Майчинството - счетоводно

• 135 350
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте! Моля за помощ при следната заплетена за мен ситуация:
Завареното положение и новите условия ми дават възможност до получавам 90% от възнаграждението си до юни 2007, когато синът ми ще навърши 9 месеца. Какво се случва обаче, ако реша да прекратя болничния и от март 2007 започна работа, но при нов работодател? Освен това, ако нещо не потръгне и се наложи да напусна през април 2007 например, или те не са доволни от мен, какво се случва? Имам ли право отново на болничен и 90% или не? Губя ли правото да получавам 90% до юни? 180 ли ще получавам? Или няма да получавам нищо до навършване на 9 месеца на детето???
ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ Н А ОТЗОВАЛИТЕ СЕ!!!

Този въпрос го обсъждахме. повечето колеги са на мнение, че майките в заварено положение имат право на избор и могат да не ползват допълнителните 180 дни. По принцип нямате проблем да започнете работа при друг работодател. Ако обаче сключите договор със срок на изпитване, няма да се ползвате със защита от уволнение. Т.е. могат да ви прекратят договора без оглед на това, че сте майка с дете.
Няма обаче начин да прекратите ползването на болничния и да пордължите да получавате 90% до юни. Ако не ползвате болничния, не получавате обезщетение.
Вие като постъпите при другия работодател веднага отново в отпуск за бременност и раждане ли възнамерявате да излезете? Или как?
Значи, ако спрете ползването на 180-те дни и се върнете на работа ( без значение при настоящия или при друг работодател ) ще получавате 90 лева обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Ако обаче новия ви работодател ви прекрати договора, няма да получавате нищо повече. Няма как да не работите, а да получавате обезщетение за този отпуск, щом към момента на прекратяване на правоотношението не сте била в такъв отпуск.

# 586
Здравейте! Моля за помощ при следната заплетена за мен ситуация:
Завареното положение и новите условия ми дават възможност до получавам 90% от възнаграждението си до юни 2007, когато синът ми ще навърши 9 месеца. Какво се случва обаче, ако реша да прекратя болничния и от март 2007 започна работа, но при нов работодател? Освен това, ако нещо не потръгне и се наложи да напусна през април 2007 например, или те не са доволни от мен, какво се случва? Имам ли право отново на болничен и 90% или не? Губя ли правото да получавам 90% до юни? 180 ли ще получавам? Или няма да получавам нищо до навършване на 9 месеца на детето???
ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ Н А ОТЗОВАЛИТЕ СЕ!!!

Обезщетения се изплащат на осигурени майки, т.е. ако не си на трудов договор или не се самоосигуряваш, нямаш право на обезщетение, а на социални помощи при съответните условия. Така че първо си подпиши договора и тогава напускай - а ако не ти хареса на новото място, подаваш молба да си ползваш отпуска за отглеждане на дете до 2 год. (или този до 315 дни).

П.С. Аз лично не съм гладила след 40-тия ден на детето. Не съм имала проблеми с алергии. Wink

Последна редакция: пт, 12 яну 2007, 23:48 от Стики

# 587
Здравей,имам няколко въпросчета и се надявам ако имаш малко повечко свободно време да ми отговориш на тях
Моят случай е съвсем често срещан в страната ни,а именно работих,но без да ме осигуряват.Забременях и една позната ми предложи да ме води на работа при нея,като си плащам аз осигуровките.Съгласих се.Назначи ме на 9.09.2006г.Поради проблемна бременност обаче започнах да излизам по болнични от 17.10.2006г.Какво става не знам,но каза,че от платените й до момента мои болнични и приспаднатите осигуровки за моя сметка от 9.09 до 17.10 имам да получавам 10 лв(десет),което ми се вижда смешно.Има ли начин да разбера колко пари са й преведени и колко дължа за осигуровки.Дадох й и болничният ми за януари,а не знам как става плащането им по банков път,на 18.01 ще взема и болничен 45 дни преди раждане...нямам идея как да си получавам аз парите,а също и майчинството след това.Ако можеш ми отговори.Благодаря предварително

# 588
Здравейте RadoMit. Много се радвам, че има кой да ни разясни някои неща около майчинството Laughing. Аз имам следния проблем и ще съм ти много благодарна ако можеш да ми дадеш съвет какво да правя Praynig
През месеците юни, юли и август 2006 моят работодател ме осигурявал върху 95лв. (4 часа). От септември месец вече съм безработна и съответно нямам осигуровки. Единствено се самоосиг. за ЗО.
Има ли вариянт да си получавам майчинството ако бъдат платени осигуровките ми за пероида от септ. до сега и как може да стане това. newsm78

