Градинарство - моето хоби 25

• 32 533
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
  • Бургас
Бялата детелина е много благодатна тревичка за полянка. Стеле се агресивно, нисичка е, устойчива на сушата и на зимата, красив зелен цвят.....и това е достатъчно. Наблюдавам дворовете, в които се опитваха да посеят райграс как се борят с петната, които се образуват , а там, където вдигнаха ръце и се оставиха на "местните треви", детелината пълзи и покрива плътно пътя си.

# 661
Момичета, откъде да поръчам саксийки с хубава мента? Преоткрих мохито това лято ))).

# 662
  • София
Момичета, откъде да поръчам саксийки с хубава мента? Преоткрих мохито това лято ))).
Защо не опиташ по стария класически начин- обиколи суперите, които продават мента в саксийка и си избери.
Оказа се, че ментата е няколко вида, които се различават както по външен вид, така и по качеството на аромата.

# 663
Има само два в нашият град ))). Взех една нефелна мелиса  ( не е мента ) от Лидл, пресадих я, след два дни окапа. В Била саксийки не съм виждала.

# 664
  • София
По принцип, ментата е като троскота- превзема всичко набързо, та защо не се поразходиш из квартала и не разгледаш по дворовете. Ако видиш, едва ли ще ти откажат да ти дадат стръкче. Аз си засадих от дивата- по поляните е пълно. Тя е по- различна от питомната- по-светло зелено- пепеляв цвят има, но и ароматът й е лек и приятен.
На питомните е, като че ли, по- интензивен, както и цвета на листата им.

# 665
Аз бях сигурна, че имам мента в двора. А то било джоджен ))).

# 666
  • София
Дивата мента и джоджена си приличат в листата доста- по- продълговати и заострени накрая са.
Другата, която имам, е тъмно зелена, с по-кръгли листа и наистина ухае силно, ама много приятно.
Съжалявам, че си далеко и не могат да ти помогна.

# 667
Благодаря, absurT! Ще "преслушам" съседките ))).

# 668
  • под тепетата
И аз си купих две саксийки от пазара юли и засега вървят. Иначе от съседка имам и порасна  това лято за моя радост. Обичам всичко с мента. Изсуших доста за чай. Харесах на едно гости вода, вътре с резени лимони и стрък мента - много е свежо. По същия начин може да се направят и кубчета с лед, но  престоли във водата 2-3 часа в хладилника, дават повече аромат и свежест. На мен пък мащерката ми се загуби, но не съм сигурна дали не е едногодишно като чубрицата.

# 669
  • Карлово
Eх да беше по-наблизо щях да ти наскубя  цяла туфа имам 2 бр.
И у нас никой не и се радва, освен мене.

# 670
  • София
Мащерката е многогодишна, но купената трудно издържа на засушаване, за разлика от ригана.
И моята се загуби, въпреки че я засадих от северната страна на дувара.

От мента правя сироп, от нета взех рецептата.
Накисва се измитата билка във вода и се оставя 12 часа.
Прецежда се, добавя се захар или стевия, може и  няколко капки зелена боя за сладки.
Аз наливам в шишенца от 250 мл. с винтови капачки и ги стерилизирам за 5 минути.
Невероятен аромат и вкус!

# 671
  • под тепетата
absurT, опитах такъв сироп и много ми хареса. Не пишеш колко билка. Но моята все още не е толкова много, колкото ми се иска ( малии, много съм алчна, затова още не мога да си прибера лавандулата по пликове, толкова е много). Обаче ако се разрастне, ще търся рецепта за ликьор. Подсказвам на дамите, че могат да си направят сироп от смокинови листа, както и да приберат за чай.
 Риганът и мащерката бяха един до друг, мъжът ми полива яко, но може би мястото не и хареса.

# 672
  • София
Не се сещам на колко вода беше, но билката е 2 двойни шепи. Може би 2-3 литра. Караш на вкус, но поне 1 кг. захар трябва. Ако са 2, ще стане гъст сироп за много разреждане при консумация.

Аз не слагам лимон или лимонтозу при приготвянето, а после.

# 673
  • под тепетата
Ок, благодаря! То и при смокините е така - на 1 л вода като се сварят листата се слага кило захар.
Ето рецепта и за ликьор на първо четене(търсене) Simple Smile
https://pylnoshtastie.com/домашен-ментов-ликьор-лесен-и-арома/
 Да го бях пуснала, ама кучо мрънкаше за разходка и съм забравила.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 21:12 от bilqna_69

# 674
Eх да беше по-наблизо щях да ти наскубя  цяла туфа имам 2 бр.
И у нас никой не и се радва, освен мене.

Благодаря! Мъжът ми купи ром Бакарди. С лайм, лимонов сироп, натрошен лед, газирана вода и ментови листенца става чудно мохито в тази жега. Единствено не слагам 50 мл ром, а по-малко. При първият опит направо ме отнесе Smile.

Общи условия

Активация на акаунт