Отговори
# 105
  • Бургас
Това въпрос за 6-ти или за 10-ти клас е? (Предвид кога се разглежда Под игото)

За 7 клас

# 106
  • волно калдъръмче
Моля за малко помощ, не разбираме какво се иска от нас : да се избере една глава от "Под игото" , от която да се изведат и определят всички синтактични връзки в рамките на сложното съчинено изречение, всички налични глаголни форми без съкратените инфинитиви.

Четете избраната част.

Вадите само сложните съчинени изречения. Ограждате съчинителните съюзи и безсъюзни връзки с кръгче и подчертавате еднородните части, за да личи кога връзката свързва думи и кога свързва прости изречения.

Препоръчвам таблично оформяне на втората част. Две графи ("Лични глаголни форми" и "Нелични глаголни форми"). В първата графа записвате глаголите, на които можете да определите лице, във втората графа записвате отглаголни съществителни, причастия и деепричастия и за всеки случай пишете встрани вида на неличната глаголна форма, че не се знае дали няма да се наложи да се отговаря на допълнителен въпрос. Може да проследите и правописните особености на неличните глаголни форми, ако такива се забелязват (членуване на причастия, слято или разделно писане на отрицателна частица НЕ, променливо Я).

# 107
  • Бургас
Моля за малко помощ, не разбираме какво се иска от нас : да се избере една глава от "Под игото" , от която да се изведат и определят всички синтактични връзки в рамките на сложното съчинено изречение, всички налични глаголни форми без съкратените инфинитиви.

Четете избраната част.

Вадите само сложните съчинени изречения. Ограждате съчинителните съюзи и безсъюзни връзки с кръгче и подчертавате еднородните части, за да личи кога връзката свързва думи и кога свързва прости изречения.

Препоръчвам таблично оформяне на втората част. Две графи ("Лични глаголни форми" и "Нелични глаголни форми"). В първата графа записвате глаголите, на които можете да определите лице, във втората графа записвате отглаголни съществителни, причастия и деепричастия и за всеки случай пишете встрани вида на неличната глаголна форма, че не се знае дали няма да се наложи да се отговаря на допълнителен въпрос. Може да проследите и правописните особености на неличните глаголни форми, ако такива се забелязват (членуване на причастия, слято или разделно писане на отрицателна частица НЕ, променливо Я).
[/qu

Много, много благодаря!

# 108
Може би въпроса не е много по темата,но къде мога да видя примерни тестове от минали години от състезанието,,Многознайко-Родна реч,,-втори клас?Не успявам да открия нищо...

# 109
  • Испания
Може би въпроса не е много по темата,но къде мога да видя примерни тестове от минали години от състезанието,,Многознайко-Родна реч,,-втори клас?Не успявам да открия нищо...

Не са от "Многознайко", но може да ти свършат работа.

https://sbnu.org/index.php/testove

Тези посочват като тестове от "Многознайко - Родна реч".

https://lyuboslovie2011.wixsite.com/sustezanie/----

# 110

Не са от "Многознайко", но може да ти свършат работа.

https://sbnu.org/index.php/testove

Тези посочват като тестове от "Многознайко - Родна реч".

https://lyuboslovie2011.wixsite.com/sustezanie/----
Благодаря Ви,ще ги прегледам.,,Любословие,, мисля,че е отделно състезание.

# 111
Може ли да ме насочите към учител по БЕЛ (7клас) за индивидуални ОНЛАЙН уроци?Искам да избегна пътуване и губене на време, държа да има и видео връзка.Ученикът не е отличник по този предмет, така че търсим спокоен и уравновесен човек, който да попълни липсващите знания и евентуално да помогне за НВО.

# 112
Въпрос за 7ми клас: В кое изречение е употребена преизказна глаголна форма?
1. Вероятно е спала дълбоко и затова не е чула звънеца.
2. Ако имах повече време, бих отишъл на екскурзия.
3. Родителите ми казват, че като бебе съм се смеел на забавни неща.
4. Не бях виждал толкова странно цвете.
Аз казах отг.3, но седмокласничката казва, че това било мин. неопределено време в изявително наклонение и по значение било преизказна гл. форма, но граматически не било. Бърка ли в разсъжденията си?

# 113
И аз мисля, че е 3. Това не е минало неопределено време, а преизказната форма на минало несвършено време — "смеех се" —> "смеел съм се". Ако не бъркам.

# 114
В третото изречение е формата за преизказно наклонение - минало несвършено време на глагола в преизказно наклонение.

# 115
Много ви благодаря!

# 116
Това упражнение ни затрудни може ли малко помощ.

# 117
Според мен, ако няма промени, че нямам време да търся, но се надявам и на други включвания.

Модел
Език
Чиито /съгласува се със следходната дума/
Които
Последния
Чийто
уважиха

# 118
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
коИто, а не който на четвъртия пример, последнИЯ - на петия пример, уважиХА - на последния.
другите не се изменят. Simple Smile според мен.

# 119
На същото мнение съм, labrex.

Общи условия

Активация на акаунт