Майчинството - счетоводно

• 135 574
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Може ли някой да ми каже какво трябва да направя за да се възползвам от програмата за безработни в подкрепа на майчинството, ако искам да работя,а да взема детегледачка по тая програма?
Днес ми се обадиха, че програмата е стартирала. Документи се подават в Социалното подпомагане, детегредачката трябва да е вписана в Бюрото по труда. Имаш право да си я избереш, включително може твоя позната, която е безработна. Очаква се да се качат документите в нета.

# 496
  • В полите на Пирин планина
Може ли някой да ми каже какво трябва да направя за да се възползвам от програмата за безработни в подкрепа на майчинството, ако искам да работя,а да взема детегледачка по тая програма?
Днес ми се обадиха, че програмата е стартирала. Документи се подават в Социалното подпомагане, детегредачката трябва да е вписана в Бюрото по труда. Имаш право да си я избереш, включително може твоя позната, която е безработна. Очаква се да се качат документите в нета.

Браво  Peace

# 497
Здравейте майчета,искам да ви попитам кога трябва да подам тази молба декларация,45 дни преди термина ми ли?Уж четох наредбата но нещо не разбрах.Леко бременеене и успех.

# 498
Аз също съм в заварено положение и до момента болничните ми се изплащаха чрез дебитна карта издадена от предприятието.Трябва да получа според новите разпоредби 90%от сумата на осигуряване за целия януари и за 20дни от февруари.Въпросът ми е ако ще се превеждат от работодателя тези пари а после ще му бъдат изплатени от НОИ то тогава трябва ли да подам някакви заявления или молби до него или не.Защото на мен парите ми се превеждат на 5-то число,което означава,че за да бъда изрядна трябва да подам молба или нещо друго поне до края на месеца.отново питам за това защото в началото се каза,че ще се изплащат от НОИ,а сега е от работодател.Важна ми е тази информация,защото фирмата е голяма и работят много хора там и ако аз не съм действала навреме заради мен няма да се преведат парите на съответната дата.Благодаря предварително,надявам се да ми помогнеге  bouquet.

# 499
Здравейте майчета,искам да ви попитам кога трябва да подам тази молба декларация,45 дни преди термина ми ли?Уж четох наредбата но нещо не разбрах.Леко бременеене и успех.

Коя молба-декларация  newsm78

# 500
Чета, чета и започвам да се питам дали има счетоводител, който да тълкува Наредбата така, както тук я тълкуват момичетата - т.е. правилно newsm78
Струва ми се, че на счетоводителите във фирмите изобщо не им е ясно какво е заварено положение и продължават да твърдят, че вече излезлите в болничен преди 01.01.07 ще си получават парите от НОИ по сметка.

Има ли в Нета публикувано и тълкуване на тази Наредба? Всичко да им поднесем сдъвкано.

# 501
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Аз също съм в заварено положение и до момента болничните ми се изплащаха чрез дебитна карта издадена от предприятието.Трябва да получа според новите разпоредби 90%от сумата на осигуряване за целия януари и за 20дни от февруари.Въпросът ми е ако ще се превеждат от работодателя тези пари а после ще му бъдат изплатени от НОИ то тогава трябва ли да подам някакви заявления или молби до него или не.Защото на мен парите ми се превеждат на 5-то число,което означава,че за да бъда изрядна трябва да подам молба или нещо друго поне до края на месеца.отново питам за това защото в началото се каза,че ще се изплащат от НОИ,а сега е от работодател.Важна ми е тази информация,защото фирмата е голяма и работят много хора там и ако аз не съм действала навреме заради мен няма да се преведат парите на съответната дата.Благодаря предварително,надявам се да ми помогнеге  bouquet.

