Отговори
# 240
  • в ябълковата градина
Никой не е казал, че дете в 5 клас има достатъчно житейски опит. Достатъчно е да напише нещо кратко, но смислено и грамотно. За бедния речник няма да коментирам. Само ще кажа, че иска четене.
Според изискванията, не е достатъчно.
А за моето дете, мога да кажа, че са малко децата на неговата възраст, които са прочели толкова книги, колкото той е прочел.
Вие чели ли сте примерните отговори на житейски въпроси, които са дадени в учебниците за 5 клас? Аз съм си направила труда и съм ги прочела на 5 издателства.
Допускам, че вие не сте.
Такъв текст 10-11 годишно дете не може да напише, невъзможно е!

# 241
  • волно калдъръмче
Никой не е казал, че дете в 5 клас има достатъчно житейски опит. Достатъчно е да напише нещо кратко, но смислено и грамотно. За бедния речник няма да коментирам. Само ще кажа, че иска четене.
Според изискванията, не е достатъчно.
А за моето дете, мога да кажа, че са малко децата на неговата възраст, които са прочели толкова книги, колкото той е прочел.
Вие чели ли сте примерните отговори на житейски въпроси, които са дадени в учебниците за 5 клас? Аз съм си направила труда и съм ги прочела на 5 издателства.
Допускам, че вие не сте.
Такъв текст 10-11 годишно дете не може да напише, невъзможно е!
Примерните отговори в учебниците са писани от авторите. Не може да става дума и за съпоставка на подобен текст с такъв на дете. Но и дете може да напише нещо свързано по темата. А ако е и съдържателно, значи детето мисли. В темите за образование във форума непрекъснато се говори как ги карат само да наизустяват и им орязват възможността да разсъждават, да създават и да се изразяват. Ето възможност да се опита. Темите не са толкова тежки - за приятелство, взаимоотношения, общочовешки ценности. Тепърва ще се сблъскат и с отговор на литературен въпрос по творби, които са им толкова далечни, дори да имат завиден читателски опит (имам предвид да са почнали с Франклин, да са минали през Дръндьо и да са стигнали до повелителя на мълнии, прескачайки старогръцките митове и легенди заради обема и дългите изречения).

# 242
  • София
Истината е, че на децата им куцат уменията  за изразяване и това е повсеместно. Колкото и да четат, малко са тези, които до 5.-6. клас  са прочели по-съдържателни книги. Хари Потър, Повелителят на мълнии, дебелите томове на Дейвид Уолямс не могат да изградят богат речник. В малко от съвременните детски романи има описание на природа, на чувства и т.н. За децата това е скучно, безсмислено и безинтересно. Разбира се, че трябва да ги насърчаваме, но е ясно, че няма как да очакваме и чудеса в опитите им да отговорят на житейски въпрос.
Лошото е, че в 7-8 клас изискванията към тях стават нереално високи. А как се наваксват толкова “изгубени” години...

# 243
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и в седми клас не са нереално високи. Sad на практика ги карат да заучават наизуст фрази и изрази, които и от самолет личи, че не са техни.
може би има училища, в които не е така, но това е, което забелязвам аз при Горинич и при две други познати деца.

ако не научат наизуст тезите няма да имат високи оценки на НВО по БЕЛ. повторено неколкократно. Sad

# 244
  • София
Има още един аспект на невъзможността им да се изразяват - по т.нар. "разказвателни предмети" никой вече не изисква от тях да съставят изречение дори, още по-малко смислен текст. Изпитването е под формата на тестове. А характеристика на историческо събитие или личност, описание на Рило-родопската област, колкото и да са профилирани като съдържание, помагат за усъвършенстване на изказа. Защото първо се работи върху преразказ/разказ, описание, а после се добавя разсъждението. Като им се тръсне директно есе - те първо имат проблем да се изкажат гладко, камо ли да обмислят какво точно искат да кажат.
А за изискванията на НВО в 7 клас за заучаване на конкретни тези няма смисъл да коментирам дори. Синът ми имаше една книжка "101 тези" или нещо подобно, препоръчана от курса по БЕЛ. Имаше тези по всички произведения. Трябваше да се четат до втръсване и от тях да се комбинира всякаква теза, по което и да е от произведенията. Само така си гарантираш максималния брой точки на тази задача...Close

# 245
  • волно калдъръмче
Защо се изказвате пак неподготвени? Тези не се наизустяват и това го знае всяко хлапе. В теза според изискванията на НВО се упоменават следните неща:
- авторът (ако във въпроса името му го има, се пропуска)
- произведението
- от коя част на творбата е взет цитатът
- кой казва думите, ако е цитат от речта на герой
- ако е цитат от лирическа творба, трябва да се работи с понятия лирически герой или лирически говорител
- кои са художествените изразни средства
- какви са внушенията, целите на автора.
Може би пропускам нещо, но който учи, знае и ще допълни.

Като си намятка основните неща на помощния лист, все ще скалъпи три-четири изречения, ако поне малко се е заслушвало в час.