# 589
  • Пазарджик
Четох,  четох и пак не можах да си изясня някои неща newsm78, аз на 06.01.2007г. излязох в болничн- онези 45 дни преди термина, освен това имам стаж над 5 години -така че аз сам от  най-незаплетените случаи но срам не срам  Blushще попитам и аз нещо:
1.Болничните (45-те дни преди термина и другите 42 които ще ми бъдат дадени след това и които се издават от болницата)как ще ми будат изплатени- на сметката ми от фирмата в която работа или още сега трябва да си правя нова банкова сметка на която по късно ще ми се превежда  и майчинските (и трябва ли изопщо да си правя нова банкова сметка при положение че имам вече 2 такива)?
2.Трябва ли-и кога и какви докоументи трябва да подавам в НОИ?
3. Какъв е  максималния осигуритен доход на член от семеиството в момента за да взимам детски?
4.Какви документи трябва да приготвя и кога трябва да ги подам за детските?
Извинявам се ако въпросите ми ви се виждат глъпави   Embarassed

# 590
Здравей,имам няколко въпросчета и се надявам ако имаш малко повечко свободно време да ми отговориш на тях
Моят случай е съвсем често срещан в страната ни,а именно работих,но без да ме осигуряват.Забременях и една позната ми предложи да ме води на работа при нея,като си плащам аз осигуровките.Съгласих се.Назначи ме на 9.09.2006г.Поради проблемна бременност обаче започнах да излизам по болнични от 17.10.2006г.Какво става не знам,но каза,че от платените й до момента мои болнични и приспаднатите осигуровки за моя сметка от 9.09 до 17.10 имам да получавам 10 лв(десет),което ми се вижда смешно.Има ли начин да разбера колко пари са й преведени и колко дължа за осигуровки.Дадох й и болничният ми за януари,а не знам как става плащането им по банков път,на 18.01 ще взема и болничен 45 дни преди раждане...нямам идея как да си получавам аз парите,а също и майчинството след това.Ако можеш ми отговори.Благодаря предварително

Обезщетението за общо заболяване се изчислява на база дохода ви 6 месеца назад от месеца, в който започва да тече болничния лист. Т.е. във вашия случай, то се изчислява на база дохода Април - Септември. Имайки предвид, че през този период имате осигуровки само от 09.09.нататък, може да се очаква, че обезщетението няма да е много голямо по размер. За да ви говоря конкретно обаче, дали цитираната от вас сума е правилно изчислена или не, трябва да знам върху какъв доход сте внасяла осигуровки през времето от 09.09 до излизането ви в болничен през м. Октомври. Освен това, не ми сатна ясно това обезщетение за какъв период ви е изплатено? За месец Октомври ли?

Това, което не ми се струва коректно е, че познатата ви ви е казала, че ви удържа осигуровки. Докето сте в болничен се дължат единствено 3,9 % здравно осигуряване и нищо друго.

Когато излезете в болничен за бременност и раждане, за него вече има огреничение, че обезщетението не може да е по-малко от МРЗ за страната. Така че ще ви се полагат по 180 лева месечно. Осигуровките, които по принцип се дължат от работодател, но при вес си поемате вие са 7 лева. Следователно познатата ви трябва да ви изплаща по 173 лева на месец.

Съжалявам, че не мога да отговоря по-конкретно, но сте много пестелива откъм информация Simple Smile

# 591
Здравейте RadoMit. Много се радвам, че има кой да ни разясни някои неща около майчинството Laughing. Аз имам следния проблем и ще съм ти много благодарна ако можеш да ми дадеш съвет какво да правя Praynig
През месеците юни, юли и август 2006 моят работодател ме осигурявал върху 95лв. (4 часа). От септември месец вече съм безработна и съответно нямам осигуровки. Единствено се самоосиг. за ЗО.
Има ли вариянт да си получавам майчинството ако бъдат платени осигуровките ми за пероида от септ. до сега и как може да стане това. newsm78

За да получавате майчинство е необходимо към момента на започване на болничните ви да се осигурявате. За съжаление, ако не работите нямате основание, на което да се осигурявате. Не може да внасяте осигуровки ( с изключение на здравни ) ако не упражнявате дейност.
Още повече, няма как със задна дата да ви се сключи трудов договор, тъй като трудовите договори се регистрират с НАП преди да влязат в сила.
Просто няма начин да се осигурявате за тези месеци за Общо заболяване и майчинство.

Въпреки това, ако сега намерите познат, който да ви назначи на трудов договор, ще получавате по време на целия болничен за бременност и раждане обезщетение в размер на 180 лева. ( Ако имате 6 месеца осигурителен стаж, разбира се ).

# 592
Четох,  четох и пак не можах да си изясня някои неща newsm78, аз на 06.01.2007г. излязох в болничн- онези 45 дни преди термина, освен това имам стаж над 5 години -така че аз сам от  най-незаплетените случаи но срам не срам  Blushще попитам и аз нещо:
1.Болничните (45-те дни преди термина и другите 42 които ще ми бъдат дадени след това и които се издават от болницата)как ще ми будат изплатени- на сметката ми от фирмата в която работа или още сега трябва да си правя нова банкова сметка на която по късно ще ми се превежда  и майчинските (и трябва ли изопщо да си правя нова банкова сметка при положение че имам вече 2 такива)?
2.Трябва ли-и кога и какви докоументи трябва да подавам в НОИ?
3. Какъв е  максималния осигуритен доход на член от семеиството в момента за да взимам детски?
4.Какви документи трябва да приготвя и кога трябва да ги подам за детските?
Извинявам се ако въпросите ми ви се виждат глъпави   Embarassed

Вашия болничен ще се изплаща от НОИ. Не е необходимо да откривате нова банкова сметка специално за това. Щом имате сметка, по която работодателя ви ви изплаща заплата, можете да ползвате и нея. Трябва само да си попълните една декларация ( №7 към наредбата за изчисляване и изплащане на обезщетенията от НОИ ), в която да напишете номера на тази сметка. Работодателя ви ще предаде тази декларация, заедно с болничния ви и останалите документи в НОИ и от НОИ ще ви превеждат обезщетението по тази сметка.