Щом ви се превеждат в началото на месеца значи са за предходния месец, тоест сега ще ви платят за м.12.2006 г.
Молба трябва да се подаде след 01.01.2007 г., защото Наредбата влиза в сила от тогава и вече имате право на обезщетение за раждане до 315 дни. Вие пак трябва да си подадете молбата с дата поне 03.01.2007 за да ви платят за целия м. януари

# 502
Чета, чета и започвам да се питам дали има счетоводител, който да тълкува Наредбата така, както тук я тълкуват момичетата - т.е. правилно newsm78
Струва ми се, че на счетоводителите във фирмите изобщо не им е ясно какво е заварено положение и продължават да твърдят, че вече излезлите в болничен преди 01.01.07 ще си получават парите от НОИ по сметка.

Има ли в Нета публикувано и тълкуване на тази Наредба? Всичко да им поднесем сдъвкано.

Анджелина, в Преходните и заключителни разпоредби на въпросната Наредба е написано черно на бяло за заварените случаи и просто няма нужда от никакво тълкуване - то е в прав текст  Peace

"ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (1) Паричните обезщетения на лицата, заварени в отпуск за временна неработоспособност, за трудоустрояване, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете към 1 януари 2007 г., неизплатените парични обезщетения и помощи, отнасящи се за периоди до тази дата, както и паричните обезщетения за бременност и раждане по § 22е от Преходните и заключителни разпоредби от КСО се изплащат по досегашния ред."

# 503
Благодаря, Incandescent , аз го знам това, но има служители, които не го виждат, явно. Peace
Ще трябва да им го изпратим дебело подчертано. Понеже много въпроси тук се въртят около това, че счетоводителите казват - за всички случаи след 01.01.07 - от НОИ. Не четат внимателно и объркват майките.

Поздравявам те за търпението      bouquet

# 504
Благодаря  Blush

# 505
Някой може ли да ми изпрати молба-декларацията за подновяване изплащане на болничните за бременност и майчинство до 315 дни. Чух, че на сайта на НОИ я има, но не можах да се ориентирам точно какаво трябва да попълня. И повече информация за прил. 3 и 7.
Моите болнични свършиха на 02/10/06, а съм единствения случай на заварено положение в моята фирма и се притеснявам, че няма да ми обърнат особено внимание и може да изтърва някои срок, ако има такъв.
Благодаря ви!

# 506
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Позволявам си да обобщя темата с болничните от НОИ.

Ако болничния (  или отпуска ) е започнал преди 01.01.2007, обезщетението ще се изплаща от работодателя. За целта е необходимо да подадете молба свободен текст до работодателя си, като към молбата приложите Декларацията приложение №7 към Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Текста на молбата, както споменах е свободен. Може да бъде например следния:

До Управителя......

Молба

от......

Моля, на осн. чл. 163 от КТ и параграф 22, букви б и е от ПЗР на КСО, да ми бъде разрешено ползването на отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете за детето...........( трите имена и ЕГН на детето ), в размер на ............... дни, считано от ............. ( дата ).

Текста на приложение №7 Дейзи ви го е постнала малко по-горе.

Ако болничния ви започва след 01.01.2007, тогава, отново всичко се подава до работодателя, но обезщетението ще ви се изплаща директно от НОИ. За това е наложително да си откриете банкова сметка, номера на която да дадете на работодателя си, за да може той да представи този номер в НОИ. Отделно, към всеки болничен лист се попълва съответното приложение. Приложенията са много, защото болничните са на най-различни основания. Предполагам, че счетоводителите ви ще си направят труда поне тази част да изчетат и няма да се налага вие да наизустявате кое приложение кога се попълва.

# 507
А какво се прави ако болничня 135 дни е изтича през 2007 и започва отпуска

# 508
А какво се прави ако болничня 135 дни е изтича през 2007 и започва отпуска

Подаваш си молба - декларация за остатъка до 315 дни.

# 509
И аз искам да попитам компетентните - редно ли е да ми изплащат  майчинство в размер на 154 лева.Това е сумата която ми изплащат откакто съм излязла в болнични 45дни преди раждането.И ако не е редно както следва да направя?

Общи условия

Активация на акаунт