Последна редакция: нд, 06 дек 2020, 15:35 от Вяра

# 246
При нас пишеха доста отговори на житейски въпрос в пети клас и съвсем добре се справяха. Бяха детски разсъждения и кратки текстове/съчинения. Мисля, че е по-добре да започнат да пишат по-рано такива неща, докато не са затормозени с очаквания какво точно трябва да кажат.

Тези не учат наизуст, но от много четене на анализи, които учителката им съставя, предполагам, че им се набива в главите.
Аз намирам кандидатстването по мое време за по-ужасно. Може и да си променя мнението де, все пак още не е минал изпитът. По мое време обаче имаше отговор на литературен въпрос. Обикновено така беше формулирана темата, че беше тотално неразбираема за 13годишните. Ходех на уроци, даваха ми теми и ги учех наизуст. На изпита компилирах каквото ми дойде наум.

Последна редакция: нд, 06 дек 2020, 18:51 от Дъждец

# 247
вяра, хлапетата, които познавам, включително моето, знаят, че трябва да наизустят изразите и "тезите", които им диктува госпожата.
къде са хлапетата, които знаят, че тези не се учат наизуст?

# 248
  • София
На теория, Вяра, си права. На практика правото в  болшинството случаи е на страната на st. Dobri. Не в една школа смилат буквално анализа на произведението  до ключови думи/цели изрази и децата ги запаметяват. Знам и за столичен учител, при това много тачен от седмокласници и родители за частна подготовка, при когото масово се преписват дълги анализи, явно с цел набиване на готовите фрази в главата на децата. А и имам в добавка пряк поглед над две собствени деца, държали изпита  в един и същи ден, съответно с паднала се една и съща теза за писане, което позволява обективно сравнение. Гледах им работите после. Едната девойка към онзи момент беше с по-лимитиран речник (нещата съществено се подобриха после  в гимназията) и  в частта с тезите залагаше баш на описаното от st. Dobri. Падна се теза, която буквално беше чела вечерта преди изпита, късмет. Без да умее да напише сама  достатъчно качествена такава, имаше максималните точки. Сестра й, много по-активна в четенето и мразеща наизустяването на фрази, си беше включила всички елементи за тезата, последната беше и грамотно написана, но на някак по-детски, опростен език, без локуми... Съответно нямаше максималните точки. Така че нека не се нападаме кой е неподготвен и кой не е. По школите се знае, че нещата се случват като в гореописания случай и тласкат заради това децата към зубрене с цел максимални точки.

Последна редакция: нд, 06 дек 2020, 17:52 от пенсионирана русалка

# 249
стратегията мога да ти копирам от тетрадката на детето.
но мога да копирам и
"прочетете образеца, запомнете, затворете страницата и напишете тезата. след това сравнете написаното с образеца. поправете пропуските..."
опитваш се да ми докажеш, че не чета материалите на детето ли?

# 250
Сега тотално ме хвърлихте в джаза с орязаните точки. Моята девойка не учи тезите наизуст и досега не съм чула да им го искат, но ще взема да я разпитам и да настоявам да учи поне някакви изрази, тъй като на преразказа не вярвам да изкара много.

# 251
ще ми е интересно да разбера, ако във вашето училище/школа не залагат на заучаване.
от три деца знам, че е задължително, ако искаш висока оценка.
а как ми се иска да не е така...

# 252
  • Испания
Хвърлихте ме в оркестъра!

Повече от две десетилетия се говори, че децата трябва да се научат да мислят. И сега какво? Карат ги да наизустяват! Изумително!!!

# 253
Тезата е 6точки
Без да наизустяваш нищо, като знаеш как се пише теза, включиш автора и произведението, ще изкараш най-малко 4т
Е струва ли си за 2т толкова безмислено зубрене?

# 254
Сега разпитах подробно. Не ги карат да учат тези наизуст. Учителката е казала, че е добре да е със свои думи, но смисълът  да е по зададения въпрос. Учат ги кои думи не е подходящо да използват. Вземат прозиведенията на части, като всяка част я анализират много подробно. После учителката праща синтезирани анализи на всяка част с различни цветове за важните неща. Аз ги разпечатвам и се надявам моята девойка да ги чете. За Добри Чинтулов съм чела тези анализи и бяха добре и разбираемо написани, без излишни помпозности. За един от авторите им бяха пратили примерни тези, но каза, че не са ги карали да ги учат.

Смайли, струва ми се реалистично да мислят над житейски въпроси, но над тези произведения в седми клас, където буквално анализират всяка буква и които са толкова отдалечени от тях, ми гранични с невъзможното. Миналата година по-често чувах онлайн часовете и при вземане на ново произведение им задаваше въпроси, децата разсъждаваха, но това е за основните неща. Предполагам, че и сега така правят. Обаче оттам нататък се анализират и запетайките, образно казано, което не виждам как ще го измислят. С девойката понякога се смеем  как 2-3 думи означавали нещо дълбокомислено и разтърсващо, за което никой няма да се сети в общия случай.
Мисълта ми е без учене на анализите не става (нямам предвид наизуст).

А иначе нашата учителка няколко пъти каза, че самият формат и програма са направени така, че да отвратят децата от литературата.

Общи условия

Активация на акаунт