Майчинството - счетоводно

• 135 323
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 600
извинявам се все пак не съм разбрала всичко с изчисленията доколкото прочетох майчинството ще е като болничния средно дневно. това означава ли, че всеки месец парите ще са различни защото и работните дни са различни? на мен средно дневното ми за болничен е 14.42 и всеки месец взимам различни пари. това го разбирам, но съм си смятала майчинстото по друг начин 6-те заплати делено на 6 (защото заплатите ми са различни за месеците които се вземат за база). а сега? как ще е?

Дохода не се осреднява по начина, по който вие сте го направила. Първо за всеки месец си смятате среднодневното възнаграждение за болничен. После това среднодневно го ограничавате до среднодневното нетно за месеца. И после вземате средното от 6-те така получени среднодневни обезщетения.
Иначе сте права - всеки месец ще получавате различна сума в зависимост от работните дни през месеца.

# 601
Чувам, че вече в социалните няма да се носят бележки от службите, а информацията ще си я взимат от регистъра.

Имаше питане по повод на това какви бележки ще издаваме като не знаем какви болнични ще получават работниците. Нищо официално няма засега по въпроса.

Работодателя със сигурност ще продължи да издава бележки, за дохода, който той е изплатил. Данните в регистър далеч не е задължително да съдържат целите доходи, особено за лицата, които се осигуряват на таван, а получават възнаграждение над 1400 лева. Вярно е, че в декларацията се попълва и облагаемия доход, но не винаги може по информацията от Декларация 1 да се стигне до реалния доход на лицето, който се взема предвид при изплащането на тези помощи. Аз съм си правила това упражнение. В повечето случаи се получава, но има и изключения.

# 602
извинявам се все пак не съм разбрала всичко с изчисленията доколкото прочетох майчинството ще е като болничния средно дневно. това означава ли, че всеки месец парите ще са различни защото и работните дни са различни? на мен средно дневното ми за болничен е 14.42 и всеки месец взимам различни пари. това го разбирам, но съм си смятала майчинстото по друг начин 6-те заплати делено на 6 (защото заплатите ми са различни за месеците които се вземат за база). а сега? как ще е?

Дохода не се осреднява по начина, по който вие сте го направила. Първо за всеки месец си смятате среднодневното възнаграждение за болничен.

Тук ще влязат ли и сумите за бонуси и комисионни,изплатени за съответния месец?

# 603
ОК

Последна редакция: нд, 14 яну 2007, 17:56 от denitera

# 604
Здравейте! Моля за помощ при следната заплетена за мен ситуация:
Завареното положение и новите условия ми дават възможност до получавам 90% от възнаграждението си до юни 2007, когато синът ми ще навърши 9 месеца. Какво се случва обаче, ако реша да прекратя болничния и от март 2007 започна работа, но при нов работодател? Освен това, ако нещо не потръгне и се наложи да напусна през април 2007 например, или те не са доволни от мен, какво се случва? Имам ли право отново на болничен и 90% или не? Губя ли правото да получавам 90% до юни? 180 ли ще получавам? Или няма да получавам нищо до навършване на 9 месеца на детето???
ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ Н А ОТЗОВАЛИТЕ СЕ!!!

Този въпрос го обсъждахме. повечето колеги са на мнение, че майките в заварено положение имат право на избор и могат да не ползват допълнителните 180 дни. По принцип нямате проблем да започнете работа при друг работодател. Ако обаче сключите договор със срок на изпитване, няма да се ползвате със защита от уволнение. Т.е. могат да ви прекратят договора без оглед на това, че сте майка с дете.
Няма обаче начин да прекратите ползването на болничния и да пордължите да получавате 90% до юни. Ако не ползвате болничния, не получавате обезщетение.
Вие като постъпите при другия работодател веднага отново в отпуск за бременност и раждане ли възнамерявате да излезете? Или как?
Значи, ако спрете ползването на 180-те дни и се върнете на работа ( без значение при настоящия или при друг работодател ) ще получавате 90 лева обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Ако обаче новия ви работодател ви прекрати договора, няма да получавате нищо повече. Няма как да не работите, а да получавате обезщетение за този отпуск, щом към момента на прекратяване на правоотношението не сте била в такъв отпуск.

