Математически турнири 1-4 клас. Тема №57

• 63 782
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
Общинска олимпиада София 2021 задачи

# 616
Тази година са били еднакви задачите за всички, нали така? Не като миналата по училища....

# 617
Наистина незнам това е вариант от София. Постнах го, защото може да е полезен за някого.
Утре ще го дам на синът ми да го реши да видим как ще се справи.

# 618
Тази година за 4 клас се правят от областна комисия, а от 5-и нагоре се правят от училищна комисия за всяко училище - това за общинския кръг. Мисля, че по-скоро миналата година беше изключение, че за 4 клас също бяха различни. Не е и редно, тъй като е етап от кандидатстването за математически гимназии.
https://www.mon.bg/upload/24250/regl-math-4-7kl-20102020.pdf

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 21:06 от Lúthien

# 619
Задачите ми се виждат приятни. Наистина имат уловки, но са си точно за възрастта, а не, както се случва на някои състезания, да са с материала за клас и дори два по-сложни.

# 620
В Бургас задачите за 4 клас на Олимпиадата по Математика бяха други, различни от публикуваните по-горе за София.

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 22:09 от i_nenova

# 621
Може би защото:
Началникът на РУО определя областна комисия, която съставя темите и задачите, критериите и правилата за оценяване за възрастова група IV клас за този кръг, както и начинът за предоставянето им до училищата.
Има области, в които общинският кръг даже още не е проведен.

# 622
В Бургас задачите за 4 клас на Олимпиадата по Математика бяха други, различни от публикуваните по-горе за София.
А дали ги имате?

# 623
  • София
А какъв е отговорът на задача 2Б, 880 не се дели на 3?

# 624
  • Бургас
Дали е уловка или не, но в началото на подточка Б е написано, че последният квадрат е със страна 10 клечки т.е. директно може да му се сметне обиколката...

# 625
Според моята дъщеря подусловие Б) няма общо с подусловие А), т.е. дължината на клечката не е 3 cm.
Получила е обиколка 160 cm.

# 626
  • Бургас
Така вече има логика Wink Добре че децата разсъждават по-необременено от нас по някога Grinning

# 627
Gossips, не , нямам ги, не са им ги дали условията. Но, от обясненията на детето,
1 задача е била с много изрази:
от уравнение да се намери х;
от израз да се намери у;
след това да се изчисли А, като се използва намереното за х и у
да се намери стойността на С
И след това, в друга зависимост, чрез А и С да се изчисли В
2 задача е била геометрична, с правоъгълник, разделен на по-малък правоъгълник и квадрат. Дадена е обиколка на защрихована фигура, която се намира в по-малкия правоъгълник Трябва да се намери с колко обиколката на големия правоъгълник е по-голяма от обиколката на квадрата.
3 задача е била - три деца си купуват тетрадки, химикалки и моливи, всяко за определена за определена сума. Трябва да се намери стойността на 1 молив, 1 химикалка, 1 тетрадка.
Тов най- общо разбрах от обясненията за задачите.

# 628
  • София
Според моята дъщеря подусловие Б) няма общо с подусловие А), т.е. дължината на клечката не е 3 cm.
Получила е обиколка 160 cm.
Правилно е решило детето. В стаята на моето дете квестора ги е подвел да ползват резултата от а) и са с грешна под точка, а са почнали вярно и някой е питал и е станало мазало.

# 629
  • София
Дааа, моята ги е сметнала директно 10 клечки и е доволна, че е решила лесната задача, ама аз също мисля, че клечката не е 3см в подточка Б. 😜

Общи условия

Активация на акаунт