Математически турнири 1-4 клас. Тема №57

• 62 970
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
Gossips, обиколката на защрихованата фигура е равна на обиколката на АВСD.
Тъй като МАDP е квадрат по условие, то
ВС=АD=MA. Означаваме отсечката с х. Тогава обиколката на ABCD = 8.x = 64 см.
х=8 см. А обиколката на МВСР ще бъде 10.х = 80 см.
Нататъка е ясно...

# 676
Благодаря ви, само на мен ли ми се струва, че задачите от Бургас са по-трудни от тези дадени в София? 😯 ....или аз съм позабравила материяла.

# 677
Да, по- трудни са и според мен

# 678
А защо обиколката на защрихованата част да е равна на ABCD?

# 679
Щом на сивата част обиколката е 64 см., значи и на правоъгълника е 64 см /страните на изрязаните правоъгълници, отговарят на частичките от обиколката на правоъгълника/. Ширината му е х, дължината 3 х, следователно 8х=64, т.е. ширината е 8 см., колкото е и страната на квадрата, чиято обиколка ще е 8*4=32, а на големия правоъгълник ще е 80 см и разликата е 48 см. Разбира се, това трябва да е много подробно описано.

# 680
Благодаря ви, само на мен ли ми се струва, че задачите от Бургас са по-трудни от тези дадени в София? 😯 ....или аз съм позабравила материяла.

Може и да са по-трудни за съобразяване. Не знам. Но моят син ги разписа и трите като по учебник.
А на софийските (на самото състезание) яко се омаза. Т.е. моето виждане е, че за разписване са по-ясни и съответно по-лесни. Но може и да не съм права.

# 681
  • ту тук, ту там
Щом на сивата част обиколката е 64 см., значи и на правоъгълника е 64 см /страните на изрязаните правоъгълници, отговарят на частичките от обиколката на правоъгълника/.
А това горното как се разписва в решението? 😌

# 682
с думи вероятно.....

Как се провеждат Пролетните математически състезания за четвърти клас? По училища ли е или едно училище и се записват децата?

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 19:21 от Soul Free

# 683
Труднички са. Но и според мен са по-ясно и недвусмислено формулирани. Не се налага детето да търси уловки или да се подведе по предходно условие. В такъв формат състезание, където всеки ред от разписването ти носи точки (или съответно не носи), условията трябва да са много прецизно формулирани и без такива заигравки. Поне според мен.

# 684
  • Sofia
Задачата се описва като всички върхове на защрихования многоъгълник се именуват с букви. След това се показват еднаквите парчета от правоъгълника и многоъгълника. Като заключение се записва, че обиколките на правоъгълника и многоъгълника са равни.

# 685
Всичко е до дете, моят се справи перфектно със Софийския вариант. Бургаският му беше по труден 1зад реши 3та реши и 2ра до някъде.
За разписването пише абсолютно всичко. Така му казах 2-1 да е съм казала да се пише и съответно какво намира в скоби ли ще е, как ще е , казала съм му да се обясни.
Той смята всичко наум това с разписването му е проблем ще му изиграе лоша шега.
Утре е нашата олимпиада. Стискайте палци  да се справи.И да не му се доходи до тоалетната 😂😂, че това ще е края на решаването, всичко зарязва и тръгва.
😂😂

# 686
  • Sofia
Всичко е до дете, моят се справи перфектно със Софийския вариант. Бургаският му беше по труден 1зад реши 3та реши и 2ра до някъде.
За разписването пише абсолютно всичко. Така му казах 2-1 да е съм казала да се пише и съответно какво намира в скоби ли ще е, как ще е , казала съм му да се обясни.
Той смята всичко наум това с разписването му е проблем ще му изиграе лоша шега.
Утре е нашата олимпиада. Стискайте палци  да се справи.И да не му се доходи до тоалетната 😂😂, че това ще е края на решаването, всичко зарязва и тръгва.
😂😂

Успех!
Ходенето до тоалетната е разрешено. Моето дете е ползвало тоалетна и си е продължило със задачите след това.

# 687
Успех на всички, които ще ходят утре.
Да са ни живи и здрави дечицата, без значение как ще се справят, положили са много усилия и заслужават да се гордеем с тях.
Ние на по 10г. едно време едва ли сме решавали такива задачи, та аз и сега им се чудя....
Лека вечер на всички.
🍀💜🍀💜💥😊

# 688
И ние ще сме утре. Успех на всички деца!

# 689
  • Пловдив
И ние утре! Успех!

Общи условия

Активация на акаунт