Документите няма да ги подавате вие. Вие ще попълните съответните приложения и ще ги дадете на работодателя си. След това работодателя ви има задължението да ги представи в НОИ.

За да получавате детски, брутния доход на член от семейството ( не осигурителния, а брутния ) не може да надвишава 200 лева.
Детски се получават от териториалните разпределения на Социално подпомагане. Подава се молба по образец, която ще ви дадат там. Към нея се прилагат служебни бележки за доходи на вас и на съпруга ви. Служебните бележки се издават от работодател и също са по образец. Ако детето ви е ученик, се прилага и уверение от училището му.

Последна редакция: сб, 13 яну 2007, 19:09 от ZinaSt

# 593
Чувам, че вече в социалните няма да се носят бележки от службите, а информацията ще си я взимат от регистъра.

Имаше питане по повод на това какви бележки ще издаваме като не знаем какви болнични ще получават работниците. Нищо официално няма засега по въпроса.

# 594
  • Пазарджик
ZinaSt  bouquet, страшно съм ти благодарна за изчерпателната информация Hug

# 595
Здравейте!
В момента съм в майчинство и съм бременна, двете майчинства ще се застъпят. Ако се върна на работа за 10 дена и после си взема болничен какво ще ми се плаща? А ако направо си взема болничен без да се връщам на работа?

# 596
на мен плащането и изчисленията вече са ми ясни. искам обаче да попитам след като изляза в 45 дневния  болничен преди термина и преди това съм била в непрекъснат болничен парите от кой ще се изплащат от работодателя или НОИ.
искам да разбера дали ще имам забавяне на изплащането защото разбрах, че който е по новия закон доста ще почака за парички
благодаря предварително

# 597
извинявам се все пак не съм разбрала всичко с изчисленията доколкото прочетох майчинството ще е като болничния средно дневно. това означава ли, че всеки месец парите ще са различни защото и работните дни са различни? на мен средно дневното ми за болничен е 14.42 и всеки месец взимам различни пари. това го разбирам, но съм си смятала майчинстото по друг начин 6-те заплати делено на 6 (защото заплатите ми са различни за месеците които се вземат за база). а сега? как ще е?

# 598
Здравейте!
В момента съм в майчинство и съм бременна, двете майчинства ще се застъпят. Ако се върна на работа за 10 дена и после си взема болничен какво ще ми се плаща? А ако направо си взема болничен без да се връщам на работа?

Едно и също ще ви се изплаща, ако болничните се застъпват.

# 599
на мен плащането и изчисленията вече са ми ясни. искам обаче да попитам след като изляза в 45 дневния  болничен преди термина и преди това съм била в непрекъснат болничен парите от кой ще се изплащат от работодателя или НОИ.
искам да разбера дали ще имам забавяне на изплащането защото разбрах, че който е по новия закон доста ще почака за парички
благодаря предварително

Щом тепърва излизате в болничен за бременност и раждане, плащането ще се извършва от НОИ, независимо то това, че преди това сте била и в друг болничен. Работодателя заплаща обезщетенията само на тези  служители, които към 01.01.2007 са заварени в болничен, отпуск и т.н. и то докато съответния болничен приключи. Т.е. вие ще си получавате обезщетението за болничния за общо заболяване от работодателя, а обезщетението за болничен за бременност и раждане от НОИ.

Забавяне в изплащането на сумите се получава само през първия месец. То се дължи на начина, по който са заложени сроковете в наредбата. Давам пример. Ако болничния ви започне през Февруари, работодателя ви трябва да представи вашия болничен в НОИ след изплащане на заплатите за Февруари. Т.е. ако заплата ви за Февруари се изплаща на 1-ви март, работодателя ви ще представи болничиня в НОИ ан 2-ри Март. от там нататък НОИ трябва да изплати обезщетението в 30 дневен срок. Т.е. ще получите това обезщетение не по-късно от 1-ви април. ( Може да го получите още на 10-ти март. 30 дни е максималния срок, а не задължителния ). От там нататък обаче, всеки месец ще си получавате плащане. Вярно, че ще бъдат с месец назад, но ще са регулярни. Освен това, ако болничния изтече в края на МАЙ например, вие и през Юли ще получите пари за него.
Нищо от обезщетението няма да се загуби.

Общи условия

Активация на акаунт