Значи ако съм разбрала правилно:
Започвам работа при нов работодател от Март и прекратявам болничния. В този случай до навършване на 2г. на детето ще получавам 50% от 180лв. При положение обаче, че договорът ми не е със срок за изпитване или той изтече и подпиша постоянен трудов договор, мога ако реша да подам молба до работодателя и да излезна в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. В този случай ще получавам 180 лв. Също така от кога и в какъв размер мога да прехвърля майчинството ако реша????

# 605
  • plovdiv
здравейте,
мен ме осигуряват на минималната работна заплата.Сега на 27.01 излизам в 45-дневен болничен.Какво майчинство,ще взимам.90% от минималната или пълното майчинство-180лв?

# 606
  • UK , Somerset/BG Veliko Tarnovo
БРАВО!!!
Абсолютно съм съгласна с теб!
И предполагам заедно с мен и множество други МАМИ са доволни от разясненията по мътните въпроси с новия закон за майчинството newsm78

# 607
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
здравейте,
мен ме осигуряват на минималната работна заплата.Сега на 27.01 излизам в 45-дневен болничен.Какво майчинство,ще взимам.90% от минималната или пълното майчинство-180лв?

90% от среднодневната сума върху която са внасяни осигурителни вноски 6 месеца назад, но не по-малко от МРЗ или 180 лв.

# 608
Здравейте!
В момента съм в майчинство и съм бременна, двете майчинства ще се застъпят. Ако се върна на работа за 10 дена и после си взема болничен какво ще ми се плаща? А ако направо си взема болничен без да се връщам на работа?

Щом си вземеш болничните бременност и раждане, ще получаваш тях плюс 50% от 180лв.- 90лв.
Не знам защо искаш да се върнеш на работа!?

Сега има и един нов момент - напр. за първото дете си получавала бременност и раждане 15 лв. дневно. За второто дете би получавала 9 лв. дневно. В този случай имаш право да си ползваш заплащането за първото дете, в случая 15лв.
С други думи, имаш право да избереш по-благоприятното за теб обезщетение.
Надявам се да съм го обяснила разбираемо!

# 609
Аз съм в заварено положение и искам да питам тези 315 дни как се считат. Моето бебе навършва 9 месеца на 18 януари,родено на 18 април 2006. Следва ли да ми се плати от 1.1.2007 до 18.01.2007. Или се гледа 45 дни преди раждането и 270 след-в такъв случай 12.01.2007.

# 610
Здравейте  Confused
Имам още един въпрос. Тези 6 месеца социално осигуряване, трябва ли да са последните 6м. преди излизане в болничен по майчинство или общо 6м. през годините newsm78

# 611
  • In the jungle out there..
Може ли някой да ми каже какви точно документи трябва да попълня за прехвърляне на майчинство? От НОИ ми казаха по телефона, да си ги изтегля от страницата им, но там към наредбата намирам 12 приложения и не мога да се ориентирам какво точно ми трябва..

Предварително благодаря!

# 612
  • In the jungle out there..
Може ли някой да ми каже какви точно документи трябва да попълня за прехвърляне на майчинство? От НОИ ми казаха по телефона, да си ги изтегля от страницата им, но там към наредбата намирам 12 приложения и не мога да се ориентирам какво точно ми трябва..

Предварително благодаря!

# 613
  • В полите на Пирин планина
Аз съм в заварено положение и искам да питам тези 315 дни как се считат. Моето бебе навършва 9 месеца на 18 януари,родено на 18 април 2006. Следва ли да ми се плати от 1.1.2007 до 18.01.2007. Или се гледа 45 дни преди раждането и 270 след-в такъв случай 12.01.2007.

От 315 календарни дни се изваждат ползваните 135 дни и всички календарни дни до 31.12.2006 г. / след изтичане на 135-те дни / - остатъкът са дните, на които имаш право. Тези 315 кал. дни не правят точно 9 месеца / или до навършеване на 9 месеца на бебето /.

# 614
  • В полите на Пирин планина
Здравейте  Confused
Имам още един въпрос. Тези 6 месеца социално осигуряване, трябва ли да са последните 6м. преди излизане в болничен по майчинство или общо 6м. през годините newsm78

Трябва да имаш поне 6 мес. осигурителен стаж през живота си. 6-те месеца преди излизане в болничен за бременност и раждане влияят върху размера на обезщетението, което ще получаваш. Към момента на излизане в болнични трябва да си осигурена.

Общи условия

Активация на акаунт