Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпроси на интервю за работа

 • 7 086
 • 156
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 3 474
Това са си стандартни HR въпроси, вземете прочетете малко в интернет, има около 50 подобни въпроса и се подгответе малко. Всичките въпроси не са безсмислени. Има много информация в интернет и за отговорите на всеки от въпросите  и обяснение кои точно ваши качества преценява HR.


Ами хората точно това правят – четат в интернет, подготвят се и отговарят това, което HR очаква да чуе, а не каквото искрено мислят.
И после работодателите реват, че няма кой да работи...
А HR или шефа дали е искрен с кандидата?
Ако един кандидат си каже каквото искрено мисли, дали ще го вземат на работа. "Защо кандидатстваш за тази работа?" - ако някой отговори - "Защото трябва да изкарвам някакви пари," например, ще го вземат ли?
За да спечели работата, на кандидата не му остава нищо друго, освен да угоди на HR, за да бъде нает.

# 31
 • Мнения: 2 854
Най-забавният въпрос, който са ми задавали беше - "ако Земята умира и се организира изселване на малка цифра хора на Марс, които да продължат човешкия род, кои бих изпратила там и защо".
Най-безумният въпрос - "ако беше дърво, кое би била?"
Най-тъпите  - имам ли деца и мъж, а планирам ли? Какво работят родителите ми? Сама ли живея? Някакви такива неща, които аз ги намирам за лични.  В университета, когато учихме HR, тези въпроси бяха абс табу. И в България, и в Чужбина е незаконно да се пита за деца, сексуално ориентация, религия, семеен статус, националност, етнос, здравословно състояние и тн. Водят се дискриминационни. Можеш и да осъдиш фирмата за подобен въпрос. Не отговарям на тях.

# 32
 • Мнения: 452
Най-безумните въпроси, които са ми задавали са тези в графа "Разкажете за ситуация, в която е имало еди-какъв-си-конфликт/проблем/друго и как сте се справили". Бях завършила гимназия преди месец. Интервюто беше с агенция за подбор на персонал. Въпросите бяха 5 вариации в този модел. Шокиращо нямаше как да отговоря. Към днешна дата пак не бих отговорила - за да дадеш разбираем пример и реална представа, трябва да влезеш в твърде много детайли за процесите и проблемите на бившия ти работодател, иначе си говорим общи приказки и празни клишета.

Нелеп ми е и "Какво знаете за фирмата? " - има компании, лидери във всеки сектор, за които всеки мечтае да работи. В общия случай, когато не говорим за такава компания, обикновено човек кандидатства, заради позицията, а не заради името. Тези, които са Имена, няма нужда да питат. Останалите няма нужда да си просят комплименти. Отказвам да рецитирам общите приказки в нечий сайт на интервю. Ако не познавам компанията преди да кандидатствам, изобщо не се напъвам да отговарям. Моята работа на интервюто е да продам опита и уменията си, тяхната е да ме убедят, че точно те ги заслужават. Между другото, това никога не ми е коствало работно място.

Въпросите за това къде, с кого живея и чий е имота съм ги чувала, но в защита на работодателя интервюто беше с агенция за недвижими имоти - личният ми опит като потребител щеше да е ценен, ако бях приела работата.

За децата - не са ме питали, честно казано. И аз не питам на интервюта, но имах една кандидатка, която отпадна на секундата, защото на средата на интервюто покрай съвсем друг въпрос лъсна, че има дете и се мъчи на всяка цена да го скрие.

Същото и за останалите въпроси със заучени отговори от интернет - има хора, които не се подготвят, отговарят откровено и често в тези отговори и първосигнални реакции намираш много по-ценна информация за човека.

# 33
 • Мнения: 1 309
Явно и интервюиращите , шеф или човешки ресурси , са като от един калъп излезли, т.е задават се  "стандартни " въпроси, било то уместни или не. И затова интервюираните кандидат - служители търсят стандартни отговори ,за да бъдат взети на работа,особено ,ако държат да я получат. Самият подход на питащия е погрешен  според мен. За да се види какъв е потенциалът на кандидата трябва да му бъде зададена подходяща задача, отговаряща на позицията,т.е да реши някакъв проблем или казус за определеното време за интервюто.По този начин наистина ще се проявят качествата и уменията да се справя с конкретна ситуация.

# 34
 • Мнения: 17 560
Сетих се за едно интревю, където не ми харесваха условията и приключих срещата набързо. Тогава момичето ми рече - Имате ли някоя приятелка, която би искала да почне при нас...? Rolling EyesRolling EyesRolling Eyes

# 35
 • Мнения: 131


"Ама как не искаш да работиш за 700 лева? Това е чудесна заплата" ….хахахахха Тук попитах дали е на седмица, при което шефът, явно несвикнал да му се отговаря, се ококори и си глътна граматиката.Евала! Grinning

# 36
 • Мнения: 3 474
@evenfall
напълно съм съгласна за въпроса "Какво знаете за фирмата?", но аз например, понякога може фирмата да е по-мотивираща от позицията в нея.  Може би HR искат да открият точно такива хора с този въпрос.

