати трудовия договор и тя ще трябва да взема помощ от Социални грижи до навършване на 1 година от детето.
Решението на проблема й е да потърси някаква фирма да я наеме фиктивно на трудов договор и да ползва чрез тях майчинствотодо 2 години ...
Благодаря за светкавичният отговор, а тази фирма ще трябва ли да и внася осигуровки?

# 208
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Благодаря за светкавичният отговор, а тази фирма ще трябва ли да и внася осигуровки?

Имаш предвид новата фирма в която евентуално ще я наззначат ли? Ако е така фирмата внася само 3,9 % ЗО върху сумата на болничния или майчинството по действащото в момента законодателство.

# 209
дейзи ме изпревари, този път  Peace

Напълно е права  Hug

Общи условия

Активация на акаунт