МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 15

• 51 402
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
ТМ е бил с варикоцеле и е имало какво да направи. При моя спермограмата е зле без да има открита причина за това и единственото, което можеше да направи беше да му предпише добавка и да го успокои, че на спермограмата нищо и няма и да си опитваме. Разбира се, моето мнение е само за нашия случай.

Ние сме с 1% морфология, 25% подвижни А+Б и с плачевна 24 часова преживяемост - 2% и каза, че била добре.

# 316
Kris_ti Записах му час на ММ за 22-ри в Адела и питах дали може и микробиология да се направи от същата проба. Момичето от другата страна на телефона ми каза че може.

Обмислям да включим тези неща (от сайта им): Разширена спермограма + Тест за 24 часова преживяемост на сперматозоидите; ДНК фрагментация на сперматозоидите (SDI ); Уреаплазма + Микоплазма; Микробиология + Трихомони; Chlamydia Trachomatis – PCR;
Как ви се струва момичета? Цената набъбва и не съм много сигурна до колко ще е достоверно всичко :/

# 317
Перфектно ми се струва, аз бих пуснала същото, ако тогава знаех колкото днес.

# 318
Здравейте, дали може да споделите мнение за изследването по-долу? След около седмица сме на преглед и ще обсъдим резултатите с лекар, но бих искала да разбера дали положението е зле и ако “да” поправимо ли е? Опитах се да потърся информация, но не успях да се ориентирам като хората. Благодаря много предварително!

# 319
Здравейте, пиша за пръв път в този форум, но ви следя от много време. Със съпруга ми живеем в Германия и от 2години правим опити за дете. Аз съм на 25 години, ММ е на 35. От юни месец ходим в репрудуктивна клиника тук в Германия.
ММ още юни месец си направи спермограма при уролог (така искаха от репрудуктивената клиника), която излезе що годе добре (лекаря каза че може да се получи естествено забременяване).
Вчера му излязоха новите резултати от новата спермограма от клиниката. Резултата просто ни шокира. Сперматозоиди с прогресивна подвижност - 0%. На миналата спермограма излязоха 20%
Сперматозоиди с нелинейна подвижност-4%. Старата спермограма (40%). Понеделник ще обсъдим с лекаря какво правим сега. Мъжа ми от юни месеца драстично намаля цигарите, като има дни в които въобще не пуши. Алкохол не пие и 4пъти седмично тренира. Вредни храни не ядем от 3години гледаме да се храним по възможност здравословно. Знам че морфологията е от значение, но за жалост и на 2те спермограма не мога да разбера колко е. На втората пише само Morphologische(Normalfoemen) - **  при референтни 4%. Това ** може ли да означава 0%? Ще се радвам ако ми отговорите със съвет или поне малко надежда, че все пак с голяма борба може да се подобри. Благодаря ви предварително

# 320
  • Пловдив
Кацаров е добър в прегледите, тоест е диагностик, а и добър хирург, но хич го няма в спермограмите. Не знам как са спермограмите в Майчин дом, ние сме правили само в репродуктивни клиники.
В Майчин дом на 8 етаж има Репродуктивна клиника Wink

# 321
  • София
Момичета днес бяхме на преглед при д-р Кацаров, останах с много добри впечатления от този лекар личи си, че си разбира от работата, браво шапка му свалям. Разгледа много внимателно и сравни спермограмите заедно с всички други документи. Подходът е различен към всеки според случая му. Аз бях чула, че изписва билки, бърканица с мед и даже го попитах, а той се засмя във вашият случай не са необходими от тях полза няма да има беше супер коректен и откровен не спести нищо на ММ.

# 322
Може ли за споделите какво изписа на вас и за какъв точно проблем, за да е в полза и на други в групата 😊
Момичета днес бяхме на преглед при д-р Кацаров, останах с много добри впечатления от този лекар личи си, че си разбира от работата, браво шапка му свалям. Разгледа много внимателно и сравни спермограмите заедно с всички други документи. Подходът е различен към всеки според случая му. Аз бях чула, че изписва билки, бърканица с мед и даже го попитах, а той се засмя във вашият случай не са необходими от тях полза няма да има беше супер коректен и откровен не спести нищо на ММ.

# 323
  • София
На нас ни пусна микробиология на м-ла с изследване на 3 неща, но резултата ще стане в петък след обяд и тогава на база на него ще назначи лекарства.
Разказахме му всичко, няма Варикоцеле грам, но според него има бактерия която скапва спермитата и затова ембриончетата дегенерират на 4-ти ден щом влезне в роля сперматозоида. Другия проблем е, че ММ консумира твърд алкохол, категорично уврежда спермитата и ММ от вчера не пие почувства се ужасно как сам си вреди, може само рядко по 1-2 чашки червено вино и цигарите много увреждат, но поне ММ не пуши.

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 21:33 от pepita5

# 324
Здравей,

Мисля, че нашите казуси много си приличат. Аз съм на 28, мъжът ми на 35, а ето и резултатите от спермограмата му:

Обем (мл) 5 (2.0-6.0ml)
Обща концентрация на сперматозоиди (млн / 1мл) 48.22 (≥ 20.10^6/ml)
Нормокинетични сперматозоиди (А + В) 30.91 % (≥ 50%)
А - с бързи линеарни постъпателни движения (%) 18.11 %
В - с бавни линеарни постъпателни движения (%) 12.8 %
Хипокинетични сперматозоиди (%) 21.26 %
Акинетични сперматозоиди (%) 47.83 %
Концентрация на нормокинетични сперматозоиди (А+В)/1мл 14.9
Общ брой нормокинетични сперматозоиди в обема 74.52 (≥ 20.10^6)
Билогична преживяемост след 24 часа 40% (≥50%)
Морфология 10% нормални
Заключение: Asthenozoospermia, Гранична морфология по стриктните критерии на Крюгер

Ние правим опити от началото на годината (6 поредни месеца) лятото малко забавихме темпото, защото емоционално се пренатоварихме. През всичкото това време, главно аз съм се изследвала и никога не беше ставало дума за мъжа ми. В крайна сметка се прехвърлих при друг специалист и нещата потръгнаха. Пак по препоръка на гинеколог се насочихме към спермограма и микробиология, но записахме час при уролог преди това. Тези резултати са от 08.10, като му изписаха доста добавки (5-6), които трябва да ги пие в продължение на 6 месеца. Едната е като вашата геритамин. Има една друга ортомол, която ме стресна в началото, защото опаковката за един месец е 100лв. Знам, че за здравето пари не се жалят, но винаги имам вътрешното усещане , че някои доктори имат договорки да предписват определени по-скъпи медикаменти, за които има и други алтернативи в аптеката. Засега месечната терапия на мъжа ми излиза около 300лв и така 6 месеца. Силно се надявам, всичко това да даде резултат, защото и финансово се задъхваме. Малко измествам фокуса с тези финанси, но наистина искам да сверя часовника ми с други двойки в същото положение.
Аз лично имам направена цветна снимка този месец и препоръката към нас е да правим опити в продължение на 6 последователни месеца. За жалост едната ми фалопиева тръба е с много лоша структура и трябва да разчитам предимно на другата. Отделно имам полип, който казаха, че не пречел кой знае колко, защото бил с малки размери ,за да се отстрани, но все пак намалява до известена степен шанса за забременяване. И за капак ме диагностицираха със синдром на Хашимото и постоянно следя нивата на ТСХ хормон. Ако след тези 6 месеца няма резултат, трябва да се обърнем към отдела по репродуктивно здраве и да се предприеме процедура по инсеминация. Урологът като цяло каза, че резултатите от спермограмата са задоволителни, но и аз като вас се притеснявам дали не го казват, за да не ни обезкуражат.
Като всяка жена прочетох много статии в интернет и някак не ми се вярва, че ще успеем с тези показатели. Времето минава и точно, когато си мисля, че сме на финалната права, изведнъж излизат още 6 нови месеца в чакане опити.

Ше ви стискам палци! Дано в най-скоро време видите желаните 2 чертички!
Поздрави

Здравейте,
бих искала да споделя резултати от спермограма на ММ и да чуя вашите мнения.
обем - 3 мл
концентрация 1 мл - 34 млн
общ брой - 102 млн
подвижни - 35%
хиперкинетични - 20%
хипокинетични - 15%
акинетични - 65 %
брой хиперкинетични в 1 мл - 7 млн
общо хиперкинетични 21 млн
морфология - 2% нормална
Заключение - астенотератозооспемия

Опити за бебе - 6 м. Спермограмата я направихме по съвет на гинеколог, който всъщност е и репродуктивен специалист. Изписа андрозитол, трибестан и геритамин, като ни обясни, че тези добавки ще повлияят подвижността, но не и морфологията. Каза ни да продължаваме да опитваме до края на годината и ако не стане, да се предприемат процедури, като инсеминация, ин витро. И двамата сме на по 30 год. ММ не пуши, не пие, не носи тесни дрехи.Не сме правили втора спермограма, а тази е правена в репродуктивна клиника.
Това, която се чудя, дали не следва да се направят други изследвания, да се посети специално уролог или друг лекар, или за момента да изпълняваме това, което са ни казали.
По принцип АГ каза, че резултата не е крайно зле и има шанс, но от това което чета,  добивам друга представа.
Моля, за вашите мнения или съвети или просто споделяне на опит от подобна ситуация.

# 325
Yoana Pavlova, според мен са си добре резултатите му. Малко са бавнички, но имате 10% морфология и 40% преживяемост след 24ч, за сравнение при нас е 1% морфология и 2% преживяемост и си опитвахме 6 месеца естествено. Още повече, че си на 28 години и имаш време за естествени опити, аз съм на повече и съм с ендометриоза даже. Съветвам ви да не се вкарвате във филми и да си опитвате естествено поне още 6 месеца (аз бих опитвала и повече време с тези показатели).

пп. Ортомол е хубава добавка. Взех му и по отделно, но пак излезе скъпо, защото са много неща.

# 326
Този път и на ММ док изписа Ортомол фертил плюс и като видях цената от 100лв чак се зарадвах, защото само една от предишните 5 добавки , които пиеше , беше на цена 130. Освен нея , трябва да  продължи и с Оксибио.
 Мислех дали да не ги взимам по отделно нещата и с идея да увеличим дозата на някои, а на други да сменим формата с по-добра, ама точно като видях колко са много и не мисля , че ще излезе като цена по-евтино, а количеството хапове със сигурност ще е по-голямо.
Да припомня ММ е с 1% морфология, 32% са нормокинетични и е намален броят сперматозоиди и концентрацията.
Вчера попаднах на английски сайт за мъжка фертилност, в който Ортомол е на 7 място по показатели и съотношение цена-качество, за сравнение другата често изписвана добавка Профертил е на 12 място. На първите 2 места са немски добавки, които мисля, че не се предлагат тук.

# 327
А полуск форте в класацията ли е Simple Smile ?

Този път и на ММ док изписа Ортомол фертил плюс и като видях цената от 100лв чак се зарадвах, защото само една от предишните 5 добавки , които пиеше , беше на цена 130. Освен нея , трябва да  продължи и с Оксибио.
 Мислех дали да не ги взимам по отделно нещата и с идея да увеличим дозата на някои, а на други да сменим формата с по-добра, ама точно като видях колко са много и не мисля , че ще излезе като цена по-евтино, а количеството хапове със сигурност ще е по-голямо.
Да припомня ММ е с 1% морфология, 32% са нормокинетични и е намален броят сперматозоиди и концентрацията.
Вчера попаднах на английски сайт за мъжка фертилност, в който Ортомол е на 7 място по показатели и съотношение цена-качество, за сравнение другата често изписвана добавка Профертил е на 12 място. На първите 2 места са немски добавки, които мисля, че не се предлагат тук.

# 328
Няма го. ММ преди процедурата беше на него . Сега за новата процедура док го смени.
Освен това ще трябва да направи и тест за днк фрагментации

# 329
Т.е. не е имало резултат от полукса?
На нас точно след SDI ни го изписаха.

Няма го. ММ преди процедурата беше на него . Сега за новата процедура док го смени.
Освен това ще трябва да направи и тест за днк фрагментации

Общи условия

Активация на акаунт