@Титания,
аз също много бих искала да приемат кандидатите с някакъв практически тест по-скоро. Пример: шивачка - седни на машината и уший няколко тегела, готвач - сготви нещо и т.н. Веднъж бях на такова интервю, бяха отделили по 30 мин за практичеки въпроси, ами да, трудоемко е за организиране, интервюира те човек от тима (вместо в момента да работи), а не обичайния HR, който нищо не разбира от конкретната професия, но пък за кандидатите е много по-лесно някак да разбере, че не са го наели, отколкото това, че някой HR не го е харесал (субективно).
Много съм мислила, защо по този начин именно избират кандидатите, тази 'система' явно се е наложила по целия свят, и моето обяснение, че работодателите търсят по-управляеми хора, та дори и без умения, защото в големите фирми си учат кандидатите от нулата.
Не мога да си обясня не им ли струва много пари да се занимават с наемане на неподходящи хора, тренинги 2 месеца и после - отначало.

# 37
 • Мнения: 38 952
Скоро ходих по интервюта.
На едното, понеже предложената заплата беше ниска, ме питаха "ако в друга фирма Ви предложат по-висока заплата, ще напуснете ли?"
Казах, че всеки основно работи за пари и да, ще напусна.
Но даже и не подписах ТД, защото в него бяха записали още по-ниска сума, от тази на интервюто.

# 38
 • София
 • Мнения: 6 388
Между другото, гледам, че е все по-честа практика заплащането за позицията да се обявява. Смятам, че това е доста по-добър подход, отколкото страните да си губят взаимно времето.

# 39
 • Мнения: 38 952
Да, но за жалост не се практикува масово.

# 40
 • Мнения: 2 854
работодателите търсят по-управляеми хора, та дори и без умения, защото в големите фирми си учат кандидатите от нулата.
Не мога да си обясня не им ли струва много пари да се занимават с наемане на неподходящи хора, тренинги 2 месеца и после - отначало.

С това не съм напълно съгласна..На кантар е. Големите фирми са склонни да обучават персонал от 0, защото този персонал реално вижда, че фирмата инвестира в него и съответно се отблагодарява със същото. А има и 1 друг момент -  получаваш чист лист и си рисуваш по него. Не се бориш да изтриваш стари привички от предните фирми и да триеш "с гумичка" похвати, които в твоята, са неприложими.

# 41
 • София
 • Мнения: 6 388
Не е масово, но все повече зачестява. То има и отстъпка за публикуване на обява с посочена заплата. Миналата година пусках няколко обяви за фирмата, където работя, също посочих, защото не ми се губеше време с празни разговори.
Сега гледам обявите за ИТ сектора заради мъжа ми, там почти навсякъде е посочено и е удобно.

# 42
 • Мнения: 3 474
работодателите търсят по-управляеми хора, та дори и без умения, защото в големите фирми си учат кандидатите от нулата.
Не мога да си обясня не им ли струва много пари да се занимават с наемане на неподходящи хора, тренинги 2 месеца и после - отначало.

С това не съм напълно съгласна..На кантар е. Големите фирми са склонни да обучават персонал от 0, защото този персонал реално вижда, че фирмата инвестира в него и съответно се отблагодарява със същото. А има и 1 друг момент -  получаваш чист лист и си рисуваш по него. Не се бориш да изтриваш стари привички от предните фирми и да триеш "с гумичка" похвати, които в твоята, са неприложими.
какви стари привички?  Не е ли по-хубаво старата фирма да го е научила как да пише мейл, как да е учтив с клиентите, как да преговаря, как да работи най-бързо. Това не е ли приложимо и в новата фирма? Фирмите толкова ли са безсилни, че да се чувстват най-добре да наемат например хора без стаж, те са най-чисти, като бял лист, както казваш?

# 43
 • Мнения: 2 854
"Как да работи най-бързо" зависи всъщност от естественото на работа, йерархията във фирмата, организацията на работния процес и тн. Разбира се, че ако идва от фирма с плоска структура от 30 човека, във фирма с по-сложна и голяма йерархична стълбичка, ще трябва да се учи на нов начин да си върши бързо работата Simple Smile
Има различни начини и на преговаряне. Тук вече опира до какъв човек седи срещу теб и какъв си ти самият като характер. Много обширна тема е това и не е за тук.
Аз лично, когато съм наемала, съм наемала и без стаж, без абсолютно никакви проблеми с това. Харесвам много пламъчето в очите на младите, които идват с огромен хъс, сега "прохождащи" в бизнеса, както и на тези, които са решили да захванат нова професия скоро. Ако попадна на читав човек, който виждам, че има нужните качества и желание, за да се справи с работата, с голямо удоволствие съм вкарвала ресурс в неговото обучение.
Все от някъде започваме всички все пак Simple Smile

# 44
 • Мнения: 17 560
М, дааа.....и доста по- лесно и бързо напускат, когато ги обучиш.

Общи условия

Активация на акаунт