Майчинството - счетоводно

• 135 426
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 90
здравейте и аз имам един въпрос
Моя приятелка е в отпуск за гледане на малко дете до навършване на 2 годишна възраст.В същото време роди второто си дете за което е в болнични за бременност и раждане.Т.е сега получава 160 ле болнични и 80 лв (50% от обезщетението за отпуска за първото дете)
Та въпросът ми е следния-понеже тя е назначена фиктивно във фирмата на приятел и си плаща сама осигуровките дължащи за тези суми -какво се дължи???
ЗО 3.9 % върху коя сума -върху 160 лв или върху 160+80 =240 лв .Т.е въпросът ми е за тези 80 лв работодателя дължи ли ЗО или не 
.. разсъжденията Ви са изключително неправилни .. моля четете темата отначало .. мисля .. че ще схванете реда за изчисляване на осигуровки ..  Tired

Радо_мит,все пак това е форум за майки,не ни кори за разсъжденията,ние сме оглупели от едообразие Mr. Green

# 91
здравейте и аз имам един въпрос
Моя приятелка е в отпуск за гледане на малко дете до навършване на 2 годишна възраст.В същото време роди второто си дете за което е в болнични за бременност и раждане.Т.е сега получава 160 ле болнични и 80 лв (50% от обезщетението за отпуска за първото дете)
Та въпросът ми е следния-понеже тя е назначена фиктивно във фирмата на приятел и си плаща сама осигуровките дължащи за тези суми -какво се дължи???
ЗО 3.9 % върху коя сума -върху 160 лв или върху 160+80 =240 лв .Т.е въпросът ми е за тези 80 лв работодателя дължи ли ЗО или не  

3.9% върху 160 лв  Peace

# 92
Още един въпрос за платения отпуск след изтичане на 2 год. майчинство.
Някъде по темите прочетох , че като изтече и втората година от майчинството е добре да се върна на работа , за определен период от време , за да може после болничния да се изчисли на база на получената заплата , а не на база на майчинството от предходната година. За колко време...ден ,  седмица , 10 дни, месец ?

# 93
Здравейте,
Работих като учителка, като договорът(срочен) ми беше подновяван 5 години поред(по заместване на различни хора). От 05.08. излязох в болнични по майчинство, но на 31.08.договорът ми изтече и не беше подновен.
Очаквам да родя около 19.09.2006г.
Въпросът ми е: от къде трябва да търся да ми изплатят останалите дни болнични? Къде трябва до отида и какви документи са необходими? При това положение няма да получавам нищо през втората година,нали?
Благодаря ви предварително за отговорите.

# 94
Някъде по темите прочетох , че като изтече и втората година от майчинството е добре да се върна на работа , за определен период от време , за да може после болничния да се изчисли на база на получената заплата , а не на база на майчинството от предходната година. За колко време...ден ,  седмица , 10 дни, месец ?

.. както стана дума по напред в темата .. периода /за сега/ на база на които се изчисляват обезщетенията е 6 месеца .. Tired

# 95
Здравейте,
Работих като учителка, като договорът(срочен) ми беше подновяван 5 години поред(по заместване на различни хора). От 05.08. излязох в болнични по майчинство, но на 31.08.договорът ми изтече и не беше подновен.
Очаквам да родя около 19.09.2006г.
Въпросът ми е: от къде трябва да търся да ми изплатят останалите дни болнични? Къде трябва до отида и какви документи са необходими? При това положение няма да получавам нищо през втората година,нали?
Благодаря ви предварително за отговорите.
.. Слънце .. сори но не ми се рови сега а ти си станала просто корифей на КТ вече ..   bouquet .. може ли да се прекрати труд.договор, та бил той и срочен .. при положение че е в болничен по майчинство  newsm78...
.. иначе за другото споко .. всичко ще си получиш .. има си ред .. с малко повече тичане е всързан .. но го има  Sunglasses

# 96

.. Слънце .. сори но не ми се рови сега а ти си станала просто корифей на КТ вече ..   bouquet .. може ли да се прекрати труд.договор, та бил той и срочен .. при положение че е в болничен по майчинство  newsm78...
.. иначе за другото споко .. всичко ще си получиш .. има си ред .. с малко повече тичане е всързан .. но го има  Sunglasses
От теб, RadoMit, наистина звучи като комплимент  EmbarassedHug - оценям го Peace

По КТ служителка, която е в отпуск поради бременност и раждане може да бъде уволнена САМО ако закриват ЦЯЛОТО предприятие - чл.328, ал.1, т.1  Peace

И то С ПРЕДИЗВЕСТИЕ
`чл.333 (6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 5, бр. 52 от 2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.

