Математически турнири 1-4 клас. Тема №57

• 63 896
  • 751
  •   1
Отговори
# 285
За мен лично онлайн състезанията не са ок. Единствено може би пробните тестове  на СМГ и подобни, където не се състезаваш, а си проверяваш знанията.

Миналата година детето участва в МБГ онлайн. Беше пълна пародия. Първо, забави се мейла с линка, никой не вдига телефона, за да кажем, че има проблем.... Накрая едно дете решило задачите за 10 минути, което видях понеже в класирането се обявява и времето за решаване.

# 286
Абе аз скоро научих, че и на присъствените състезания има учители, които подсказват. От познати деца и родители в две държавни училища, в едното даже госпожата им решила всички задачи на МБГ. Сигурно и частни училища има, в които се случва. Миналата година на първия кръг на Любословие само девет деца от едно и също бургаско училище имаха максималния брой точки, 40. Как пък всичките девет най-грамотни деца първи клас на България са се събрали в един и същ клас в Бургас 😃 То не е математическо, ама какво от това. Така че... нищо не е гаранция.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 20:07 от Татко Мецан

# 287
На присъствените е доста по-трудно да се подсказва. Не са всички от един клас, ако се говори, се пречи на другите, квесторите обикновено не познават децата и като цяло не им пука кое какво ще направи. А при онлайн разни амбициозни родители изкарват медали на златото, щото "то много искаше детето медал".....цитирам по памет една съфорумка.

# 288
  • Където морето целува небето...
На присъствените в училище се подсказва яко. Имам познато дете, което отиде на финал на МБГ с 3 златни медала и на финала успя да реши само 3 задачи. А майката се хвалеше как не решава задачи, а се справя страхотно, защото е природен талант.
Математическите състезание извън училище са друга бира и там няма как да се подсказва според мен, затова и само те могат да се вземат за критерий. По мои наблюдения на Черноризец сега, се бяха записали само можещи деца, такива, които се занимават с математика допълнително.
А това мама да изкара медал на златенцето, че то много искало детето, просто не знам как да коментирам... Помня и аз, че имаше такава случка тук.

# 289
Ми който иска, да лъже и себе си, и детето си така. Точно по същите съображения ние досега сме участвали само на присъствени състезания. Сега обаче ме е страх да го пусна на ЧХ присъствено и ще го оставя онлайн съвсем само да решава. И в стаята ще е сам. Кого лъжем иначе, а и за какво ми е, като казаха, че онлайн ще публикуват само номерата на децата, кой номер колко точки има, а може би и медалите ще са само за присъствено явилите се. Просто искам да го видя какво ще направи, а при близо 3000 заразени дневно не ми се бута в навалицата в 125-то училище. Както е казал бай Ганьо, пари не дават я! - за медалите, та за какво да лъжем😃😀😄

# 290
  • София
Да, но специално за ЧХ има деца, които са се записали присъствено, но сега са поставени в ситуация да нямат избор - само онлайн. Тоест и при тези организатори със сигурност е имало подготвени деца. Други, макар и подготвени, пък не са се записали присъствено заради епидемиологичната обстановка. Напълно съм съгласна с Мецан. Не виждам смисъл да се бутаме в една стая с толкова деца от различни училища заради едното състезание, което и нищо особено не носи като полза. Още повече, че аерозолното предаване се оказва с все по-голяма тежест.
Иначе, да, най-качествени и показателни са състезанията в друго училище. Но предвид ситуацията е нормално да се опитаме да се адаптираме някак. Аз за тази година съм решила ако ходим на някакви състезания (не само по математика), да са само такива, които се провеждат в нашето си училище. Можеше да се помисли, например, да има повече училища, в които се провеждат състезанията.  Или пък онлайн могат да се правят и от чужди квестори с включени камери и микрофони. За да е още по-реалистично. Сигурно и други варианти има.  Идеята ми е, че ще се налага да сме по-изобретателни, защото не се знае колко време ще продължи тази обстановка. Не, че състезанията са с особена важност сами по себе си и не може и без тях. Но за тези, които имат намерение да кандидатстват след 4-ти клас, например, са най-малкото добра тренировка. Децата са се готвили, полагали са и полагат усилия. Заслужават усилия и от страна на възрастните.

# 291
За мен няма никакво значение какви, къде и как са състезанията. Единствено ме интересува, че стимулират децата да решават задачи.

# 292
Нека не слагаме всичко под общ знаменател. Ако има учители, които подсказват, редно е да се уведоми ръководството. На какво ще се научат тези деца? Намирам онлайн състезанията за излишни. При добро желание могат да се организират и в някоя школа/училище при спазване на правилата.  Пък и когато излизат по площадки пак се смесват.

# 293
Ще се научат да решават задачи?

# 294
Ох.... онлайн състезания - сакън.
Нали го гледах моя убавец по време на ДО какви ги вършеше. То едно кривене, въртене на стола и чекнене, прозяване и шпагати... изпусне си химикалката и после откара 10 минути да я търси под леглото, после стисне котката и прекара 5 минути в опити да я задържи при себе си... Stuck Out Tongue Closed Eyes Няма такъв цирк. Не може и дума да става за сравнение на нивото му на концентрация у дома и в учебните институции. В този смисъл и състезания в домашни условия също не ми вършат много работа.
От лятото насам вече участвахме в няколко състезания. Децата са с маски през цялото време. Намирам го за доста по-безопасно мероприятие от ежедневната им среда на училищен обмен на телесни флуиди между 30 човечета в рамките на класната стая.

Успех на всички деца, които ще участват в състезанието на утрешния празник!

# 295
Ох.... онлайн състезания - сакън.

SmileTrollfaceHands Plus1

# 296
Много неща могат да се измислят, които да не им струват много и ще е много по-изпипано, само желание да има Simple Smile
Точно така. Организаторите сякаш не са чували за COVID-19 и заповедта за тях е изненадваща. Всъщност това се очакваше и те трябваше предварително да имат план Б, а не два дена да се чудят какво да правят. Важното за всяко състезание е участниците да бъдат равнопоставени и това е напълно постижимо, ако има желание.
А може би целта на организаторите е от ранна възраст децата да разберат, че няма справедливост на този свят. 😃

# 297
Не разбирам упорството на останалите три центъра, които ще провеждат ЧХ присъствено.

# 298
Здравейте, някой записал се онлайн получил ли е инструкции за провеждане на ЧХ?

# 299
  • Където морето целува небето...
Здравейте, някой записал се онлайн получил ли е инструкции за провеждане на ЧХ?

Още по обяд. Имаше инфо от организатора да се пише, ако не са получени. Оставене е и e-mail адрес.

Общи условия

Активация на акаунт