Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпроси на интервю за работа

 • 7 087
 • 156
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 2 854
Хората не напускат, защото вече си ги обучил, използвали са те и айде, чао. Напускат, защото не им е комфортно нещо, не се чувстват оценени подобаващо (и материало, и нематериално), не си допадат с екипа и/или мениджърите или просто им е време да продължат напред с развитието си. В общия случай. Има ест и разни изключения тип сменяне на местожителство, смяна на професия, преследване на мечта и тн, и тн. В първите 4 случая всъщност е грешка на мениджъра, че не е "хванал" проблема в зародиш. В последния - няма за какво никой да се цупи, че на служителя му просто вече му е време да се пораздвижи Simple Smile)

# 46
 • Мнения: 8 927
Обучаваха ме два месеца за работа в Кауфланд. В три града бях по командировки в магазините им.
Губене на време беше, общо взето.
Обучаващите ме гледаха да си вършат бързо работата, чат пат ми казваха нещо.
Дори си бях тръгнала самоинициативно веднъж, щото какво да правя..
Отворихме филиала в града ми.
Ами, яд ме беше да гледам колегите флегми.
Напуснах, дори и пообучена.
Никой не ме спря, да ме разубеди, макар че смея да твърдя, че съм отличен работник.
Останаха точно мудните.

# 47
 • Мнения: 17 560
Когато назначаваш хора без опит, не им даваш особено висока заплата. Ако от друга фирма им се предложи дори и 50 лв. отгоре, те просто се местят. Особено че са млади и не са "закотвени" с деца, имоти и кредити.

# 48
 • Мнения: 2 854
Затова с придобиване на опита им се вдига заплатата естествено. То тва не е ли по подразбиране? Една е стартовата, след 6 месеца преразглеждане, след още 6 - ново, после вече минава веднъж на година. Сяда се, говори се и тн. Simple Smile Никой не бяга, когато му е хубаво.

# 49
 • Мнения: 17 560
Вие си знаете, разбира се. Аз лично не мисля, че един младеж, току що излязъл от университета, има същата производителност като някой с 10+ г. стаж, колкото и да го учите. Още повече, че вторият ще навлезе доста по-бързо в работата. Всеки има нужда от старт в кариерата, но затова са стажовете и джуниър позициите.
С колко бихте вдигнали заплатата на новоназначен след първите 6 месеца?
Сменила съм няколко фирми, не са много, но все пак имам поглед в различни организации. Само на едно място ми вдигнаха заплатата след първите 6 месеца с 20% и то, защото бях почнала на много ниска стартова. Навсякъде другаде се работи на тази, която си си договорил с макс.5% увеличение годишно, обикновено около 2,5-3%. Сигурно големи фирми могат да си позволят да назначават младежи без опит и да им вдигат заплатите достатъчно много, за да не напускат, но  в повечето не е така.....

# 50
 • Мнения: 452
Както някой писа по-горе, зависи опитния от каква фирма и с какви трудови навици идва. Именно най-опитните ми колеги в момента са тези с лафовете и манталитета "в петък следобед работа, ако ще и в сутиен да е, не барвам" и "ако е спешно, ще го свърши някой друг".

# 51
 • Мнения: 131
Но евала на програмистите, че са успяли да си "издействат" да има заплати на обявите... защото иначе просто явно не ходят по глупави интервюта.

# 52
 • София
 • Мнения: 3 861
Като студентка бях на интервю за почасова работа в ISO Beauty. Ако не се сещате, това са онези "досадни" момичета в моловете, които предлагат уреди и козметика за коса.
Освен стандартните лични въпроси, имах два култови.
"Можеш ли да ми изброиш десет функции на чашата, освен тази да пиеш вода от нея?"
"Представи си, че тази химикалка е лилава и пише невидимо. Как ще ми я продадеш?"
Честно казано вече съм забравила какви глупости надрънках тогава, но ми се обадиха да започна работа. Не отидох де, но това е друг въпрос.

# 53
 • Мнения: 3 480
- Омъжена ли сте?
- Не, но имам гадже.
- А то това нищо не означава.

Satisfied Satisfied Satisfied

# 54
 • Мнения: 1 997
Набор от клиширани въпроси и техните значения (има опция за превод на страницата горе вдясно, за който не разбира руски)

За моя радост повечето интервюта, на които съм ходила, са били адекватни. Само на едно хем имаха безбройни претенции за моите умения, хем безумни въпроси, някои вече изброени в темата: какво работят родителите ми (към него момент бях на 35 г.), къде и с кого живея, с какво ще идвам на работа - този въпрос би бил уместен, ако фирмата е отдалечена или с извънградска локация, или ако работодателят поема пътните, но за офис в центъра?!? Важно е да идвам навреме, а не по какъв начин.
Докато нямах дете, никой не ми е задавал въпроси в тази посока, откакто имам, съм била на 5-6 интервюта, но дори и да са питали, нямам спомен. По-скоро, ако не ме устройва изцяло работното време, аз да съм питала дали може да се измести с половин час по-рано с оглед на това, че имам дете.

По-долу цяло интервю с коментари и препоръки на провеждащата интервюто (на немски):
Скрит текст:
Много такива видеа гледам напоследък, на 80% не съм съгласна с препоръките. Това взаимно надлъгване не води до ефективен подбор - губене на времето и на двете страни и в повечето случаи след максимално 6 месеца отново в изходна позиция - единия си търси нова работа, а фирмата - мотивиран служител.

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 00:47 от SamoDiva

# 55
 • София
 • Мнения: 619
Скоро не ми се е случвало да ми задават клиширани или глупави въпроси. Най-странния е бил "Коя зодия сте", често ме питат за деца, транспорт, омъжена ли съм... Най-трудно ми е, когато искат от мен да разкажа за себе си и имам чувството, че трябва да си преразказвам CV-то, както и въпроса с парите. Най-комфортно се чувствам, когато въпросите са изцяло на професионална тематика и са във връзка с позицията за която кандидатствам.
А във връзка с това, как бих отговорила на въпросите зададени към автора на темата. Бих отговорила така, както считам, че е правилно да се действа в подобни ситуации.

# 56
 • Мнения: 6
Напоследък си мисля, че може би аз не си подбирам сполучливо фирмите, при които кандидатствам за работа. На едно от интервютата шефката ми се развика след като попитах дали осигуряват допълнително здравно осигуряване и карта за транспорт. В обявата бяха писали и че за длъжността има бонусна система за постигнати резултати. На въпроса ми какво представлява тази бонусна система, жената изпадна в нескрита ярост и почна да ми крещи, че изобщо не знаела за такова нещо и защо съм им задавала такива въпроси, след като изобщо не съм започнала работа при тях. Те били сериозна и стабилна компания, но нито едно от изброените неща не осигуряваха. А аз си държа на новото място да има допълнително здравно осигуряване. На последното ми интервю пък ме питаха три пъти защо искам да напусна работното си място. Истината е, че мерките, които "предприе" фирмата по време на извънредното положение, ми преля чашата на търпението. Нямаше маски, дезинфектанти, ръкавици за всички. Шефовете се покриха за два месеца и дори веднъж не ни попитаха как сме и как се справяме.

# 57
 • Мнения: 17 560
Щом на интервюто някаква си си позволява да ти крещи, представи си после каква ще е работната атмосфера. В такава фирма не бих работила, ако ще сто допълнителни здравни да осигуряват.....

# 58
 • Мнения: 6
Soul Free Представих си 😀 и както се очакваше, не ме одобриха 😀 Изпратиха ми "мил" имейл, в който ми обясниха, че въпреки знанията, уменията и опита ми, съм неподходящ служител за фирмата им.

# 59
 • София
 • Мнения: 619
Ако някой си позволи да ми крещи на интервю, интервюто е до там. И аз не бих желала да работя в такава атмосфера.

Общи условия

Активация на акаунт