# 97

vpam, не знам за кой болничен питаш, но по принцип се вземат ПРЕДХОДНИТЕ 6  месеца, ПРЕДХОЖДАЩИ месеца, в който ще излезеш в болнични . За времето в което си била в отпуск за отглеждане на дете до 2 год - т.нар. майчинство, като база ще ти се вземе МРЗ. Предполагам, че заплатата ти е доста по-висока от МРЗ, така, че за тези 6 месеца, колкото повече време си на работа или в платен годишен отпуск - толкова по-добре Peace

# 98
Здравейте! Аз също имам известни терзания около майчинството и по-скоро  неговото прекратяване. Работя на трудов договор, с работодателя сме в доста хладни отношения и нито той нито аз искаме да работим заедно. От 18 Септември синът ми тръгва на ясла (на 1г. и 4м.). Смятам да си търся нова работа, но как да запълня луфта между старата и новата работа? Имам ли право да поискам веднага след прекратяването на майчинството платен отпуск за 2005г. да речем и може ли шефа ми да ми откаже? От друга страна ако напусна доброволно(разбрах по-горе, че без уведомяване на ИТ не може да ме махне) какво се случва с моите 80 лв. за следващите 8 месеца? Или поне преди да започна на ново място от къде ще получавам парите като безработна?
Много ще съм благодарна ако някой ми даде съвет как трябва да постъпя! Благодаря предварително!

# 99
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Аз също имам известни терзания около майчинството и по-скоро  неговото прекратяване. Работя на трудов договор, с работодателя сме в доста хладни отношения и нито той нито аз искаме да работим заедно. От 18 Септември синът ми тръгва на ясла (на 1г. и 4м.). Смятам да си търся нова работа, но как да запълня луфта между старата и новата работа? Имам ли право да поискам веднага след прекратяването на майчинството платен отпуск за 2005г. да речем и може ли шефа ми да ми откаже? От друга страна ако напусна доброволно(разбрах по-горе, че без уведомяване на ИТ не може да ме махне) какво се случва с моите 80 лв. за следващите 8 месеца? Или поне преди да започна на ново място от къде ще получавам парите като безработна?
Много ще съм благодарна ако някой ми даде съвет как трябва да постъпя! Благодаря предварително!

По принцип фактът, че детето тръгва на ясла не те лишава от майчинство, защото то трябва да бъде настането в "заведение на пълна държавна издръжка", за да се прекрати получаването на майчинство. До навършване на 2 г. от детето реално имаш право на пълно / ако си осигурена / или 1/2 майчинство , ако се върнеш на работа. Имаш право да поискаш неизползвания платен годишен отпуск веднага след изтичане на майчинството и той ще ти бъде платен на база заплатата, която си получавала преди да излезнеш в майчинство. Принципно шефа ти може и да не ти разреши да излезеш в отпуск, но ако напуснеш или той те освободи и не си ползвала полагаемия отпуск той ти дължи обезщетение- парично за неизползваните дни платен отпуск. Естествено като напуснеш имаш право да се регистрираш като безработна, но перода когато ще вземаш обезщетение като такава и размера на обезщетението зависят от чл. по КТ на основание, на който си освободена.

# 100
Incandescent, означава ли това, което казваш, че мога да си стоя вкъщи докато детето е на ясла и не съм длъжна да се върна на работа? Мислех след малко да се обаждам на счетоводителката да я уведомя за яслата и т.н. Но явно не съм длъжна, така ли? Много, много благодаря за изчерпателния отговор!  bouquet

# 101
  • В полите на Пирин планина
Incandescent, означава ли това, което казваш, че мога да си стоя вкъщи докато детето е на ясла и не съм длъжна да се върна на работа? Мислех след малко да се обаждам на счетоводителката да я уведомя за яслата и т.н. Но явно не съм длъжна, така ли? Много, много благодаря за изчерпателния отговор!  bouquet

Точно това означава. Имаше, а предполагам и още има практика, когато жената пусне детето на ясла да й спират майчинството, но в закона пише изрично, че детето трябва да бъде настанено "на пълна държавна издръжка", а яслата определено не е такова заведение. И на практика наистина можеш да си стоиш в къщи / междувременно да се ориентираш за нова работа / и да си пуснеш предизвестие, че напускаш в удобен за теб момент.

# 102
Отново благодаря! Камък ми падна от сърцето! И аз имах такава инфо преди, но снощи се зарових в кодексите и съвсем се обърках. Все  пак яслата ще бъде отначало по половин ден, пък и каква е разликата ако имахме бавачка докато аз съм си по майчинство...Както и да е, детето все още има нужда от мен въпреки яслата, така че смятам да си поостана още някои ден вкъщи до намиране на нова работа.

# 103
Благодаря много за отговора на The Sun  . Сега вече съм в час!

# 104
  • БГ
здравейте момичета, изчетох полезните ви съвети но и аз имам въпрос: работя на трудов договор, едновременно с него имам граждански за работа която извършвам едновременно с тази по трудовия договор.Кога да информирам работодателя по гражданския договор и ще ми го прекратят ли като излезна в майчинство, при положение че няма да мога да върша работата на същото място или ще сключат друг граждански договор с друг служител, докато мен ме няма?мерси за отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт