Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпроси на интервю за работа

 • 16 052
 • 283
 •   2
Отговори
# 270
 • София
 • Мнения: 19 754
Grin Щото са шефки....!!!! Grin

# 271
 • Мнения: 8 722
А на мен друго ми е интересно - тия хора като нямат какво друго да правят по цял ден ами висят да гледат какво заснемат камерите, защо просто не застанат те в магазина си, ами са хванали да тормозят някой друг?

Точната дума!
Скрит текст:
Преди няколко години с мъжа ми сме седнали в квартално кафене. Средно голямо, средно натоварено. Сервитьорката е една и е едновременно и барман. Младо, мило момиче, тича пъргаво между масите. Като клиенти нямаме никакви забележки!
Обаче се налага да си тръгнем спешно и вместо да махаме и чакаме за сметката, ставаме и отиваме да й платим на бара. И... момичето се разтреперва и разплаква, защото сме станали, а не сме я извикали. Шефката по цял ден гледала камерите и й крещяла и глобявала.
Шок! И тъй като и двамата с мъжът ми работим в сферата, се наложи да обясним на момичето, че това не са нормални работни условия и отношения, не са дори нормални човешки отношения. Дано момичето се е научило.
Заведението фалира. Собственичката стана наемодател на помещението. Няколко наемателя избягаха - аптека, банка и магазин. Сега е пак магазин... кога ли и на тях ще им писне от неадекватни бизнес отношения.

По темата: Питали са ме директно какво ще направя, ако разбера, че съм бременна. Отговорих: "В името на вашата фирма ще направя аборт!". Гледаха ме като ударени с тухла в главата. Но интервюто вървеше зле и знаех още на момента, че няма да работим заедно.

# 272
 • Мнения: 20 605
По темата: Питали са ме директно какво ще направя, ако разбера, че съм бременна. Отговорих: "В името на вашата фирма ще направя аборт!". Гледаха ме като ударени с тухла в главата. Но интервюто вървеше зле и знаех още на момента, че няма да работим заедно.

Неправилен отговор! Трябвало е да кажеш „В името на вашата фирма ще направя аборт в извънработно време и даже няма да си взема болничен!“. Simple Smile

Интересно, какъв отговор могат да очакват на такъв въпрос?
„Ще започна да пресмятам кой може да е бащата“?
Или „Първата ми работа ще е да кажа на шефа, че ще става татко!“?

# 273
 • Мнения: 8 722
Хахах, ще знам за напред, ако ми се случи пак подобна нелепост. Joy

# 274
 • Мнения: 663
Кандидатствам за стаж в Холандия, заплата 150 евро, пътя ми до работа може да е само с автобус, защото се намира много далеч от града, в промишлената зона, автобуса ми струваше 160 евро, но трябваше да имам стаж, иначе нямаше да завърша. Отивам на интервюто и ме питат "Имаш ли някакви здравословни заболявания, които биха наложили отсъствието ти?" Казах му, че имам мигрена и че се случва веднъж в месеца, но като изпия няколко хапчета ми минава. Започна да ме разпитва дали се налага да взимам болничен, колко ме боли, ходя ли на лекар. Тогава не ми направи впечатление, но това беше един от малкото сигнали, че не трябва да работя там. Беше кошмарен стаж и мразя това място дори и сега.

Бяха ми объркали в договра на колко дни имам право на платен отпуск и вместо 5 работни, бяха написали 10. Аз не знаех, че за период от 6 месеца, стандартното е 5 работни дни и не съм им казала да го поправят, защото не ми е направило впечатление, не съм искала да се "тарикатя", но договора беше подписан. Идва време за отпуските по коледните празници и аз ги питам дали може да се прибера за коледа в България за тези 10 работни дни и след това стажа да приключи, защото никога не бях отсъствала и исках просто да си взема тези дни за накрая. Такъв скандал ми вдигнага, опитаха се да ми кажат, че има грешка в договора, че нямам право на отпуск 10 работни дни и че не може да се прибирам в България. Слава богу, стажът ми беше свързан с университета ми, а от там обясниха на работодателя, че щом договора е подписан, не могат да не ми дадат тези 10 дни. В крайна сметка ми ги дадоха като неплатен отпуск. Колега от същата компания направи продажба, за която трябваше да му платят комисионна по договор, пак същите циркове. Ужасно място..

# 275
 • София
 • Мнения: 296
Много е гаден въпросът дали имате деца, но пък за работодателя е важно да знае. Просто не би трябвало да е критерий за назначаването на някого.
При някои интервюта, особено с млади хора без опит, няма кой знае какви въпроси да се задават, освен психологически и нещата изглеждат лични.

# 276
 • София
 • Мнения: 19 754
Много е гаден въпросът дали имате деца, но пък за работодателя е важно да знае.

И защо му е важно?!?!
Всички причини, поради които би искал да знае това, са дискриминационни.

# 277
 • Мнения: 799
Има си закони, какъвто и да е отговора няма значение. Аз бях 1 година на договор по заместване, после ме назначиха на постоянен, но с 1 година изпитателен срок. През това време не съм и мислила да забременявам, защото знам, че имат право да ме махнат и закона не ме защитава при тези договори. Чак когато вече договора ми стана постоянен, тогава взех да се замислям.
Та същото е и за работодателите, има си закони, изпитателни срокове.

# 278
 • София
 • Мнения: 19 754
То закони си има, ама дали се спазват е друг въпрос. Не знам дали има човек освен в държавните структури, който да не е работил извънредно без заплащане и/или без компенсация. Все по-рядко има фирми, които осигуряват на прага, но има такива. Масово хората не ползват болнични, отпуски, защото после може да нямат работа....
Примерите са много и не ми казвайте, че от нас зависи да не се съгласяваме  с подобни условия. Когато имаш сметки за плащане и деца за гледане, по-скоро ще се съгласиш на всичко, за да сложиш вечеря на масата.

# 279
 • Мнения: 799
Отплеснахме се, говоря конкретно за безмисления въпрос за забременяването

# 280
 • Мнения: 2 599
О, това с децата и забременяването ми е любимо.
На 30 години отивам на интервю в една от големите вериги магазини, за позиция в централата им. Бях втрещена, че точно жена ми зададе въпросите - имам ли мъж, мисля ли да имам скоро, мисля ли да забременявам, имам ли ипотечен кредит, в собствен апартамент ли живея или под наем...бях препоръчана от човек, на когото държа, затова изтърпях интервюто и си тръгнах.

# 281
 • Мнения: 4 840
О, това с децата и забременяването ми е любимо.
На 30 години отивам на интервю в една от големите вериги магазини, за позиция в централата им. Бях втрещена, че точно жена ми зададе въпросите - имам ли мъж, мисля ли да имам скоро, мисля ли да забременявам, имам ли ипотечен кредит, в собствен апартамент ли живея или под наем...бях препоръчана от човек, на когото държа, затова изтърпях интервюто и си тръгнах.
как го изтърпя, отговори ли на въпросите?
Още по време на първия въпрос трябва да успееш да парираш този вид въпроси. Нямат право да  ги задават.

# 282
 • Габрово
 • Мнения: 4 846
Изтърпява се заради написаното в последното изречение, бях точно в такава ситуация преди няколко години.
Въпросите бяха дори и повече от изброените в този пост, един от друг по-неуместни. Така де, освен ако интервюиращият не се канеше да ми става свекърва Joy
Отбивах колкото мога по-тактично, опитвах се аз да задавам въпроси за работата вместо това, общо взето гледах просто да не съм груба. Защото ме беше препоръчала приятелка и ми беше уредила интервюто и не исках да рефлектира върху нея ако си отворя устата както ми идваше отвътре.

# 283
 • Мнения: 2 599
Pepina_n3, както е казала natka, точно заради написаното в последното изречение. Не исках интервюто ми да повлияе някакси на човека, който ме препоръча, още повече, че той беше в компанията от 3-4 месеца, не се беше утвърдил все още. С препоръката ми правеше услуга, защото знаеше, че го бях закъсала откъм работа по това време. Беше ми бивш шеф, когото уважавам много и исках да си запазим добрите отношения. Макар че проблемът е в компанията, не у мен де.
Да, права си, че трябва да успея да парирам този тип въпроси. Сега си мисля друго - дотогава никой, абсолютно никой не ми беше задавал подобни въпроси на интервю и не бях подготвена как да реагирам. Малко първосигнално им отговорих честно (казах, че живея под наем и че не планирам скоро да забременявам, най-малкото защото нямам мъж и нали разбират, няма как да се случи), но и интервюиращата мениджърка го обърна на майтап, каза как тя точно на моите години се била развела, сменила си работата и т.н. неща.
Ако подобни въпроси ми се зададат сега и ако не засяга някой препоръчал ме, нещата ще са коренно различни. Вече мога да поставя разни интервюиращи на мястото им (и бих), дори това да ми коства да не мога да си намеря работа в цяла София. Ама така е, с тези ситуации се учим Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт