МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 15

• 52 054
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
Това е абсолютна класика да имате една нормална бременност и след това тромбофилията да се прояви! Обикновено първата бременност е била в на едни млади години, когато организмът е силен, свеж и тн. Има хора, които го отключват на 20, друго на 50. Има придобита и вродена тромбофилия.
Изследването за вродената тромбофилия се прави веднъж в живота. Гените няма как да се променят във времето.

# 616
Съншайн, както и Джеси ти е написала мутациите за тромбофилия са генетични и или човек ги носи, или не. Друг е въпросът, че тяхното реално значение се проявава сдед 30 г. и най- вече след 35 г. Под тази възраст организма обиктовено компенсира наличието им и може да се износи бебе и без терапия. Може и да има проблем обаче. След 30- 35 г. е по- вероятно да се проявят и да доведат до съответните проблеми, но пак не е задължително. Аз имам родено дете на 23-24 г., когато въобще не съм знаела, че съществуват дори такива мутации, без терапия, но беше по- дребен- 2700 кг. Сега обаче съм на терапия и то с високи дози, като едва след започната терапия стигнахме до успешен трансфер, но съм на 38 г...

# 617
Момичетата са обяснили вече, но за жалост е така. Не знаем дали ще се отключат. Можем само да следим кръвните показатели и кръвотоците по време на бременност. Друг е и моментът че част от тях пречат на имплантирането и както сме споменавали и преди, ANXA5 дори и с мутация само при мъжа може да повлияе на образуването на плацентата.
При мен например инвитрото ги отключва и без терапия нещата са зле.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 15:37 от Jessito 🍀🍀

# 618
Момичетата са обяснили вече, но за жалост е така. Не знаем дали ще се отключат. Можем само да следим кръвните показатели и кръвотоците по време на бременност. Друг е и моментът че част от тях пречат на имплантирането и както сме споменавали и преди ANXA5 дори и с мутация само при мъжа може да повлияе на образуването на плацентата.
При мен например инвитрото ги отключва и без терапия нещата са зле.

Това не го знаех, благодаря на всички отзовали се, тъй като аз съм на 24г и до сега имам 2 биохимични и 1 спонтанен аборт за 1 и половина.
След направена спермограма(7,5% морфология друго всичко е в норма), ни препоръчват изследване за тромбофилия според моята Аг, според проф.Кременски трябва да се прави в по късен етап на прекъсване на бременността.
Друг е въпросът обаче че аз съм с ПКСЯ и нередовен МЦ съответно и липсващя О.
Изглежда ми трябва психологическа настройка и всичко ще е Ок

# 619
Съншайн, както и Джеси ти е написала мутациите за тромбофилия са генетични и или човек ги носи, или не. Друг е въпросът, че тяхното реално значение се проявава сдед 30 г. и най- вече след 35 г. Под тази възраст организма обиктовено компенсира наличието им и може да се износи бебе и без терапия. Може и да има проблем обаче. След 30- 35 г. е по- вероятно да се проявят и да доведат до съответните проблеми, но пак не е задължително. Аз имам родено дете на 23-24 г., когато въобще не съм знаела, че съществуват дори такива мутации, без терапия, но беше по- дребен- 2700 кг. Сега обаче съм на терапия и то с високи дози, като едва след започната терапия стигнахме до успешен трансфер, но съм на 38 г...
Кога трябва да се започне с терапията - по време на стимулацията или след трансфер?

# 620
И аз да споделя за ДНК фрагментацията. Преди първи опит ин-витро с доста влошени показатели на мъжа и доказано варикоцеле 3 та степен , никой не ни препоръча ДНК фрагментация да изследваме. ( нито андролога на Щерев - Бъчваров, нито репрудуктивната) ..съответно 3 ембриона до трети ден замразихме. Един преживя и резултат отрицателен. След това консултация с друг андролог. - спаред него при такова варикоцеле ДНК то е прецакано, защото кръвта затопля и няма как да са с читаво ДНК.  Оперира се мъжа - след 6 тия месец ДНК фрагментация 17 % . При втори опит 8 месеца след операцията -  5 ембриона до 5- ти ден. Значително по - добър резултат. Върнаха 2 и за нещастие биохимична в 6 г.с. Но според мен още преди първият опит можеше да се пусне Фрагментацията. Преди втория опит като споменах за изследването .... докторката ми казва.....не сме ли го пускали ....!!!! ??? За какво говорим- много се дразня.

