Градинарство - моето хоби 25

• 32 582
  • 751
  •   1
Отговори
# 495
Ето как изглеждат моите.

# 496
  • на чист въздух
Ето как изглеждат моите.

Няма да отцелее зимата, но можеш да събереш семена и да си ги засееш напролет

# 497
А, значи и в саксия да го сложа, няма да го има през пролетта? Че аз съм една събирачка на семена, мани, мани... Да бучвам и второто тогава в градината, поне да я краси до есента.

# 498
Ако прибереш саксията вътре, катарантуса ще оцелее зимата. Аз така си прибрах един, че разцветката много ми хареса, а не бях сигурна дали от семената ще излезе същата.

# 499
Ако прибереш саксията вътре, катарантуса ще оцелее зимата. Аз така си прибрах един, че разцветката много ми хареса, а не бях сигурна дали от семената ще излезе същата.
На стайна температура ли презимува, или на хладно? А пролетта подрязваш ли го, или не? Аз твърдо съм решила да се сдобия с катарантус, бих го презимувала щом може.

# 500
Аз ги иззимих на около 15 градуса, долу в ниското, светлината му беше доста малко, рядко поливане. Не съм го подрязвала, нямаше нужда.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 12:51 от Diorela

# 501
Диорела, моето е катарантус, така ли? Много съм объркана. Че то няма нищо общо с винките, които показа по-горе, защо изобщо го наричат така? И в темата за цветята, тези като моите ги наричат "винки". Ще засадя едното в саксия, дано не го изпусна зимата. А може и другото да извадя от градината есента и да сложа в саксия.

# 502
Dara888, твоето е катарантус.  Катарантусът и винките са роднини, листата и цветовете им си приличат доста. Вероятно затова и на катарантусите казват винки. Аз ти показах винка вариегата, но има и обикновени винки - голяма Vinca major и малка Vinca minor.
Зимата може да го гледаш на прозореца, на светло, до 10 градуса, със силно намалено поливане.
Събери си и семенца и си сложи пролетта. Може да ги направиш на разсад, за да тръгнат по-рано. Чела съм, че и от резник се размножава, но не съм пробвала.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 12:56 от Diorela

# 503
  • Карлово
Имам проблем с правенето на разсад и за петунии и за виоли. Пускам семенцата, покълват хубави, гъсти,зеленки. Пръскам ги, и по някое време изсъхват, до последната. Защо? Може би трябва на сянка да ги държа.
Опитах и в сандъче и стъкло, махам от време на време стъклото вечер или сутрин, за да не мухлясат. Но не расте разсадът.

# 504
  • София
Не ги излагай на пряко слънце, защото изгарят.
Докато станат за разсаждане, ги дръж на перваза на прозореца, като ги обръщаш всеки ден, да се осветяват равномерно. Като заякнат/ изкарат поне още 2 листа/, може да ги вадиш на балкона, но на шарена сянка.
После оставяш и на слънце, но не когато огрява вертикално и най- силно, за да се адаптират.
И когато ги разсадиш, пак прецени дали могат да издържат на припек.

# 505
  • Карлово
Благодаря. Аз като ги гледах, че не нарастват реших, че им трябва повече топлина и светлина и ги изкарах на припек, че и стъкло им сложих и ги ликвидирах. Сега почвам наново.

# 506
Как правите възможно оцеляването на мушкатата и сакъзчетата в тази жега? Моите започнаха да имат жълти листа и да гният. Само тези, които не са на дъжда са добре, но то отдавна не вали. Имам чувството, че комбинацията от многото валежи и жегата сега ги уморява. Поливам ги с мая на две седмици. Чудя се и дали това, че на юг също не е проблем, но ги пече 5-6 часа на ден.
Някой със същия проблем като мен?

# 507
  • до най-прекрасния мъж
Нашите мушката са добре. Поливах ги с тор Hortigrow Amino миналата седмица, а майка ми ги полива с вода всеки ден рано сутрин или късно вечер. Но са на полусянка до обяд, после на пълна сянка. Щом липите в селото са подгоряли отдолу, а са големи дървета и короните им започват на поне 2 метра от земята, какво остава за останалите растения. А за зеленчука да не говорим. Домати берем от магазина, картофите и те натам отиват.
В Тракийската низина сме и жегата при нас е доста голяма.

# 508
  • под тепетата
Докато успея да си дойда до вилата, част от лавандулата е прецъфтяла. Ясно е, че наесен ще я подрежа, но има ли смисъл сега да я бера?

# 509
Нашите мушката са добре. Поливах ги с тор Hortigrow Amino миналата седмица, а майка ми ги полива с вода всеки ден рано сутрин или късно вечер. Но са на полусянка до обяд, после на пълна сянка. Щом липите в селото са подгоряли отдолу, а са големи дървета и короните им започват на поне 2 метра от земята, какво остава за останалите растения. А за зеленчука да не говорим. Домати берем от магазина, картофите и те натам отиват.
В Тракийската низина сме и жегата при нас е доста голяма.
И ние сме в Тракийската низина, обаче и в Средна гора на 400 м надморско равнище, вечер е хладно. Лошото е, че вече и по магазините няма мушката и сакъзи да допълвам.

Общи условия

Активация на акаунт