# 621
Кари, и ние преживяхме нещо сходно заради Бъчваров. Само ни ошушка с много пари за лекарства и едно нищо. После се оказа че трябва да борим варикоцеле за което той въобще не спомена.

Момичета, има тема за тромбофилия. Прегледайте я, има много полезни неща. Терапията се назначава от специалист спрямо изследванията.

# 622
ММ прави ДНК фрагментацията и е добре, но продължаваме да търсим приичини за неизяснения стерилитет. В подготовка за инвитро съм , пуснах тромбофилия вече и за момента няма мутации, но може ли да ме насочите в кои лаборатории в София се правят изследвания за  антифосфолипидни тела, НК клетки и кариотип?

# 623
ММ прави ДНК фрагментацията и е добре, но продължаваме да търсим приичини за неизяснения стерилитет. В подготовка за инвитро съм , пуснах тромбофилия вече и за момента няма мутации, но може ли да ме насочите в кои лаборатории в София се правят изследвания за  антифосфолипидни тела, НК клетки и кариотип?

Кариотип - Геника и май във всички репродуктивни клиники. Може да го срещнете и като - цитогенетичен анализ.
НК клетки - в повечето лаборатории, заедно с Т и Б клетки, но и него го водят по различни начини: клетъчен имунитет, имунофенотипизиране на левкоцити, сигурно и други. За Антифосфолипидни антитела, аз срещнах различни панели, отново в повечето лаборатории.

# 624
И аз да споделя за ДНК фрагментацията. Преди първи опит ин-витро с доста влошени показатели на мъжа и доказано варикоцеле 3 та степен , никой не ни препоръча ДНК фрагментация да изследваме. ( нито андролога на Щерев - Бъчваров, нито репрудуктивната) ..съответно 3 ембриона до трети ден замразихме. Един преживя и резултат отрицателен. След това консултация с друг андролог. - спаред него при такова варикоцеле ДНК то е прецакано, защото кръвта затопля и няма как да са с читаво ДНК.  Оперира се мъжа - след 6 тия месец ДНК фрагментация 17 % . При втори опит 8 месеца след операцията -  5 ембриона до 5- ти ден. Значително по - добър резултат. Върнаха 2 и за нещастие биохимична в 6 г.с. Но според мен още преди първият опит можеше да се пусне Фрагментацията. Преди втория опит като споменах за изследването .... докторката ми казва.....не сме ли го пускали ....!!!! ??? За какво говорим- много се дразня.

Много неприятни ситуации. При моят мъж също казаха,че има варикоцеле, но съм чувала,че операцията не е изход, или поне не при всички е така. Чувала съм,че ставало и по-зле след операция. Сигурно има значение каква степен е варикоцелето, знам ли, някъде прочетох и това.

# 625
Beny, шансът нещата да станат по-зле след операция са граничещи с минимум. Много зависи какъв тип операция се прави, има вариант да се появи отново. Това никой не ти гарантира, че няма да се случи. Но рискът си е риск, обаче ми се вижда толкова незначителен за операция, която трае 5 минути.... боли колкото едно ходене на козметик за почистване на лицето... може би аз съм малко по-коравосърдечна след минали операции къде, къде по-страшни от едно цепване на кожа със скалпел  2-3 см.
Има шизофренясали доктори, които живеят още в 80-те години на медицината и оперират варикоцеле през корема..... което е абсурд голям, водещ до рискове, които няма смисъл да бъдат поемани. Но когато човек не чете лесно може да бъде излъган от.... доктор... Не си измислям, лично се консултирахме с такъв преди Кацаров.... добре, че четох за видовете операции, че милото беше готов да се подлага на коремна операция.
Шансът за пълно възстановяване след операция е 60%, има мъже, които нямат промяна в СГ-то за доста дълъг период от време, но все в един момент разлика има. Но да влоши нещата.... някак си не разбирам защо би станало това.
Операция не е необходима, когато степента е 1 или 2, но за 3-та група не виждам причина да не се извърши.. пак казвам, говорим за 5 минути работа...

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 13:08 от Лиилоо

# 626
Лиилоо, с кого, освен с Кацаров сте се консултирали?

# 627
Beny, шансът нещата да станат по-зле след операция са граничещи с минимум. Много зависи какъв тип операция се прави, има вариант да се появи отново. Това никой не ти гарантира, че няма да се случи. Но риска си е риск, обаче ми се вижда толкова незначителен за операция, която трае 5 минути.... боли колкото едно ходене на козметик за почистване на лицето... може би аз съм малко по-коравосърдечна след минали операции къде, къде по-страшни от едно цепване на кожа със скалпел  2-3 см.
Има шизофренясали доктори, които живеят още в 80-те години на медицината и оперират варикоцеле през корема..... което е абсурд голям, водещ до рискове, които няма смисъл да бъдат поемани. Но когато човек не чете лесно може да бъде излъган от.... доктор... Не си измислям, лично се консултирахме с такъв преди Кацаров.... добре, че четох за видовете операции, че милото беше готов да се подлага на коремна операция.
Шансът за пълно възстановяване след операция е 60%, има мъже, които нямат промяна в СГ-то за доста дълъг период от време, но все в един момент разлика има. Но да влоши нещата.... някак си не разбирам защо би станало това.
Операция не е необходима, когато степента е 1 или 2, но за 3-та група не виждам причина да не се извърши.. пак казвам, говорим за 5 минути работа...

Просто споделям какво съм чела,както и слушала за варикоцеле. Порпинцип и ние бяхме при д-р Кацаров и ни насочи към операция, но при моят мъж има и херния и ,ако се оперира ще е направо за двете неща. Всичко зависи от това ,кой и как ще направи операцията, все пак има доктори и доктори. Simple Smile Вие при кой доктор правихте операция на варикоцеле? Simple Smile

# 628
Лиилоо, с кого, освен с Кацаров сте се консултирали?

д-р Иван Велев Завеждащ урология в Софиямед.... Лично на мен този г-н изобщо не ми хареса, може да има доволни от него, не искам да изказвам крайни мнения.

Вие при кой доктор правихте операция на варикоцеле? Simple Smile
При Кацаров, той прави едни от най-лекоинвазивните интервенции, но щом смятате да съчетаете операции ( не знам дали е възможно) вероятно ще Ви трябва повече консултиране с д-ри. Успех

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 13:08 от Лиилоо

# 629
  • Пловдив
ММ се оперира август 2019 в Пловдив,в Хирургиите, като това му беше втора операция от варикоцеле.Първата е била в казармата, после ергенска работа, не е знаел, че това един ден ще му пречи.Вика ми свикнах си с болката и ако не беше проблем за деца, може би щях така да си карам.Морфологията му се вдигна за една година с 10%.Пиеше каквото прочета аз в интернет.Андрозитола беше дежурен само.Пак е с диагноза, но стойностите му значително са подобрени.И двамата пушим като комини Rolling Eyes АГ каза, че СГ не е идеална, но е добра.
Та, исках да кажа, че неговата операция беше на корема и разреза беше да не кажа 10см, ама поне 8.Доктора му каза, че високо ще го реже, за да изчисти всичко и да няма трета.А в казармата му я правили по-долу, там където е окосменото ( не знам как се казва).
Приготвяме се за второ инсе (след моето лапаро), чакам резултати от НК клетки и тромбофилия.Innocent

Общи условия

Активация на акаунт